marți, 9 august 2011

Leacuri si retete din Gradina lui Dumnezeu. » Retetele parintelui Elefterie

Retetele parintelui Elefterie si alte cateva leacuri manastiresti

Parintele Elefterie este unul din marii duhovnici romani ai secolului care de curand s-a incheiat. Inainte de instaurarea comunismului el a fost staretul faimoasei Manastiri Dervent din Dobrogea, acolo unde se afla si crucile izvoratoare de mir. Ulterior a fost mutat in Moldova, slujind succesiv la Manastirile Agapia si Secu, unde a devenit o adevarata legenda, datorita harului sau vindecator extraordinar. El tamaduia sufletul prin puterea rugaciunii si a postului, trupul tratandu-l dupa metodele deprinse la o scoala medicala din Adrianopole, pe care o absolvise in tinerete. Facea o forma de masaj osteopatic, numita sugestiv "calcaturi" (pentru ca se facea cu piciorul) si prescria pacientilor preparate din plante medicinale pe care le prepara cu mana lui. Iata cateva dintre retetele sale, asa cum ne-au fost transmise de un invatacel al sau: d-l Viorel Butnaru.

Reteta cu spanz contra accidentului vascular

Se ia o radacina de spanz de marimea palmei, se spala si se toaca marunt. Apoi se pune intr-un vas de sticla, deasupra adaugandu-se 2 litri de apa calduta (in nici un caz clocotita). Se lasa la temperatura camerei sa se macereze pana cand face floare deasupra, dupa care se filtreaza. Cu lichidul astfel obtinut se face o compresa: un tifon impaturit in patru sau o panza de bumbac curata se inmoaie in lichid si apoi se pune nestoarsa pe cap, care se acopera cu un fes, asa incat sa nu se evaporeze preparatul prea repede. Se tine compresa o ora, doua dupa care se lasa parul sa se zvante. Tratamentul se face o singura data pe zi, vreme de mai multe zile in sir.
Atentie! Maceratul de spanz nu va fi folosit intern si nici nu va fi facut, nici chiar pentru uz extern, in concentratii mai mari decat cea mentionata, deoarece este foarte toxic.

Reteta cu tamaie si miere de albine contra durerilor de cap

Pe o piele de miel sau de oaie proaspat jupuita se intinde miere de albine lichida (daca s-a zaharisit, atunci se tine borcanul de miere in apa fierbinte pana se lichefiaza) si tamaie foarte bine pisata. Se pune pe cap blana presarata cu miere si tamaie din belsug si se tine pana cand se usuca mierea. Mierea cu tamaie trebuie sa ajunga pana la pielea capului. Daca parul este foarte des sau lung, atunci se face o carare, se pune mierea cu tamaie, apoi se face o noua carare si se pune miere cu tamaie etc., asa incat preparatul sa patrunda uniform peste tot.
Cu acest tratament, parintele Elefterie vindeca durerile de cap, dar si sechelele loviturilor la cap, inclusiv vasele sparte si cheagurile de sange, care in felul acesta se trageau, dispareau.

Uleiul de sunatoare

Planta cruda sau uscata se toaca marunt si se umple cu ea o sticla, in care se adauga apoi ulei de floarea-soarelui. Sticla se pune langa soba sau o alta sursa de caldura si se lasa la macerat. Daca s-a folosit planta cruda, ne dam seama cand este gata preparatul dupa faptul ca face floare; daca s-a folosit planta uscata, uleiul trebuie gustat din cand in cand: atunci cand este gata, va avea un gust de tanin (astringent) si culoarea rosiatica.
Acest ulei se aplica pe piele in caz de alergie, arsuri (inclusiv solare), eczeme, iritatii etc. O lingura luata pe stomacul gol din acest ulei este utila in cazurile de fiere lenesa, de pietre la vezica biliara, precum si in cazul durerilor de cap care apar la persoanele care au probleme biliare.

Suflatul tuicii

Este o metoda socanta poate pentru medicii moderni, dar cu care parintele a obtinut rezultate exceptionale in tratamentul afectiunilor oculare. O lingura de tuica se ia in gura, se trece printre dinti si apoi se pune la coada ochiului (dar fara sa atingem deloc corneea), intr-un colt si in altul, in timp ce pacientul sta cu ochii inchisi. Imediat ce va deschide ochii va aparea o usturime intensa si ochii vor incepe sa lacrimeze puternic si sa se curete. Este o metoda cu care se obtin rezultate uimitoare in cataracta, in fotofobie, in spasmul ochilor, precum si in cazul lacrimarii continue. D-l Viorel Butnaru povesteste despre o femeie careia ii lacrimau ochii incontinuu si care incercase toate leacurile alopate si traditionale si nu reusea sa se vindece. Dupa acest tratament aplicat de doua-trei ori de parintele Elefterie, s-a vindecat deplin.
Nu oricine poate sa sufle. Daca aveti vreo boala, mai ales cu infectie, nu este indicat sa aplicati cuiva acest tratament. Au fost persoane care au incercat sa foloseasca metoda mai igienic, adica sa ia tuica cu pipeta, dar nu, tot cum stia parintele avea efect.

Radacina de boz si flori de salcam in afectiunile gastrice

Bozul (Sambucus ebulus) este o planta inrudita cu socul, atata doar ca are dimensiuni mult mai mici, in rest, ca forma a frunzelor, florilor si fructelor, se aseamana perfect cu acesta. O felie de radacina de boz de marimea unghiei degetului mic mestecata inainte de masa cu un sfert de ceas este un excelent stimulent gastric, fiind extrem de utila in indigestie si anaciditate gastrica. Doza insa nu trebuie depasita, deoarece poate aparea diareea.
Florile de salcam sunt, dimpotriva, un calmant gastric excelent. Parintele Elefterie trimitea un frate de la manastire sa le aduca din padure si apoi le usca la soare cu grija. Florile uscate le punea sa se macereze jumatate de zi (3 linguri de flori la 1 litru de apa), dupa care le dadea sa bea bolnavilor de gastrita hiperacida si ulcer gastroduodenal cate o cana din acest preparat, inainte de fiecare masa. Florile de salcam sunt calmante deopotriva pentru stomac si pentru nervi, fiind de un mare ajutor celor care sunt firi mai impulsive, nervoase
Sursa: crestinortodox.ro

Tratamentul-minune care a vindecat-o de cancer pe Monica Tatoiu a fost creat de parintele arhimandrit Elefterie, ctitorul Manastirii Dervent din Constanta. Leacul a ajuns la ea prin intermediul ploiesteanului Dumitru Botosaru.

CAUTATA. Manastirea Dervent e vizitata de mii de credinciosi  pentru minunile despre care se spune ca se petrec aici
CAUTATA. Manastirea Dervent e vizitata de mii de credinciosi pentru minunile despre care se spune ca se petrec aici
TAMADUITOR. Parintele Elefterie a trait intre anii 1900-1990 si a  creat retete unice pe baza de plante
TAMADUITOR. Parintele Elefterie a trait intre anii 1900-1990 si a creat retete unice pe baza de plante
Povestea parintelui Elefterie de la Dervent este un miracol in sine, de numele lui fiind legate numeroase vindecari. Se spune ca Elefterie a fost dus, la trei ani, paralizat la Dervent, unde era "Crucea de leac", o troita cu puteri tamaduitoare. A dormit langa ea si a doua zi s-a trezit vindecat.

A facut Facultatea de Medicina in Grecia si a studiat tratamentele naturiste, devenind, in timp, "medicul fara bisturiu" care vindeca aproape orice. A incetat din viata in 1990, la 90 de ani. Leacurile sale mai sunt folosite si azi. De altfel, Manastirea Dervent este unul dintre locurile de pelerinaj cele mai cautate de credinciosii ortodocsi.

Ploiesteanul Dumitru Botosaru, cel care i-a oferit reteta Monicai Tatoiu, spune ca tratamentul a fost creat de parintele Elefterie pentru barbatii care sufera de noduli tiroidieni. Cu timpul insa s-a dovedit ca tinctura are efecte benefice si pentru femei, dar si in cazuri de tumori maligne. "Vraciul de la Ploiesti", cum este cunoscut acum Botosaru, tine sa o avertizeze pe Monica Tatoiu de pericolul care o pandeste.

"Nu este suficient sa iei un tratament si sa te vindeci. Este o arta sa stii sa traiesti. Monica vorbeste prea mult, pierde energie, energia aceea care se formeaza la nivelul ficatului. Poate de aceea a si avut probleme medicale", explica el.

Am cautat reteta si iat-o:1.5 kg de miere de salcam
4 g laptisor de matca pur
200 ml de ser fiziologic
300 g polen macinat
150 g tinctura de propolis
Se iau 2 linguri pe zi, una dimineata si una seara.


Sursa: cybershamans.blogspot.com

Pământul a avut cândva două Luni?

Pământul a avut cândva două Luni?
O nouă teorie sugerează că Pământul a avut la un moment dat o a doua Lună, mai mică, ce a pierit într-o coliziune lentă cu “sora sa mai mare”. Cercetătorii cred că această coliziune ar explica existenţa misterioasă a munţilor pe partea îndepărtată a Lunii.
Oamenii de ştiinţă susţin că viteza relativ mică de coliziune a fost crucială în adăugarea de material în emisfera lunară rar văzută de noi.
Timp de zeci de ani, cercetătorii au încercat să înţeleagă de ce partea Lunii vizibilă de pe Pământ este plată şi plină de cratere, în timp ce partea “întunecată” are cratere şi lanţuri muntoase de până la 3.000 m altitudine.
Diferite teorii au fost propuse pentru a explica aceste diferenţe.
Recent, cercetătorii au argumentat că Pământul a fost lovit de o planetă de dimensiunile lui Marte, în urmă cu aproximativ patru miliarde de ani. Resturile rezultate în urma acestui impact s-au agregat şi au dus la formarea Lunii.
Dar oamenii de ştiinţă susţin că un alt corp lunar, mai mic, s-ar fi format din acelaşi material şi a rămas blocat într-un câmp gravitaţional aflat între Pământ şi Lună.
Doctor Martin Jutzi de la Universitatea din Berna, Elveţia, a explicat că, după ce milioane de ani a fost prinsă între cele două planete, mica Lună a intrat pe un curs de coliziune cu “sora ei mai mare”, având o viteză mai mică de trei kilometri pe secundă.
Oamenii de ştiinţă susţin că impactul ar fi dus la acumularea de material pe scoarţa lunară şi ar fi redistribuit, de asemenea, magma care se afla pe partea vizibilă a Lunii. Această idee a fost susţinută de observaţile provenite de la vehiculul spaţial Lunar Prospector.
Cercetătorii consideră că singura metodă de a demonstra acestă teorie este aceea de a compara modelele lor cu structura detaliată a Lunii; aceste informaţii ar putea fi obţinute de la NASA, fiind vorba despre date colectate cu ajutorul sondei Lunar Reconnaissance Orbiter.
Cercetătorii implicaţi în acest studiu speră ca datele provenite de la misiunile lunare NASA să susţină sau să infirme teoria lor.
Detaliile acestor teorii au fost publicate în revista Nature.
Sursa: BBC

Războiul parapsihologic (2) – Protecţia psihică (doc)

“Pentru ca o forţă ostilă să obţină controlul unei alte ţări sau asupra populaţiei respectivei ţări, fără luptă fizică, o primă etapă constă în crearea unui cadru social, economic şi politic capabil să producă în mod constant emoţii negative populaţiei, în distrugerea din interior a valorilor morale, etice şi spirituale ale respectivei comunităţi. Pe un astfel de fond, oamenii sunt receptivi la anumite influenţe exterioare negative iar emoţiile şi gândurile lor pot fi uşor modelate şi controlate.
Este foarte greu să controlezi oameni echilibraţi, fericiţi, mulţumiţi de viaţa lor, care îşi trăiesc zilele cu calm şi optimism şi care, în plus, mai au timp şi disponibilitate să se ocupe de aspectele spirituale ale vieţii, de cunoaşterea de sine. În schimb, o masă de oameni frământaţi de grijile zilei de mâine, o masă de oameni temători, nemulţumiţi, stresaţi şi care privesc viitorul în culori cenuşii, fiind mai ales preocupaţi de probleme materiale, devin uşor manipulabili.
Dacă privim la societatea în care trăim constatăm că principiile antice ale lui Sun Tzu, din “Arta Războiului”, sunt aplicate cu punct şi virgulă împotriva noastră şi a valorilor noastre. Prin urmare, e momentul să devenim mai conştienţi şi să facem ceva pentru noi şi pentru cei apropiaţi nouă. Aşadar, putem învăţa principiile protecţiei psihice şi anumite metode de apărare.
Filmul documentar “Războiul parapsihologic – Protecţia psihică” aduce o serie de informaţii importante, cu valoare practică, de un real folos celor care le înţeleg necesitatea. În cadrul acestui film sunt prezentate metode de echilibrare emoţională şi de protecţie psihică care sunt accesibile majorităţii celor interesaţi, atât din punct de vedere al înţelegerii “tehnice” a acestora, cât şi din perspectiva costurilor financiare.
Cu siguranţă “cheile” puse la dispoziţie în acest film documentar vor deschide pentru mulţi “uşi” către o cunoaştere mai profundă a naturii umane şi a relaţiei misterioase dintre noi, oamenii, şi restul Universului.”
Daniel Roxin


Sursa: Dincolo de limite – Beyond the limits

Un nou 1907?

Acest articol apartine www.digerate.blogspot.com
Majoritatea se ocupa astazi de burse. Care, cred eu, nu ne vor aduce sfarsitul lumii. Inca. Inceputul unei noi crize … categoric. Dar prabusirea totala nu va sosi acum. Doar se va adanci saracia. Tot astazi se mai vorbeste despre rascoala inceputa la Londra si care s-a propagat in alte 3 orase britanice, capatand din ce in ce mai mult aspecte ale luptei violente de clasa. Pentru ca vandalii de acolo au folosit moartea unui cetatean ca pretext pentru demararea unei ample manifestari a infractionalitatii. Dar s-a extins in alte 3 orase. Derbedeii de pe strazi au intrat in restaurantele oamenilor cu bani si au inceput sa-i jefuiasca pe acestia. Au inceput sa opreasca londonezi albi si sa-i bata pe strazi, in timp ce ii obliga sa se dezbrace. Daca asta nu incepe sa semene a razboi civil… nu stiu ce altceva ar putea fi. Prin metode gresite si indivizi nepotriviti, dar incepe sa se contureze o ideologie- saracii au pornit lupta cu bogatii.
Romania. Zilele astea infractionalitatea loveste, ca de obicei, tara si romanii. Astfel un membru PDL, fiu al unui deputat PSD (sa mai zica cineva ca partidele nu se inteleg intre ele!) a intrat cu pistolul in tribunal. Pentru ca, fiind al cui trebuie, nu a intrat in incinta pe la intrarea plebei, unde exista paza si detectoare de metale. Ci impreuna cu liota de avocati, pe la intrarea separata. Un alt caz petrecut recent- un barman a fost batut de un fost luptator de K1 pentru ca nu i-a mai dat de baut prietenului fotbalist. Acela fiind deja beat. Barmanul a primit un pumn, s-a dezechilibrat, a cazut si s-a izbit cu capul de ceva contondent. Si tocmai a murit. Alt caz. Un brancardier a fost injunghiat de un nenorocit care venise la spital sa primeasca ajutor/medicatie/masa. Nu se stie sigur. Cert e ca brancardierul a fost injunghiat… Un alt caz, chiar de acum o ora. Pe autostrada o masina ce transporta bijuterii de aur a fost oprita in trafic de falsi politisti si jefuita. De 23 sau 43 de kg de aur, agentiile de presa se contrazic in privinta cantitatii sustrase. Masina era neblindata, nu avea paza sau altceva. Deorece a fost oprita chiar pe autostrada denota ca fapta a fost comisa in urma unui pont. Vorbim despre cineva din interior care a povestit mai departe ce se transporta, cand si pe unde.
Romania in timpul asta disponibilizeaza politisti, le taie salariile si se incuscreste cu bulibase.
Mama mea, om cu experienta de viata, spunea ca vede aceste evenimente de la noi din tara ca pe un razboi final dintre bande/mafie si reprezentantii legii. Infractorii au simtit ca acum sistemul este slab deci vor face tot posibilul sa-l puna pe butuci. Adica… e care e pe care. Ce se intampla acum in Romania este de fapt un razboi intre bande, pe viata si pe moarte. Si in functie de cine va castiga ne vom putea lua adio de la lege sau o vom reinstitui pe strazi. Razboi civil in toata regula!
Ce desparte Romania de azi de Marea Britanie? Civilizatia proprie paturii de mijloc engleze. In rest suntem identici – noi poporul roman si ei imigrantii ce au pornit rascoala londoneza. Saracie, infractionalitate, politie depasita de situatie, si multi bogati care sfideaza foamea maselor prin etalari obraznice ale potentei financiare.
Atentie Romania! Ne apropiem din ce in ce mai tare de apogeu. Daca o noua criza mondiala se va declansa (si e doar o chestiune de timp) e posibil sa asistam la un nou moment 1907…
Daca v-a placut acest articol nu uitati sa-l distribuiti mai departe. Multumesc.
  

Sursa: Digerate

Proiectul A&O – EXTRATERESTRII NU EXISTA !!! — Modelele Flying Flapjack,farfuria zburatoare construita de americani si Avro Car construita de canadieni !!!!


[...]Modelul Flying Flapjack
Flying flapjack, de asemenea cunoscută sub denumirea de Cambula Marină, era o navă aeriană circulară, al cărei proiect a fost început în timpul celui de-al doilea război mondial. De ceea ce avea nevoie marina foarte mult era un avion care ar putea avansa vertical pentru a putea decola de pe portavioane şi care ar putea să zboare la o viteză mică, de 55 km/h.
Până la începutul anilor ’50, se cunoşteau puţine lucruri despre aparat, la scurt timp după ce forţele aeriene ale SUA au încheiat ancheta asupra OZN-urilor, proiectul Grudge (precursorul proiectului Blue Book). Ca o încercare de a arăta că OZN-urile nu mai meritau investigaţii ulterioare (vorbind „oficial”), forţele aeriene au lansat fotografii şi informaţii vagi despre flying flapjack. Aparent, din cauză că aeronava nu avea aripi, stabilitatea redusă a prezentat probleme. Un model ulterior, denumit XF-5-U-I, a rezolvat această problemă şi se zvonea că are peste 30 de metri în diametru şi că avea duzele-jet asemănătoare cu „ferestrele stălucitoare” ale multor OZN-uri, aranjate pe janta acestuia. Acesta a fost construit în trei straturi, stratul central fiind ceva mai gros decât celelalte două.
Deoarece viteza si manevrabilitatea farfuriei erau controlate de puterea şi înclinarea duzelelor jet separate, nu erau eleroane, cârme sau alte suprafeţe proeminente. Aparatul era remarcabil de asemănător cu unele dintre cele raportate de martorii OZN.


Proiectul canadian Avro
Cercetări asupra aeronavelor în formă de farfurie nu s-au oprit la modelul XF-5-U-I. Pe 11 februarie 1953, “Toronto Star” a declarat că se dezvolta un nou model de farfurie zburătoare la fabrica AVRO-Canada din Malton, Ontario. Pe 16 februarie, ministrul producţiei de apărare a informat Camera Comunelor din Canada că Avro-Canada lucrează la un model-machetă de farfurie zburătoare, capabilă să zboare cu 2.400 km/h şi să avanseze vertical. Apoi, preşedintele Avro-Canada a enunţat în „Ştirile AVRO” că prototipul în construcţie este atât de revoluţionar, încât le-ar face pe toate celelalte forme de nave aeriene supersonice să fie depăşite. Numele oficial al navei era Avro Car (Maşina Avro).
Dar până în 1960 s-a pretins oficial că proiectul a fost abandonat. „Prototipul” farfuriei zburătoare Avro se află acum în muzeul forţelor aeriene ale SUA din Fort Eustis, Virginia. Guvernele Canadei şi Statelor Unite au insistat asupra faptului că ele nu mai sunt implicate în proiecte de construcţie a farfuriilor zburătoare.
Şi totuşi este aceasta adevărat? Posibilitatea ca guvernele canadian, american sau sovietic să fi continuat lucrul asupra navelor aeriene discoidale supersonice şi foarte avansate oricum rămâne. Oamenii direct implicaţi în proiecte, înţelegând imposibilitatea testării navelor în condiţii de deplin secret, probabil au optat pentru a crea o perdea de fum şi confuzie, zvon şi umilire sistematică a observatorilor de OZN, asigurându-se astfel că îşi pot testa navele cu impunitate.
Dar ar putea oare aceste aparate făcute de mâna omului să aibă astfel de performanţe remarcabile? Trebuie doar să reflectăm asupra inovaţiilor ştiinţei şi tehnologiei contemporane – nava aeriană de tip jet, rachete spaţiale, sateliţi de recunoaştere, arme cu fascicul pulsatile – şi apoi reţineţi că astfel de miracole sunt doar un vârf de aisberg, şi tot ce se întâmplă în spatele gardurilor păzite ale unităţilor noastre militare şi ştiinţifice strict secrete este, probabil, cu zeci de ani mai înaintat decât acestea. Atunci devine mai uşor să spui „da”.
Sursa: Secretele Sistemului

Ce se intampla la Londra? Unde e politia? Ce se urmareste? Oamenii sunt dezbracati şi jefuiti pe strada …

Citez din articolul Unde e poliţia britanică? Oamenii sunt dezbrăcaţi şi jefuiţi pe stradă VIDEO:
Situaţia de la Londra şi din alte câteva mari oraşe britanice a scăpat total de sub control, după ce sute de tineri au vandalizat şi au jefuit magazine. Poliţia pare complet depăşită de situaţie. Potrivit Daily Mail, bandele de răufăcători au dezbrăcat simplii trecători şi le-au luat bunurile pe care le aveau asupra lor.
Aceste poze, obţinutute de pe site-urile de socializare, au şocat opinia publică din Regatul Unit şi au făcut deja înconjurul lumii. ,,Pur şi simplu şocant”, titrează Daily Mail poza cu un tânăr din Deptford obligat să-şi dea hainele jos în mijlocul străzii de un bărbat de culoare, probabil înarmat. În altă poză, apare o femeie lăsată în pielea goală de hoţii care i-au luat absolut tot, surprinsă chiar lângă un agent de poliţie.
Internetul este plin de astfel de mărturii despre incidente similare, produse noaptea trecută la Londra şi Birmingham. De-a dreptul terifiantă este o înregistrare, în care o bandă de răufăcători opresc un tânăr, aparent turist asiatic, cu faţa plină de sânge, şi îi scotocesc prin rucsac. Deşi se opune, victima este lăsată fără o cameră de luat vederi. Şi asta, la lumina zilei.
Toată lumea se întreabă unde sunt poliţiştii şi promisiunile autorităţilor că nu vor tolera actele de vandalism şi jafurile.
Vizionati va rog si:
http://webtv.realitatea.net/extern/daily-mail-a-publicat-poze-cu-trecatori-lasati-in-pielea-goala-pe-strada
Cititi va rog si:
Video: LONDRA IN FLACARI
 
Sursa: Saccsiv’s Weblog

Să ne rugăm ca America să nu rămână fără toner!

 Autor: Cristian Hostiuc
Fed-Banca Centrala Americana este chemată din nou să maseze cordul pieţelor financiare. Preşedintele Obama nu a reuşit să calmeze luni pieţele de acţiuni şi mai mult i-a enervat pe investitori, care nu cred că el poate aduce America la mal din mijlocul vârtejului economic.

Pentru că nu îşi poate implementa agenda şi a ajuns în situaţia în care nu poate lua nici o decizie fără votul republicanilor, preşedintele Statelor Unite nu poate decât să asiste de pe margine şi să ţină discursuri. Deciziile executive efective sunt în mâinile Fed care trebuie să accelereze "tipărirea" de bani şi să cumpere activele financiare în dolari de care toată lumea vrea să scape în aceste vremuri.
Fed trebuie să facă ceva, să arate că a preluat comanda, nu că această nouă tranşă de dolari ar schimba cu ceva situaţia. Dar a luat o decizie, vinde o nouă speranţă investitorilor. Bună-rea această speranţă, asta e. Alta mai bună nu există. Dobânzile sunt deja la zero şi americanii tot nu au reuşit să producă noi locuri de muncă. Problema lui Obama este că nu poate crea noi joburi, un indicator politic foarte important în SUA.
Dar nici lumea companiilor şi nici bancherii nu-l ajută. L-au lăsat să se descurce singur, i-au retrogradat ratingul şi acum se uită de pe margine cu un whiskey şi un trabuc în faţă cum o încasează în plin. Credeţi că liderii marilor corporaţii şi sefii celor mai hulite bănci de pe Wall-Street au uitat că au fost chemaţi la o judecată publică în Congres şi li s-a cerut socoteala cu privire la politicile lor, care au adus şi produs criza? Aşa ceva nu se uită, iar Obama plăteşte acum pentru acest lucru. El nu poate acum decât să se bazeze pe Fed că va tipări atât de mulţi dolari încât să reuşească să închidă gura pieţelor financiare. Măcar până la alegeri.
Dar din păcate toată lumea se bazează pe America să stingă ea prima focul de pe pieţe şi apoi să intervină şi alţii. Până atunci cel mai important este ca Fed să nu rămână fără toner.
Sursa: zf.ro

REVOLTE LA LONDRA. O bătrână în baston îi înfruntă pe huligani VIDEO


Daily Mail publică un videoclip incredibil din Londra, în care o pensionară de culoare aflată în mijlocul revoltei le face morală protestatarilor.
Ea priveşte un grup de huligani care devastează o clădire şi le ţine un discurs înflăcărat, în care îi îndeamnă să oprească violenţele.

Femeia îşi agită bastonul prin aer şi apără drepturile "patronilor muncitori" ale magazinelor pe care le devastează tinerii.
"Terminaţi naibii cu incendierea proprietăţilor şi a magazinelor, oamenii au muncit din greu să le deschidă. Aţi înţeles?", îi pune la punct femeia.
"Patroana magazinului pe care îl spargeţi acum munceşte din greu ca să-i meargă afacerea, iar voi îl incendiaţi. Pentru ce? Ca să spuneţi că sunteţi războinici şi răi", continuă bătrâna.
Apoi, ea le reaminteşte anarhiştilor de unde au pornit protestele. "E vorba despre un om care a fost împuşcat la Tottenham, nu despre distracţie şi distrugeri. Dacă luptăm pentru o cauză, haideţi să luptăm naibii pentru o cauză. În loc să faceţi asta, voi furaţi şi fugiţi", încearcă femeia să-i aducă pe calea cea dreaptă.
De ieri, când a fost postat pe internet, discursul femeii a adunat peste 27.700 de vizualizări. "Dumnezeu să o binecuvânteze pe această femeie curajoasă", notează unul dintre comentatori.

Regizorul Michael Moore îl provoacă pe Obama: „Arestează-l pe şeful Standard&Poor’s!”


Toate cele trei agenţii de rating, inclusiv Standard&Poor’s, au susţinut până în 2008 că instrumentele financiare derivate, bazate pe ipoteci, sunt sigure şi le-au evaluat cu note de top.
Regizorul cu viziuni de stânga Michael Moore, cunoscut pentru documentarele sale critice la adresa administraţiei Bush şi a politicilor de la Washington, i-a adresat preşedintelui Barack Obama un mesaj pe Twitter în care îl îndeamnă să ia măsuri împotriva agenţiei de rating care a retrogradat SUA.
"Obama, dă dovadă de curaj şi arestează-l pe CEO (directorul executiv) de la Standard&Poor's! Aceşti criminali au prăbuşit economia în 2008 şi acum o vor face din nou", a scris Michael Moore, conform Washington Post.

Toate cele trei agenţii de rating, inclusiv Standard&Poor's, au susţinut până în 2008 că instrumentele financiare derivate, bazate pe ipoteci, sunt sigure şi le-au evaluat cu note de top. Colapsul derivatelor ipotecare a dus la criza economică din SUA, de acum trei ani, care s-a extins la nivel mondial.
Michael Moore a mai adăugat că patronii S&P sunt "vechi prieteni de familie ai lui Bush", lucru pe care l-a mai susţinut în documentarele sale critice despre capitalism şi despre un sistem american destinat profitului celor bogaţi, firmelor de pe Wall Street şi familiei Bush.
Moore a dat exemplul Italiei, unde procurorii au percheziţionat câteva sedii şi locuinţe aparţinând agenţiilor Moody's şi S&P.
"Uite cum merge treaba în Italia când e vorba despre ticăloşii ăştia", a mai scris Moore pe Twitter.

GALERIE FOTO. Fenomene meteo extreme, surprinse în fotografii spectaculoase



Fotograful Mike Hollingstead a făcut o pasiune pentru fenomenele meteorologice extreme, pe care le-a fotografiat timp de mai mulţi ani. Daily Mail publică un colaj al celor mai bune fotografii pe care le-a realizat Hollingstead.


În această fotografie, Mike a surprins modul în care arăta cerul cu doar jumătate de oră înainte ca furtuna să înceapă şi să stârnească tornada care a lovit statul american Nebraska în luna iunie a anului 2009.

Această imagine a fost capturată tot în vară lui 2009, lângă o autostradă care străbate un deşert din SUA.

Norii înainte de furtună, subiectul preferat al fotografului american.

Un văl de ceaţă care se lasă deasupra unei văi muntoase.
Un investitor misterios a pariat, luna trecută, 850 de milioane de dolari, cu o cotă de câştig de 10/1, că SUA îşi va pierde ratingul perfect de ţară, scrie Daily Mail. Asta înseamnă că tocmai s-a îmbogăţit cu 8,5 miliarde de dolari.
Asta înseamnă că tocmai s-a îmbogăţit cu 8,5 miliarde de dolari.
Acum, se pune întrebarea dacă investitorul a avut un pont din interior, înainte de a face pariul.

George Soros. sursa Reuters
Au existat zvonuri că norocosul parior ar fi miliardarul de origine maghiară George Soros (80 de ani). El a devenit faimos în întreaga lume după ce, în 1992, a câştigat un miliard de dolari speculând că guvernul britanic va devaloriza lira sterlină.
Totuşi, o sursă apropiată lui Soros spune că miliardarul nu a fost implicat şi pune la îndoială chiar că ar fi existat un astfel de pariu.
Daily Mail are, însă, informaţii că pariul a fost făcut pe 21 iulie. Săptămâna trecută, pe 5 august, ratingul de ţară al SUA a fost retrogradat de la AAA la AA+.
Ştiau Obama şi secretarul Trezoreriei de retrogradare?
Ideea că George Soros ar fi profitat de pe urma crizei Americii nu are legătură doar cu flerul său care l-a îmbogăţit în 1992.
Miliardarul este un apropiat al administraţiei Obama încă din 2008, iar de curând a renunţat să mai administreze banii investitorilor străini, ceea ce denotă neîncrederea.
Daily Mail scrie, totuşi, că pariul ar fi putut fi făcut de alt investitor, cu "resurse similare".


Îngrijorare pe Wall Street. sursa Reuters
În plus, gurile rele se întreabă dacă nu cumva Obama sau secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, aveau informaţii că ratingul urma să fie retrogradat.
Geithner spunea, în aprilie, că "nu există niciun risc" în această privinţă, dar acum guvernul pare "mai degrabă enervat decât surprins" de decizia S&P, scrie Daily Mail.
Referitor la retrogradare, Geithner a declarat săptămâna trecută că este "o judecată teribilă" a S&P şi că aceasta denotă "o lipsă uimitoare de cunoştinţe" referitor la bugetul fiscal al SUA.

Depozite de aur în buncărele din Alpii elveţieni

Uncia de aur a trecut de pragul de 1.700 de dolari. Unii analişti vorbesc chiar de posibilitatea ca metalul preţios să atingă fabulosul nivel de 4.000 de dolari.
Dar unde să depozitezi lingourile? Sub saltea? În seiful din bancă? Sobrul săptămânal francez Le Point propune o soluţie originală: un buncăr vechi din inima Alpilor.
Reţea de peşteri pentru a se apăra de invazia lui Hitler
Munţii elveţieni par făcuţi din caşcaval. Într-atât sunt de găuriţi! O calitate pe care o datorează generalului Henri Guisan, comandantul armatei helvete în timpul celui de-al doilea război mondial. Experimentatul militar a înţeles repede că, pentru Hitler, a-i face praf trupele e joacă de copil.

De aceea, Guisan pune la cale politica de apărare prin redute. În cazul unei invazii, armata cu cruce roşie abandonează câmpiile şi se retrage în munţi, printre gheţari. Cătanele elveţiene, transformate în oameni ai cavernelor, se apucă şi sapă o extraordinară reţea de peşteri. Să-l fi descurajat pe Hitler aceste "redute", care la vremea respectivă au costat echivalentul a 7,5 milioane de euro, să invadeze Confederaţia?

În timpul războiului rece, centrul de comanda K 20, "buncărul buncărelor", era pregătit să găzduiască guvernul elveţia, statul major, parlamentarii, împreună cu rezervele de aur ale Băncii Centrale.

Din motive economice, Elveţia a început să renunţe la buncărele sale militare pe la începutul anilor ’90. Un tânăr inginer, Dolf Wipfli, a fost primul care a avut ideea transformării buncărului din Ampeg, cantonul Uri, într-un gigantic seif, la adăpost de catastrofele nucleare, cutremure, atacuri teroriste şi, evident, jafuri. Aici pot fi ascunse, în condiţii absolut sigure, datele informatice ale bancilor sau ale marilor concerne, dar şi comori. În speţă, aur.
Anonimatul proprietarilor de aur este garantat
Elveţia este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa prelucrării aurului. O mie de tone din acest metal preţios tranzitează anual Confederaţia, care numără cinci antreprize de rafinare. "Posesia aurului privat nu este supusă niciunei constrângeri şi este total anonimă. Importul şi exportul de aur sunt libere", explică Gilles Labarthe, autorul lucrării "Aurul african. Jafuri, trafic şi comerţ internaţional". Revista economică "Bilan" vorbeşte despre cozi lungi în faţa ghişeului de numismatică al UBS, pe Bahnhofstrasse, în Zurich.

Pot fi vizitate aceste seifuri din Alpi? Dolf Wipfli, patronul societăţii Swiss Data Safe, a permis unei ziariste de la Swissinfo, radioul internaţional elveţian, să intre în buncărul de la Amsteg. Dar numai după ce a obligat-o să semneze un angajament de confidenţialitate deplină. Ea a putut să-si scrie impresiile, dar nu a avut voie să facă nici o referire la securitate, dimensiunile peşterii, sau numărul de angajaţi. "Acţionarii Swiss Data Safe sunt mulţumiţi: afacerile le merg bine", s-a rezumat să scrie ziarista.

Sursa: EVZ.ro

MESAJ DE LA ARHANGHELII GABRIEL SI METRATRON

Lumina, multa lumina vine peste voi! In curand, veti fi nevoiti sa faceti alegerea daca mergeti spre lumina sau daca alegeti sa ramaneti in intuneric.
Cautati inauntru vostru si veti gasi raspunsul la aceasta alegere pe care trebuie sa o faceti; veti gasi puterea sa faceti aceasta alegere, care nu va fi una foarte usoara. Evenimentele ce vor urma, va vor obliga sa faceti aceasta alegere.
Lumina, este lumina calda a lui Dumnezeu, este lumina cunoasterii ADEVARULUI DIVIN, caci Dumnezeu nu v-a creat sa stati in intunericul nestiintei!
Scuturati-va si spargeti blocajele pe care vi le-ati autoimpus in decursul vremurilor si pe care vi le-au impus cei ce au dorit sa va conduca! Dumnezeu va creat sa fiti liberi, sa atingeti cunoasterea suprema! Atunci, si abia atunci, nu o sa va mai temeti de nimic si o sa puteti sa activati farama de DUMNEZEIRE, pe care o aveti fiecare din voi in mintea si in sufletul vostru. Atunci si doar atunci, veti deveni una cu CREATORUL NOSTRU SUPREM, DOMNUL NOSTRU DUMNEZEU!
Nu va temeti de ce cele ce vor veni! Ele sunt scrise sa vina! Ele au fost stabilite sa vina.
Voi doar trebuie sa alegeti LUMINA si nu intunericul!
Alegeti LUMINA si veti evolua in forma superioara care va fost stabilita la facerea lumii!
Dumnezeu sa va binecuvanteze cu cunoasterea deplina a  ADEVARULUI DIVIN!
Acesta este mesajul, pe care noi arhanghelii Domnului Dumnezeu, Metratron si Gabriel, am fost insarcinati sa vi-l aducem voua!
Asa sa va ajute Dumnezeu!

Mesaj preluat de Sfatuitoarea

BĂTĂLIA PENTRU LONDRA. A treia noapte de lupte de stradă. CLĂDIRI ÎN FLĂCĂRI ŞI MAŞINI INCENDIATE. UPDATE

Noi violenţe au izbucnit pe străzile Londrei, luni, pentru a treia zi consecutiv, în Hackney (nord) având loc UPDATE 1.30: BBC prezintă un bilanţ al "Bătăliei pentru Londra" până la această oră. Între timp, potrivit sursei citate:

Au fost incendiate maşini în Lewisham.
Un autobuz şi un magazin au fost incendiate în Peckham.
Mai multe incendii au izbucnit în Croydon, inclusiv unul într-un magazin mare de mobilă care s-a extins la clădirile vecine şi liniile de tramvai.
În Hackney, 200 de ofiţeri de poliţie pentru revolte însoţiţi de câini şi poliţişti cărare au fost repartizaţi în jurul Mare Street, unde au fost avariate maşinile de poliţie.
Jefuitorii au făcut raiduri într-un magazin Debenhams şi mai multe magazine din Lavender Hill, în Clapham.
În Birmingham, poliţia a spus că ofiţerii au făcut nouă arestări luni seara.
Autobuzele au fost deviate pe măsură ce violenţele s-au răspândit către Bromley High Street.




UPDATE 1.20: În această seară, "Downing Street" a anunţat că prim-ministrul David Cameron se va întoarce acasă din concediul din Italia pentru a conduce mâine dimineaţă o întrunire a comisiei pentru planuri de urgenţă a Guvernului britanic, cunoscută drept "Cobra". Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că David Cameron monitorizează situaţia la intervale de o oră, scrie BBC.
Între timp, poliţia din Birmingham a declarat jurnaliştilor britanici că mai multe magazine au fost atacate în apropierea centrului comercial Bullring, iar bunurile lor au fost jefuite de tinerii care fac ravagii în centrul oraşului.
UPDATE 1.15: Protestele au debutat în Hackney (nordul Londrei), când o bandă de tineri în hanorace cu glugă au început să arunce cu rachete în poliţişti şi să dea foc tomberoanelor şi maşinilor. După câteva minute, scene similare au început în Lewisham şi s-au extins în Peckham, Deptford şi Croydon (în sudul capitalei), în decursul acestei seri.
Un magazin de mobilă este actualmente în flăcări în Croydon, iar pompierii se luptă să stingă flăcările. Proteste violente au fost raportate şi în Harrow, în nord-vestul oraşului, respectiv în Clapham în sud. În aceste părţi ale Londrei, mai multe magazine au fost jefuite.
UPDATE 0.45: Violenţele au început în această după-amiază, când mai multe persoane au înconjurat dubele poliţiei, au furat din camioane şi au spart mai multe magazine londoneze.
UPDATE 23.50: Noi violenţe au izbucnit pe străzile Londrei, luni, pentru a treia zi consecutiv, în Hackney (nord) având loc confruntări între tineri şi poliţie, relatează Sky News Online. Poliţia înfruntă bande înarmate cu sticle incendiare şi bâte. În această seară, s-au înregistrat violenţe pe străzile din Hackney, Peckham, Deptford, Lewisham, Clapham şi Croydon, informează Daily Mail.
Autorităţile sunt în alertă, comisarul-şef al Poliţiei Metropolitane, Tim Godwin, a rugat părinţii să-şi ia copiii de pe străzi pentru a preîntâmpina incidente neplăcute. Oficiali poliţiei din Birmingham au declarat că mai multe magazine au fost atacate. Pentru a face faţă situaţiei, 300 de ofiţeri au fost aduşi din alte 12 zone pentru a mări măsurile de siguranţă şi a ţine situaţia sub control.

Începe furtuna financiară perfectă prezisă de Roubini


Dolarul SUA şi-ar putea pierde până la 5% din valoare

Autor: Eliza Frâncu,Magda Crişan 

Foto: reuters

Dolarul SUA şi-ar putea pierde până la 5% din valoare

Căderi de burse, retrogradarea SUA, panică în Europa: lumea se apropie de scenariul prevestit de laureatul Premiului Nobel pentru Economie. China a cerut Statelor Unite să îşi rezolve „dependenţa“ de împrumuturi, „să se întindă cât îi e plapuma“ şi să garanteze siguranţa investiţiilor chineze.
Toate semnele par să-i dea dreptate americanului de origine turcă Nouriel Roubini, laureatul Nobel care a prezis criza globală şi care spunea, recent, că în 2013 economia globală se va confrunta cu o „furtună financiară perfectă".  După ce SUA au evitat la distanţă de câteva ore intrarea în incapacitatea de plată, şi bursele lumii au căzut, vineri, cu aproape 5%, o nouă lovitură a fost dată economiei americane. Pentru prima dată în istorie, ratingul Americii a fost scăzut de agenţia Standard & Poor's (S&P)- de la triplul A (stabilitate perfectă) la AA plus cu perspectivă negativă.


Ratingul AAA înseamnă risc zero pentru pieţele financiare, respectiv certitudinea că oricine cumpără obligaţiuni SUA (deci, o parte a datoriei acestei ţări) poate fi sigur că-şi va primi banii înapoi. SUA au deţinut această „notă" continuu, din 1941 până în prezent. Ea a fost menţinută de toate cele trei mari agenţii de rating - S&P, Moody's şi Fitch, dintre care niciuna nu a reuşit să prevadă criza globală din 2008-2009.

Lipsa de încredere

În ciuda criticilor ce au venit dinspre Casa Albă, agenţia a anunţat că-şi menţine decizia şi că, din contră, ar putea urma noi descalificări. S&P are în primul rând o explicaţie politică: acuză cele două tabere - democrată şi republicană - că nu au reuşit să se înţeleagă pentru a rezolva pe termen lung problema datoriei uriaşe a SUA (de 14,3 trilioane - 14.500 de miliarde de dolari) şi că tăierile anunţate - de puţin peste 2.000 de miliarde de dolari - sunt insuficiente şi depind şi acestea de o viitoare înţelegere între cele două partide. Cu alte cuvinte, agenţia nu mai are încredere în clasa politică americană.

Căderile bursiere de vineri au provocat dureri de cap în toată lumea  Foto: afp

Reacţia administraţiei Obama a fost una destul de seacă, purtătorul de cuvânt al Trezoreriei anunţând că S&P se bazează pe o previziune eronată că datoria SUA ar urma să fie în 2021 de 93% din PIB, în condiţiile în care administraţia previzionează o datorie cu 2.000 de miliarde mai mică (de 85% din PIB) .

Decizia va influenţa economia şi pieţele financiare din SUA şi din întreaga lume. Băncile din SUA se vor împrumuta la dobânzi mai mari pe pieţele financiare (într-o primă etapă, cu până la 0,5% mai mari, ceea ce s-ar traduce în creşteri de peste 100 de miliarde de dolari), bursele ar putea avea pierderi mari. Şi, conform unor analişti economici citaţi de „Le Figaro", dolarul şi-ar putea pierde între 2 şi 5% din valoare.

Preşedintele Obama avertizase deja că o eventuală scădere a ratingului ar putea însemna taxe mai mari pentru toţi cetăţenii SUA. Statele care depind de dolar pot avea şi mai mult de suferit. Deşi celelalte două agenţii - Moody's şi Fitch au menţinut calificativul maxim - AAA, iar partenerii Americii - Japonia şi statele din Europa au anunţat că, din punctul lor de vedere, economia SUA este la fel de stabilă, pieţele din alte părţi ale lumii au reacţionat imediat. Prima bursă deschisă după decizia S&P - cea din Arabia Saudită - a căzut cu 5,46%, iar cea din Dubai - cu 5%. Analiştii se aşeaptă ca astăzi pieţele din Asia şi Europa să urmeze minimele Bursei arabe, scrie publicaţia „The Telegraph".

China cere socoteală

O reacţie extrem de dură a venit din partea Chinei. Nu din partea unor oficiali, ci de la „portavocile" administraţiei comuniste, agenţia Xinhua şi ziarul „People's Daily". „SUA sunt îndatorate pentru totdeauna", iar prima victimă a deciziei  S&P ar putea să nu fie chiar America, ci ţări asiatice care depind de exporturi şi de dolar precum China. SUA ar trebui să-şi rezolve dependenţa de datorii şi să asigure stabilitatea investiţiilor chineze (China deţine obligaţiuni SUA în valoare de peste 1.000 de miliarde de dolari), scrie presa chineză.

"Previziunea mea este că vom avea o furtună financiară perfectă în 2013. Toată lumea îşi împinge problemele în viitor. Va veni şi nota de plată.''
Nouriel Roubini laureat Nobel pentru Economie

Cine rămâne în clubul select „AAA" şi ce riscă?
Mai mult decât o ameninţare pentru Statele Unite, "o descalificare a notei dată Americii adânceşte dificultăţile statelor dezvoltate, deschizând calea pentru retrogradarea altor ţări", precum Franţa şi Marea Britanie, spune  Jean. Baptiste Pethe, analist la BNP Paribas. În prezent, rămân extrem de puţine ţări cu ratingul perfect (AAA): Franţa, Marea Britanie, Germania, Suedia, Norvegia, Belgia, Austria, Finlanda, Luxemburg, Canada. Unele dintre ele, precum Marea Britanie şi Belgia au probleme la fel de mari cu datoria publică. Alţii sunt de părere că SUA rămân mai sigure decât alte economii care-şi păstrează, pentru moment, ratingul AAA. De pildă, în Marea Britanie, costurile împrumuturilor pe 10 ani sunt mai mari decât în SUA, ceea ce înseamnă că investitorii încă preferă să cumpere obligaţiuni americane.
Panica obligă Europa să taie din bugete
După o săptămână extrem de agitată pe piaţa financiară din cauza crizei datoriilor de stat în Europa şi a retrogradării ratingului SUA, liderii europeni încearcă să-şi coordoneze mişcările pentru a evita un nou declin bursier. Statele G7, grupul celor şapte mari economii ale lumii (SUA, Germania, Japonia, Franţa, Canada, Italia şi Marea Britanie) au programată în dimineaţa aceasta, înainte de deschiderea burselor, o conferinţă telefonică de urgenţă, pe tema crizei datoriilor de stat care ameninţă lumea cu o nouă recesiune. 
Toţi ochii pe Italia
După ce agenţiile de rating au retrogradat economia Portugaliei, a Greciei şi pe cea a Irlandei la categoria „junk", temerile europenilor sunt legate acum de îndatorarea Spaniei şi a Italiei. Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, i-a convocat ieri pe guvernatorii băncilor centrale din zona euro ca să decidă dacă vor ajuta Guvernul de la Roma, prin cumpărarea, începând de azi, a obligaţiunilor de stat italiene. Mai multe state europene au cerut Guvernului de la Roma să ia măsuri mai dure de austeritate, înainte de a fi ajutat. Premierul italian Silvio Berlusconi a reacţionat imediat, anunţând că va devansa cu un an, până în 2013, măsurile de echilibrare a bugetului de stat şi promiţând că va introduce în Constituţie reglementări pentru deficitul bugetar. El a asigurat că va reforma sistemul social şi piaţa muncii.
Statul italian are datorii de 1.800 miliarde de euro, iar Berlinul este sceptic că programul de asistenţă europeană este capabil să salveze Roma, relatează „Der Spiegel". La rândul ei, Franţa, care are o datorie mare ea însăşi, a anunţat că va face anumite reduceri bugetare, în septembrie. Ungaria, în schimb, nu a ales calea reducerilor, ci pe cea a acuzaţiilor: Guvernul Orban plănuieşte să dea în judecată guvernarea socialistă pentru mărirea deficitului de la 53 la 82% din PIB, între 2002 şi 2010.

În căutarea arşiţei supreme

Din cele mai vechi timpuri, ideea de căldură, de arşiţă, temperatură ridicată, a suscitat interesul oamenilor, indiferent de formaţia lor. Cercetători, mistici şi oameni de rând au fost afectaţi şi pasionaţi în egală măsură de impactul căldurii asupra societăţii umane şi al câmpurilor cunoaşterii. Dincolo de canicula verii, de temperaturile incalculabile din Univers, de seceta devastatoare sau de simbolistica căldurii în doctrinele spiritual-oculte, descoperim că temperaturile extrem de ridicate ne influenţează mai mult decât se crede în mod obişnuit.
Unde este cel mai fierbinte ?
Ei bine, cele mai ridicate temperaturi măsurate vreodată de om nu au fost nicidecum cele de pe Soare sau de pe alte astre din galaxie. Spre surprinderea multora, cea mai cumplită temperatură imaginabilă a fost înregistrată în urma unor experimente ştiinţifice provocate tot de minţile iscoditoare ale unor cercetători de anvergură.
Paradoxal sau nu, cursa pentru stabilirea celei mai ridicate temperaturi înregistrabile a fost declanşată la scurtă vreme după stabilirea aşa-umitului Zero Absolut.
După ce ştiinţa a acceptat că cea mai scăzută temperatură detectabilă atinge valoarea de 0 pe scara Kelvin, respectiv -460 grade Fahrenheit sau -273, 333 grade Celsius, cele mai “grele” nume ale fizicii au continuat căutările în direcţia celeilate extreme termice.
În urmă cu câteva decenii, fizica acelor vremuri stabilise că valoarea celei mai mari temperaturi posibile ar fi celebra “temperatură Plank”, denumită astfel în onoarea faimosului fizician austriac Max Plank.
Tradusă în grade Celsius, aceasta ar atinge inimaginabila valoare de 100.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 grade. În scara Kelvin ar avea valoarea de 1032 grade.
“Este o temperatură ridicolă, nu doar neimaginabilă, deci extrem de improbabilă. Este, dacă vreţi, de peste un miliard de miliarde de ori mai ridicată decât valorile termice obţinute când radiaţiile gama se lovesc de quasari”, clarifică fizicianul Arlin Crotts din cadrul Universităţii Columbia.
În cadrul fizicii convenţionale, cea care se bazează pe teoria relativităţii elaborată de Einstein pentru a descrie extremele mari şi, în egală măsură, pe mecanica cuantică pentru a explora extremele mici, se consideră că valoarea temperaturii Plank a fost atinsă pe o durată de timp de 10-43 secunde imediat după controversatul moment al Big-Bang-ului primordial.
La începutul anului 2010 însă, într-un laborator subteran din Long Island, New York, o echipă de cercetători în fizica de graniţă a depăşit frontierele temperaturii măsurabile. Exploziile care au declanşat temperatura record, au avut loc în incinta Brookhaven National Laboratory din Upton.
Cu acestă ocazie, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată a atins valoarea uluitoare de 4 trilioane grade Celsius. În comparaţie, Soarele “abia” dacă atinge 15 milioane de grade Celsius la suprafaţa sa.
Noua valoare absolută este de 40 de ori mai mare decât temperatura produsă în timpul exploziei unei supernove.

“Este cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în Univers” , a declarat fizicianul Steven Vigdor, membru al echipei de cercetători care a raportat Societăţii Americane de Fizică noul record înregistrat pe data de 15 februarie 2010.
Din fericire, ştiinţa modernă încă nu poate produce arme pe baza noilor temperaturi totale. Fiecare dintre exploziile care au declanşat temperaturile uluitoare au fost mai mici decât un atom. Tradus, înseamnă ca sunt mult prea mici pentru a avea potenţial mortal.
Experimentul a avut ca scop secundar şi recrearea temperaturii iniţiale din prima microsecundă de după Big Bang.

Înapoi pe Pământ. Şi prin România…
Canicula, arşiţa insuportabilă care pârjoleşte planeta noastră vară de vară, a avut şi continuă să aibă un rol deosebit de important pentur actuala civilizaţie umană, rol din ce în ce mai accentuat pe fondul fenomenului de încălzire globală, accelerat de activitatea economic-industrială a speciei umane.Temperatura înregistrabilă pentru o regiune sau suprafaţă de pământ depinde în mod esenţial de puterea şi intensitatea razelor solare care cad asupra ei, intensitate care este, la rândul ei, determinată de unghiul de înclinaţie al razelor care cad pe Terra.
Cu alte cuvinte, acesta este motivul pentru care temperatura planetei noastre va fi mereu ridicată la Ecuator şi scăzută la Poli.

Odată ce razele directe de soare produc mai multă căldură decât cele care cad înclinat, tropicele ating cele mai mari temperaturi.
Libia este al patrulea stat ca mărime din Africa, precum şi ţara care ocupă cea mai mare suprafaţă din Sahara. Aproape toată ţara este alcătuită din deşert arid, încins şi necruţător.
Din cauză că nu beneficiază de bariere naturale precum fluvii, munţi, delte, păduri, climatul libian este influenţat exclusiv de deşertul Sahara la sud şi de Marea Mediterană la nord. În capitala Tripoli temperatura medie este de peste 30 de grade vara şi de 8 grade, evident tot cu plus, pe timpul lunilor de iarnă.
Un vânt arzător, denumit pe aceste meleaguri Ghibli, poate duce la creşterea subită a temperaturii în câteva ore, până la valori de +40-50 grade Celsius.
De fapt, cea mai ridicată temperatură înregistrată pe Terra, a fost aici, în Libia, la El Azizah, unde, în data de 13 septembrie 1922, mercurul termometrelor s-a ridicat al +58 grade Celsius!
A doua valoare pe planetă s-a înregistrat în temuta Death Valley din California, unde pe data de 10 iulie 1913, termometrele au înregistrat valoarea de +57 grade Celsius.
Dacă ne mutăm în Asia, cea mai cumplită arşiţă înregistrată vreodată pe cel mai mare continent al lumii a fost măsurată în Tirat Rivi din Israel: aici, pe data de 21 iunie 1942, termometrele arătau +54 grade Celsius.
Australia vine la rând la o diferenţă de doar un grad Celsius. În Concourry, statul Queensland, ziua de 16 ianuarie 1889 aducea o temperatura de +53 grade.
Bătrânul nostru continent a atins un maxim istoric la Sevilla, în Spania, unde pe data de 4 august 1881 a fost atinsă valoarea de +50 de grade.
Iar deasupra apelor Oceanului Planetar, cea mai “încinsă” porţiune este cea din zona Golfului Persic: la suprafaţa apei de aici, pe data de 5 august 1924, aerul atingea 36 de grade. Evident, cu plus..
Cel mai rece continent, Antarctica a atins o temperatură maximă pe data de 5 ianuarie 1974, când Staţia de cercetări ştiinţifice Vanda a atins maximul istoric de +15 grade Celsius.
Mai jos, la Polul Sud, cea mai ridicată temperatură a atins, în contrapondere, -14 grade Celsius…
La Marble Ball, în vestul Australiei s-a înregistrat, în schimb, cea mai lungă perioadă de caniculă din istorie. În acest loc, timp de 162 zile consecutive, mai precis în perioada 30 octombrie – 7 aprilie 1924, temperatura nu a coborât sub +38 de grade Celsius nici măcar pe timpul nopţii.
Vedem, aşadar, că maximul meteo istoric înregistrat în România a fost unul modest: pe melagurile noastre trebuie doar să ne îndreptăm atenţia spre Râmnicelu, un sat din inima Bărăganului, judeţul Brăila, unde, pe data de 10 august 1951, la staţia meteo s-au înregistrat la umbră +44, 5 grade Celsius. Relativ cuminte, nu-i aşa?
Simbolistică şi spiritualitate arzătoare
Cei vechi au asociat dintotdeauna căldura cu lumina, după acelaşi principiu în urma căruia alăturau dragostea cunoaşterii intuitive şi viaţa organică – activităţii spirituale.
În China antică, focul şi arşiţa erau asociate cu teama de secetă şi culoarea roşie. Caracterul chinez al literei “Che” exprima în egală măsură seceta şi culoarea roşie. Simbolic, făcea trimitere la focul omului şi exprimarea furiei.
Dincoace, în Europa, Plutarh susţinea că lumina şi căldura sunt puse în mişcare de atotputernicul Soare, aşa cum sângele şi respiraţia, principiile vital şi intelectual-, sunt puse în mişcare de inimă.
În reprezentările egiptene ale Soarelui, undele de căldura emanate de astru sunt reprezentate prin valuri, iar razele de soare prin linii drepte.
La celţi, căldura şi fierbinţeala erau puse întotdeauna în legătură cu ardoarea şi vitejia războinicilor şi a eroilor. Vechile epopei irlandeze ne vorbesc despre războinici desăvîrşiţi precum Cuchulainn care, prin simpla prezenţă, topea zăpada din jurul său pe o rază de treizeci de paşi. (Avea o aură încinsă, nu gluma…)
Cum în lumea celtică şi germanică, căldura şi furia războinică erau aproapre sinonime, avem o explicaţie plauzibilă pentru care temuţii războinici se luptau deseori complet goi, după cum atestă textele antice romane şi greceşti.

La hinduşi, căldura este o putere cosmică, cea care, după Rig-Veda, i-a permis lui Unu să ia naştere din haosul primordial.
Căldura, în formele autentice de yoga, este Tapas, nimic altceva decât asceză perfectă, înălţare a spiritului curăţat de păcate şi greşeli prin focul ardorii şi căutării Divinului.
Această obţinere a focului purificator intern este uneori înţeleasă la modul strict în şamanism şi în practicile gTum mo din budismul tantric tibetan, unde discipolii care au ajuns la un grad de realizare superioară parcurg testul prin care, timp de o noapte rece de iarnă, trebuie să usuce mai multe cearşafuri ude aşezate pe trupurile lor încinse.
Focul spiritului distruge şi arde, aşadar, percepţiile şi limitările existenţei neofitului.
De altfel în tantrismul tibetan, elementul foc corespunde direct centrului inimii, Anahata Chakra.
Unele şcoli de inspiraţie budistă recomandă chiar meditaţia asupra lui Tejadhatu, elementul căldură.
Senzaţia de fierbinţeală este asociată cu ascensiunea şarpelui energetic Kundalini. Este ceea ce anticul Tratat despre Floarea de Aur denumeşte puterea stimulatoare a suflului intern, apogeu al alchimiei interioare a iniţiatului.
Ca o contrapondere negativă, mânia şi căldura pot proveni din influenţe satanice, care trebuie stinse, domolite prin practici exorcizante.
Alchimiştii au susţinut dintotdeauna că viaţa se naşte neapărat prin puterea mijlocitoare şi intermediul principiului căldurii.
Simbolul concentrării spiritului în inimă are ca obiect şi zămislirea interioară a embrionului nemuririi. În această direcţie, căldura renaşte, regenerează şi transmite informaţie.
Carl Jung vedea în căldură o imagine transpusă a libidoului, a energiei sexuale. În viziunea aceluiaşi psihanalist, căldura generează maturitatea biologică în primă instanţă şi maturizarea spirituală ca ultim deziderat al fiinţei umane.
Deci, vorbim despre un concept complex. Dincolo de dimensiunea strict ştiinţifică, pur spirituală sau simbolistică, căldura ne dezvăluie o dimensiune fascinantă, cu multe aspecte încă neelucidate.
Sursa: BLOG ENCICLOPEDIC 2 – DESCOPERA