marți, 6 decembrie 2011

Ne pregatim pentru un dezastru care ne-ar putea lovi din Marea Neagra: tsunami



valuri
Specialisti romani si bulgari vor participa la un proiect de creare a unui sistem de alerte privind riscul producerii de tsunami in Marea Neagra, elementele sistemului urmand sa fie instalate pe litoralul romanesc si bulgar.
Publicatia bulgara Novinite, citata de Mediafax, scrie ca proiectul este finantat prin programul UE de cooperare transfrontaliera, iar costurile sunt estimate la circa sase milioane de euro.
Proiectul este extrem de important pentru securitatea locuitorilor care traiesc in zonele de coasta, precum si pentru sectorul turismului din cele doua state, afirma profesorul Orlin Dimitrov, de la Institutul bulgar de Oceanologie.
Planul prevede construirea a zece statii de observare in zone de coasta din Romania si Bulgaria. "Senzorii vor depista vibratiile de pe platoul marin, vibratii care vor semnala cutremure ce pot provoca tsunamiuri", explica Dimitrov.
Potrivit expertilor, zonele de coasta din Romania si Bulgaria risca sa fie afectate de tsunami in cazul unui seism puternic.
Sursa: 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu