duminică, 6 iulie 2014

TEMATICA CONFERINTEI - BELSUGUL SI PROSPERITATEA SUNT ALE NOASTRE PRIN DREPT DIVIN - BUCURESTI - 12 IULIE 2014




Tematica intalnirii este urmatoarea:

1.RUGACIUNE INCEPATOARE
Coordonator: Alina - Mihaela Huidan (Sfatuitoarea)

2. MEDITATIE : " CREEAZA ABUNDENTA SI PROSPERITATEA IN VIATA TA"
Coordonator: Alina - Mihaela Huidan (Sfatuitoarea)


3. a)LECTII SPIRITUALE CARE ITI POT SCHIMBA VIATA;
 b) Cele 12 LEGI ALE KARMEI care iti pot schimba viata;  
 c) ADEVARURI SI LEGEA PROSPERITATII;
 d)ELIMINAREA BLOCAJELOR FINANCIARE;
 e)CELE 7 LEGI ALE PROSPERITATII.

MEDITATIE DE UNIRE CU DUMNEZEUL INTERIOR - DEBLOCAREA ABUNDENTEI INTERIOARE

 Coordonator: Alina - Mihaela Huidan (Sfatuitoarea)


4. a) PLANUL DE 40 DE ZILE PENTRU OBTINEREA PROSPERITATII;
b) Reguli feng shui care aduc banii in casa ta;
c) PROSPERITATEA PREZENTA IN SCRIERILE SFINTE - SECRETUL ASCUNS IN RANDURILE PSALMILOR; RUGACIUNI PENTRU PROSPERITATE.

MEDITATIE DE ACCESARE A ABUNDENTEI UNIVERSALE, eliminarea tuturor blocajelor personale si generale, rescrierea programelor de abundenta personale si generale.

Coordonator: Alina - Mihaela Huidan (Sfatuitoarea)


5. Matricea individuala si a Romaniei - eliberarea de blocaje si deschiderea spre abundenta, potentialitatile-oportunitatile si creativitatea  dorite de Divinitate pentru noi si Romania

a) Definire termeni: corpul cristalin de lumina, matrice divina, retelele energetice ale Pamantului si conexiunile cu evolutia noastra spirituala in general si din vara 2014; activarea corpului cristalin de lumina/conectat cu campul Merkaba - cale spre o viata abundenta sub toate aspectele.

b) Racul - Simbolul Ezoteric al Matricei Cosmice

Meditatie inspirata de Maria Magdalena - Matricea Trandafirului Sacru

c) Matricea Divina a Romaniei (reteaua de piramide si retelele energetice din spatiul Carpatic)- seminificatii si conectarea matricei individuale la cea a Romaniei si Centrului Galactic - calea spre o viata multidimensionala si de abundenta pe toate planurile.

Meditatie de conectare la Matricea Divina a Romaniei si eliberarea tuturor blocajelor, programelor induse sau de neam pentru o dezvoltare armonioasa si in acord cu planul divin a noastra si a Romaniei, pentru amplificarea abundentei,  potentialitatilor-oportunitatilor si creativitatea  dorite de Divinitate pentru noi si Romania.

 Coordonator: Mihaela Popescu (Profa de geogra)


https://www.youtube.com/watch?v=h-pBgg--OCQ

CUNOASTEREA SA FIE PLACUTA INIMII CA O APA VIE

In fiecare zi ma trezesc cu cate o intrebare,dar in ultimul timp parca intrebarile dau
navala la poarta sufletului meu si ma fac un neobosit cautator de adevaruri si de
multe ori il urmez pe apostolul Pavel in ceea ce a spus:

„cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun” (1 Tesaloniceni 5.21).
si la unele incep sa-mi  creionez un raspuns,in schimb la altele parca tot ramane ceva inca neclar ca o nebuloasa azvarlita in timp si care isi gaseste cheie
potrivita in rabdare si perseverenta.
Si cautand mi-am dat seama de ce egiptenii au venerat atat de mult constelatia Leului,pentru ca  aceasta coincide cu cresterea volumului Nilului atunci cand Soarele intra in Leu..Pe o reprezentare a zodiacului egiptean  de la Templul din DENDERAH ,Leul este
prezentat ca un leu in picioare pe un sarpe intins(constelatia Hydra).Leul si steaua
Sirius prin influenta lor au o contributie pentru caldurile si furtunile de vara.Dar Leul are si o 
legatura cu ceea ce priveste calatoria sufletului pe treptele(gradele) evolutiei care isi incepe activitatea chiar in Leu:In drumul lui sinuos sufletul e nevoit sa bea din cupa
suferintei si a experientei pentru a depasi sarpele iluziei.Acest lucru se face prin ochiul"iluminarii" ca o pasare de prada zdrobind si eliminand treptat cate un tentacul al "Hydrei" pana se urca cele
9 trepte de evolutie."Hydra"reprezinta aspectul materiei care tine ascuns sufletul.


Interesant este ca Vechiul Testament incepe cu un corb,in timp ce Noul Testament incepe cu un porumbel astfel ca experienta incepe cu pasarea de materie si se
termina cu pasarea de spirit.
Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea lui
si inclin sa cred ca odata cu descoperirea sufletului
omul devine mai constient de sine .

„Dumnezeu este umbra omului. Aşa cum umbra repeta miscarile corpului, Dumnezeu repetă mişcarile sufletului". Mi se pare excelenta aceasta descriere a lui  Ellie Wiesel,si-mi intareste ideea ca Dumnezeu
este si oglinda sufletului nostru.
Oglinda reflectă adevărul, sinceritatea, conținutul inimii și al conștiinței.Pe o oglindă chinezească dintr-un muzeu de la Hanai se poate citi: "Precum soarele, precum luna, precum apa, precum aurul, fii limpede și strălucitor și oglindește ceea ce se află în inima ta".
Oglinda curată e simbol al purității și una din emblemele Fecioarei Maria. Totodată, oglinda deformată sau murdară e semnul păcatului, caricaturii, autoamăgirii și a vanității.
În Japonia, Kagami, oglinda, este un simbol al purității absolute a sufletului, al sufletului neîntinat, al reflectării de sine în propria oglindă.
Oglinda e precum soarele la rasarit.
Fiecare om este ca o oglindă: el reflectează ceea ce-i fac ceilalţi. Dacă cineva îi zâmbeşte, zâmbeşte şi el; dacă cineva se încruntă la el, răspunde şi el cu încruntare. Dar nu numai faţa lui răspunde astfel, ci aşa face inima lui. Inima lui răspunde ca o oglindă la ceea ce vede el în inima celuilalt: dacă simte că cineva îl iubeşte, inima lui răspunde cu iubire; dacă simte că cineva îl urăşte, inima lui răspunde cu ură.
Esenţial în toate acestea este faptul că omul este capabil să reflecteze ca o oglindă slava sau frumuseţea lui Dumnezeu. Cel care a făcut această reflectare în mod desăvârşit a fost Fiul lui Dumnezeu,



Cum este El aşa suntem şi noi în lumea aceasta" - o afirmaţie colosală! - se poate înţelege şi explica numai prin conceptul de oglindă: noi suntem oglinda Lui în lumea aceasta, adică, noi nu avem lumină care să origineze în noi: noi reflectăm aici jos mila Lui, bunătatea Lui, dragostea Lui. Şi facem această oglindire tocmai faţă de cei ce ne greşesc şi ne fac rău, sau pur şi simplu nu ne sunt simpatici! Aceasta este dragostea desăvârşită şi textul ne arată clar că acest fel de dragoste se aşteaptă să fie o realitate în noi aici şi acum! Si acest lucru este posibil prin Duhul
Sfant.
Duhul Sfant al crestinismului este uneori intruchipat intr-un porumbel, ca si apostolii. In mitologia greco-romana, porumbelul era sacrul Athenei, semnificand reinnoirea vietii,  – iar pentru Aphrodita, un simbol al dragostei.
Egiptenii antici il considerau reprezentativ pentru inocenta si se credea ca sta in Copacul vietii. Porumbelul e vazut in islamism ca protector al lui Mahomed.
In timp ce porumbelul semnifica longevitate si liniste  in China,in Japonia e asociat zeului razboiului Hachiman. In trecut, porumbelul era singura pasare pe care evreii o acceptau ca jertfa pentru purificarea mamei dupa nasterea odraslei. Poate simboliza si Israelul. Atributele antice ale zeitelor fertilitatii ca Ishtar si Astarte, astazi porumbeii, un cuplu de turturele, intruchipeaza dragostea. Asociat cu virtutile fundamentale, porumbelul semnifica cumpatare.
O alta pasare cu virtuti sacre este randunica.
Iata cateva lucruri ce va vor face sa priviti aceasta
pasare cu mai multa devotiune si interes in urma
cautarilor mele deoarece sunt o mare iubitoare de 
pasari si nu numai.Cantecul randunelelor inconfundabil aduce bucurie si speranta acolo unde
se aseaza si-si cladesc cuibul.

Randunica – este o pasare migratoare iar reintoarcea ei primavara simbolizeaza speranta, fertilitatea si reinnoirea vietii. Datorita faptului ca se spunea odata ca ea hiberneaza, in maluri, pesteri sau ape, poate simboliza invierea,impreuna cu alte pasari, ea simbolizeaza lumina.In multe culturi antice, incluzand cultura egipteana , unde era sacra pentru Isis, ea simboliza instinctul matern.
Egiptenii considerau randunicile niste stele nordice care se napustesc deasupra Copacului vietii.
Un simbol puternic atat in Grecia antica cat si in Roma era acela ca aduce ghinion sa ucizi o randunica pentru ca intruchipa spiritele copiilor morti, fiind de asemenea un atribut al Aphroditei .
O legenda suedeza spune ca ea impreuna cu barza au fost prezente la rastignirea pe cruce a lui Christos, unde randunica a strigat dupa consolare.
In traditia chineza este un simbol al indraznelii, al pericolului, fidelitatii si o schimbare pozitiva a norocului, dar in Japonia ea simbolizeaza atat lipsa de credinta, cat si grija materna.
Randunica este adorata in Islam, deoarece se crede despre ea ca face o calatorie anuala la Mecca.
In heraldica, randunica este pictata fara picioare pentru ca  in evul mediu se credea ca ea nu atinge niciodata pamantul, deoarece reprezenta puritatea.
Ea simboliza si fiii mai tineri. Ba mai mult, randunicile isi hraneau odraslele cu seva rostopascei, ceea ce le dadea puterea vazului, deci ele au devenit astfel simbolul iluminarii lui Dumnezeu.
In traditia populara, cuibul unei randunici din streasina unei case aduce noroc.
Rândunicile au adus Maicii Domnului vestea că fiul ei va învia la 3 zile după răstignire și pentru aceasta au fost binecuvântate.
La noi romanii o pasare cu totul speciala este si -cucul-
simbolul vietii.Printre pasari cucul are importanta pe care o are busuiocul printre flori.Cucul canta in fiecare an de la Buna Vestire pana 1 iulie sau pana la 
Sanziene.Cucul este o pasare a zeitei de viata,fertilitate si nastere,(Hera,Juno)




Supremul simbol al cucului este scurgerea neintrerupta a timpului si refacerea anuala a scenariului din ciclul vietii:nasterea(primul cantat),si
moartea (ultimul cantat).De aceea are tainice legaturi cu viata omului,locul unde aude prima data cantecul,in spate,in fata,in stanga, in dreapta sau unde este asezat :pe-o creanga uscata,pe o movila sau pe o gramada de gunoi,repetabilitatea cantecului
reprezinta semne bune sau rele pentru om:noroc,sanatate,boala,moarte,casatorie.
De asemenea o pasare cu totul speciala ca simbolistica si semnificatie este vulturul si aduc aminte despre el deoarece un anumit fel de vulturi 
au dat numele celui mai de seama munte al romanilor,Ceahlaul.Vulturul este asociat cu focul purificator si cu soarele in timp ce in unele traditii africane, se considera cunoscatorul tainei transformarii carnii moarte in carne vie. 
Pentru crestini, vulturul poate semnifica virginitatea Mariei, o notiune aparuta din credinta ca ouale pasarii sunt fertilizate de vantul de vest.

CEAHLAII,pasarile care au dat numele muntelui Ceahlau,numit vulturul barbos
sau zaganul  se spune ca scoate un sunet precum scheunatul cainelui.
De aici o legatura cu Sirius-dog-stea al carui ciclu are
legatura cu fenomenul de piramida de la inceputul lunii august.

Iluzie sau fenomen straniu?

Piramida din Ceahlău este o iluzie optică, spun cei care au reuşit să o fotografieze şi să o studieze îndeaproape. Imaginea piramidei se formează din alăturarea umbrelor a trei stânci: Vârful Toaca, Piatra Ciobanului şi Panaghia. Suprapunerea celor trei umbre se realizează numai într-o singură zi, când soarele răsare dintr-o anumită poziţie. De obicei, este vorba de data de 6 august, zi care marchează sfârşitul verii şi, poate, ultima dimineaţă caldă şi senină de pe Ceahlău. Dar cum au ales preoţii daci ziua de 6 august ca să urce pe munte şi să invoce puterea zeilor? Cunoşteau ei, oare, straniul fenomen? Cunoşteau, poate, semnificaţia lui profundă, care nouă ne scapă astăzi?

SAU POATE CĂ…

… vârful Toaca reprezintă o piramidă cu baza pătrată, formă geometrică extrem de rară în natură?
… latura pătratului de la baza piramidei de pe Toaca este dublă ca lungime faţă de piramida lui Keops din Egipt?
… la numai 40 km de Ceahlău, arheologii au descoperit fragmente de ceramică pe care sunt desenate piramide cu baza pătrată, vechi de peste 3.500 de ani?
… numele antic al Ceahlăului este Pion, care în egipteana veche ar putea fi compus din două cuvinte: pi (casă) şi on (coloană)?


Egiptul are o mare implicare istorica dar si o contributie semnificativa pentru umanitate bazat pe aceasta perioada a anului care coincide cu Dog Days si
solstitiul de vara.Schimbarea calendarelor modifica timpul original care a fost infiintat in sicronizare cu piramidele.Una dintre piramide indica Sirius si este 
destul de exact chiar daca luam in considerare scurgerea timpului.O nepotrivire
despre Isis=steaua Dog poate fi faptul ca vizibilitatea constelatiei canine este 
vizualizata la momente diferite in lume.Si odata cu calendarul iulian lucrurile s-au
schimbat semnificativ.
Luna iulie are numarul 7,iar anul 2014 tot 7=14=1+4=5

CINCI. Este cifra Harului (4+1). Este realitatea pământescului în care apare contribuția factorului divin. Dumnezeu adaugă de la Sine ceea ce lipsește performanțelor și strădaniilor noastre omenești. În limba ebraică, „Ha^areț” (pământul) este un multiplu de patru, în timp ce „Hașamaim” (cerul) este un multiplu de cinci. Cifra 5 este unul din factorii care apar pretutindeni în structura și măsurătorile Cortului Legământului.5- este considerata in general o cifra favorabila, care predispune in special la reusita in viata sentimentala. In Kabala ea reprezinta numarul lui Isus (cinci litere) dar si Pentagramul, stralucitoarea stea cu cinci colturi a gnosticilor.Numărul 5 "este numărul care reprezintă schimbare. Adesea, obstacolele care ar putea sa apara s-au prezentat la 4 "ciclul anterior (iunie),deci este aducator de libertate
si recompense.
Cinci este, de asemenea, numărul de oglindă, unde putem sta pe un punct central  reflectând înapoi (numerele 1, 2, 3 și 4) sau privi în ciclul viitor (numerele 6, 7, 8 și 9).

 PENTAGRAM cu cinci colțuri reprezintă putere feminină și cunoștințe ezoterice. Unelesocietăți secrete de sex masculin au denaturat acest simbol, rotindu-l cu susul în jos. 
  Fuziunea lumina-de-Dumnezeu- stele cu cinci colțuri și șase-ascuțite reprezintă lumina lui Dumnezeu la crearea momentului ce îndeplinește polaritățile universale si vin împreună caun tot unitar. Cinci este un număr feminin și șase este un număr masculin.

  ROSE reprezintă înflorirea și transformarea spiritului uman.Trandafirul este considerat a fifloarea cu cea mai inalta vibratie a energiei. Ea are, în general, cinci petale interioare, înconjurat de opt petale exterioare. Cinci și opt formeaza număr divin deoarece împreună facegal treisprezece. Treisprezece este numărul de transformare, este activarea doisprezeceașa cum se vede în cei doisprezece(cei 12 apostoli+Iisus)

stea-de-isis= stea cu opt raze ale lui Isis reprezintă crearea și eternul
flux al ciclurilor cosmice. 
http://www.astrotext.ro/2012/10/pentagrama-nodul-fara-de-sfarsit-si-semnificatiile-numarului-5/
O oglinda este si ISIS,ZEITA MAMA,si ea formeaza impreuna cu OSIRIS si HORUS o frumoasa triada
care in cer este:SIRIUS-BETELGEUSE-ALDEBARAN

● SIRIUS Alpha Theta-Tau-Tiamat (S) (“Inima” din Câinele Mare) = ISIS (Θ)
 ● BETELGEUSE Alpha Phi (P) (“Dreapta” lui Orion) = OSIRIS (Φ)
● ALDEBARAN Alpha (A) (“Ochiul” Taurului) = HORUS (Α) ● TERRA (ω) = OMEGA (Ω)
???
La egipteni Taurul Apis era venerat si apare in accesoriile Zeitei Isis si de aici ma duc la stema Moldovei .
In mitologia greacă, Taurul este simbol pentru Zeus (Osiris?), iar Coroana (Steua) simbol pentru zeiţa Hera (Isis?), cunoscută în Roma Antică şi ca “Moneta” = alarmă / monedă! Răsturnarea TRANTE 1972-CENTURA IASULUI-medalie URIASA-CAP DEplanet-saturnsimbolului pentru litera O din din Alfabetul Runic reprezintă un cap de taur. De asemenea, litera O poate reprezenta chiar cercul lui Saturn! OBS: Se spune că în Atlantida, taurul era divinizat! (ENKIDU = TAU = TAUR = SATURN = “SATAN”? …Oare Moise a schimbat Zeul sau doar reprezentarea lui?)
http://www.moldovenii.md/md/section/280
CONUL DE BRAD sau DE FOC, simbolul Glandei Pineale. Mai mult, berilul verde esteSMARALDUL - “Piatra Zeiţei Isis” şi guvernată de Mercur – care simbolizează adevărul, cunoaşterea, înţelepciunea, intuiţia, clarviziunea! (Vezi Greenback şi Tablele de Smarald ale lui THOT
Crucea este ilustrata în foc portocaliu cu un smarald cerc verde intens, în flăcări la punctul din centru, unde cele patru brațe ale crucii se întâlnesc .Simbolismul  acestor culori leagă această a patra cale de a sistemului solar in care sistemul de influența Sirian a fost mai puternic decât în perioada actuală.CUPA. (...) Acesta a fost corelată cu potirul Sfântul Graal, Cupa piatră de Soma, Isis "rodieCup, Cupa persan a Jamshid, Misterele de sânge, și la Cupa creștin de comuniune. Acestadetine profunzimea, bine de memorie, înregistrarea a existenței noastre. MONEDA. (...) Acestcostum reprezintă aspectele materiale ale vieții noastre - finanțele și posesiunile noastre,realizarile, manifestări, afaceri, comerț, terenuri, casa, nivelul nostru de abundență. De monede reprezintă, de asemenea, corpurile noastre, nivelul de vitalitate, conexiune laPământ și natură, și ereditatea noastră genetică.
potirul  reprezintă îndeplinirea celui  mai mare potențial spiritual al conștiinței umane.

In Alfabetul Alchimic (un fel de hartă cosmologică!), Numărul 17 corespunde literei S şi are ca simbol Scara, iar suprapuse rezultă simbolul dolarului $ !!! Mai mult, în Numerologie, cifra 17 se compune din 1 (Unicitatea) şi 7 (Perfectiunea, Structure of FreemasonryPENTAGRAMAreprezentată prin PENTAGRAMĂ (Blazing Star) şi LITERA G) !!! Mai observaţi simbolul pentru cifra 13 (Mercur).
http://onedollar.ro/2014/01/09/sirius-knowledge-is-power/

TEMPLUL LUI ISIS ARE 17 TREPTE.SUNT CELE17 TREPTE ALE ILUMINARII SPIRITULUI.
http://www.vopus.org/ro/gnoza-gnosticism/tarot/tarot-arcanul-17.html

Iată Misterul Arcanului 17. Seva conţinută în Vasele de Aur şi Argint, atunci când este înţelept combinată şi transmutată, ne permite să ajungem până la încarnarea Stelei. Steaua Crucificată pe Cruce reprezintă Cristosul.
Numarati din 1999 cand a avut loc eclipsa de Soare din 11 august 1999 +17=2016
Sunt cei 17 ani de evolutie si shimbari in constiinta
ca urmare a intrarii in planul Crucii precesionale a
Pamantului.

În termeni simpli Crucea precesional este o tranziție astrofizica mapata care apare atunci când punctul vernal este exact perpendicular pe galactic nodul ecuatorial (GEN) (Poarta lui Dumnezeu). Acest pătrat exact "pare" să apară în 1998 (~ iulie ,eu aproximez 1999-eclipsa,ca un 
eveniment perceptibil de toata lumea).
Un alt eveniment major in aceasta perioada,dar despre care nu se prea vorbeste este aparitia Sirius C.
Sirius A este cunoscut din antichitate.
Sirius b a fost descoperit in 1867
Sirius c in 1920
Detalii din anii 1920 Observații:
"În ceea ce privește un al treilea stea, Phillip Fox a raportat în 1920 că imaginea de Sirius B au părut să fie de două ori, utilizând același 18 1/2 inch refractor cu care Clark a descoperit B. RTInnes în Africa de Sud și van den Bos, un renumit observator dublu-stele, a raportat, de asemenea, al 3-lea steaua. Ar trebui remarcat aici că acestea au fost studii vizuale, și obiectul în cauză este la limita foarte de ceea ce poate fi observat cu un telescop. " 
- Tom Randolph
Aceasta a fost cunoștințele disponibile în 1950.
În 1973 IWLindenblad (autor din primele fotografii ale Sirius B) din US Naval Observatory ajuns la concluzia că nu a existat nici o dovada astrometric pentru a treia stea, și acest lucru părea să închidă cazul pentru o vreme, împreună cu declarațiile autoritare ale Sirius C sceptici Gatewood și Gatewood, care au luat masuratori detaliate ale B. 
Cu toate acestea, întrebarea este încă luată în serios de către astronomi profesioniști, pentru alte motive, și în 1995 a fost publicat este Sirius o triplă Stea ?, de către D. Benest și JL Duvent. Astronomie și Astrofizică 299, 621-628 (1995), cazul lor se bazează pe o analiză orbital de A și B.
În ciuda eșecului de observație Lindenblad lui, trei metode matematice independente, cu date orbitale actualizate și mai precise arată o perturbare de 6.3 ani, care B & D ipoteza a fi perioada orbitala de-al treilea corp, Sirius C. 





Un alt eveniment astral este redescoperirea planetoidului roz,Sedna ce isi incepe ciclul synodic
cu Juno pe 5 iulie 2014 pana in 2018.
Re-apariția Sedna sugerează scopul ei de a aduce in prim plan ceea ce a fost ascuns exilat, latent sau suprimat; și sprijinirea în mod special a energiei principiului feminin suprimat o perioada atat de lunga de timp in lume; și participarea femeilor în mod egal cu bărbații în toate domeniile vieții; vizibil, în mod deschis și fără teamă.
Ciclul Sedna-Juno este o invitatie la parteneriate de echilibru in egalitate principiilor masculine si feminine pentru a constru ceva cu totul nou pe Pamant.
Si am sa inchei cu cuvintele lui Omraam Aivanhov:
"Primele cuvinte pe care trebuie sa le aveti pe buze dimineata la trezire trebuie sa fie: Iti multumesc tie Doamne, pentru ca mi-ai daruit viata si sanatate. Umple-mi inima de iubire si da-mi forta sa indeplinesc vointa Ta, astfel ca toate faptele mele sa fie intru slava Ta si in numele Tau.“„ Lumina …. acest cuvânt rezuma, condenseaza tot ceea ce este mai pur, mai puternic, mai frumos, mai sublim : pe Dumnezeu Insusi.“ 

MIRA

Sursa: primit pe mail,
Multumiri Mira

ȘOC BANCAR! STRĂINII fug DIN ȚARĂ cu banii noștri!

AVERTISMENT

Câți bani au retras din România băncile străine

Băncile străine care controlează aproape întregul sistem bancar românesc scot pe tăcute munţi de bani din băncile noastre şi îi trimit la ele acasă.

N-are nevoie România de bani?

Băncile străine au retras 1,2 miliarde de euro, iar exodul va continua

20% din liniile de finanţare ale băncilor din România s-au evaporat anul trecut. Băncile străine prezente au redus finanţarea subsidiarelor de la noi cu 1,2 miliarde de euro. Potrivit Băncii Naţionale, băncile mamă îşi iau banii înapoi pentru că nu au cui să dea credite în România şi au nevoie de ei pentru îmbunătăţirea bilanţurilor de acasă. Reducerea RMO din acest an lasă şi mai mulţi bani pentru înapoierea liniilor de credit.
Lichiditatea în sectorul bancar nu a fost o problemă anul trecut, arată raportul BNR pe 2013. Banca centrală şi-a reluat poziţia de debitor net în sistemul bancar şi a intrat pe pierdere, în timp ce liniile de finanţare de la băncile mamă s-au redus cu 1,2 miliarde de euro – asta include liniile de finanţare care au ajuns la scadenţă şi nu au fost reînnoite
Potrivit BNR, banii au plecat din România pentru că băncile nu au găsit cerere eligibilă pentru ei – în timp ce firmele se plâng că nu au acces la creditare -, dar şi pentru că acţionarii străini au avut nevoie de ei acasă pentru îmbunătăţirea bilanţurilor.
„Lichiditatea sectorului bancar românesc a continuat să se îmbunătăţească în anul 2013, concluzie reflectată şi de reducerea sumelor solicitate de bănci în cadrul operaţiunilor repo săptămânale iniţiate de banca centrală. Pe parcursul perioadei de referinţă, sumele atrase de bănci de la instituţii financiare nerezidente (în special băncile-mamă) s-au redus cu echivalentul a circa 1,2 miliarde euro. Contracţia finanţării externe s-a datorat unui cumul de factori: (i) lipsa cererii eligibile de creditare; (ii) ajustarea bilanţurilor grupurilor bancare europene în condiţiile pregătirii pentru exerciţiile de evaluare cuprinzătoare întreprinse de BCE, şi (iii) necesitatea conformării cu cerinţele de lichiditate mai stringente prevăzute de noul cadru de reglementare european”, se arată în raportul BNR.
Punctul (iii) din enunţul BNR pare puţin ciudat, în contextul în care nu de lichiditate duce lipsă sistemul bancar european în ansamblu, ci doar în anumite ţări. Printre acţionarii băncilor de la noi jenaţi de lichiditatea restrânsă la ei acasă se numără cei din ţări precum Grecia, Cipru sau Portugalia.
Având în vedere că nivelul rezervelor minime obligatorii la valută era de 20% anul trecut, din cele 1,2 miliarde de euro s-ar fi putut acorda credite de 6 miliarde de euro, datorită multiplicatorului monetar aplicabil în sistemul rezervelor fracţionare.
În schimb, creditul în valută s-a restrâns anul trecut cu 6,8% (aproximativ 1,8 miliarde de euro), iar ritmul de scădere s-a accentuat în acest an la 7,7% în aprilie.

Depozitele străinilor, înlocuite cu depozitele românilor

Expunerea principalelor bănci străine pe România a scăzut cu 18% în ultimii cinci ani. La nivelul întregului sistem, băncile străine au redus cu 19% liniile de finanţare, doar anul trecut.
BNR apreciază că retragerea finanţării străine din România se face ordonat şi că aceasta este compensată cu economisirea internă. O economie care încearcă să reintre în procesul de convergenţă, cum este cea a României, se vede nevoită să apeleze din ce în ce mai mult la resursele interne, pentru a finanţa creditarea.
„Restrângerea finanţării externe asigurate de băncile-mamă a continuat să se desfăşoare într-o manieră ordonată, retragerea liniilor de credit externe fiind compensată de creşterea depozitelor interne. La 31 decembrie 2013, expunerea faţă de România a celor nouă bănci participante la Iniţiativa Europeană de Coordonare Bancară Vienna 1.0 a fost inferioară cu 17,9 la sută nivelului din martie 2009; calculată pentru întregul sistem, finanţarea de la băncile-mamă s-a redus pe parcursul anului 2013 cu 19,1 la sută, fără ca această evoluţie să afecteze însă baza de capital a băncilor din România”, se arată în raportul BNR.

Unde se duc banii din reducerea RMO

BNR a scăzut în acest an, în doi paşi, rezervele minime la pasivele în valută de la 20 la 16%, ceea ce înseamnă că băncile au primit aproximativ un miliard de euro în cash.
După ce BNR a scăzut RMO în ianuarie, creditul în valută a scăzut cu 4,3% (-5,7 miliarde de lei) până în luna mai, ceea ce arată că banii eliberaţi nu s-au dus în creditare.
Cel mai probabil aceştia vor fi orientaţi către finanţarea statului sau către repatrierea liniilor de credit contractate în anii anterior de la băncile mamă.
×Sursă  Economica.net
http://lupuldacicblogg.wordpress.com/