Multa vreme, codicele a ramas doar o enigma a unei civilizatii pe care am inteles-o foarte putin. Asta pana la descifrarea hieroglifelor. Arheologii si oamenii de stiinta si-au dat seama ca matematica mayasilor era foarte evoluata.

Desi nu dispuneau de tehnologie, nu s-au oprit aici. Au calculat, in avans, toate evenimentele celeste pentru urmatoarele milenii. Cu o exactitate care pare ireala. Ultimul astfel de ciclu a fost inscris in codicele de la Dresden. Iar data la care expira? Bineinteles, pe 21 decembrie 2012. Si de aici au aparut specualtiile. De ce pana atunci? Ce inseamna aceasta data? Si mai ales, ce se va intampla?

Din punct de vedere astronomic, pe 21 decembrie nu se aliniaza nimic cu nimic. Nicio planeta cu nicio alta planeta si nici pamantul cu o alta planeta, cu soarele sau cu centrul galaxiei - cum se anunta. Atunci este solstiul de iarna si asta se intampla in fiecare an.

Chiar si asa, oamenii par sa creada mai mult in profetii de acum cateva secole decat in descoperirile demonstrate stiintific. De unde si nebunia care a cuprins planeta in ultimii doi ani. Terra a fost inundata de profeti ai Apocalipsei care anuntau cu surle si trambite un sfarsit iminent. Bazate pe calculele mayase, credintele ca lumea se va sfarsi pe 21 decembrie nu au putut fi combatute cu niciun fel de argumente. Exista insa teorii si teorii ale sfarsitului. In cazul celor mai multe dintre ele, difera doar procesul. Sfarsitul poate veni din cosmos, sub forma unui asteroid sau meteorit care se incapataneaza sa ne ia planeta la tinta.

Alti adepti ai sfarsitului spun insa ca finalul vietii asa cum o stim poate si va fi provocat chiar de propria noastra planeta. Fie campul magnetic se inverseaza, fie un vulcan urias erupe si acopera cerul. Oricare ar fi varianta, niciuna n-ar fi tocmai o premiera.

Indiferent de metoda, rezultatul este acelasi. De asta sunt siguri si oamenii de stiinta. Soarele, atat de darnic cu noi, ne va deveni cel mai mare dusman. Doar ca data iminentului sfarsit este indepartata. Tare indepartata.

"Apocalipsa vine. Peste cateva miliarde de ani"

Sunt si oameni care refuza sa se lase convinsi sau intimidati de profetii de ocazie. Sunt exact aceia care incearca - uneori fara succes - sa-i convinga pe cei din jur, si nu numai, ca nu se va intampla nimic. Cel putin nu acum. Asta pentru ca nimeni, dar absolut nimeni, nu poate prezice cand si cum va disparea omenirea. Nici macar pensionarii pasionati de numerologie.
Sfarsitul, sub orice forma ar veni el, este singurul lucru cert si irefutabil in viata. Ce ne facem insa cu prezentul? Au avut mayasii dreptate? Vom apuca sa vedem cu proprii ochi Apocalipsa?

Pamantul va fi deveni, in cele din urma, de nelocuit. Au calculat acest lucru oamenii de stiinta. Soarele va deveni o supernova care va incinera tot sistemul solar. Pana acolo insa e cale lunga. Cam cateva miliarde de ani.

Iar daca asta nu v-a convins si in continuare va ganditi cu groaza ca Apocalipsa de maine va va rapi bucuria de a desface cadourile de Craciun, va propunem sa-l ascultati pe un domn din Iasi. Contabil o viata intraga, a gasit la pensionare pasiunea pentru numerologie. Si din calcul in calcul, din citit in fractii si integrale si din consultat sirul lui Fibonacci, a reusit sa afle adevarata data a Sfarsitului Lumii. Fix intr-un secol: “Mie mi s-a aratat asa, ca nu va fi in 2012, va fi in 2112, pentru ca luand 21 a 12-a punandu-l peste 2012, vedem ca dedesubt e 0, nu e 1. Dar punanad 21 a 12-a peste anul 2112 se suprapune exact”...

Mai in gluma, mai in serios, vremurile de pe urma nu sunt nici macar aproape. Si chiar daca ar veni Apocalipsa, ar veni pana ca noi sa mai putem face ceva. Cu tot cu stiinta noastra, cu mistificarile sau cu misterele ascunse in siruri de numere naturale, dar ilogice.

Afacerea-i afacere, chiar daca vine sfarsitul lumii!

Unii cred in Apocalipsa, altii nu prea, spre deloc. Ati crede ca lumea se imparte, cel putin la acest capitol, in aceste doua categorii. Fals! Exista o a treia categorie de oameni! Cei care sunt interesati de Apocalipsa doar din perspectiva profitului. Si va spun de pe acum. Nu sunt putini. Nici cei care profita de panica generala, dar nici cei care platesc oricat pentru a supravietui.
Sa ramanem intr-un peisaj montan, dar sa schimbam putin meridianul. Daca americanii vand buncare, francezii au un intreg munte anti-Apocalipsa. Muntele Bugarach, din omonima localitate franceza, are o poveste cel putin interesanta. Pe crestele lui oamenii sustin ca au dat nas in nas cu micii omuleti verzi. Intalnirile de gradul trei au fost atat de dese incat s-a lansat teoria ca muntele ar fi protejat de orice fel de cataclism. Evident ca nu toata lumea e gata sa creada teoria. In frunte cu primarul.Nu e de mirare ca tot in Franta a aparut si prima televiziune dedicata exclusiv Apocalipsei.

Rusii s-au pregatit si ei pentru Apocalipsa. Asa cum au stiut mai bine. Supravietuitori prin definitie, au scos la vanzare un kit pentru Apocalipsa. Evident ca, printre pastilele de inima si pansamente, a aparut si vodca.

Fie ca vor vodca, fie ca vor sa aiba un adapost sigur deasupra capului in cazul, in mod sigur, pe 22 decembrie, vor avea un singur gand in minte. Cum sa-si recupereze banii.

foto: Hepta.ro
Sursa: a1.ro