luni, 1 august 2011

Chinezii sunt de vină pentru foamea din Africa, spun germanii

Seceta care devastează Cornul Africii este amplificată de politica Chinei de-a cumpăra pământ în regiune, spune Guenter Nooke, coordonaorul politicilor germane pentru Africa, citat de AFP.
“În cazul Etiopiei, există o suspiciune că achizițiile de terenuri pe scară mare de către companii străine sau state cum este China, care vor să facă agricultură industrială, sunt foarte atractive pentru o elită restrânsă. Ar fi mai util pentru marea masă dacă guvernul s-ar concentra să creeze propriul sistem agricol”, a explicat el. Nooke spune că investițiile chineze sunt concentrate către ecport, ceea ce poate conduce la “conflicte sociale majore” în momentul în care populația va rămâne fără sursa de hrană.
Totuși, germanul spune că nu tot ce face China în Africa este rău. “Investițiile chinezești au totuși un avantaj. Ele demonstrează că se poate face agricultură industrială chiar și în Africa.
Germania susține o reducere graduală a subvențiilor acordate în Europa pentru agricultură, astfel încât fermierii africani să aibă șanse la export. Totuși, rezistența este deocamdată mare.
Somalia este cea mai afectată de cea mai gravă secetă care a lovit Cornul Africii în ultimii 60 de ani, iar 12 milioane de oameni sunt în pericol de foamete. Catastrofa a mai lovit părți din Etiopia Djibouti, Kenia și Uganda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu