marți, 30 iulie 2013

Descoperire BIZARĂ în pădure: Ce au filmat doi tineri care se plimbau prin sălbăticie, în provincia canadiană British Columbia (VIDEO)

Descoperire BIZARĂ în pădure: Ce au filmat doi tineri care se plimbau prin sălbăticie, în provincia canadiană British Columbia (VIDEO)
Doi tineri care se plimbau în provincia canadiană British Columbia au filmat o creatură bizară și sunt convinși că este vorba despre legendarul Bigfoot. Cei doi se aflau în excursie când au văzut ciudata arătare. 

Scroll pentru video

Imaginile pe care le-au realizat cei doi tineri care se plimbau prin sălbăticie înfățișează o creatură bipedă și acoperită de păr. Figura este vizibilă pentru 20 de secunde, după care dispare în pădure.

”Urs, om, sau altceva?”. Toţi cei care cred în existenta lui Bigfoot speră că aceste imagini îi vor ajuta pe experţi să demonstreze că este vorba despre legendara creatură.

Urmariti clipul aici:

OZN filmat deasupra celui mai misterios loc din România, considerat "un Triunghi al Bermudelor"


În inima Ardealului se găseşte cel mai misterios loc din România. În Pădurea Hoia-Baciu, considerat de localnici cel mai înfricoşător loc, oamenii spun suferă arsuri, apar OZN-uri şi că sunt înconjuraţi de structuri imateriale şi materiale. Un obiect zburător neidentificat a fost filmat deasupra Pădurii Hoia - Baciu, în noaptea de vineri spre sâmbătă


OZN filmat deasupra Pădurii Hoia-Baciu
OZN filmat deasupra Pădurii Hoia-Baciu
În inima Ardealului se găseşte cel mai misterios loc din România. În Pădurea Hoia-Baciu, considerat de localnici cel mai înfricoşător loc, oamenii spun suferă arsuri, apar OZN-uri şi că sunt înconjuraţi de structuri imateriale şi materiale. Un obiect zburător neidentificat a fost filmat deasupra Pădurii Hoia - Baciu, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Un obiect zburător neidentificat a fost filmat deasupra Pădurii Hoia - Baciu, în noaptea de vineri spre sâmbătă, scrie stiridecluj.ro.

Imaginile au fost postate pe YouTube. OZN-ul se mișcă cu viteză pe cer, având o dimensiune considerabilă prin comparație cu Luna. Este foarte posibil să fie vorba despre o cometă, având un nucleu luminos și o coadă. 


Specialiştii spun că pădurea Hoia-Baciu uimeşte mereu prin neobişnuitul fenomenelor care se petrec. Aceştia au constatat apariţia unor OZN-uri, sfere luminoase, forme geometrice zburătoare, lumini nocturne sau diurne colorate, apariţii umanoide stranii, forme nebuloase ciudate, materializări şi dematerializări, contorsionări de copaci în intervale de zeci de secunde, câmpuri mobile radioactive şi multe alte lucruri care ne sfidează înţelegerea.

Pe blogul său, scriitorul Daniel Roxin, spune că filmul documentar "Pădurea Baciu, un Triunghi românesc al Bermudelor" prezintă materiale video şi foto de excepţie, alături de mărturiile a doi cercetători care au studiat acest loc enigmatic de zeci de ani, profesorul Adrian Pătruţ, preşedintele Societăţii Române de Parapsihologie şi Cristian Mureşanu, realizator şi producător al emisiunii "Ştiinţă şi cunoaştere" (TVR Cluj).

"Aşa după cum veţi constata, misterul din jurul acestor fenomene naşte, inevitabil, întrebări tulburătoare despre noi şi despre Univers, despre potenţialul nostru ca oameni şi despre potenţialităţile nelimitate ale Universului în care trăim. Un Univers pe care îl cunoaştem atât de puţin", mai scrie Daniel Roxin pe blogul său.

