luni, 1 august 2011

Statele Unite, o ţară clădită pe datorie: Washingtonul a cheltuit mereu mai mult decât a încasat

 
Statele Unite, o ţară clădită pe datorie: Washingtonul a cheltuit mereu mai mult decât a încasat
SUA împrumută 42 de cenţi pentru fiecare dolar cheltuit de guvern Excedent bugetar în doar patru ani din 40 Creşterea economică, elementul care poate duce la reducerea datoriei, este anemică. 
Politicienii americani duc o luptă contra cronometru pentru a ma­jora plafonul de îndatorare a guvernului şi pentru a evita în ultima clipă un default al celei mai mari economii a lumii. Dar o privire aruncată înapoi în istorie arată că datoriile şi deficitele, care au adus ţara în situaţia de acum, au însoţit Statele Unite încă de la crearea lor.
Singura dată în istorie când Statele Unite au avut datorie zero a fost în 1835 datorită devotamentului “maniacal” pentru reducerea aparatului de stat din partea unui preşedinte, Andrew Jackson (1829-1835), care a forţat relocarea a zeci de mii de indieni nativi şi a introdus tarife comerciale atât de mari încât a adus uniunea în pragul destrămării, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Când Jackson a devenit preşedinte, SUA aveau datorii de 58,4 milioane de dolari. Şase ani mai târziu, SUA aveau datorie zero şi pe deasupra 440.000 de dolari în conturi.
“Pentru Jackson datoria era periculoasă, pentru că datoria punea puterea în mâinile cre­ditorilor, iar dacă puterea aparţinea credito­rilor, atunci nu mai era a poporului, acolo unde el credea că îi este locul”, potrivit biografiei lui Andrew Jackson, “American Lion”, scrisă de Jon Meacham.
De atunci, datoriile au crescut constant, ajungând să depăşească 90% din Produsul Intern Brut anul trecut. În prezent, datoria sau, mai precis, creşterea plafonului de îndatorare a guvernului este folosită de politicienii SUA ca mijloc de constrângere pentru a obţine unii de la alţii concesii privind măsurile care trebuie luate pentru reducerea deficitului bugetar.
Această dispută a adus SUA în pragul unei crize artificiale a datoriilor, deoarece dacă până pe 2 august, după cum avertizează Casa Albă, sau după 15 august, aşa cum spun unii analişti, plafonul nu este ridicat, ţara riscă să intre în incapacitate de plată a datoriilor. Limita de îndatorare, în prezent de 14.300 miliarde de dolari, a fost atinsă în luna mai.
Dacă politicienii reuşesc în cele din urmă să majoreze plafonul, măsură la care au recurs de mai multe ori aproape toate administraţiile anterioare, SUA s-ar putea confrunta cu probleme legate de creşterea datoriei. Dacă majorarea limitei întârzie, problemele nu vor întârzia să apară, aşa cum deja au ameninţat analiştii şi agenţiile de rating.
O ia SUA pe urmele Greciei?
În Europa, state care fac parte din zona euro, una dintre cele mai mari puteri econo­mice ale lumii, au pierdut controlul datoriilor şi au intrat în criză financiară, fiind salvate de la faliment cu fonduri externe şi măsuri dure de austeritate. Se vor afla SUA în aceeaşi situaţie, adică vor ajunge la punctul în care nu vor mai putea absorbi datoriile? Nimeni nu poate ştii, deoarece SUA este totuşi cea mai mare economie a lumii, cu o influenţă comercială, economică, financiară şi militară enormă.
Pe de altă parte, SUA riscă să-şi piardă poziţia de lider al economiilor lumii până în 2016, în faţa Chinei, potrivit estimărilor Fon­dului Monetar Internaţional. Cea mai recentă criză financiară a demostrat că nici cele mai mari forţe economice nu sunt imune la probleme care se propagă rapid datorită globalizării sistemelor financiare.
Excedentul bugetar, o raritate
Guvernele americani şi-au făcut un obicei din a cheltui mai mult decât încasează, după cum o arată statisticile. În ultimele patru decenii, SUA au avut excedent bugetar în doar patru ani, din 1998 până în 2001. Cum poate supravieţui financiar un stat în astfel de condiţii? Simplu: împrumutându-se.
Potrivit lui Paul Ryan, preşedintele co­misiei pentru buget a Camerei Reprezen­tanţilor, în prezent SUA împrumută 42 de cenţi pentru fiecare dolar cheltuit de guvern, iar aproape jumătate din această sumă vine de la creditori precum China.
Singurul mod prin care statul poate păstra sub control datoriile care cresc este prin creş­tere economică. Ori, potrivit celor mai re­cente evaluări ale guvernului, avansul econo­mic este mult mai slab decât s-a anticipat. Econo­mia a crescut, în ritm anualizat, cu 1,3% în T2, după un avans de 0,4% în primele trei luni ale anului. În ritm trimestrial, eco­nomia a crescut cu 0,1% în ianuarie-martie şi cu 0,3% în cele trei luni care au urmat. Plafonul de îndatorare, care este stabilit de Congres, a fost introdus în 1917.
Cheltuielile SUA în luna august
  • Pentru 3 august sunt programate cheltuieli de 32 de miliarde de dolari, din care 23 de miliarde de dolari pentru asigurări sociale.
  • Pe 15 august Trezoreria trebuie să achite 41 de miliarde de dolari, din care 29 miliarde de dolari pentru dobânzi.
  • În toată luna august SUA trebuie să rostogolească obligaţiuni de 476,5 miliarde de dolari.
  • În total, pentru august statul are programate cheltuieli de 363 de miliarde de dolari, la venituri de 203 miliarde de dolari.
    Sursa :zf.ro
Sursa: Teorii sau dezvaluiri cutremuratoare ?

DRAGOSTEA DE TARA

Acest articol apartine blogului Romania Autentica
Dragostea de tara, la noi, este raspunsul dat de romani catre Dumnezeu la darul pe care acesta li l-a facut. Viata lor este de neconceput fara Romania, pe care o iubesc la fel de mult ca pe o mama, adica in sfintenie si cu veneratie.
In ciuda atacurilor continue la care, de-a lungul istoriei sale multimilenare, natia romana a fost supusa, dragostea de tara nu a slabit, in pofida agresorilor si poftitorilor, dar si a multimii de cai troieni introdusi obsedant in cetatea noastra eterna, intr-o incercare de stricare a bunelor noastre oranduieli, bazate pe valori crestine nealterate.
Orice stricaciune produsa de aceste ostile actiuni a fost vremelnica iar timpul s-a dovedit permanentul aliat de nadejde al iubitorilor romani, care au dainuit tuturor negurilor timpurilor, iesind intotdeauna din necaz si, in mod miraculous, mereu mai puternici.
Practicata cu abnegatie de-a lungul atator milenii, fiind o constanta a dainurii si devenirii noastre, dragostea de tara a ajuns sa se perpetueze la romani nu numai pe calea mostenirii lumesti, dar si pe cea spirituala, cea care o sfinteste si o transforma intr-o dragoste asemanatoare cu cea de mama, transmisa pe cale genetica si care nu mai poate fi smulsa din sufletul omului.
Asa incat toti agresorii neamului nostru isi fac desarte iluzii atacand ceea ce ii este mai sfant romanului, patria si familia, in speranta ca fie vor narui aceasta binecuvantata natie sau ca o vor perverti astfel incat valorile sale spirituale sa fie rasturnate, aliniindu-se apoi pletorei lumesti care isi proclama o iluzorie libertate, animata de false valori si intreptandu-se implacabil spre zone din ce in ce mai intunecate, unde oamenii sa fie tranformati dintr-o creatie divina intr-o creatie robita pacatului, schimbandu-si singura destinul, parasind calea dreptatii spre a se pierde pe calea raului si a minciunii.
Da, sufletul romanului si-a dobandit capacitatea de a inmuguri pana si in vremuri dintre cele mai vitrege si chiar in mijlocul mizeriei celei mai depravate in care incearca sa-I inece slugile tradatoare de neam ale celor ca nu isi inceteaza urzeala in care inca se iluzioneaza ca pot sufoca neamul romanesc, clocotind de ura la auzul afirmatiilor de credinta de genul “caci ce-i romanesc, niciodata nu piere!”.
Dar sa-I lasam pe acestia sa fiarba in sucul propriei lor nemernicii si nevolnicii, iar noi sa ne bucuram sufletele cu darurile curate pe care stim sa ni le facem neincetat unii altora, in adevaratul spirit romanesc.
Redau mai jos un articol preluat de pe blogul Ispite Contemporane, expresie a sensibiltatii unui suflet de roman fata de iubita sa mama, Romania:
ROMÂNIA – O ŢARĂ MINUNATĂ BOLNAVĂ DE CANCER
de Daniela Filioreanu
Mai mult ca oricând, România este denigrată cu tot dinadinsul, prin programe de spălare a creierului susţinute cu vehemenţă în mass media. Am ajuns să mă feresc de discuţiile banale cu oamenii de pe stradă, de prin magazine, din gară ş.a.m.d., pentru că inevitabil se ajunge la acelaşi text îngrozitor, asemănător cu judecăţile de valoare din vremea lui Stalin: “Trăim în România, de asta este rău…”
Această frază este pe cât de falsă, pe atât de blasfemiatoare, la fel ca o înjurătură la adresa Celui de Sus. Îi invit pe toţi cei care utilizează această ticăloasă frază să se ducă din această ţară fix acolo unde consideră ei că e mult mai bine. Măcar dacă m-ar asculta…
Ce este România? România este suprafaţa de pămînt pe care ne-am născut. România înseamnă Carpaţii, câmpiile, Dunărea şi Marea Neagră. România înseamnă Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, (Mihai Viteazu – n.n.), Avram Iancu. România înseamnă grâu, vii, pomi, respiraţia codrilor, ploile, verdeaţa. România înseamnă Ortodoxie. România este una din porţile spre raiul ceresc – o gură de rai. România înseamnă libertate. România este Acasă.
Toate acestea vă sunt respingătoare, cinstiţii mei români contemporani? Dacă pe acestea nu le suferiţi şi vă bateţi joc de ele, atunci nu sunteţi decît nişte mutanţi, nişte accidente genetice nefericite ale acestui neam.
Dar nu, celor mai mulţi dintre domniile voastre nu vă miros toate acestea, ci altceva vă deranjează la această ţară. Vă deranjează prostia şi mizeria. Şi cu adevărat, acestea se întâlnesc peste tot, mai ales în ultima vreme. Cine este de vină pentru acestea? Pământul pe care trăim, Dunărea, Carpaţii, războiul din ’77? Bineînţeles că nu. Există mutanţi care dau vina şi pe acestea, numindu-le în mod inepto-ştiinţific „condiţii istorico-geopolitice nefavorabile”. Dar nu, nu aceastea sunt de vină, ci oamenii. Noi. Noi toţi. Noi toţi cu păcatele noastre. Noi, eu, tu, el, ea, toţi care alcătuim această ţară, cu toţii suntem vinovaţi sau măcar responsabili.
Creştinul, omul lui Dumnezeu, ştie să-şi asume această vină/responsabilitate, chiar şi atunci când nu îi aparţine lui direct (purtaţi-vă sarcinile unii altora – Gal. 6, 2). De altfel, nu am auzit pe niciun creştin real rostind cuvinte grele la adresa României, pentru că mintea lor nu este purtată de duhul prostiei.
Oamenii care lovesc în România fac parte din două categorii: cei de alt neam şi cei de un neam cu noi, dar care mănâncă din ţară precum cancerul. Românilor care distrug acest neam prin prezenţa lor, tocmai lor nu le convine această ţară. Şi ca orice cancer, vor acum să plece aiurea, adică să facă metastaze (cărei ţări i-or trebui asemenea oameni?, mă întreb eu…).
Acestor excrescenţe pe trupul ţării care nu se simt bine în România, le dau câteva exemple spre luare aminte.
1. Recent am primit o somaţie de deconectare de la energia electrică pentru că pe ianuarie am plătit la lumină mai puţin cu 3 roni (cu toate că pe lunile ulterioare am depus destui bani în plus).
Doar trăim în România…
Dar iată ce citesc într-un articol de pe Fox NY: IRS-ul, ceea ce ar fi Fiscul la americani, numai că mult mai teribil, şi-a desfăşurat forţele ameninţător pe proprietatea unui om pentru că era dator la stat cu 4 cenţi!
Şi nu era prima dată…
2. În spitalele româneşti, domneşte mizeria şi lipsa de grijă faţă de pacienţi.
Doar trăim în România…
Iată ce citesc, însă, despre condiţiile din spitalele britanice: 1200 de oameni au murit într-un spital din cauza mizeriei, foamei, neglijării, abuzului personalului medical, malpraxisului ş.a.m.d.
Nu mai vorbim de faptul că pentru un transplant de ficat se încasează în Occident sume de zeci şi sute de mii de euro. Dacă nu plăteşti, te lasă să mori. Mă întreb de ce este nevoie de asemenea sume pentru un transplant, dar fiind că pacientul pune la dispoziţie ficatul transplantat (de la rude)… Pentru patul de spital? Pentru perfuzii? Pentru vitamine? Sau pentru chirurgul care fără 20.000 de euro nu pune mîna pe pacient?…
3. Românii fură atât de mult, încât au distrus ţara.
Da, fură în stil haiducesc: iau de la români şi dau străinilor. Hoţii cei mari, care nu se văd, sunt de fapt străinii pe care noi îi adulăm.
4. Un mexican trăitor în România este oripilat de faptul că românii sînt înapoiaţi, căci cică au obiceiuri medievale la nuntă. Ce obiceiuri?, am întrebat eu, crezând iniţial că se referă poate la torturarea miresei… (mai ştii?…) Răspunsul civilizatului mexican: Suntem înapoiaţi pentru că la nunţile româneşti se servesc sarmale. L-am întrebat atunci ce anume se serveşte la nunţile din Mexic. Răspunsul lui a fost: sandvişuri.
Răspunsul meu: Iubitul meu mexican, sandvişul la nuntă este mâncarea calicului – multă pâine şi ce se mai nimereşte între cele două felii…
5. Laudă mare la adresa oraşelor moderne, alcătuite după planuri urbanistice generoase, cu străzi largi şi aerisite, nu ca oraşele noastre, cu străzi înghesuite.
Răspunsul meu: Oraşele româneşti nu au străzi largi tocmai pentru că sunt vechi, făcute pe vremea când nu era nevoie de nu ştiu câte benzi de circulaţie. Şi nici nu sunt aliniate în stil comunist ca străzile americane, din aceleaşi motive. Avem ceva vechime pe aceste locuri. Dar după părerea celulelor canceroase ale acestei naţii, acesta este semn de inferioritate.
Exemplele sînt nenumărate. Mă opresc însă aici.
Mai ofer totuşi o comparaţie grăitoare despre diferenţa dintre România şi alte ţări. În România este acum ruşine să fii creştin. Pe cînd în ţările civilizate, este ilegal.
Asta vor celulele canceroase ale acestui neam: să fie şi în România ilegal să fii creştin, să fii român, să fii om. Cu toţii trebuie să devenim paraziţii, cancerul acestei ţări. Numai aşa ticăloşii acestei naţii se vor simţi bine, cu inima şi conştiinţa împăcate. Numai aşa se vor simţi ei înşişi în România. Acum se simt constrânşi.
Este o ruşine să fii român??? Eu zic dimpotrivă: Ruşine să le fie celor cărora le este ruşine că sînt români!
Am străbătut lumea în lung şi lat şi poate o voi mai străbate. Toată lumea aceasta este frumoasă – o minune fără seamăn. Însă pentru mine, cea mai mare dintre minuni este România, după cum pentru un copil, cea mai bună şi mai frumoasă dintre mame este tot mama lui, în ciuda tuturor argumentelor ştiinţifice care susţin contrariul.
Comparaţia între România şi alte locuri este ca cea dintre codrii României şi codrii altor neamuri. Cîteva zile în munţii Neamţului te refac sufleteşte şi trupeşte, căci munţii aceştia sînt sfinţiţi de atâţia pustici şi de atâtea mănăstiri. În Suedia, deşi în aparenţă la fel de frumoşi, codrii sînt fioroşi, îţi este frică să intri în ei, simţi acolo prezenţa duhurilor rele, după cum povesteşte un român care a trăit acolo mulţi ani. În Germania, pădurile sînt atât de îngrijite, curate şi aliniate, încît ai senzaţia că nu au fost create de Dumnezeu, ci de un psihopat.
Revenind…  Acum, România este bolnavă de cancer. Îmi doresc ca toate celulele ei sănătoase să se trezească, să înţeleagă că starea în care ne aflăm este departe de a reprezenta normalitatea şi să lupte cu răul. Cu ajutorul lui Dumnezeu, toate formele de cancer sînt vindecabile.
Sursa: Dulce Romanie

NEXUS 7: Un experiment din Afganistan cu aplicabilitate globala …

Citez din articolul Ce este NEXUS 7, unul dintre cel mai bine păzite secrete ale SUA:
Cercetătorii de top de la Pentagon au pus la punct şi conduc un program secret şi controversat în Afganistan, cunoscut drept Nexus 7, scrie wired.com. Deşi părea a fi doar un program de supraveghere a zonei de război, acesta este mult mai complex, informează publicaţia. Astfel, el oferă informaţii din Afganistan, de la amplasarea radarelor-spion la preţul fructelor din piaţă, totul pentru a strânge cât mai multe date despre situaţia acestei ţări.
Programul a fost impus de Agenţia pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării din SUA (DARPA), care vede în Nexus 7 o unealtă revoluţionară de analiză, dar şi un program mai degrabă activ, decât analitic.
Totuşi, criticii spun că americanii aruncă zeci de milioane de dolari pe o tehnologie care nu poate opri efectiv talibanii.
Cum funcţionează Nexus 7
În cei zece ani de război, forţele americane au strâns câţiva exabiţi (un exabit=un miliard de gigabiţi) de informaţie despre duşmanii din Afganistan. Nexus 7 vrea să analizeze aceste date şi să afle mai multe despre poporul afgan, despre cum interacţionează între ei, respectiv cu guvernul ţării.
Totuşi, scrie wired.com, nu oricine poate interpreta aceste date, pentru că Nexus 7 le livrează într-un limbaj inaccesibil. Practic, programul pare “un proiect ştiinţific obscur, fără vreo utilitate imediată”, notează sursa.
Însă pe reţeaua militară secretă a SUA, Nexus 7 este considerat revoluţionar, pentru că adună date sute de surse ale serviciilor secrete şi creează un profil al populaţiei afgane. Se spune că programul iniţiat de DARPA este în stare să coreleze datele în mod automat şi să analizeze ca un întreg zeci de documente separate, la doar câteva secunde după ce acestea au fost introduse în sistem.
Practic, asta înseamnă că Nexus 7 poate afla care comunităţi din Afganistan se destramă şi care sunt mai unite, care sunt loiale guvernului de la Kabul şi care cad pradă militanţilor.
Aşadar, în loc să caute acul în carul cu fân (cum au făcut, spre exemplu, cu bin Laden), americanii lasă calculatoarele să scaneze fiecare fir de iarbă. “Decât să urmăreşti o singură maşină, nu mai bine le urmăreşti pe toate?”, se întreabă retoric unul dintre cei apropiaţi de programul Nexus 7, care a vorbit sub protecţia anonimatului.
Nexus 7, o strategie pe termen lung
Toţi angajaţii armatei şi ai serviciilor secrete americane au fost puşi la curent cu modul în care funcţionează Nexus 7. Wired.com comentează că, indiferent dacă va avea sau nu succes, programul ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte folosirea tehnologiei moderne în război şi direcţia în care se îndreaptă conflictul militar din Afganistan.
Jurnaliştii se întreabă dacă ar trebui ca SUA să contraatace cu analize sociale exhaustive sau pur şi simplu să ia la ţintă militanţii. Şi dacă DARPA ar trebui să adopte o strategie pe termen lung, bazată pe cercetare, sau una pe termen scurt.
Comentariu saccsiv:
Afganistanul este locul unde se experimenteaza multe legate de Big Brother.
Cu japca, dar Afganistanul intra si el in randul lumii: Armata SUA colecteaza date biometrice in Afganistan. Carduri de identificare biometrica pentru intreaga populatie pana 2013
Dupa India, CARD de indentitate CU CIP, obligatoriu si in AFGANISTAN. Dovada faptului ca SISTEMUL vine cu CIPUL dupa tine si in jungla si pe dealurile pustii, pana la capatul pamantului …
In SUA se repeta scenariul din Afganistan? Acolo au inceput cu scanarea irisului si colectarea de date biometrice, in numele luptei impotriva terorismului, si au ajuns la … CARD de indentitate CU CIP, obligatoriu
Si e limpede ca ceea ce se experimenteaza acolo, se va implementa mai apoi la nivel global.
Cat despre DARPA, cititi va rog si:
DARPA vrea sa opreasca propaganda pe Twitter, Facebook si Youtube
DARPA, Microsoft si colosul fabricant de arme Lockheed Martin ne pregatesc NOUL INTERNET?
VIDEO: HAARP, arma meteorologica (si nu numai)? Detalii importante despre finantatori
World Wide Web. CINE L-A CONCEPUT SI CINE IL STAPANESTE?

Sursa: Saccsiv’s Weblog

Cind vine toamna. Prognoza meteo pentru august, septembrie si octombrie

In august va fi foarte cald in estul, sud-estul si in vestul tarii, in timp ce in septembrie va ploua mai mult decit de obicei in aproape toata tara. In octombrie se instaleaza toamna: va fi mai cald doar in sud-estul tarii si va ploua mai mult in vestul, centrul si nordul tarii. Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu (ECMWF) a facut estimarile meteorologice pentru Romania pentru urmatoarele 3 luni, adica august - octombrie 2011.
  • in luna august, regimul termic al aerului va inregistra valori peste mediile multianuale lunare in estul, sud-estul si local in vestul tarii, iar in restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normele climatologice. Cantitatile de precipitatii se pot situa sub normele climatologice in sudul, sud-estul si local in vestul teritoriului, iar in restul tarii, acestea vor fi apropiate de mediile multianuale lunare.
  • in luna septembrie, temperaturile medii lunare ale aerului vor prezenta valori apropiate de normele climatologice in majoritatea regiunilor, exceptand sud-estul tarii, unde acestea se pot situa peste mediile multianuale. Cantitatile lunare de precipitatii vor fi peste normele climatologice pe aproape intreg teritoriul, iar in sud-estul si local in sudul tarii, acestea pot fi apropiate de valorile normale.
  • in luna octombrie, regimul termic mediu lunar al aerului se va situa in limite apropiate de mediile multianuale pe aproape intreg teritoriul, exceptand sud-estul si local in vestul tarii, unde temperaturile medii vor fi peste normele climatologice. Cantitatile de precipitatii vor avea valori apropiate de mediile multianuale lunare in majoritatea zonelor, iar in vestul, centrul si nordul tarii, acestea pot depasi normele climatologice lunare.
Meteorologii precizeaza ca aceste informatii nu exclud posibilitatea aparitiei unor situatii cu valori extreme de temperaturi sau cantitati mai mari de precipitatii pe intervale scurte de timp ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Prognoza meteorologica sezoniera se elaboreaza cu anticipatie de 1-6 luni avand un caracter orientativ si grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimari sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) si mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Sursa: newsiasi.ro

Adevarul despre ACORDUL AMERICANILOR. Riscurile raman ridicate!

Articol de Razvan Enache
In ciuda acordului dintre republicanii si democratii din Congresul SUA cu privire la cresterea plafonului de indatorare, riscurile la nivel mondial persista si vin atat de peste ocean, cat mai ales din Europa, unde criza datoriilor testeaza economiile Spaniei si Italiei.
Astfel, riscurile pe termen scurt s-au temperat considerabil dupa anuntul facut ieri de presedintele SUA, Barack Obama, dar amenintarea scaderii ratingului cele mai mari economii a lumii poate sterge optimismul negocierilor reusite.

“Riscurile pe pietele financiare internationale se mentin in continuare ridicate, data fiind natura structurala a problemelor cu care se confrunta finantele publice americane (dar si cele europene)! Se mentine la un nivel ridicat riscul ca economia americana sa piarda rating-ul AAA”, a declarat pentru Wall-Street.ro Andrei Radulescu, senior analist la Target Capital.

Potrivit economistilor consultati de MarketWatch.com, cele trei mari agetii de rating (Fitch, Standard & Poor’s si Moody’s) ar putea vedea planul de reducere a cheltuielilor cu 2,4 trilioane dolari ca o masura insuficienta pentru mentinerea ratingului de AAA.

“Prima impresie este ca acordul de unul singur este putin probabil sa fie suficient pentru a determina S&P sa scoata Statele Unite de pe lista tarilor cu perspectiva de downgrade”, a spus Julian Callow, economist la Barclays Capital, citat de MarketWatch.

De asemenea, potrivit unei analize Reuters, acordul de ridicare a plafonului de indatorare ofera doar o usoara alinare economiei SUA, care aproape si-a oprit motoarele in primul semestru a acestui an si nu da semne deocamdata ca isi va accelera cresterea.

Astfel, tot mai multi analisti considera ca o reducere a cheltuielilor este
ultimul lucru de care avea nevoie economia.

“Acest lucru va avea un impact minor asupra economiei. Reducerile de cheltuieli nu vor intra in vigoare decat peste cativa ani, ceea ce te face sa te intrebi pe moment daca chiar vor mai avea loc”, spune Peter Morici, professor de economie la Universitatea din Maryland, citat de Reuters.

Ritmul de crestere a economiei americane a incetinit in ultimele trimestre, pana la 0,4% anualizat in T1 si 1,3% anualizat in T2.

Planul de reducere a cheltuielilor amplifica semnificativ si riscurile unei recesiuni de tip dublu V (double-dip recession), adica o noua inrautatire a situatiei macroeconomice a SUA, dupa cum afirma Robert Reich, profesor la Universitatea California Berkeley.

“Planul restrange capacitatea guvernului de a raspunde la criza locurilor de munca si la cea de crestere (a economiei – n.r.). Daca adaugam reducerile intreprinse de autoritatile locale, planul de diminuare a cheltuielilor creste sansele unei recesiuni in forma de W”, a spus Reich pe blogul personal.

De asemenea, dupa cum remarca Andrei Radulescu, reducerea datoriei publice catre niveluri sustenabile este un proces dificil, care se prelungeste pe parcursul mai multor decenii. “Economia americana a avut nevoie de aproximativ doua decenii pentru a reduce datoria publica de la nivelul record consemnat la finalul conflagratiei mondiale”, arata un raport Target Capital.
.............................................................................................................

