marți, 9 august 2011

Să ne rugăm ca America să nu rămână fără toner!

 Autor: Cristian Hostiuc
Fed-Banca Centrala Americana este chemată din nou să maseze cordul pieţelor financiare. Preşedintele Obama nu a reuşit să calmeze luni pieţele de acţiuni şi mai mult i-a enervat pe investitori, care nu cred că el poate aduce America la mal din mijlocul vârtejului economic.

Pentru că nu îşi poate implementa agenda şi a ajuns în situaţia în care nu poate lua nici o decizie fără votul republicanilor, preşedintele Statelor Unite nu poate decât să asiste de pe margine şi să ţină discursuri. Deciziile executive efective sunt în mâinile Fed care trebuie să accelereze "tipărirea" de bani şi să cumpere activele financiare în dolari de care toată lumea vrea să scape în aceste vremuri.
Fed trebuie să facă ceva, să arate că a preluat comanda, nu că această nouă tranşă de dolari ar schimba cu ceva situaţia. Dar a luat o decizie, vinde o nouă speranţă investitorilor. Bună-rea această speranţă, asta e. Alta mai bună nu există. Dobânzile sunt deja la zero şi americanii tot nu au reuşit să producă noi locuri de muncă. Problema lui Obama este că nu poate crea noi joburi, un indicator politic foarte important în SUA.
Dar nici lumea companiilor şi nici bancherii nu-l ajută. L-au lăsat să se descurce singur, i-au retrogradat ratingul şi acum se uită de pe margine cu un whiskey şi un trabuc în faţă cum o încasează în plin. Credeţi că liderii marilor corporaţii şi sefii celor mai hulite bănci de pe Wall-Street au uitat că au fost chemaţi la o judecată publică în Congres şi li s-a cerut socoteala cu privire la politicile lor, care au adus şi produs criza? Aşa ceva nu se uită, iar Obama plăteşte acum pentru acest lucru. El nu poate acum decât să se bazeze pe Fed că va tipări atât de mulţi dolari încât să reuşească să închidă gura pieţelor financiare. Măcar până la alegeri.
Dar din păcate toată lumea se bazează pe America să stingă ea prima focul de pe pieţe şi apoi să intervină şi alţii. Până atunci cel mai important este ca Fed să nu rămână fără toner.
Sursa: zf.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu