marți, 6 martie 2012

DE ZIUA TA FRUMOASO ! - DEDICATIE DE 8 MARTIE

O floare, un zambet, o raza de speranta, asta ar putea lumina sufletul oricarei femei!
Sa fiti frumose, dragele mele, intotdeauna, dar mai ales acum, de ziua voastra!
Frumoase, atat fizic, dar mai ales sufleteste, pentru ca din suflet vine frumusetea adevarata!
Priviti spre cer si nu uitati ca de acolo vine cea mai mare iubire pe care o puteti simti: IUBIREA LUI DUMNEZEU SI A FIIULUI SAU IISUS HRISTOS!
Sa va daruiasca Bunul Dumnezeu, impreuna cu Iisus Hristos si Prea Sfanta Maica Sa, toata lumina si iubirea si bucuria pe care le poate simti o fiinta umana, de ZIUA voastra, dragele mele !
LA MUTI ANI!
Cu mult drag,
Sfatuitoarea


Romania in luna Martie. Calmul dinaintea furtunii?!?


Previziuni pentru luna Martie 2012

     In momentul de fata Romania ca tara este sub influenta revolutiei lunare din intervalul 10 februarie – 09 martie. Aspecte pe care le-am conturat  in predictiile pentru luna februarie. Asadar luna martie in plan astrologic pentru tara noastra va incepe practic cu o serie de evenimente noi, care se vor derula incepand cu data de 10 martie si vor avea continuitate pana in luna aprilie, mai concret ziua 7. Ce ne ofera luna martie si prima saptamana din aprilie voi incerca sa conturez in randule ce urmeaza si asa cum sunteti obisnuiti am sa incerc sa trec in revista etapele importante, asa cum sunt ele conturate in destinul Romaniei ca tara si se vor resimti, o parte dintre ele si in destinele noatre, a natiunii.
     Imediat dupa data de 10 martie, aspectele se vor mai imblanzi. Principalele evenimente vor avea directa legatura cu aspectele finaciare, banii, achizitiile si nemultumirile care vor veni si vor fi resimtite in buzunarele fiecarui cetatean al acestei tari. Desi ascendentul lunar este pozitionat in casa a VIII-a si ne indica clar oserie de evenimente negative in ceea ce privesc finatele, datoriile, este foarte probabil ca factorii de decizie sa mai primeasca nu din prima, confirmarea unui imprumut. De altfel daca tot suntem la capitolul financiar o sa vedem interesul FMI sau alte surse de finantare cum ca isi vor indrepta privirea catre Romania si pot impune din nou o serie de masuri in urma unor nemultumiri sesizate de catre acestia. Acest periplu imprumut, bani, “progres” va avea o continuitate asa cum ne-am obisnuit si pana in acest moment de cativa ani. Faptul ca indatorarea este vizibila si se resimte, va aduce un val de nemultumiri si o serie de proteste pot avea ca punct de plecare acest segment. In orice caz o serie de imprumuturi care nu vor fi acceptate pentru luna martie si care isis vor gasi solutionari pentru urmatoarea luna, aprilie. Si ca sa nu ma indepartez de sectorul financiar, moneda nationala va cunoaste un declin ceea ce indica in planul astrologic, faptul ca si o serie de plati exorbitate pe care romanii le vor face. Noi taxe, noi reguli si decizii care sa afecteze fiecare roman in parte si care vor veni de la institutiile specializate ale Guvernului si Ministerul de Finate. Daca pana mai acu o luna nemultumiriel cetatenilor prin miscarile lor de proteste erau indreptate catre actuala conducere din romania din 10 martie va trebui sa mai adaugam facturile si salariile care vor intensifica aceste forme de protest indiferent de natura lor.
     Ascendentul lunar in casa a VIII-a a tarii va veni cu un nou val si o crestere a mortalitatii. O serie de evenimente neplacute care pot avea directa legatura cu moarte, renastrea si transformarea spirituala pentru oamenii evoluati. Un aspect important va fi vizibil prin starile de toropeala a natiunii, predispozitia la imbolnaviri sau acutizarea anumitor afectiuni. Dar principalele decizii vor veni si prin taierea anumitor fonduri de intrajutorare a oamenilor, practic niste sume de bani alocate ca si ajutor si care pot fi suspendate, indiferent de domeniu. Ca vorbim de sanatate, salarii, cotizatii situatia nu poate produce decat indignare, nemultumire si agresivitate verbala la nivel de natiune.
     In raporturile si relatiile internationale va fi o perioada buna. Asadar schimbul de experienta si faptul ca Marte in casa a VII-a poate aduce semnarea unor noi acorduri intre Romania si alte tari, deasemenea pacte, tartate si alte coalitii, pentru care tara noastra prin deciziile celor care ne reprezinta interesele in plan extern sa fie de bun augur sau dimpotriva. In orice caz dincolo de bine si de rau, o mai buna conexiune si activare la puterile internationale.
     Alte aspecte importante pot avea conotatie cu dialogurile dintre actuala conducere sau opozitie si reprezentantii sindicatelor. O luna mai buna in planul evenimentelor din trafic unde se va observa o reducere a evenimentelor dramatice pentru ca protectia in trafic va fi conferita de catre cei doi benefici, este vorba de Jupiter si Venus care vor aduce de la sine o doza de protectie in trafic, asta nu inseamna ca nu vor mai fi accidentari mortale. Ci ca numarul lor va fi mult mai redus! Si mass-media va avea o crestere pentru luna martie incepand din aceiasi zi de 10. Va fi interesant de vazut cum vor expune situatiile si in al carui cerc de avantaje. Cat desppre transporturi si lucratorii de la metrou, CFR, aici situatia chiar daca poate fi apasatoare in prima jumatate a lunii dupa data de 25 martie lucrurile vor cunoaste o alternativa adusa de catre principalii factori care au puterea deciziei. In orice caz Posta Romana, transporturile, actiunile la burse (care unele pot cadea) vor fi nuantate in cele din urma si de evenimente care vor veni si pot aplana situatiile la un moment dat. Negocierile si rata business-urilor desi vor cunoaste o ibunatatire a situatiilor, totusi datorita gestionarii deficitare si a actiunilor negative in planul financiar venite din partea actualei guvernari (fara a avea nimic cu ea personal) ma fac sa cred ca unii dintre cei mai importanti oameni de afaceri isi vor spune pasurile pe la posturile Tv nationale si vom vedea cu totii aceste aspecte.
     Planul politicului, poate veni cu un cutrem intern in latura opozitiei si exista predispozitia sa mai piarda din popularitate insa nu mult. Anumite aspecte in interiorul partidelor aflate in opozitie si nemultumirile vizibile pot destabiliza oarecum situatiile constructive si ii pot priva de oportunitati. In orice caz, vehementa si puterea exunerilor poate fi constructiva. Aici va trebui sa tinem cont si de vehementa oamenilor care vor avea continuitate si din punct de vedere astrologic, la a-si manifesta nemultumirile in strada si frontul comun creat acum de DESTIN poate trage un semnal de alarma care sa nu clinteasca actuala guvernare si implicit reactiile institutiei presedintelui care va da dovada in continuare de “nepasare”. In orice caz vor fi nelipsite din planul politicului anuite aspecte care vor fi vizibile si se va observa lupta vizibila pentru acapararea “torunului”. Si asa cum spuneam de la inceputul anului, dincolo de fiecare revolutie lunara, anul acesta o schimbare de DESTIN este iminenta asa ca dincolo de modificarile survenite in actuala forma de guvernare nu vor linistita deloc apele tulburi. Sa ma exprim mai mult sau mai putin metaforic, luna martie, va fi practic “linistea dinaintea furtunei” in ceea ce vizeaza planul si fera poilticului in Romania.
     Imaginea institutie presedintelui va creste in popularitate, insa pentru acest aspect nu va fi responsabil natiunea romana ci forumurile internationale. As putea denumi, ca din punct de vedere astrologic, deciziile importante vor fi luate cu forurile internationale si asa cum este harazit acestui popor, cuvantul si interesele nu ii apartin decat atunci cand efectiv ajunge cutitul la os. Si Doamne fereste de asa ceva pentru ca de-a lungul istoriei, cazurile sunt multiple, romanul s-a desteptata greu dar bine.
     La fel de mobilizate in planul politicului vor fi si principalele institutii ale prefectului din teritorii. O intensificare a miscarilor si in planul provincial, dincolo de manifestarile la care suntem predispusi si vor fi vizibile si in capitala, astfel incat asa cum spuneam prima jumatate a lunii februarie avea sa blocheze oarecum protestele, pentru ca oricat ar incerca unii sa le opreasca DESTINUL actioneaza sub aceasta forma la momentul actual pentru tara noastra. Va fi o perioda de reorganizare dincolo de actuala forma de guvernare sau partidele aflate la putere si opozitie astfel incat urmand agresivitatea verbala observata si pana in acest moment pot spune cu mana pe inima ca astrologic luna martie va fi “linistea dinaintea furtunei.”
     Starea de spirit a romanului va fi conferita de Luna si aceasta pozitionata in constelatia Pesti, poate aduce o mobilizare si o intuitie sau anticipare mult mai buna. Mai mult faptul ca natiunea in decursul lunii martie poate avea un castig de cauza. In care domeniu sau sector de activitate?!?! Asta ramane sa vedem cu totii. O luna in starea natiunii de asteptare si calm, aparaenta in spatele caruia se ascunde o “manusa de fier”. Este forte important ca in aceasta luna nu suntem predispusi la ocultizari si luari de decizii cu usile inchise. Si desi unii isis vor dori, cele mai ferite decizii, de catre ochii lumii, vor iesi cu siguranta in fata!
     In planul meteorologic va predomina vremea extrema. Caldura va alterna cu nuantele lui Saturn de raceala. Predispozitia la fenomene extreme dar de mica intensitate va fi valabila pe tot parcursul lunii. Miscari seismice din a doua parte a lunii, insa de intensitate mica. O atmosfera rece si pasatoare care poate alterna cu caldura adusa de planeta Marte, care se afla in tranzit prin casa fenomenelor meteo in plan astrologic.
     In concluzie o serie de initiative, care nu vor prinde bine la oamei si care vor produce cu siguranta nemultumiri la nivelul financiar dar si la nivel politic. O saturatie de moement si o liniste aparenta care in timp va aduce argumente ca va fi asemnator perioadei din prima saptamana a anului, cand a fost liniste apoi a culminat cu o serie de evenimente mai putin placute si care s-au succedat in strada.
     Analiza din planul astrologic va aduce in prim plan un aspect mai scazut in intensitate si chiar daca vom asista la acte de suicid, drame existentiale, acestea vor fi mai putine la numar, precum si numarul dezastrelor aduse sau provenite din trafic. O luna in care ne vom resimti usor epuizati ca si stare de spirit si putem fi cu totii usor confuzi!
Bunul Dumnezeu sa ocroteasca tara noastra si asa cum spuneam la inceput de an, pentru Romania, anul 2012 va fi si vom avea parte de acea “mana a lui Dumnezeu” asupra noastra pe care fiecare o va resimti in felul sau!

Activitatea solară: Eruptie solara Clasa X1.1-- M3.3, în drum spre Pământ - 05 martie 2012


Soare : Activitatea solară este acum mare .Marea  pata solara AR1429, care a apărut pe 02 martie, a erupt. 
Explozia a aruncat, de asemenea, o ejecţie luminos de masa coronala (CME) în spaţiu
soare 2 Activitatea solară: X1.1 Eruption Clasa M3.3 explozie solara en drum spre Pamant 05 martie 2012
Norul de extindere va oferi, probabil, o lovitură  campului magnetic al Pamantului pe 6 sau 7 martie.
În cazul în care CME de azi a lui X-flare ajunge, o furtuna geomagnetica ar putea fi deja în curs de desfăşurare. Un CME de mai devreme este pe drum şi se apropie de planeta noastră. Potrivit analistilor de la Laboratorul de Goddard Space Weather, nor, care a fost produs de o eruptie M2-clasa de pete solare AR1429 pe 4 martie, ar putea da o lovitură  campului magnetic al Pamantului la 6 martie la 04:30 UT (+ / - 7 ore).
Sursa şi autor: spaceweather *  SolarWatcher  soare

Cazul uluitor al femeii care s-a trezit dupa 6 zile din morti. "Mi-era foame si am facut mancare"



O chinezoaica de 95 de ani, despre care rudele si vecinii au crezut ca a murit, era cat pe ce sa le provoace un atac de cord, la sase zile dupa ce a fost pusa in sicriu.


Li Xiufeng, care suferise in urma cu doua saptamani o criza cardiaca, a fost gasita fara suflare in patul ei de un vecin.
Toata lumea a crezut ca si-a dat obstescul sfarsit, iar batrana a fost pusa in sicriu, care a fost dus in casa ei.
Conform traditiei, sicriul a fost tinut mai multe zile in casa, pentru ca toti cunoscutii sa-si prezinte ultimele omagii.
batrana trezita din morti China
Insa, cu o zi inainte de inmormantare, vecinii au gasit sicriul gol… Unul din vecini, Chen Qingwang, a spus: “Am fost terifiati cand am gasit sicriul gol. Am chemat toti vecinii si i-am rugat sa cautam impreuna cadavrul”.
Numai ca au avut parte de o surpriza si mai mare atunci cand au gasit-o pe batrana in bucatarie, facand mancare.
Li Xiufeng a spus: “Eram obosita si am dormit mai mult timp. Cand m-am trezit, mi-era foarte foame si m-am dus sa-mi fac ceva de mancare”.
Doctorii au spus ca femeia a fost in moarte clinica. “Datorita traditiilor locale, care spun ca persoana decedata trebuie tinuta in casa mai multe zile inainte de inmormantare, aceasta femeie a fost salvata”.
Insa, aceleasi traditii spun ca dupa decesul unei persoane, toate posesiunile ei trebuie arse. Prin urmare, Li Xiufeng a pacalit moartea, dar acum s-a trezit saraca lipita pamantului.
Sursa: Daily Mail

Al treilea razboi mondial: apocalipsa care nu a mai avut loc. Dosarele secrete


Un document pastrat secret timp de 30 de ani si publicat recent prezinta un scenariu cutremurator, un exercitiu de imaginatie al functionarilor britanici, care se pregateau in anul 1981 pentru un razboi nuclear.

Scenariul a ramas ascuns in Arhivele Nationale pana in acest an si nimeni nu a stiut de existenta lui.
Daily Mail a dezvaluit acum povestea celui de-al Treilea Razboi Mondial, care din fericire nu a existat, si a unei catastrofe nucleare greu de imaginat.
In timpul Razboiului Rece, functionarii publici trebuiau sa faca asemenea scenarii o data la doi ani, pentru ca autoritatile sa aiba un punct de pornire in cazul declansarii unui conflict armat.
Documentul contine 250 de pagini si analizeaza modul in care razboiul ar afecta familiile obisnuite din Marea Britanie.
Functionarii aveau in vedere probleme precum rationalizarea benzinei, mersul trenurilor, rezervele alimentelor sau ale serviciilor medicale pentru militarii raniti, dar si haosul creat in oras de revolta populatiei si eventuale atentate teroriste.
Scenariul incepe pe 9 martie 1981, care si in realitate a fost o perioada tensionata.
Dupa invazia sovietica din Afganistan in ziua de Craciun din 1979, relatiile dintre Est si Vest au atins punctul cel mai critic de la criza rachetelor din Cuba din 1962.
Scenariul prevede urmatoarele evenimente: Irakul ataca estul Turciei, trupele Pactului de la Varsovia patrund in Iugoslavia, iar NATO isi trimite armata in Scandinavia si Germania de Vest.
In dimineata zilei de 16 martie, Uniunea Sovietica lanseaza un raid aerian asupra Marii Britanii. Zeci de mii de oameni intra in panica si blocheaza strazile, incercand disperati sa fuga din oras. Guvernul britanic, condus de Margaret Thatcher, declara oficial razboi Uniunii Sovietice.
Patru zile mai tarziu, Armata Rosie patrunde in Germania de Vest, iar comandantul suprem al NATO cere dreptul sa foloseasca arme nucleare impotriva URSS. Margaret Thatcher nu are de ales si da unda verde bombei atomice.
Din acest moment, exercitiul prezentat in documentul "The War Book" ia sfarsit.
Desi nimic din toate acestea nu s-a intamplat, Daily Mail se intreaba daca nu cumva si acum functionarii statelor puternice imagineaza scenarii similare, “pentru orice eventualitate”.
Un atac terorist important sau prabusirea Uniunii Europene ar fi puncte de pornire in eleborarea unor asemea exercitii?!
Sursa: Daily Mail

7 descoperiri impresionante despre sarcina, pe care sigur nu le stiai


Pe masura ce vremea trece si timpurile evolueaza, concluziile la care ajung specialistii in ceea ce priveste sarcina se schimba. Oamenii de stiinta reusesc sa le ofere viitoarelor mamici din ce in ce mai multe informatii legate de evolutia fatului, iar noi vrem sa-ti dezvaluim sapte dintre cele mai impresionante descoperiri.
Sarcina unei femei reprezinta unul dintre cele mai frumoase miracole din lume, iar lucrurile care se intampla de-a lungul celor noua luni sunt de-a dreptul fascinante.
1. Femeile slabe sunt predispuse sa devina mame de fete
Doamnele si domnisoarele care nu se confrunta cu probleme de greutate, ba mai mult, au o silueta de invidiat, au sanse mai mari sa devina mamici de fetite. Studiile recente arata ca raportul de gen este influentat de greutatea mamicii si ca doamnele suprapronderale sunt predispuse sa aiba baietei. Nu te infometa! Daca vrei sa ai fetita si mananci mai putin, risti sa-i provoci probleme fatului.
2. Parfumul tau il poate afecta pe partener
In timpul celui de-al treilea semestru de sarcina, femeile insarcinate secreta in organism un compus aparte numit feromon. Aparitia lui in aceasta perioada a sarcinii si disparitia imediat dupa nastere reprezinta un mister pentru medici, insa exista presupuneri conform carora el ar aparea pentru ca bebelusul sa o poata identifica pe mamica mai usor. Impactul feromonilor se manifesta si asupra tatilor, care se simt mai apropiati de copil si isi doresc sa petreaca timp alaturi de el.
3. Celulele bebelusului raman in organismul tau pentru totdeauna
De-a lungul sarcinii, celulele se strecoara prin placenta si poposesc in organismul mamicii. Aceste celule nu doar ca “viziteaza” taramul de dincolo de placenta, ci raman acolo pentru tot restul vietii, stabilindu-se pe inima, plamani, splina, glanda tiroida si vasele de sange.
4. Sanii gravidelor cresc mai mult daca asteapta fetite
Contrar credintelor populare, nu forma burticii dezvaluie sexul bebelusului, ci modul in care se modifica silueta ta in general. Se spune ca gravidutele care au fetite sunt mandrele posesoare ale unui bust generos, spre deosebire de mamele de baieti, carora testosteronul fatului le inhiba cresterea sanilor.
5. Daca visezi sexul bebelusului, visul poate deveni realitate
In mod surprinzator, femeile insarcinate care viseaza sexul bebelusului sau au o premonitie puternica legata de aceasta au mari sanse sa aiba dreptate. Intuitia feminina castiga din ce in ce mai multa credibilitate in fata oamenilor de stiinta.
6. Daca ai cosmaruri, ai putea sa nasti mai repede
Femeile care viseaza intens in timpul sarcinii au travalii mai scurte si aduc pe lume bebelusi mai repede decat celelalte. Medicii au descoperit chiar ca gravidutele care au visat urat in ultimul trimestru sunt mai ferite de depresia postpartum deoarece trairile interne favorizeaza ameliorarea conflictelor si le pregatesc pe acestea pentru provocarea ce urmeaza: nasterea.
7. Femeile insarcinate sunt sexy
Multe dintre mamicile care cred ca nu arata bine in timpul sarcinii se inseala. Cei mai multi barbati afirma ca o graviduta ii provoaca mai tare decat alte femei si ca isi doresc sa petreaca tot mai mult timp alaturi de ele.

CU CAPUL ÎN ACCELERATORUL DE PARTICULE: POVESTEA LUI ANATOLI BUGORSKI / NICU PÂRLOG


Acest articol apartine blogului Blog Enciclopedic

Isteria planetară întreţinută de o mass media ahtiată de senzaţional a întors pe toate părţile experimentele de la CERN şi cursa pentru descoperirea bosonului Higgs, botezat – cumva gratuit şi forţat – Particula lui Dumnezeu. Milioane de oameni au fost în pragul panicii generalizate imaginându-şi o Apocalipsă neaşteptată, care poate debuta oricând sub forma unei minuscule găuri negre apărută prin eforturile unor savanţi ”inconştienţi”. Acceleratorul de particule, o instalaţie extrem de complexă, ale cărei rost şi mod de funcţionare prea puţini le înţeleg, tinde să fie privită, din această cauză, ca un soi de maşinărie infernală, cauză şi unealtă a distrugerii umanităţii. În aceste condiţii, ce să mai credem despre un om al cărui cap a fost prins într-un accelerator de particule aflat în plină funcţiune? Ei bine, faptul s-a petrecut în anul 1978, omul a supravieţuit incredibilului accident, iar întâmplarea de atunci continuă şi în prezent să ridice multe întrebări în rândul comunităţii ştiinţifice internaţionale.

Accidentul
Când doi protoni se ciocnesc într-un accelerator de particule, sunt transformaţi în muoni şi alte particule. Este cumva ca în situaţia ipotetică în care, din ciocnirea a două maşini oarecare, ar rezulta un tanc şi câteva motociclete. Sună bizar şi ilogic dar, foarte sumar, cam aceasta este situaţia în cadrul fizicii de frontieră: totalul poate fi diferit de suma părţilor implicate într-un experiment specific.
La fel s-a întâmplat şi în ziua de 13 (!) iulie 1978, într-unul din laboratoarele Institului Rosatom de Fizică a Particulelor din Protvino, un oraş situat la 100 kilometri sud de capitala rusă Moscova. Cercetătorul Anatoli Petrovici Bugorski lucra în cadrul sincrotronul U-70, cel mai mare accelerator de particule aflat pe atunci în Uniunea Sovietică.

În acea zi, Bugorski verifica o piesă care părea defectă din cadrul echipamentului acceleratorului.
Pe când se întindea peste accelerator pentru a se poziţiona mai bine în dreptul piesei cu probleme, inevitabilul s-a produs. Anatoli Bugorski a făcut o mişcare greşită şi capul său s-a blocat în dreptul orificiului pe unde fluxul de protoni circula cu viteze uriaşe dintr-o parte în alta a tubului acceleratorului.
Pe moment, cercetătorul nu a păţit mare lucru, cu toate că fluxul de protoni care i-a intrat în craniul avea uriaşa valoare de 200.000 rd la punctul de pătrundere, iar după ce-i trecuse prin cap, la propriu, fluxul atinsese şi valoarea de 300.000 rd (rad – cu simbolul rd – este o unitate de măsură a dozei de radiaţii absorbite de o ţintă).
Pentru cei nefamiliarizaţi cu aceste valori şi forţe fizice, trebuie menţionat faptul că un om expus în mod normal unei doze de radiaţii cu valoarea de 500-600 rd moare instantaneu.
În schimb, Bugarski a supravieţuit teribilului accident. Conform propiilor declaraţii, cercetătorul sovietic “a văzut un fulger mai strălucitor decât o mie de sori, dar nu a simţit nicio durere”. 
Cu toate acestea, chipul său avea să poarte pentru totdeauna urmele întâlnirii cu fluxul de protoni.

