marți, 6 decembrie 2011

VATICANUL PROMOTORUL NOII ORDINI MONDIALE!


Vaticanul a cerut, pe 26 octombrie, o reformă radicală a sistemului financiar mondial, inclusiv crearea unei autorităţi politice globale care să administreze economia şi a unei bănci centrale mondiale, anunţă cotidianul Washington Post. 
Propunerea, înaintată luni de Consiliul Pontifical pentru Justiţie şi Pace al Vaticanului, urmează unui enciclice, mesaj adresat tuturor catolicilor, a Papei Benedict al XVI-lea din 2009, care a denunţat mentalitatea profitului cu orice costuri ca fiind responsabilă de prăbuşirea financiară.
Noul document subliniază că “economia are nevoie de etică” şi sugerează ca procesul de reformă să înceapă cu Organizaţia Naţiunilor Unite ca punct de referinţă.Vaticanul cere înfiinţarea “unei autorităţi publice globale” şi a unei ‘bănci centrale mondiale” care să conducă sectorul financiar, întrucât acesta a devenit depăşit şi deseori ineficient în a face faţă crizelor, potrivit Reuters, citată de Mediafax.
“Criza economică şi financiară prin care trece lumea impune tuturor să analizeze în profunzime principiile şi valorile morale şi culturale aflate la baza coexistenţei sociale”, se arată în document.Vaticanul condamnă ceea ce numeşte “idolatrizarea pieţelor” şi “gândirea neoliberală”, care caută doar soluţii tehnice la problemele economice.
“Criza a scos în evidenţă comportamente precum egoismul, lăcomia colectivă şi acumularea de bunuri la scară mare. Dacă nu sunt găsite soluţii la diferitele forme de nedreptate, efectele negative care vor urma la nivel politic, economic şi social vor crea un climat de ostilitate tot mai mare şi chiar violenţă, iar în final vor submina fundamentele instituţiilor democratice, chiar şi pe ale celor considerate foarte solide”, avertizează documentul.
Vaticanul cere înfiinţarea unei “autorităţi supranaţionale” active la nivel global şi cu “jurisdicţie universală” pentru a dirija politicile şi deciziile economice.O astfel de autoritate ar trebui să înceapă cu Naţiunile Unite ca punct de referinţă, dar să devină mai târziu independentă, şi să aibă puterea de a împiedica ţările bogate să exercite “o putere excesivă asupra statelor mici”.
FMI nu mai are forţa sau abilitatea de a stabiliza sistemul financiar mondial prin reglarea lichidităţilor şi nu mai poate veghea asupra riscurilor asumate de sectorul financiar.Lumea are nevoie de “un set minim de reguli comune pentru adminitrarea pieţei financiare mondiale” şi de “o formă de management monetar la nivel global”.
“În fapt, se poate observa o necesitate tot mai mare pentru un organism care să îndeplinească funcţiile unui fel de «bancă centrală» care reglează sistemul şi fluxul tranzacţiilor monetare similar băncilor naţionale”, potrivit experţilor Vaticanului.În document, care a fost prezentat luni într-o conferinţă de presă, se recunoaşte că astfel de schimbări vor întâmpina rezistenţă şi se pot face în câţiva ani.


COMOARA DIN AFGANISTAN – ADEVARATUL MOTIV AL INVAZIEI AMERICANE? / NICU PARLOG


Un intelept proverb din vechime spune ca “Minciuna are picioare scurte”. O scurgere recenta de informatii privind zacamintele naturale care se ascund in subsolul afgan ne ofera o perspectiva diferita a campaniei internationale impotriva terorismului, initiata de administratia Bush dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 si concretizata in ocuparea Afganistanului. Banuielile diversilor analisti politici internationali care invinuiau Statele Unite ale Americii ca doresc, de fapt, cotropirea si insusirea bogatiilor naturale ale Afganistanului (despre care circulau cifre imense in cercuri restranse), sunt pe cale sa fie confirmate. Unii estimeaza ca valoarea bogatiilor subterane depaseste suma astronomica de 1 trilion de dolari. Se zice ca razboaiele si banii impart acelasi miros. Razboiul din Afganistan poarta cu sine aroma ametitoare a peste 1000 de miliarde…

Un simplu comunicat de presa

Cate poate spune sau cate poate ascunde un simplu comunicat de presa? Mai ales atunci cand acesta este remis cu girul oficial al Pentagonului si preluat de marile agentii de presa ale lumii? Subiectul este extrem de sensibil si actual: razboiul impotriva terorismului, pacificarea Afganistanului , vanatoarea de talibani, distrugerea Al-Qaeda, normalizarea vietii dintr-o tara care nu a mai cunoscut pacea de peste 30 de ani si, nu in ultimul rand, goana dupa metale pretioase si gaze naturale, ambele aflate la mare pret in zilele noastre.
Revenind la comunicatul in cauza, acesta a trecut aproape neobservat chiar si in presa internationala. A lasat in urma doar comentarii acide sau resemnate venite din partea analistilor specializati in politica internationala, economia mondiala si impartirea zonelor de influenta. In luna noiembrie a anului trecut, surse din interiorul Pentagonului declarau sub anonimat ca mai multe expeditii geologice americano-afgane sustineau ca rezultatele obtinute pana la acea data indica prezenta a mari depozite minerale in adancurile acestei tari din inima Asiei.
Este ascunsa, oare, in muntii afgani una dintre cele mai mari comori ale lumii?
Cu toate acestea, goana dupa bogatiile unei tari sarace (!), a inceput mult mai devreme. In luna ianuarie a anului 1984, directorul Departamentului Afgan de Geologie publica un raport conform caruia subsolul tarii dispune de o mare varietate de resurse minerale, incluzand aici: fier, crom, aur, argint, sulf, talc, magneziu, marmura si lapis lazuli. Era doar o estimare superficiala, geologii afgani nedispunand la acea vreme de aparaturaperformanta cu ajutorul careia sa evalueze toate mineralele din subsol sau macar dimensiunea zacamintelor in cauza. Informatiile aduse de geologii afgani ajunsesera deja la urechile sovieticilor, care de la infiintarea lor in Afganistan, banuiau ca aceasta tara arida ascunde si alte bogatii in afara de uriasele depozite de gaze naturale, despre care Kremlinul avea cunostinta inca din anul 1957, cand geologii rusi investigau rezervele de gaze naturale din apropierea fluviului Amu Daria.
Razboi impotriva terorismului sau pentru “securizarea” bogatiilor subterane?*
Guvernul afgan din acea perioada era o marioneta sustinuta de Uniunea Sovietica: prin urmare, autoritatile de la Kabul se pregateau sa dezvolte si sa exploateze resursele minerale pe baza tehnologiei de extractie si prelucrare sovietica, alaturi de inginerii pregatiti la Moscova. Evident ca U.R.S.S-ul intentiona sa-si pastreze partea leului pentru sine. O alta comoara indelung cautata dupa care jinduiau ochii sovieticilor, consta in rezervele de uraniu afgane, foarte apreciate in intreaga lume deoarece furnizau materia prima pentru armele nucleare a caror dezvoltare era la apogeu spre mijlocul anilor ‘80. Peste planurile sovieto-afgane s-a asternut insa praful dupa infrangerea U.R.S.S-ului de catre mujahedini, eveniment incheiat cu fuga rusinoasa a rusilor din anul 1989.

Cum sa furi un Trilion?

Pe data de 13 iunie 2010, cotidianul The New York Post titra pe prima pagina un eveniment de importanta majora pentru geo-politica mondiala. Cu putine zile in urma, cercetatori din cadrul U.S. Geological Survey (forul suprem al geologiei si mineritului american), aparati de soldatii U.S. Army si ghidati de agentii CIA, descoperisera cea mai mare parte din potentialul subsolului afgan. La o prima estimare a geologilor, zacamintele afgane valorau peste 1 trilion de dolari. Un trilion! Adica un tren de 25 vagoane incarcate ochi din podea pana la acoperis cu hartii de cate o suta de dolari!
In acest moment, Afganistanul se confrunta cu o saracie lucie
La Washington ochii sticleau lacom, iar mainile se strangeau cu bucurie. La Moscova, privirile impasibile ascundeau noi strategii. La Teheran, ingrijorarea si temerile erau pe noi culmi. La Beijing, strategii intrau in sedinta urgenta, pe cand la Bruxelles era pe deplin stapana surpriza si surorile ei – stupoarea si frustrarea.
Doar capeteniile tribale din Afganistan nu aveau habar de ceea ce se intampla. Impasibili si aparent absenti, afganii isi vedeau de treburile si cutumele lor stravechi. Viata stapanilor de drept ai bogatiilor de sub pamantul stramosilor lor continua netulburata. De fapt, 99% dintre cetatenii afgani nu au aflat nici astazi despre descoperirea care le poate schimba vietile. Definitiv.
Kabul – o capitala a coruptiei si saraciei
Sumele de bani rezultate de aici ar putea schimba din temelii Afganistanul, daca bineinteles se vrea asta… ceea ce, conform majoritatii analistilor politici, este foarte putin probabil sa se intample vreodata. Chiar si un sfert din suma colosala de bani ar fi suficienta pentru construirea unei infrastucturi moderne de secol 21, asigurarea bazelor unor economii locale durabile, alaturi de punerea la punct a unor sisteme de invatamant si sanatate eficiente.
Guvernul afgan si presedintele in exercitiu, Hamid Karzai, au fost anuntati printre ultimii de descoperire, un oficial american din Afgansitan comentand ironic ca mai era putin si Executivul afgan afla vestea de la CNN, in loc sa primeasca informatiile direct de la « prietenii » de la Washington. Intr-un sfarsit, oficialii afgani si americani au cazut de acord sa discute in privinta noii descoperiri care schimba total datele jocurilor geopolitice.
Hamid Karzai, un presedinte lipsit de putere
In ciuda exacerbarii conflictelor armate alimentate de ofensiva talibanilor si in ciuda suplimentarii cu trupe americane anuntata inca de anul trecut de catre Presedintele Barack Obama, ofensiva lansata de trupele americane la Marja, in sudul Afganistanului, bate pasul pe loc, cu toata superioritatea zdrobitoare a tehnicii de lupta americane. Colac peste pupaza, acuzatiile de coruptie si favoritism continua sa curga asupra capetelor membrilor guvernului Karzai. Data fiind situatia, oficialii americani se vad nevoiti sa ia in considerare faptul ca noua comoara este pe cale sa se transforme intr-o arma cu mai multe taisuri.
In loc sa aduca mult sperata pace si prosperitate, noile bogatii naturale pot determina talibanii sa se angajeze cu si mai multa furie in lupta, avand inca un motiv sa faca tot posibilul pentru recastigarea controlului asupra Afganistanului. Coruptia, care se afla deja pe un trend ascendent in randul membrilor guvernului Karzai, risca sa fie alimentata din plin de tentatia uriasa a noilor bogatii. Cu atat mai mult cu cat o mana de oligarhi locali si actuale capetenii tribale razboinice sunt deja stapani peste pamanturile care ascund bogatiile fabuloase.
Razboiul impotriva terorismului bate pasul pe loc. Regiuni intregi sunt inca controlate de talibani

Povestea comorii

Nu mai departe de anul trecut, ministrul afgan al minelor a fost acuzat de oficialii americani ca a acceptat o mita in valoare de 30 milioane de dolari, venita din partea unor afaceristi chinezi carora le acordase dreptul de a-si exploata propria mina de cupru. Ministrul a fost demis.
Luptele nesfarsite dintre armata afgana si liderii tribali continua nestingherite de posibilitatea incheierii macar a unui acord de pace pe termen scurt. Afganistanul beneficiaza de o lege nationala a mineritului, intocmita cu ajutorul consilierilor Bancii Mondiale, cu observatia ca intr-o tara ca Afganistanul legea este pur si simplu inaplicabila in contextul actual.
Observatia deputatului subsecretar pentru Aparare si Comert si lider al echipei Pentagonului care a descoperit zacamintele, Paul A. Brinkley, este mai mult decat elocventa: “Aici legile tarii nu conteaza, nimeni nu poate anticipa reactia populatiei in cazul unei confruntari intre guvernul afgan sprijinit de noi si capeteniile tribale care controleaza provinciile unde am facut descoperirile. Ministrul minelor nu este pregatit sa se ocupe de situatie. Este de datoria noastra sa-l ajutam in acesta privinta”.
In acest moment, afganii isi exploateaza bogatiile subterane in cel mai rudimentar mod
In anul 2004, geologi americani trimisi in Afganistan ca parte a unei echipe de reconstructie, au descoperit o serie de harti ciudate in depozitul Oficiului Geologic Afgan din Kabul. La o prima evaluare, hartile prezentau date noi asupra zacamintelor minerale ale tarii. Echipa americana a aflat, ulterior, ca datele au fost colectate de catre expertii minieri rusi detasati aici pe perioada ocupatiei sovietice a Afganistanului.
In graba retragerii din 1989, toate hartile si materialele intocmite de rusi au fost abandonate. In timpul haosului anilor ‘90, cand Afganistanul a fost macinat de nesfarsite razboaie civile si de regimul de fier al talibanilor, un mic grup de geologi afgani a reusit sa protejeze hartile, ascunzandu-le in propriile case. Geologii afgani le-au returnat Oficiului Geologic Afgan doar dupa invazia americana si rasturnarea regimului taliban din anul 2001.
In harta geologica de mai sus se pot observa foarte clar bogatiile afgane: cu galben este marcat deserul si zonele aride. Restul culorilor reprezinta bogatiile subsolului care zac ingropate aici
“Hartile au fost realizate cu mult timp in urma, locurile erau stiute, dar dezvoltarea mineritului a fost inexistenta in cei 30-35 ani de razboaie continue”, intareste Ahmad Hujabre, un inginer afgan care a lucrat in anii ‘79 in cadrul Ministerului Minelor.
Inarmat cu vechile harti rusesti, U.S. Geological Survey a inceput inca din anul 2006 o serie de survolari la inaltime asupra Afganistanului. Specialistii americani s-au folosit de echipament de ultima ora bazat pe masuratori magnetice si gravitationale. Echipamentul a fost atasat pe un avion de tip Navy Orion P-3, care a survolat astfel peste 70% din suprafata tarii. Datele obtinute au fost intr-atat de producatoare de sperante pentru Wshington, incat, un an mai tarziu, echipa de geologi s-a reintors pentru un studiu si mai sofisticat, de data acesta la bordul unui avion britanic de bombardament echipat cu instrumente care ofereau imagini tridimensionale ale depozitelor minerale de mica si mare adancime. A fost cel mai detaliat si avansat studiu asupra subsolului afgan realizat vreodata.

Capitala miniera a lumii

Rezultatele au fost – aparent – uitate, pentru ca in noiembrie 2009, o forta speciala delegata de Pentagon cu misiunea de a afla datele finale asupra bogatiilor afgane s-a infiintat de urgenta in “teatrul de operatiuni impotriva terorismului”.
Pana in prezent, conform datelor Pentagonului, cele mai mari depozite naturale investigate contin zacaminte majore de fier si cupru. Zacamintele sunt atat de voluminoase incat fac, teoretic, ca la ora actuala Afgansitanul sa detina cele mai mari rezerve de cupru si fier din lume. Alte descoperiri includ mari depozite de Niobiu, un metal usor, foarte rar, folosit in obtinerea de oteluri cu proprietati superconductoare.
Rezervele de gaze naturale ale Afganistanului contin aproximativ 150 de miliarde de metri cubi. Zacamintele de carbuni din acesta tara insumeaza, de asemeni, cifra enorma de peste 400 milioane de tone.
In anul 1983, in Muntii Khwaja Rawash situati la nord de Kabul, expertii sovietici erau in extaz: identificasera unul dintre cele mai mari zacaminte de uraniu din lume. In anul 2009, americanii gustau un extaz si mai mare: tocmia descoperisera ca Afganistanul mai detinea depozite similare de uraniu in Koh Mir Daoud, langa Herat si Kharkiz, in provincia Khandahar.
Muntii Khwaja Rawash care contin un imens zacamant de uraniu se afla chiar in proximitatea aeroportului international din Kabul.
De asemenea, saraca tara asiatica mai detine importante zacaminte de azbest natural, aur, argint, nichel, zinc, mercur, bauxita, potasiu, grafit, turmaline, smaralde, safire si rubine. Insa marea bogatie a subsolului afgan consta in depozitele sale de fier cu o puritate nemaintalnita. La o prima estimare, depozitele feroase contin circa 2 miliarde de tone de amestecuri din hematite si magnatite, amestecuri care contin circa 62% fier pur.
Cel mai mare depozit de cupru din Afganistan se afla undeva la 50 km nord de capitala Kabul, in valea Aynak. Zacamintele contin peste 300 milioane tone de minereu cu o puritatea a cuprului de 0,7-1,5%.
Nu mai putin de 80 % din rezervele mondiale de lapis-lazuli, o piatra semi-pretioasa, sunt inca neexploatate, fiind ascunse in subsolul afgan. Inainte de invazia sovietica din anul 1979, minerii afgani extrageau, anual, circa 6.000 tone de lapis-lazuli, o cantitate infima fata de grosul zacamintelor.
Litiul este un metal foarte pretios pentru ca este rar… mai putin in Afganistan
Insa, probabil cea mai ravnita comoara din Afganistan consta in imensele zacaminte de litiu descoperite de americani in toamna anului trecut. Singure, doar rezervele de litiu ar putea scoate Afganistanul din saracia crunta din prezent si – teoretic – l-ar transforma intr-o tara mai bogata decat toate statele est-europene intrate in U.E. cu ocazia ultimului val de integrare. Litiul este materia prima pentru bateriile si unele componente din laptop-uri, telefoane mobile si alte echipamente, de la cele de buzunar la navetele cosmice!
Pe plan mondial, cerinta pentru litiu este atat de mare incat Afganistanul ar putea ajunge in viitor « Arabia Saudita a litiului » dupa cum estimeaza expertii americani de la U.S. Geological Survey.
Nici zacamintele de aur ale Afganistanului nu sunt modeste. Ba din contra, unii experti estimeaza ca daca se va trece la exploatarea tuturor zacamintelor aurifere afgane, piata mondiala a aurului va scadea cu peste 50% in doar prima luna de exploatare.
Cu aceste noi date in fata, se pare ca scopurile americanilor in Afganistan sunt mai « nuantate » si nu-i vizeaza doar pe teroristi, fanaticii musulmani sau de negasitul Osama bin Laden.

Ok, Ce faceti cu chinezii si rusii?

“Oh, Doamne, este un potential absolut urias aici. Practic aceasta tara sta pe comori”, exclama recent, intr-un interviu, generalul David H. Petraeus, comandantul fortelor americane din Afganistan, uluit si el de grandoarea datelor prezentate in raportul geologilor americani. Cum saracacioasa economie afgana consta, de fapt, in agricultura si pastoritul de subzistenta, produsul intern brut de aici este printre cele mai scazute din lume. Pe baza ultimei descoperiri, o parte a oficialilor afgani, satui de razboi, viseaza cu ochii deschisi la reconstructia tarii.
Generalul David H. Petraeus, omul care stie despre ce e vorba
“Acest moment, va deveni coloana vertebrala a proaspetei economii afgane. Va deveni piatra pe care ne vom reconstrui patria” declara emotionat Jalil Jumriany, un consilier al ministrului afgan al mineritului. Este, totusi, greu de crezut ca presupunerile senine ale afganilor se vor transforma prea curand in realitate.
Statele Unite ale Americii au fost, deja, acuzate ca impun un monopol economic si financiar asupra firavului stat afgan. In plus, cei doi mari rivali ai Unchiului Sam, Rusia si China, nu s-au impacat deloc cu situatia si pandesc deja la orizont. Cu atat mai mult cu cat lumea nu mai este impartita in sfere clare de influenta, cum era in perioada Razboiului Rece, iar marile puteri se zbat pentru stabilirea de noi ierarhii. China si Rusia incearca sa profite din plin de criza care inca bantuie o America condusa de Barack Obama un presedinte (inca) popular dar – pana acum – slab.
Hu Jintao, presedintele Chinei, priveste cu interes spre Afganistan
In ciuda masivelor investitii din regiune si a prezentei trupelor americane, o serie de oficiali americani se tem de China – singura tara din lume care nu a simtit criza economica mondiala, ba mai mult de atat: a prosperat mai mult ca oricand in ultimii doi ani. Noul colos economic al lumii nu se sinchiseste prea tare de sentimentele si interesele americanilor. Foamea economiei chineze este tot mai mare, iar bogatiile naturale ale Afganistanului si Iranului, state aflate in imediata apropiere a Chinei, sunt singurele care o pot astampara. Iar, in prezent, China nu mai are niciun motiv sa se teama de S.U.A. Astazi, S.U.A. au ajuns sa se imprumute in dolari la Banca Chinei, iar 90% din bunurile de larg consum de pe piata americana sunt fabricate in China. Influenta Marelui Dragon de la Rasarit este atat de mare, incat pana si unele componente ale armelor din dotarea armatei americane au ajuns sa fie fabricate in China.
Beijingul nici nu a stat prea mult pe ganduri. La inceputul acestui an, chinezii au cumparat deja de la capeteniile tribale, valoroasa mina de cupru din Aynak, provincia Logar. Situatia este din ce ince mai tensionata, Beijingul nesfiindu-se sa aplice Washington-ului presiuni dintre cele mai diverse.
.
Rusii au spalat putina (sic!), in 1989, cand trupele sovietice s-au retras din Afganistan dupa un extenuant razboi de guerilla. Astazi, duo-ul de la Kremlin incearca sa recastige influenta fostului U.R.S.S. in Asia. In conditiile in care informatiile despre bogatiile subterane din Afganistan sunt adevarate, acesta devine pretendentul principal la titlul de perla coroanei tarului de la Moscova.
Nici Moscova nu se limiteaza la rolul de observator. Stapana de odinioara a comorii cunoaste inca multe secrete. Recentele tulburari din Turkmenistan, Kazahstan, Tadjikistan si Kirghistan, concretizate in caderea regimurilor pro-americane, sugereaza o apropiere discreta, dar insistenta a Rusiei. In plus, apropierea fara precedent dintre Rusia si China, alaturi de posibilitatea tot mai clara de prefigurare a unei Eurasii unite, nu face decat sa puna bete in roata proiectellor americane in Afganistan.
Din nefericire, dupa cum putem astazi sa prefiguram viitorul, sunt slabe sperante ca afganii, proprietarii de drept ai comorii, sa se bucure de mostenirea din subsolul patriei lor.
Update! Trilionul este, mai nou, trei trilioane de dolari!!!
La inceputul lunii septembrie, anul curent, Ministrul Minelor din Afganistan, Wahidullah Shahrani a iesit la rampa cu o declaratie care, literalmente, rastoarna cursul burselor din Londra, New York si Tokyo.
Oficialul afgan afirma ca, in urma cercetarilor de ultima ora efectuate de o echipa de geologi americani si de specialisti ai Pentagonului, valoarea depozitelor de minereuri naturale, estimate initial la circa 1 trilion de dolari, este, de fapt, cu mult mai mare.
Potrivit datelor remise de catre specialistii americani, numai rezervele de litiu din Afganistan sunt mai mari decat cele detinute de Bolivia, tara considerata, in prezent, primul exportator mondial.
La fel, rezervele naturale de cupru si fier sunt cu mult peste cele estimate initial. Numai rezervele de fier din provincia Bamyan sunt mai mari decat cele din Europa occidentala.
Shahrani declara in continuare ca datele americanilor, potrivit carora rezervere minerale descoperite ar fi valorat “doar” 1.000 miliarde de dolari, au fost lansate special, deoarece pe atunci Washingtonul nu dorea sa destabilizeze pietele de profil prin anuntarea unei potentiale sume de 3.000 de miliarde $.
*

MISTERUL BALENELOR ESUATE IN DESERT


 Nici macar despre balenele care esueaza pe litoralul unor mari, intr-o aparenta incercare de sinucidere colectiva, cercetatorii nu au gasit o explicatie definitiva. Se cauta tot felul de explicatii, fara a fi gasit un raspuns satisfacator. Stupoarea a crescut odata  cu descoperirea recenta a unui numar de 75 de schelete de balene, despre care se crede ca au o varsta de peste doua milioane de ani, desi dupa unii paleontologi, fosilele ar avea o varsta de 7 milioane de ani.
Locul descoperirii nu este pe o insula, nici macar pe fundul marii, ci exact in mijlocului unui desert, mai exact in desertul Atacama din Chile, dupa cum informeaza Dailymail.co.uk. Si pentru a avea o idee despre dimensiunile acestor schelete ale celor 75 de balene, sa mai spunem ca oasele ocupa un spatiu de lungimea a doua terenuri de fotbal. Fosile de balene au mai fost gasite, noutatea si noile intrebari care se pun acum se concentreaza pe o unica nedumerire: cum au ajuns 75 de balene, cine stie cite or mai fi prin lume, in mijlocul unui desert?
Un raspuns dat cam la repezeala si cam superficial pentru ca foloseste explicatia balenelor esuate pe unele litoraluri, ar fi ca, fara nici un motiv, balenele s-au dezorientat si n-au mai stiut sa se intoarca in larg, in mediul propice. Alta explicatie pune accent pe faptul ca mamiferele preistorice au ramas captive intr-o laguna care mai apoi, in timp, a secat. O explicatie rezonabila daca ne gandim ca e posibil ca actualele deserturi sa fi fost candva funduri de mare ridicate apoi la suprafata, asa cum actualele insule nu ar fi fost decat platouri muntoase terestre care s-au scufundat sub mari de-a lungul unor prelungi activitati vulcanice, la suprafata marilor ramanand doar cele mai inalte varfuri. Acum, revenind la subiect, specialistii sunt de acord ca acestea nu sunt singurele fosile de balene gasite in desert, grupuri de balene fiind descoperite de-a lungul anilor si in Peru sau Egipt, insa descoperirea din Chile surprinde specialistii nu numai datorita numarului mare de mamifere gasite, dar si a starii foarte bune a conservarii oaselor. Cercetatorii au descoperit intacte scheletele unor balene despre care se crede ca ar fi cele ale unui mascul, ale unei femele si ale puiului lor. Cat despre locul sitului, nu mira pe nimeni ca localnicii au numit locul “Dealul Balenelor”.
Dintre cele 75 de balene descoperite pana in prezent in situl chilian aflat la un kilometru de locul unde este proiectata construirea unei autostrazi, peste 20 au scheletele perfect intacte, toate in lungime de aproape 8 metri. Asta ii duce pe cercetatori cu gandul ca in desert s-ar putea afla alte sute de mamifere, lucru perfect plauzibil. Din pacate se intra si in speculatii fara nici un fundament stiintific.
Astfel, un cercetator de la Muzeul de Istorie Naturala Smithsonian, a declarat ca balenele au murit aproximativ in acelasi timp (!). Faptul ca supozitia pluteste in neant este dovedit de propriile sale declaratii: “Sunt multe feluri in care ar fi putut muri si inca testam diferitele ipoteze. Acest loc a fost o laguna, iar balenele au murit cu doua pana la sapte milioane de ani in urma”, a declarat cercetatorul. Cert este cu totul altceva, si anume faptul ca printre descoperirile din desert se numara si osemintnele unei specii de delfin disparuta, descoperita initial doar in desertul peruan. Se crede ca este vorba despre un delfin lenes subacvatic, dar si despre o pasare marina cu aripi de cinci metri.
Si acestea, cu siguranta nu ar fi singurele fosile pe care desertul le ascunde, chiar daca desertul Atacama, din Chile, locul balenelor esuate, este cel mai arid desert din lume, precipitatiile atingand aici un maximum de 1,8 mm la 10 ani.
GEORGE CUSNARENCU

INCIDENTUL LAKENHEATH


 In august 1956, in plin razboi rece si criza a Suezului, la doua baze militare engleze (RAF) din Suffolk (Anglia de Est), Lakenheath si Bentwaters, inchiriate aviatiei militare americane (USAF), oamenii erau pregatiti in orice moment pentru ce era mai rau. In seara de 13 august, la ora 21.30 radarul USAF de la Bentwaters a observat, la 25-30 mile spre est, un obiect zburator care a disparut apoi cu viteza de 6400 km pe ora in directia nord-vest. Nu putea fi o aeronava obisnuita. Tot atunci, intr-un alt loc, un aviator a zarit doua formatii inexplicabile de lumini, deplasandu-se lent. RAF a ridicat imediat, un avion de vanatoare Venom, care insa a fost obligat sa se intoarca din cauza unei defectiuni. Au fost atunci anuntate doua avioane T-33 ale USAF aflate in aer pentru un exercitiu. Desi la Bentwaters obiectul era inca pe radare, cele doua avioane nu au reusit sa-l vada. Imediat dupa aceea, un alt OZN, avand o viteza hipersonica, a trecut pe ecranele radarelor. Peste cateva secunde, din turnul de control a fost zarita cu ochiul liber “o lumina stralucitoare” care a strabatut cerul cu o viteza extraordinara, fara niciun zgomot. Pilotul unui avion de transport C-47 a vazut si el lumina, aparent sub nivelul sau, “trecand cu o viteza inspaimantatoare de la est spre vest”.
Doua radare cu frecvente diferite de la baza Lakenheath, au detectat si ele, spre sud-vest, “tinte” care se opreau si porneau intr-o maniera neobisnuita, dupa care au tasnit, cu o viteza supersonica, spre nord. Forrest Perkins, responsabilul cu traficul aerian, a alertat comandamentele USAF si RAF. Pe la miezul noptii, si locotenentul de aviatie Freddie Wimbledon, ofiter de serviciu la radarul de la Neatishead (Norfolk), a observat, cu uimire, un obiect care se comporta intr-un mod nemaivazut. La altitudinea de 3000-6000 de metri “zbura cu o viteza fantastica apoi se oprea brusc”. A fost stabilit imediat un echipaj de interventie si un altul de monitorizare. Pilotul Anthony Davis, veteran din al Doilea Razboi Mondial, care era deja in zbor pe un avion de vanatoare Venom, a fost indrumat spre Lakenheath. El a reusit sa intercepteze obiectul pe radarul sau, dar l-a pierdut dupa cateva secunde. Pe radarul de la sol, OZN-ul a reaparut acum in spatele avionului, urmarindu-l in toate manevrele. A fost trimis in zona un al doilea Venom, dar cand acesta s-a apropiat, obiectul misterios s-a inaltat cu o viteza fantastica si a disparut.
Incercarile de interceptare au fost urmarite de la sol de alte doua grupuri de martori: echipa lui Forrest Perkins si aviatori din escadronul 23 al RAF care asteptau ordine. Radarele din Lakenheath au observat OZN-uri si in primele ore din 14 august, apoi, in noaptea aceleiasi zile. Si din nou au fost ridicate avioane Venom ale RAF. Radaristii acestora au relatat ulterior ca prinsesera tinta, care parea stationara, la o altitudine neobisnuit de joasa, de circa 2100 metri, dar pilotii nu o vedeau cu ochiul liber. Totusi “ceva” era acolo. Ulterior s-a avansat explicatia ca putea fi un balon meteorologic; oricum, nimeni nu vorbea de OZN-uri.
Dupa ce incidentele de la Lakenheath au fost raportate la Statul major Air Force din Washington, a sosit de acolo o telegrama cu eticheta “secret”, atragand atentia asupra “interesului si ingrijorarii considerabile” privind incidentul si cerand o ancheta imediata. Se punea intrebarea daca observatiile au vreo legatura cu o alerta similara petrecuta, cu o saptamana mai devreme, la o statie radar britanica de pe insula Bornholm din Baltica. Atunci a existat teama ca nu cumva OZN-urile sa fie de fapt rachete teleghidate sovietice.
Documentele din perioada aceea au fost intre timp distruse prin operatii de rutina. Ralph Noyes, fost subsecretar de stat la Ministerul Aerului, a confirmat incidentele, in 1988, lui David Clarke, spunand ca obiectele veneau cu o viteza de 6-8000 km/ora, apoi se opreau instantaneu, la mica inaltime, ca dupa aceea sa se roteasca in jurul avioanelor de vanatoare. Inevitabil, spunea Noyes, responsabilii militari si-au pus o serie de intrebari: “S-a intamplat ceva cu radarele de pe sol sau cu cele din avioane? Pilotii si-au pierdut mintile? A fost vorba de niste fantezii? Iar noi trebuia sa investigam. Peste ani, chiar daca nu am avut un numar enorm de astfel de cazuri, au fost suficient de multe pentru a ma convinge, ca si pe altii cu care lucram, ca ceva se petrece, sporadic, in spatiul aerian britanic, ceva ce nu putem explica. Dar nu doream sa facem declaratii publice despre asta. Evitam subiectele pentru care nu aveam explicatii”. Guvernul Britanic nu a oferit niciodata o concluzie la cele petrecute. Incidentul Lakenheath a fost singurul din Regatul Unit listat, in 1969, ca “neexplicat” de catre faimosul proiect Condon de la Universitatea Colorado.
DAN D. FARCAS

“PUTEM FI LOVITI DE UN ASTEROID IN ORICE MOMENT”. MISIUNEA CARE AR PUTEA SALVA TERRA DE UN DEZASTRU


Terra
tn cosmar la care umanitatea spera sa nu mai fie martora niciodata. Cel putin nu pe Pamant, pentru ca in spatiu e o cu totul alta problema. In loc sa distruga pe loc orice forma de viata, ne-ar putea salva de asteorizi.
Cercetatorii incearca sa gaseasca o solutie pentru a feri planeta de pericolele care vin din spatiu. Iar unul dintre ele o reprezinta asteroizii.
O explozie nucleara, schimbarea caii orbitale a asteroizilor sau o coliziune cu o racheta sunt cateva solutii. Pentru a le analiza mai bine, NASA are de gand sa ajunga pe un asteroid in 2025, cand va relua misiunile umane. Nu exista insa motive de ingrijorare in acest moment. In apropierea noastra sunt extrem de putini asteroizi care ar putea sa ne puna probleme…. Iar urmatorul se va apropia abia peste cateva sute de ani.
In schimb, cei mici sunt mai greu de localizat. Specialistii stiu doar ca sunt in jur de 15.000. Dar nu si unde se gasesc cu precizie acestia.
Vor afla probabil raspunsurile de la telescopul Webb, care va orbita la un milion si jumatate de km distanta de Terra.
Misiunea Webb va fi lansata abia in 2018. A depasit deja termenul, cat si bugetul, ajungand sa coste 8,8 miliarde de dolari, cu 6 miliarde si jumatate mai mult decat pretul estimativ.

SPICUIRI DIN PRESA ZILEI



Acest articol apartine www.digerate.blogspot.com
Sindicalistii din educatie anuntasera ca picheteaza astazi ministerul de resort. Cer atat demisia ministrului, cat si cresterea sumelor alocate educatiei la 6%. Avand in vedere timpul superb de afara (daca Mos Craciun vine traditional cu si pe zapada, Mos Nicolae se pare ca trebuie sa se descurce pe ploaie) au amanat pana saptamana viitoare protestele. Asta da ideologie, oameni dedicati educatiei si marcati de problemele lor. Concluzie? Nici macar un protest cum trebuie nu suntem in stare sa facem. Cand pe oameni ii doare cu adevarat nu tin cont nici de starea vremii, nici de nimic. Si cum saptamana viitoare vom fi tot in iarna, ba chiar mai aproape de ea, protestul se va amana, probabil, pentru lunile de vara. Cand, evident, va fi prea cald si oamenii in vacanta. Deci iarasi nu se va mai tine.
Ramanand la cultura aflam astazi ca directorul teatrului Nottara, actorul Mircea Diaconu, si-a depus demisia. Pentru ca functia de manager este incompatibila cu cea de senator al Romaniei. Fapt cunoscut inca de la inceputul mandatului, dar aratat cu degetul de abia recent, in urma luptei pentru majoritate in Parlamentul Romaniei. Pacat. Este un bun director (vorbesc din punctul de vedere al iubitorului de teatru), dar este si un bun senator- are bun simt si prin insasi profesia sa nu e desprins de realitatea prezenta. Asa ca trebuie sa aleaga. Momentan a ales mandatul de ales al poporului. Nu stiu daca e bine sau rau, dar ma ia groaza cand ma gandesc ca si teatrul Nottara ar putea deveni un spatiu ca oricare altul. Adica desprins de cultura, asemenea majoritatii teatrelor prezentului.
Societatea Nationala a Lignitului Oltenia da afara oameni, stim deja. Exact acum, in decembrie, ca toata lumea sa se poata bucura de sarbatorile de iarna. Unii sa-si astearna ghetutele la usa in asteptarea cadourilor dulci, altii sa primeasca cadou franghii pentru spanzurat. Si cum si unii si altii au nevoie de slujbe religioase (unii pentru iertarea pacatelor, altii pentru inmormanatre), managerii companiei au decis sa construiasca biserica. Pentru ei, liderii sindicali din companie si politicienii din cartierul in care locuiesc de cand se ocupa cu lignitul. Cu alte cuvinte: nu mai au bani de salarii pentru 300 de mineri, dar au 2 milioane de lei pentru ridicare unei biserici. Cu posibilitate de majorare a fondurilor alocate bisericii. Oameni se mai gasesc, dar o cladire ba…
La Fukushima au loc noi scurgeri radioactive. Probabil ca prima data n-a fost suficient de convingator. Sau n-or fi avut fonduri ca sa preintampine un nou dezastru, macar in ceasul al 13-lea. O parte din apele contaminate s-a scurs deja in Pacific.
In Rusia a castigat cine banuiam cu totii. Iar alegerile, spun unii opozanti ai regimului, nu s-ar fi desfasurat tocmai ok. Motiv pentru ei sa iasa in strada sa manifesteze. Replica autoritatilor a venit instantaneu: peste 300 de persoane au fost arestate. Risca sa faca pana la 15 zile inchisoare pentru ca au incercat sa organizeze o miscare de protest. Si, cu toate astea, fortele de ordine nu i-au putut aresta pe toti cei 2.000- 5.000 de oameni. Toti protestatari, toti sustinand opozitia. Moscova continua sa se pregateasca de proteste iar armata asemenea. Insemnand ca in capitala Rusiei sosesc camioane cu soldati. Care, in versiunea oficiala, sunt menite sa asigure “securitatea cetatenilor”. Si eu cred la fel, cum ca are legatura cu securitatea. Nu neaparat a cetatenilor.
In capitala Lituaniei s-a dat o lege impotriva cersetoriei prin care vor fi amendati atat cersetorii, cat si cei ce se vor milostivi de ei. Momentan politia le imparte cersetorilor carti de vizita ale ONG-urilor si adaposturilor existente. Din ianuarie insa legea se va aplica asa cum trebuie. Adica cu amenzi. Poate si cu inchisoare (vezi legea data in Ungaria zilele trecute)? Cum am mai comentat si cu alte ocazii facem parte dintr-un bloc mondial in care trebuie sa se traiasca la fel, adica prost. Legile par a fi stabilite la un nivel mult mai inalt si mai global, nu de fiecare tara individual. Iar problemele (tot comune) necesita rezolvare unitara- si anume nu stoparea saraciei, ci ascunderea ei sub pres. Saracii lumii deranjeaza fetele inalte ale alesilor si trebuie eliminati. Nu prin masuri de integrare sociala, nu prin educatie si acordarea de sanse, ci prin scoaterea lor din constiinta publica. Deoarece simpla lor existenta denota faptul ca nu suntem in crestere. In evolutie. Noi si celelalte state ale planetei. Pur si simplu contrazicem aspiratiile catre maretie istorica ale conducatorilor nostri. In curand, daca vor continua sa ia masuri impotriva saracilor, nu vor mai avea pe cine sa conduca. Pentru cine sa inventeze strategii marete, dar utopice, de dezvoltare. Si daca popoare nu vor mai fi, nu vor mai exista nici carti de istorie din paginile carora sa zambeasca alesii.
In Spania a avut loc un protest. Pentru ca un hotel parasit de cativa ani fusese ocupat de amaratii care si-au pierdut casele in urma crizei mii de indignati au protestat fata de evacuarea lor din hotel, acuzand capitalismul pentru pierderea caselor proprii.
S&P a anuntat ca supravegheaza vreo 15 tari, din care 6 sunt candidate sigure la scaderea ratingului. Am mai spus si o repet, daca vor retrograda tot ce exista la un momentan nu vor mai gasi prieteni si sustinatori pe nicaieri. Cum agentiile de rating nu exista in sine, ci sunt sponsorizate de cate cineva, sunt curioasa cat vor rezista clientii si investitorii sa plateasca pentru niste previziuni apocaliptice pe care oricum le vedem cu totii cu ochii liberi.
Cuplul franco-german a venit iar cu solutii. De data asta sigure (speram). Pe care le vor supune colegilor din UE spre aprobare. Si cum e vorba despre penalizarea statelor care depasesc limita de deficit bugetar convenita si infiintarea celebrului fond de stabilitate financiara inca din 2012.. ma intreb ce tara va fi de acord cu solutia… De ce s-ar opune cineva? Deoarece in conditiile crizei nici o tara nu-si mai poate controla bugetele si deficitul, iar fondul de stabilitate financiara+ penalizarea nu ar face altceva decat sa-i afunde si mai tare in deficit. Deci prespun ca marea solutie franco-germana (ma rog, mai mult germana) va fi respinsa in plen. Sau poate nu… o sa vedem.
In final… s-a mai descoperit o planeta propice vietii. Si cum pe Terra lucrurile involueaza cu viteza luminii astept cu interes prima lansare in cosmos a unei rachete. Ma ofer pe post de cobai uman sa fiu prima care colonizeaza alte planete. Cat de rau poate fi? O planeta nelocuita nu are nici capitalism, nici alesi ai poporului care au incetat de mult sa fie ai poporului…
PS: Nu uitati sa votati ce ati dori sa cititi pe acest blog. Sondajul se afla in partea din stanga sus a paginii.
Daca v-a placut acest articol nu uitati sa-l distribuiti mai departe. Multumesc.
Sursa: Digerate