Previziuni pentru luna August 2011


  Pentru luna august ni se vor pregati cateva suprize care vin din umbra. Mai mult va fi o luna in care fiecare dintre noi vom resimti pe propria’i piele greutatile financiare si toate deciziile care vor fi luate sau care deja au fost luate, ne vor ingreuna mersul inainte. Bineanteles ca studiul lunii august privit prin prisma astrologiei nu va aduce nimic important. O luna as spune mult mai dificila in care rata mortalitatii va fi crescuta si populatia se va resimti din punct de evedere al sanatatii. Dar haideti sa vedem impreuna care vor fi punctele cheie sau momentele importante in plan astrologic care fac referinta la soarata Romaniei si a tuturor romanilor.
     In planul financiar Romania ca tara se va confrunta cu o perioada dificila. Cursul BNR va fi influentat si deprecierea leului va fi resimtita de la inceputul lunii. Faptul ca din punct de vedere al investitiilor si masurilor de austeritate dar si fluctuatiile financiare care vor fi inevitabilevor creea anumite disensiuni in randul politicienilor si a factorilor care se ocupa cu finantele si bugetul tarii. Implicit guvernatorul BNR va avea cateva interventii publice referiotr la momentele dificile prin care Romania va trece. Jocurile de sub cortina, vor fi omniprezente, dar in aceasta luna deciziile vor fi luate si prin “promulgarea” acestora vom cunoaste o perioada de declin economic si nu numai! O luna in care se va deprecia tot ceea ce inseamana bunuri, valori materiale si spirituale, scandaluri cu bani in care vor fi implicate oficialitati ale statului Roman dar si cele mai proaste decizii care vor fi luate, parca in defavoarea noastra a cetatenilor de rand. O luna in care Romania se poate indatora, insa daca se va pune problema unui nou imprumut, acesta nu va fi aprobat de forurile internationale indiferent care vor fi ele. Un interval dificil in care va trebui sa avem grija de fluctuatiile financiare si cheltuieli. Un nou val de scumpiri sau modificari interesante ale taxelor vor fi foarte posibile.
     Pe al doilea plan, la care Romania ca tara se va resimti va fi numarul crescut al accidentelor in trafic si al incidentelor care vor fi pe prima pagina in ziarele nationale si pe posturile de stiri. Tot ceea ce implica circulatia pe drumurile publice va trebui privita cu seriozitate. Din partea participantilor la trafic se va impune o atentie deosebita prin prisma faptului ca va fi o luna a carnagiilor in trafic, pe fond de neatentie, stress, grijile cotidiene si nu numai. Erorile pot fi omniprezente astfel incat pentru acei dintre noi care ne petrecem mai toata ziua in trafic va trebui sa fim prevazatori. Deasemenea tot ceea ce implica ministerul transporturilor poate trece prin transformari si de ce nu nemultumiri care pot veni din partea lucratorilor CFR, Metrorex, Posta Romana si al transportatorilor in general, pentru simplul motiv ca situatia nu ii vor avantaja pe acestia. Masuri care pot fi luate la nivelul ministerelor si agentilor economici mentionati mai sus. IN ceea ce vizeaza transportatorii vor fi multe nemultumiri pe tot parcursul lunii august ceea ce implica un mai mult interes din partea autoritatilor romane, dar care din punct de vedere astrologic nu va fi sau vor fi multe miciuni, subtilizari pana la escrocherii, indiferent de natura acestora. O nuoa lege a audio vizualului poate fi controversata sau blamata de catre lucratorii in mass-media! Usor, subtil dar bine, pot fi cenzurate anumite aspecte sau scandalurile mediatizate sa fie oprite din mai multe motive. O situatie nemaintalnita la nivel de comunicare, audiovizual si transporturile din Romania.
     Practic luna august va fi un interval al incaptanrii si agresivitatii verbale si nu numai. Unele tratate internationale si pacte care pot fi avantajoase si luna august va fi importanta din acest punct de vedere. O serie de intrevederi la nivel international care poate insemna vizite oficiale si noi acorduri intre Romania ca tara si celellate foruri sau tari apartinand UE sau celorlalte natiuni. Si daca am atins si acest subiect, va trebui mentionat faptul ca in continuare relatiile si raporturile internationale pot avea de suferit datorita politicii defectuoase. Predispozitita din punct de vedere astrologic ca imaginea tarii sa nu fie bine vazuta si gandita. O serie de reglemetari care pot veni din partea forurilor internationale, mustrari sau neaintelegeri care pot pata cu ususrinta imaginea conducatorului, a tarii dar si a cetatenilor. Neantelegeri care vor viza sectorul impartirii teritoriale si sunt farte posibile confruntarile verbale intre cetatenii de alta etnie de pe teritoriul Romaniei si actuala putere care reprezinta statul Roman. Acte importante si tratate internationale care pot avea un caracter indoielnic si ascuns. De fapta intrega perioada care urmeaza va fi una “ocultizata” pentru ca nu va fi facut nimic la vedere. Totul va fi calculat, conditionat si cele mai importante decizii vor fi luate cu usile inchise. Pentru a nu stiu cata oara, romanul se va vedea in fata faptului implinit si fara drept de replica. Insasi originea noastra a romanilor este de asa natura incat sa ne conformam si sa ducem inainte deciziile luate de altii si care vor dori sa mentina aceiasi stare de spirirt.
     Fenomenul mortii va cunoaste o intensificare in aceasta luna. Dincolo de evenimentele din trafic, vom asista si la un nou val de acte disperate din partea cetatenilor de rand si nu numai. Acte disperate care pot avea legatura cu rata mica a salarizarii dar si in care problemele financiare sa primeze. O rata crescuta a mortalitatii. Va trebui sa avem in vedere gesturile noastre mai mult va trebui gandit inainte de a actiona. Luna august poate culmina cu nou val de sinucideri care de care mai bizare si ciudate. Litigiile care au ca principal reper terenurile, padurile si pamanturile pot fi principalele declansatoare si nu numai. Deasemenea procesele si lupta pentru anumite proprietati care pot veni pe linie de succesiune vor fi principalul motiv al unor acte necugetate si care vor trebui eliminate si prevenite!
     In plan politic Romania ca tara nu va cunoaste transformari majore, insa miscarile si actiunile de protest care vor fi reduse ca intensitate si numar nu vor afecta buna functionare a actualului climat. Va fi o perioada continua a tatonarilor si a replicilor grave asa cum ne-am obisnuit luna de luna. O lupta pentru putere si suprematie ata din partea actualului partid aflat la conducere cat si din partea opozitiei. Va fi o luna in care “cainele care latra, nu musca”. Dedesubturi care vor fi scoase la iveala dar fara un rezultat care sa modifice ceva. O luna in care principalele transformari nu vor fi facute publice si asa cum ne-am obisnuit noi ca natie vom fi pusi in fata faptului implinit. Insa principalele masuri, proiecte, decizii vor fi luate in spatele usilor inchise. O reformulare de intentii venite din partea partidului aflat la guvernamant insa va ramane doar intentia. Nu se intrevad modificari importante la acest capitol, dar totusi pot fi unele manifestari ale maselor de oameni care pot pune pe ganduri mintile luminate ale celor ce conduc destinele acestei tari. Vizitele oficiale pot prima atat din partea autoritatilor din Romania dar si din partea forurilor internationale. Schimburi de idei, opinii, pareri; documenete importante la nivel international care pot schimba in bine sau in rau soarta si destinele acestui popor sunt posibile.
     Referitor la nemultumirile populatiei, sindicatelor si sistemului economic din tara noastra, acestea pot fi vizibile prin miscarile de protest, insa de mica amploare. Starea de neliniste si nehotarare vor pluti deaspura Romaniei; sistemul medical si cel sanitar va avea cel mai mult de suferit si Romania ca tara se poate confrunta cu o epidemie si cu un numar crescut de oameni care vor avea nevoie de spitalizare in institutiile abilitate. Noi restructurari si nemultumiri venite din partea cadrelor medicale, medicilor si asistentilor. O luna care poate aduce schimbari in Ministerul Sanatatii si deciziile care vor fi luate sa nu fie de bun augur. Rata mortalitatii poate fi crescuta si prin intensificarea anumitor afectiuni sau probeleme de sanatate care sa devina cronice.
     Pentru ca tot vorbeam de starea de spirit a maselor, cetatenii de rand vor avea in luna august o luna mult mai buna in care deciziile si gandurile pozitive pot domina personalitatile acestora. Totutsi fatorii externi pot influenta foarte mult starea de spirit a cetatenilor.
     Fenomenele meteorologice nu vor cunoaste o intensificare doar anumite extreme care vor fi vizibile in aceasta luna si o predispozitie mai ridicata la miscari seismice. O luna in care desi e vara va fi recunoscuta pentru scaderea brusca a temperaturii in anumite intervale. Va fi o perioada racoroasa si umeda! Totusi fara aspecte negative majore!
     Daca ar fi sa concluzionez, luna august, pentru tara noastra nu va prezenta momente sau modificari care sa afecteze intr-un fel statutul Romaniei sau sa schimbe cu ceva situatia in care ne scaldam. Va fi o luna dificila in planul financiar, al accidentelor in trafic si o rata crescuta a mortalitatii. O luna a deficitului si in care datorita lipsurilor financiare Romania poate intra in declin. O luna a activitatilor si decizilor luate cu usile inchise. Din punct de vedere astrologic o luna “normala” care va continua cu modificari nu tocmai placute sau care sa avantajeze populatia.

Prima disensiune majoră dintre Băsescu şi Isărescu. Cine va câştiga?

Articol de
… sau Traian Băsescu nu mai ascultă de Mugur Isărescu.
Dovada  o găsiţi la http://soviani.com/2011/08/01/prima-disensiune-majora-dintre-basescu-si-isarescu-cine-va-castiga/ sau dând click pe fotografie:

Pentru mine este evident că atât Mugur Isărescu cât şi Traian Băsescu seamană mai mult decât credeţi. Unul este erudit şi academician, altul este un fost căpitan de vas, obişnuit cu conversaţii care să includă „ţigancă împuţită sau găozar, supt la licurici” sau cu alt fel de formule, dar amândoi sunt categoric identici  în două privinţe: de fiecare dată., pentru eşec, vinovat este altcineva, şi dacă asta nu ajunge, eşecurile din trecut sunt prezentate de dânşii despre succesuri. În acţiunile cu rezultate mediocre, dânşii au fost, nu-i aşa, întotdeauna excelenţi. Dânşii sunt la fel.
Prin urmare, Mugur Isărescu îl susţine ferm pe Traian Băsescu pentru că face ce vrea din fostul marinar, iar domnul Preşedinte, în schimb, îi lasă încă postura de guru financiar, până când o să îl porcăiască încă o dată că prea stă pe margine şi nu face nimic, atunci când ţara, Boc, Udrea, Anastase sau Cocoş îl cheamă la datorie pe domnul Guvernator.
Dar diferenţele încep să apară. Aşa cum veţi vedea în fişierul de mai sus, domnul Preşedinte etalează analfabetismul economic, Mugur Isărescu explică erudit de ce atitudinea preferată de Băsescu este orice altceva mai puţină economie. Şi totuşi, în final amândoi vor sfârşi prin a se bucura: unul că a fost la Cotroceni 10 ani, altul că va candida în anul 2014 la Preşdinţie.
Începutul a fost făcut deja, domnul Isărescu este deja decorat, pentru merite deosebite (în fapt pentru tolerarea măsurilor care au dus în final la inversarea de trend economic, depreciere bruscă a leului şi o inflaţie pe care domnul Isărescu nu a ştiut/ nu a vrut să o stăpânească vreodată. Cine a plătit? Poporul, ca de fiecare dată. Care, nu-i aşa, “este neperformant” – cum îşi alinta Preşedintele propriul popor.

Chinezii sunt de vină pentru foamea din Africa, spun germanii

Seceta care devastează Cornul Africii este amplificată de politica Chinei de-a cumpăra pământ în regiune, spune Guenter Nooke, coordonaorul politicilor germane pentru Africa, citat de AFP.
“În cazul Etiopiei, există o suspiciune că achizițiile de terenuri pe scară mare de către companii străine sau state cum este China, care vor să facă agricultură industrială, sunt foarte atractive pentru o elită restrânsă. Ar fi mai util pentru marea masă dacă guvernul s-ar concentra să creeze propriul sistem agricol”, a explicat el. Nooke spune că investițiile chineze sunt concentrate către ecport, ceea ce poate conduce la “conflicte sociale majore” în momentul în care populația va rămâne fără sursa de hrană.
Totuși, germanul spune că nu tot ce face China în Africa este rău. “Investițiile chinezești au totuși un avantaj. Ele demonstrează că se poate face agricultură industrială chiar și în Africa.
Germania susține o reducere graduală a subvențiilor acordate în Europa pentru agricultură, astfel încât fermierii africani să aibă șanse la export. Totuși, rezistența este deocamdată mare.
Somalia este cea mai afectată de cea mai gravă secetă care a lovit Cornul Africii în ultimii 60 de ani, iar 12 milioane de oameni sunt în pericol de foamete. Catastrofa a mai lovit părți din Etiopia Djibouti, Kenia și Uganda.

Atenţie la Turcia !!! O mare putere intră în criză în vecinătatea României

Articol de
Inevitabilul s-a produs, în sfârşit, în Turcia. Aşa cum era de aşteptat, puterea islamistă şi armata laicistă au ajuns în punctul în care nu mai pot face una alteia nicio concesie. Tensiunea generată între cele două forţe poate crea o undă de şoc care poate modifica întregul peisaj politic al ţării, cu implicaţii profunde într-un complex regional care include nu doar Orientul Mijlociu ci şi Zona Caspică a Asiei Centrale şi Bazinul Mării Negre.
La Bucureşti deocamdată nicio reacţie, deşi lucrurile sunt cum nu se poate mai îngrijorătoare (ştim pe ce criterii sunt angajaţi servitorii diplomaţiei româneşti aşa că nu ne mai miră că nu există oameni care să sesizeze pericolele şi nici oportunităţile în politica externă). Care sunt pericolele:
1) Ascensiunea AKP însemna deja că Turcia, cea mai mare putere la Marea Neagra după Rusia, cea mai mare putere a Orientului Apropiat (în termeni militari şi economici), şi „poarta” Europei către Marea Caspică, ajunge să fie condusă de islamişti (chiar şi de unii moderaţi). Are aceasta vreo legătură cu noua orientare de politică externă a acestei ţări esenţiale în ecuaţiile de putere din aceste regiune? (Dacă îi întrebi pe „marii specialişti în Islam şi Orientul Mijlociu ai MAE” îţi vor spune că nu – dar repet, ştim pe ce criterii face MAE angajări). Cu siguranţa că da! Iar acest lucru s-a văzut imediat. Noua conducere politică a Turciei a produs o întoarcere la 180 de grade a orientării de politică externă: a) Orientul Mijlociu – Treptat, Iranul (republica islamică) a devenit un partener de discuţie, la fel şi Hamas (care a fost trecut de Ankara pe lista organizaţiilor islamice – nu islamiste, e o nuanţă împortantă – eligibile pentru a primi ajutor financiar), la fel ca toate partidele sau mişcările islamiste din Orientul Mijlociu şi Lumea Islamică, aceasta în vreme ce Israelul a fost „codificat ostil” (a se vedea implicarea actualului partid aflat la putere la Ankara în transportul de material explozibil interceptat de marina militară israeliană în urmă cu câţiva ani), b) Zona Caspică – Turcia s-a apropiat din ce în ce mai mult de Rusia asumându-şi definiţia de „zonă de ne-interes pentru europeni şi americani” dată de Mocova regiunii, Ankara a blocat practic Nabucco, proiect prin care Europa şi Asia Centrala ar fi fost legate „direct” (adică evitând teritoriul Rusiei), asta deşi Turcia este o membră a NATO şi candidată la intrarea în UE (dar joacă în echipă cu duşmanul); c) Marea Neagră şi Balcanii – puterea de la Ankara a început să sprjine din ce în ce mai mult comunităţile turce din România şi Bulgaria în alegerea formelor tradiţionale ale Islamului, forme care susţin islamismul ca opţiune politică. Atragerea comunităţilor turce (cele mai importante numeric minorităţi musulmane din România şi Bulgaria) spre tradiţionalism şi de aici spre islamism (chiar şi în varianta moderată) face ca acestea să îşi piardă rolul foarte important jucat până acum în ponderarea tendinţelor radicale aduse în cadrul comunităţii musulmane de emigraţia arabă din ultimii 30 de ani (da! domnilor de la MAE avem în România grupuri conectate la islamismul radical, pentru voi probabil este o surpriză).
2) „Retragerea” kemaliştilor de la conducerea armatei arată că acum (după noile amendamente constituţionale) în Turcia nu mai există nicio forţă care să apere laicitatea. Islamiştii nu vor mai fi stânjeniţi de nimeni în demersul lor de a schimba însăşi natura statului. Deja planul este pus în aplicare: în justiţie, mediul universitar şi studenţesc, în jandarmerie şi poliţie, în presă şi chiar şi în structurile patronale şi sindicale  au fost numiţi în ultimii ani preponderent apropiaţi şi chiar aderenţi ai islamiştilor. Armata rămăsese ultimul bastion kemalist. Are asta vreo implicţie? (iarăşi oameni de la MAE vor spune că niciuna sau, mă rog, una nesemnificativă). Cu siguranţă că da! 1) din punctul de vedere al echilibrului politic intern – adepţii laicismului din societatea şi politica turcă sunt acum singuri şi la discreţia abuzurilor islamiştilor, islamiştii pot acţiona liniştiţi ştiind că nici constituţional nici ne-constituţional armata nu li se va mai opune; 2) din punctul de vedere al naturii statului – pe islamişti nu îi mai poate opri nimeni să  îşi exercite controlul din ce în ce mai strict asupra justiţiei, presei, economiei şi societăţii civile avansând şi mai multe reforme constituţionale care să producă o adevărată revoluţie islamcă în Turcia reducând „statul laic” la o simplă etichetă; 3) din punctul de vedere al prezenţei în NATO a Turciei – retragerea generalilor „kemalişti” de la conducerea armatei turce deschide calea numirii în locul lor  a unor generali islamişti. Vom avea astfel în NATO o armată condusă de oameni care consideră Iranul un partener de dialog, Hamas o organizaţie legitimă de rezistenţă a palestinienilor care trebuie ajutată de toată suflarea musulmană şi Israelul un „implant occidental în inima Islamului”, ei vor avea acces la toate informaţiile sensibile ale organizaţiei referitoare la strategia şi misiunile care vizează această parte de lume (lecţia Pakistanului este din acest punct de vedere una foarte dură pentru NATO – în armata pakistaneză şi în serviciile secrete pakistaneze  au existat forţe care au sabotat toate eforturile militare ale Alianţei împotriva talibanilor şi Al Qaeda) 4) din punct de vedere al securităţii regionale – o armată turcă din care elementul kemalist a plecat sau a fost înlăturat devine una dintre cele mai mari armate islamiste ale lumii – doar şi oferind sprijin informativ altor islamişti din regiune (o monedă care plăteşte creşterea influenţa politice a Ankarei în Orientul Mijlociu) şi este foarte-foarte mult. Armata „laicistă” care vedea în islamismul revoluţionar şiit (a se vedea regimul Republicii Islamice Iran) şi în mişcările conservator-tradiţionaliste islamiste sunite nişte „duşmani naturali” ai Turciei a oferit până acum un important sprijin informativ şi logistic Israelului, Iordaniei, Arabiei Saudite în eforturile lor de a-şi asigura securitatea – acum nimic nu impiedica oferirea acestui sprijin celorlalţi.
3) Turcia este lângă Grecia – iar Grecia nu se simte deloc bine economic. Are aceasta vreo importanţă? Cu siguranţă că da! În spaţiul nostru încă o economie mare poate avea probleme ca urmare a deteriorării climatului politic. Retragerea generalilor kemalişti este doar prima mutare dintr-un război de lungă durată între adepţii kemalismului şi cei ai islamismului politic. Turcia poate intra într-o perioadă de instabilitate politică majoră care îi poate tăia din elanul creşterii economice. Aceasta poate scădea şi mai mult interesul şi încrederea pieţelor internaţionale asupra regiunii Europei de Sud Est (unde se află şi România)