Pădurea Hoia-Baciu, este cu siguranta cea mai faimoasa locaţie din Romania, unde au fost investigate si analizate o serie de fenomene absolut inexplicabile, scrie Descopera.ro
Zona a devenit cu adevărat celebră pe mapamond de abia în anul 1968. Pe data de 18 august 1968, tehnicianul-militar Emil Barnea în varsta de 45 de ani, ignorand avertismentele satenilor, se afla in padurea Baciu pentru a petrece un sfarsit de sapatamana departe de stresul orasului.
Impreuna cu el se aflau la acea data prietena sa, Zamfira Matea şi alti doi prieteni de familie care au dorit să-şi păstreze anonimatul. În preajma orei 13.00, pe cand se afla în cautarea unor lemne pentru foc, Emil Barnea s-a pomenit brusc strigat de prieteni. Întors in poiana, alaturi de prietenii săi, Emil Barnea a apucat sa vada ceea ce parea un OZN care survola la viteza mică padurea Baciu, fara sa scoata niciun sunet.
Straniul aparat zburator a inceput sa straluceasca brusc, facand in aer o manevra de rastunare. Fara veste, OZN-ul a accelerat spre cer intr-o directie usor oblica. Urmarindu-l prin vizorul aparatului foto, Emil Barnea a reusit sa-l mai surpinda in trei cadre. Dupa developarea filmului, tehnicianul clujean a contemplat cu stupoare fotografiile a ceea ce peste ani specialistii internationali ai fenomenologiei OZN aveau sa clasifice drept " cele mai clare imagini ale unui OZN fotografiat in Romania si fara indoiala, unele dintre cele mai bune imagini ale vreunui OZN fotografiat vreodata in lume".
În anul 1993, cercetătorul Adrian Pătruţ a identificat in padurea Baciu o zona aparte pe care a denumit-o "Punctul 3 social activ". Zona cu pricina pare a fi centrul de maxima activitate pentru fenomenele paranormale observate in inima Ardealului.
 

Justin Parvu - Precum in cer asa si pe pamant

Părintele Justin Pârvu despre cancer și mucenicie


Părintele Justin Pârvu despre Uniunea Europeană și despre metodele de reducere la tăcere de astăzi

Edward Snowden confirma ca un cataclism solar este iminenet

Edward Snowden, care este urmarit de  Securitate Națională (NSA) contactant, a arătat, marți, că o serie de explozii solare se va petrece în septembrie, omorând sute de milioane de oameni.



Documentele furnizate de Snowden dovedesc că, Agenția Centrală de Informații (CIA)  știa că evenimentul va fi inevitabil de acum 14 ani. De atunci, guvernele lumii au putut in liniste  să se pregătească pentru foametea la nivel mondial zdrobitoare care va  rezulta. Snowden a aratat ca pregatirile au fost facutesumar, printre ele putandu-se numara doar rachetele  "Killshot", care ar putea fi folosite sa protejeze America. 

Observatorii astronomici privati au fost amenintati de catre autoritati sa pastreze tacerea.
Agenția (FEMA) poseda documentele care definesc cât de groaznic va fi rezultatul exploziilor solare . "În doar două luni, "Killshot" este setat pentru a dezactiva toate sistemele electronice de distribuire a alimentelor și apei. Încă din secolul al 20-lea, sute de milioane de oameni au început să se bazeze pe automatizare tehnologice pentru a permite mentinerea vieților lor. Exploziile solare elibereaza impulsuri electromagnetice, periculoase pentru circuite electronice. Cele mai mici circuite electronice, cum ar fi cele în unități centrale de procesare ale calculatoarelor ", vor fi cele mai vulnerabile. Snowden a spus ca FEMA si Centrul National de Reducere a Dezastrelor din China si-au luat măsuri de acum 14 ani, în lumina concluziilor proiectului Stargate. Documentele proprii FEMA, furnizate de Snowden, spun cum intenționează organizarea a  zeci de milioane din cei mai săraci americani de locuințe în locuri sigure "pentru a facilita o mai bună alimentare și furnizarea de bunuri de larg consum.
           
CIA a scolit multi agenti pregatiti pentru a putea supraveghea de la distanta populatia. Acesti agenti speciali au relatat despre acest eveniment in mai mult de 4700 de pagini.
"Masivul puls electromagnetic de la exploziile solare, sau" Killshot, "va obtura  cele mai multe sisteme electrice din lume", a spus Snowden. "Americanii ale căror vieți sunt  cu cel mai mare risc, sunt persoanele în vârstă și infirmii, cei care depind de tehnologie, pentru a permite îngrijirea lor  sau  viata si  tratamentul medical." 

 Omenirea este pe cale să plătească un preț  cumplit pentru dependența tehnologică.





Ființe angelice vizita Stația Spațială 2013

În 1985, șase membri ai echipajului la bord ai Statiei Spatiale Sovietice Salyut-7 au  asistat la ceva incredibil.



Cosmonauții Leonid Kizim, Oleg Atkov, Vladimir Soloviov, Svetlana Savitskaya, Igor Volk și Vladimir Jannibekov.isi faceau munca lor de rutină, și experimente de laborator, atunci când dintr-o dată un nor de portocaliu de ceață a învăluit întreaga stație.














Un fulger de lumină albă strălucitoare i-a orbit pe toti cosmonauții de la bord pentru o perioadă scurtă de timp. După câteva secunde, atunci când acestia au putut vedea din nou, cosmonauții au văzut  șapte siluete in afara statiei. Siluetele arata ca oamenii, dar erau foarte mari, de cel puțin 90 de metri. Ei au avut, de asemenea aripi mari și halouri luminoase deasupra capetelor lor, creaturile aratau a îngeri. Ei au fost stralucitori, au raportat ... 
"Am fost cu adevărat copleșit." 
"A fost o lumină portocalie mare, și prin ea am putut vedea siluetele a șapte îngeri. " 
"Întreaga Stația Spațială s-a  umplut cu un sentiment de pace și calm" 
"Aceste ființe glorioase au fost trimise de Dumnezeu sa vegheze asupra noastra pe timpul misiunii noastre lungi" 
Ingerii au ținut pasul cu Stația Spațială cateva minute 10- înainte de dispariție.




















Mai târziu, în misiune,  167 zile mai târziu, echipajului s-au alăturat încă trei cosmonauți de pe Soyuz T-12 astronautii:. Svetlana Savitskaya, Igor Volk și Vladimir Dzhanibekov. La scurt timp după venirea lor, Salyut 7 a fost din nou vizitat de către  ființe angelice. Toți astronauții de la bordul Stației Spațiale au declarat aceeași poveste, în detaliu, și toti au fost profund mișcați de experiență. După ce a avut loc acest incident ciudat, unii membri ai echipajului au rămas la bordul navei pentru încă 237-de zile înainte de a o abandona. In siguranță, cand s-au  înapoiat pe pământ la sfârșitul misiunii lor, toti cosmonauții au fost supusi unor teste psihologice și medicale viguroase, care nu a gasit nici anomalii nici alte probleme de sanatate. Incidentul a fost clasificat repede Top Secret de Uniunea Sovietică, și întregul echipaj a fost avertizat să nu mai vorbeasca de eveniment in public.


 Multi dintre astronautii americani de la bordul navetelor spatiale NASA, și Stației Spațiale Internaționale au întâlnit, de asemenea, ființe angelice,  și  creaturi ciudate pe misiunile lor. Ca și în întâlnirea rusilor, astronautii sunt în imposibilitatea de a raporta experiențele lor, sub amenințarea cu moartea, în unele cazuri. De la lansarea sa pe 2 decembrie 1995, SOHO, Observatorul Solar si Heliospheric, a prins multe imagini ale ingerilor-cum ar fi în timpul observațiile sale asupra Soarelui.






NASA "Specialistii: NASA pretind ca acestea sunt doar artefacte de imagine sau erori în procesarea a imaginii. Dovezile  acestea sunt  copleșitoare: exista extraterestrii, și vin în multe forme și mărimi. De la  creaturi spațiale mici pana la unele masive inexplicabile nave spațiale , NASA este ascunde în mod deliberat informații importante despre locul nostru în cosmos, și mai important, cu cine  împărtășim acest lucru.




cu.





SPECTACULOS. Un asteroid se îndreaptă spre Pământ. Ce s-ar întâmpla dacă s-ar prăbuşi pe Terra?

Un asteroid va trece pe lângă Pământ luni noapte. Roca spaţială, numită 2003 DZ15, are un diametru de 152 de metri şi va trece la o distanţă de 3,5 milioane de km de planeta noastră.

Roca spaţială, numită 2003 DZ15, se îndreaptă spre Pământ
Roca spaţială, numită 2003 DZ15, se îndreaptă spre Pământ / FOTO: www.yoda.ro
Un asteroid va trece pe langa Pamant luni noapte. Roca spatiala, numita 2003 DZ15, are un diametru de 152 de metri si va trece la o distanta de 3,5 milioane de km de planeta noastra, scrie yoda.ro. Distanta la care va trece asteroidul este destul de mare, reprezentand de 9 ori dinstanta de la Pamant la Luna.
Prin urmare, asteroidul nu reprezinta o amenintare, scrie Universe Today. Este putin mai mic decat asteroidul care a trecut pe langa Terra pe 31 mai.
The Virtual Telescope Project va transmite in direct evenimentul aici. Transmisia va avea loc incepand cu ora 1 a.m. ora Romaniei, marti dimineata. Daca acest asteroid s-ar prabusi pe Pamant, impactul ar fi similar celui produs in anul 1908 de explozia de la Tunguska, unde specialistii cred ca s-ar fi prabusit un meteorit de dimensiuni similare.

Sursa: www.realitatea.net

NASA: Imagini cu o "gaură gigant" pe suprafaţa Soarelui. Ce efect are aceasta asupra Pământului

NASA publică un material video cu o gaură coronală (regiune întunecată care se mai numeşte şi zona rece de pe suprafaţa astrului) în atmosfera Soarelui. Găurile coronale provoacă furtuni electromagnetice care pot cauza pe planeta noastră pene de curent şi probleme sistemelor de comunicaţii prin satelit. Materialul video mai jos.

Comunicațiile terestre ar putea fi perturbate de gaura coronală
Comunicațiile terestre ar putea fi perturbate de gaura coronală / FOTO: NASA
Gaura gigant, acoperă aproape un sfert din suprafața Soarelui, a fost reperată în perioada 13-18 iulie de Observatorul Solar and Heliospheric (SOHO), scrie telegraph.co.uk.

Potrivit NASA, gaurile coronale sunt regiuni întunecate cu temperaturi mai scăzute. Aceste găuri sunt o trăsătură tipică a Soarelui, apar în diferite locuri și poate fi de o frecvență diferită, în funcție de ciclul de activitatea al astrului.


EVENIMENTE ! - COMFIRMAREA PROFETIILOR - 29 iulie 2013

29 iulie 2013

COD PORTOCALIU: Un vulcan aruncă cenuşă la 6000 de metri altitudine

Vulcanul Şiveluci, situat în Peninsula Kamceatka (Extremul Orient rus), a aruncat luni o coloană de cenuşă ce s-a ridicat la o altitudine de 6.000 de metri deasupra nivelului mării, a informat Serviciul geofizic local de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, relatează Efe, citând Interfax. 

'Erupţia s-a produs la ora locală 12:16 (00h16 GMT). O coloană de cenuşă a fost observată ridicându-se din vulcan', se afirmă într-un comunicat oficial citat de agenţia Interfax.

Serviciul geofizic din Kamceatka a ridicat nivelul de alertă la culoarea 'portocalie', semnificând risc ridicat pentru aviaţie.

Departamentul local al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că vântul deplasează coloana de cenuşă în direcţia est şi sud-est de Şiveluci, cel mai nordic vulcan activ din Peninsula Kamceatka.

Cel mai apropiat este oraşul Kliuci, situat la o distanţă de 47 km de vulcan, cu aproximativ 5.000 de locuitori.

Potrivit autorităţilor locale, activitatea vulcanică nu reprezintă niciun pericol pentru populaţie.AGERPRES
Sursa: www.realitatea.net/



MOSCOVA: Metroul din capitala rusa va "citi" telefoanele mobile ale călătorilor. Şeful metroului din Moscova a anuntat ca sistemul va fi îmbogăţit cu dispozitive amplasate în staţii, capabile să citească datele stocate în telefoanele mobile ale călătorilor. Andrei Mohov a arătat că dispozitvul va fi util pentru localizarea... telefoanelor furate! El a precizat că dispozitivele au o rază de 5 metri şi pot citi cardurile SIM. Dacă un card se află pe lista telefoanelor furate, sistemul trimite automat informaţia la poliţie. Apoi, cu ajutorul imaginilor preluate de camerele de luat vederi, şi momentul detectării telefonului furat, poate fi identificat purtătorul. Deşi experţii arată că dispozitivul poate fi folosit pentru urmărirea tuturor pasagerilor, fără excepţii, bineînţeles că autorităţile dau asigurări că este ilegal să urmăreşti o persoană fără permisiune, subliniind însă ca nu este nicio lege ce interzice urmărirea... proprietăţii unei companii, aşa cum sunt cartelele SIM. 

Sursa: http://roaim.co.nr/

Interviu cu Prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu: „Pe muzică barocă, neuronii capătă un ritm specific geniilor"

Preferinţa pentru muzica de calitate nu ţine cont doar de educaţie, ci mai ales de inteligenţă, iar ascultarea muzicii are aproape numai efecte benefice. Profesorul Iamandescu a realizat primele studii de muzicoterapie din România, în cadrul catedrei de Psihologie Medicală şi Psihosomatică a UMF „Carol Davila“ din Bucureşti.

Orice melodie care ne place aduce beneficii, spune profesorul Iamandescu.
„Adevărul": Este adevărat că muzica ne poate face să simţim mai puţin durerea?
Ioan Bradu Iamandescu: Muzica joacă un rol mult mai important decât am putea crede. În Antichitate se mergea chiar până la folosirea flautului în dreptul zonei afectate de lumbago. Dincolo de asta, muzica şi-a dovedit posibilităţi terapeutice în plan psihologic şi somatic. De exemplu, efectul antalgic, de combatere a durerii, a fost evidenţiat într-un mod spectaculos in timpul operatiilor. Pacentii care au ascultat numai muzică au simţit mai puţina durerea decât cei care au luat calmante. Muzica se utilizează foarte mult în chirurgie.
„Adevărul": Aţi studiat efectele muzicii asupra organismului şi aţi scris un tratat de muzicoterapie în acest sens.
Ioan Bradu Iamandescu: Am scris primul tratat de muzicoterapie receptivă, iar peste o săptămână-două va apărea o nouă ediţie a acestui tratat, care a fost îmbunătăţit prin contribuţia a nouă personalităţi din domeniul muzicoterapiei internaţionale. Aceste personalităţi m-au ajutat să lărgesc cadrul acestei abordări şi să încerc să introduc muzicoterapia la noi în ţară ca specialitate muzicală, lucru care este pe cale să se realizeze şi cu ajutorul cadrelor didactice de la Universitatea de Muzică din Bucureşti şi al mai multor psihologi. Numai că este un domeniu foarte pretenţios, care cere cel puţin trei ani de formare şi acum este o tatonare în această direcţie. Cartea despre care vă vorbesc se adresează în primul rând melomanilor.

„Adevărul": Este eficientă orice melodie care ne place sau gusturile se discută?
Ioan Bradu Iamandescu:  Orice muzică este eficientă, în mod sigur, dar s-a dovedit că piesele din repertoriul clasic şi romantic activează cel mai mult creierul. Chiar dacă există aşa-numita muzică preferată (unul vrea romanţe, unul vrea rock), există tomografia cu emisie de pozitroni care arată cum muzica lui Mozart activează 99%-100% din scoarţa cerebrală. Şi, în general, muzica simfonică şi de cameră activează creierul în proporţie de 90%, spre deosebire de muzica uşoară sau tangoul, de exemplu, care activează creierul în proporţie de 50%. Mai mult, nicio muzică nu poate depăşi pragul pe care îl atinge muzica barocă, de exemplu, ale cărei unde sonore au frecvenţe care se înscriu în zona de activare optimă a activităţii cerebrale. Dacă ascultăm muzică barocă, neuronii capătă un ritm de activitate ciclică între 8 şi 12 cicli pe secundă, ceea ce se întâmplă numai în cazul geniilor! Numai că geniile îl au permanent, în vreme ce omul care ascultă muzică îl are doar cât ascultă muzica, dar este suficient, pentru că îmbunătăţeşte memoria.

„Adevărul": Înseamnă că ar trebui să ascultăm muzică în timp ce învăţăm?
Ioan Bradu Iamandescu:  Da, muzică în stil baroc în special, adică Bach, Telemann, Handel. O doctorandă a mea, psihologul Liliana Neagu, a dovedit că persoanele care învaţă folosind acest fundal sonor obţin performanţe cu 40% mai mari la testele de memorie. Poate că mai târziu se va putea ca în sălile de clasă să se pună muzică în surdină ca fundal sonor, care să nu distragă atenţia, dar care să favorizeze memoria.


„Adevărul": În afară de stimularea memoriei, ce alte efecte mai are muzica? Şi ce tipuri de muzică clasică sunt cele mai indicate?

Ioan Bradu Iamandescu:
  Muzica barocă are efecte foarte bune, slavă Domnului, şi pentru relaxare, şi pentru terapie, dar aici, sigur, îi putem include şi pe Mozart, pe Beethoven, pe Wagner. De asemenea, efectul antalgic este mare şi la muzica preferată. În studiile mele, am pus muzica pe care a vrut-o fiecare, chiar şi muzică populară gen „Uhăi, bade". Şi aceasta a avut efect antalgic. Dar am pus şi muzică clasică şi aceasta a avut mai mult succes! Ştiu acest lucru pentru că am avut un aparat care te ciupea şi provoca durere, iar intensitatea senzaţiei era înregistrată, aparatul spunea cât te doare. Eu vă pot spune că am avut Zona Zoster, cu dureri mari localizate la ureche, am crezut că am otită. Am ascultat la căşti „Amurgul zeilor" de Wagner - şase ore, de la ora două la opt dimineaţa. Mă mai durea foarte puţin când am ajuns la medicul ORL-ist. În altă ordine de idei, o cercetare recentă a colectivului nostru a demonstrat o scădere considerabilă a glicemiei pe fondul audiţiei muzicii clasice. Toate aceste cercetări nu au alt rol decât să convingă marele public, dar şi lumea medicală, de valoarea muzicoterapiei şi să pregătească atmosfera în ţara noastră pentru introducerea muzicoterapiei ca specialitate complexă, pe care trebuie să o practice fie un muzicolog cu pregătire de psihologie, fie un psiholog cu educaţie medicală, fie un medic care să aibă o cultură muzicală deosebită şi noţiuni de psihologie.

„Adevărul": Se spune că plantele cresc mai bine, că văcuţele dau mai mult lapte pe muzică de Mozart. Este adevărat?
Ioan Bradu Iamandescu:  Da. Şi nu numai Mozart, muzică clasică, muzică armonioasă. Pe de altă parte, ascultând un discurs al lui Hitler, plantele s-au chircit, s-au ofilit.

„Adevărul": Diferă impactul pe care îl are muzica asupra noastră dacă o ascultăm în cadrul unui concert la Ateneu, de exemplu, sau acasă, la căşti?
Ioan Bradu Iamandescu:  La un concert, efectul este maxim, deoarece sunt trei factori implicaţi: în primul rând, concentrarea este mult mai bună, te duci la concert ca să asculţi muzică. Pe de altă parte, este vorba de acţiunea sunetelor asupra corpului, întregul corp este învăluit de aceste efluvii sonore la modul direct. Şi apoi, contează caracterul emoţiei colective. Este vorba de fenomenul de contagiune emoţională care potenţează trăirile. Şi caracterul de eveniment pe care îl are participarea la un concert este important.

„Adevărul": Sunt artiştii, în general, şi persoanele care cântă, în special, mai sănătoşi, mai fericiţi sau mai puţin stresaţi decât ceilalţi?!
646x404Ioan Bradu Iamandescu:  Aici este vorba despre muzicoterapia activă pe care eu nu am analizat-o, deoarece este mult mai puţin la îndemâna oricui să cânte în casă, să cânte la un instrument chiar, poate cel mult să cânte într-un cor. Nu sunt studii foarte exacte în acest sens, încă nu avem o statistică şi în ştiinţă nu poţi să mergi numai pe impresii. Dar se pare că muzicienii trăiesc mai mult - cu unele excepţii regretabile, desigur. Uitaţi-vă la marii zei, Herbert von Karajan, Arthur Rubinstein, la 94 de ani cânta la pian, Pablo Casals. Muzica stimulează imunitatea, iar cine are o imunitate mai bună trăieşte mai mult. Cel puţin din punctul acesta de vedere se poate spera. Dar ascultând muzică, efectele sunt cu siguranţă benefice. Să revenim la gusturile muzicale. Vreau să reţineţi un lucru. Nu există obstacol pentru a beneficia de efectele muzicii aşa-zise grele. Nu este valabilă ideea că-ţi trebuie neapărat o educaţie muzicală. O educaţie muzicală favorizează un contact mai uşor cu această muzică, dar oamenii care sunt foarte inteligenţi apreciază un astfel de gen indiferent de cultura lor muzicală. Dovadă stau notele pe care ei le dau pieselor din repertoriul simfonic şi de cameră. Cele mai noi cercetări pe care le-am făcut pe plan internaţional sunt în domeniul muzicodiagnosticului, este un concept prin care reuşesc să îmbogăţesc examenul psihologic prin felul în care bolnavul descrie, pe baza impresiilor personale, ce îi sugerează muzica pe care o ascultă, fără să ştie cine este compozitorul sau cum se numeşte piesa. O să vă dau un exemplu: o femeie de serviciu, când a ascultat un fragment de Wagner, „Călătoria lui Siegfried pe Rin", o muzică accesibilă, frumoasă, a fost extrem de impresionată şi a descris exact ce a vrut să spună Wagner, dar într-o formă modificată, adaptată secolului: şi-a amintit de o călătorie a ei nu cu luntrea, ci cu autobuzul, în care vedea locuri frumoase. I-am spus că are un nivel de inteligenţă ridicat şi mi-a zis că a fost bună la carte, dar n-a putut să continue. Însă copilul ei este olimpic! Deci avea gena aceasta, dar nu s-a putut realiza.

Muzica lui Mozart activează aproape 100% din scoarţa cerebrală. Ritmul trezeşte instinctele, melodia emoţiile, iar armonia inteligenţa.

„Adevărul": Ce le transmiteţi tinerilor care ascultă muzică „supărată", zgomotoasă?
Ioan Bradu Iamandescu: Să nu abandoneze o astfel de muzică, dar să nu devină prizonierii ei, să încerce şi altceva. Să o asculte la petreceri, mai ales muzica uşoară de bună calitate, muzica de film. Şi mai ales, să cânte ei înşişi, într-un cor, la un instrument. Îi dezvoltă mult. Anihilează efectul stresului şi le finisează personalitatea. Îi face mai complecşi.

„Adevărul": Dar manele?
Ioan Bradu Iamandescu:  Manelele, dacă vreţi, sunt foarte bune pentru exacerbarea instinctelor. Şi am spus tot. Dar exacerbează şi instinctul de agresivitate, nu doar pe cel sexual, care e bun. Muzica manelelor activează toate organele şi aparatele „de la buric în jos", ca să zic aşa, în timp ce muzica cealaltă - „de la buric în sus".

„Adevărul": De ce se întâmplă aşa?
Ioan Bradu Iamandescu: Manelele înseamnă în primul rând ritm, iar ritmul stimulează instinctele. Melodia stimulează afectivitatea, emoţiile, le rafinează, iar armonia sonorităţilor, orchestraţia stimulează inteligenţa. „Bolero"-ul lui Ravel, după părerea mea, este exemplul de muzică completă: are un ritm obsedant, este melodic şi are o orchestraţie care creşte progresiv. Acesta este exemplul de muzică în care găseşti toate cele trei trăsături.

„Adevărul": Riscă să devină oarecum „autişti" cei care ascultă muzică la căşti în mijloacele de transport şi în toate momentele în care vor să evadeze?
Ioan Bradu Iamandescu: Nu înseamnă că muzica îi face autişti, ci că aceia care au această înclinaţie spre introversie se izolează cu ajutorul muzicii. Unii evadează şi pe calculator. Şi eu zic că în lumea muzicii e mai bine decât în cea a calculatorului. Iar muzica poate fi un ecran foarte folositor pentru studiu, după cum spuneam. Revenind însă la căşti, atenţie la riscul hipoacuziei! În Germania, o treime din tineri sunt hipoacuzici, iar Germania nu este o ţară din lumea a treia, ca noi.

„Adevărul": Aveţi un compozitor preferat?
Ioan Bradu Iamandescu: Îmi place foarte mult Haydn. Mi se pare un rezervor de optimism extraordinar, o baterie care te încarcă. Preferinţele acestea sunt însă şi în funcţie de starea de spirit şi de activitatea pe care o faci. Sigur, şi Mozart, şi Bach, şi Wagner. Beethoven rămâne însă Beethoven. Reprezintă omul cu toate dimensiunile lui, cu toate calităţile şi cu toate defectele lui. Pe lângă el, toţi ceilalţi sunt îngeri. Iar Bach este... cum să zic. Bach este infinitul. ''O educaţie muzicală favorizează un contact mai uşor cu muzica grea, dar oamenii care sunt foarte inteligenţi apreciază acest gen indiferent de cultura lor muzicală.''  

„Adevărul":  Una din două - Instrument sau voce? Ce preferaţi să ascultaţi?
Ioan Bradu Iamandescu:  Instrument. Dar şi opera sau liedul.

„Adevărul": Muzică clasică sau ambientală? Care ne relaxează mai bine?
Ioan Bradu Iamandescu: Muzica clasică (pe cei inteligenţi!).


„Adevărul": Concert în sală sau la căşti?
Ioan Bradu Iamandescu: Ambele, cu preferinţă pentru concertul în sală.

„Adevărul": Beethoven sau Mozart? Care compozitor ne ajută să ne concentrăm mai bine?
Ioan Bradu Iamandescu: Bach (râde). Poate şi Mozart.

CV Ioan Bradu Iamandescu: 
- Medic şi psiholog
- Data şi locul naşterii:11 decembrie 1942, Bucureşti
- Studiile şi cariera: Licenţiat în medicină şi în psihologie - Preşedintele Societăţii de Psihosomatică Aplicată şi Medicină Comportamentală din România - Şeful catedrei de Psihologie Medicală şi Psihosomatică a UMF „Carol Davila" din Bucureşti până în martie 2011, actualmente profesor asociat - Medic primar alergolog la Clinica Gral Medical Colentina - Autor a 22 de cărţi în domeniul psihosomaticii generale şi psihoneuroalergologiei - Autorul monografiei „Muzicoterapia receptivă"(foto) în 2004, reluată şi îmbogăţită împreună cu un colectiv interna­ţional în 2011

Insolaţia

| Dr. Cristina Campean | Medic medicina generala | Competenta apifitoterapie | Clinica Raphael Medica |
Chiar dacă încă mai plouă, vara a început şi se face simţită cu putere, mai ales în zilele senine în care Soarele scaldă pământul fără oprelişti. În astfel de zile unii dintre noi riscăm să facem insolaţie. Insolaţia apare mai ales în timpul verii, datorită expunerii intempestive, prelungite şi neprotejate la soare. Cauza insolaţiei şi a arsurilor solare sunt radiaţiile ultraviolete B care produc o dilatare a vaselor cerebrale şi, în acest mod, un anumit grad de congestie cerebrală. De aceea este util să ştim încă de la începutul verii cum să ne ferim de o astfel de problemă sau cum să o tratăm dacă este cazul.

Avem un risc mai crescut de insolaţie:
1. dacă ne expunem la soare prea mult timp într-o singură zi, fără o pregătire anterioară, mai ales în jurul amiezei (orele 11.00-15.00).
2. dacă temperatura crescută a aerului este asociată cu umiditate ridicată.
3. dacă în zilele toride nu ne retragem în casă la amiază ,deoarece atunci nu ne protejează de insolaţie umbra copacilor sau umbrela de
soare.
4. dacă avem părul închis la culoare şi nu ne acoperim capul cu o pălărie de soare de culoare deschisă.
5. dacă ne aflăm la munte, deoarece drumeţiile montane sunt mai riscante pentru cei predispuşi la insolaţie, acţiunea radiaţiilor solare asupra corpului uman crescând cu altitudinea.
6.dacă realizăm un efort fizic crescut pe arşiţă şi mai ales dacă nu suntem îmbrăcaţi corespunzător.
7. dacă suferim de boli cardiovasculare acute sau cronice, obezitate, dereglări hormonale, alte afecţiuni cronice.
8. dacă avem o vârstă înaintată.
9. dacă suntem obosiţi.

Cum recunoaştem instalarea şi evoluţia insolaţiei
Insolaţia se manifestă la început prin dureri de cap (senzaţie de pulsare dureroasă), dureri ale globilor oculari, greaţă, ameţeli, nelinişte, agitaţie, slăbiciune generală şi somnolenţă. Dacă nu luăm nici o măsură starea noastră se poate agrava rapid. Durerile de cap devin pronunţate, apare pe lângă greaţă şi senzaţia de vomă, pielea devine roşie şi se acoperă cu o transpiraţie caldă, apare febra ridicată (38-40 grade Celsius), creşte frecvenţa respiraţiei şi a pulsului, unele gesturi sau mişcări sunt slab coordonate şi poate apare chiar leşinul.
Continuarea expunerii la soare duce la apariţia vărsăturilor în jet (neprecedate de greaţă), a diareei, a aversiunii puternice faţă de lumină, apare rigiditatea cefei, pielea poate fi uscată şi acoperită de o transpiraţie lipicioasă, apar hemoragii spontane şi chiar comă.

Cum tratăm insolaţia
1. Cel mai important lucru este retragerea imediată a celui suferind într-o încăpere răcoroasă şi bine aerisită,în pat,cu capul ridicat mai sus decât corpul (să nu fie complet întins).
2. Se va întrerupe consumul de hrană gătită sau hrană solidă până la vindecarea insolaţiei.
3. În acest timp este foarte importantă hidratarea pacientului, aşadar se recomandă consumul de lichide răcoritoare, însă în nici un caz de băuturi răcoritoare carbogazoase. Este foarte utilă chiar apa de izvor, sau apa plată şi diverse macerate de plante răcoritoare cum sunt muşeţelul, menta, fructele de cătină, roiniţa, consumate la temperatura camerei. Muşeţelul era utilizat şi în Egiptul antic pentru tratarea insolaţiei. Sunt utile şi maceratele din plante diaforetice reci (plante care stimulează transpiraţia, dar au un efect global de răcorire) şi a celor antiinflamatoare: coada şoricelului, coaja de salcie, creţuşca... Sunt necesare şi maceratele sau sucurile din fructe care conţin multă vitamina C cum sunt fructele de cătină, măceşele, lămâile, portocalele, grepfruitul etc.
Bineînţeles toate acestea se pot combina. De exemplu putem face un macerat de mentă, muşeţel, fructe de cătină şi coada şoricelului.
4. Vom produce un curent de aer cu un evantai sau un prosop şi eventual, dacă bolnavul nu transpiră, îi vom freca corpul cu alcool pentru a favoriza scăderea temperaturii, în caz că pacientul are febră.
5. Dacă sunt prezente durerile pulsatile de cap se aplică comprese reci sau chiar pungă cu gheaţă pe cap (frunte şi toată calota craniană)
6. Dacă deja temperatura corpului este foarte ridicată (39-40 grade Celsius), bolnavul este dezbrăcat şi înfăşurat în întregime într-un cearşaf udat bine cu apă rece şi i se aplică comprese reci sau chiar
pungă cu gheaţă pe cap (frunte şi creştet), la gât, subsuori şi în regiunea inghinală.
7. Dacă starea generală nu se îmbunătăţeşte cu toate măsurile luate apelaţi de urgenţă la medic.

Sursa: primit pe mail