Omul proton

Urmele nefericitului accident aveau să-l marcheze pe Bugarski pentru tot restul vieţii lui.
Partea stângă a feţei sale, pe unde trecuse fluxul de protoni se umflase considerabil, iar chipul său devenise de nerecunoscut.
Autorităţile sovietice l-au tratat cu mare atenţie în perioada imediat următoare accidentului; la urma urmei, Anatoli Bugorski era prima persoană din lume care supravieţuise unei asemenea încercări. 
Cercetătorul a fost internat de urgenţă într-un spital din Moscova, pentru ca doctorii să-i monitorizeze cu atenţie starea sănătăţii.
Experţii erau convinşi că Anatoli avea să moară în cel mult 2-3 săptămâni, niciun om nu avea cum să supravieţuiască după ce fusese expus la asemenea radiaţii! Cu toate acestea, Anatoli Bugarski avea să le o ofere o surpriză de proporţii, atât lor, cât şi întregii lumi ştiinţifice.
În următoarele zile, stratul superior al epidermei de pe partea stângă a feţei şi ceafa lui Anatoli avea să se desprindă, oferind echipei care îl studia prim-planuri cu părţile “arse” de fluxul protonilor.
Creierul său avea să fie afectat în continuare, nervii care acţionau musculatura de pe partea stângă a capului aveau să se necrozeze în decursul următorilor doi ani, ceea ce a făcut, într-un final, ca Anatoli să rămână cu partea stângă a feţei complet paralizată.
Chipul lui Anatoli Bugorsky fotografiat la scurtă vreme de la accidentul din acceleratorul de particule
Cu toate acestea, Bugorski nu a murit şi a rămas în continuare o persoană relativ sănătoasă, ba mai mult: s-a putut reîntoarce la cercetările sale ştiinţifice. În cele din urmă a reuşit chiar să îşi susţină doctoratul.
La început, capacităţile sale intelectuale nu au fost afectate, dar activităţile mentale au început să-l obosească tot mai mult pe măsură ce înainta în vârstă.
Între alte efecte secundare resimţite în urma nefericitului accident, Bugorski şi-a pierdut complet auzul la urechea stângă, rămânând cu un neplăcut şi constant zgomot intern în ureche. A mai suferit şi de pe urma unei serii de şase atacuri de similare celor de epilepsie (mai precis crize convulsive tonico-clonice).
Din acel moment, evenimentul care i-a schimbat viaţa avea să-i rămână întipărit pe fizionomie: partea dreaptă a feţei i-a îmbătrânit normal odată cu trecerea anului, pe când partea stângă a feţei a rămas în mod straniu netedă şi cumva tânără, fără niciun fel de rid al pielii. Când se încruntă sau zâmbeşte, o face doar cu partea dreaptă a feţei, obrazul “îngheţat” acum 32 ani rămâne completimobil
În ciuda teribilei încercări, Bugorski şi-a continuat activitatea ştiinţifică, menţinându-şi după accident postul de coordonator al Departamentului de Fizică Experimentală.



De ce atâta discreţie?
Deoarece orice lucru care avea vreo legătură cât de mică cu domeniul energiei nucleare şi al fizicii experimentale era ţinut secret în Uniunea Sovietică, evenimentul în care a fost implicat Anatoli Bugorski a fost ţinut sub tăcere de autorităţile vremii.
Timp de peste 10 ani, Bugorski a fost atent supravegheat şi i s-a interzis să discute cu oricine despre accidentul care îi schimbase viaţa. De două ori pe an, Anatoli mergea la o clinică specializată din Moscova pentru investigaţii. Tot acolo, “omul-proton”, după cum fusese denumit de autorităţi, avea ocazia să cunoască alte victime iradiate în urma unor accidente de natură nucleară.
“Precum foştii deţinuţi, ne recunoşteam uşor unii pe alţii, eram mereu conştienţi de prezenţa noastră în societate. Nu sunt mulţi ca noi în lumea întreagă; prin urmare, ne cunoaştem unii altora poveştile de viaţă. În general, este vorba de poveşti triste”, se destăinuia, peste ani, Anatoli într-un interviu.
În ciuda acestor aspecte, Bugorski se consideră o excepţie fericită: nu doar că a scăpat cu viaţă şi se bucură de o sănătate rezonabilă, dar timp de mulţi ani a fost tratat ca un preţios simbol viu, folosit în propaganda sovietică, ulterior rusească, cu privire la cercetarea medicală a cazurilor de iradiere.
Schimbarea paradigmei politice care a dus la destrămarea URSS-ului nu i-a fost totuşi benefică. Într-o Rusie sărăcită şi dezorientată, condusă pe atunci de Boris Elţîn, supravieţuitorul Bugorski avea să se mai lupte odată pentru viaţa sa. Astfel, în anul 1996, Anatoli nu reuşeşte să câştige statutul de persoană cu handicap sever, statut care i-ar fi permis accesul gratuit la medicaţia pentru crizele sale de epilepsie.
În prezent, povestea sa a devenit cunoscută în întreaga lume, dar Anatoli Bugorski nu poate intra în contact direct cu cercetătorii occidentali care vor să-l studieze.
Motivele sunt cel puţin interesante: cercetătorii occidentali nu au acces în oraşul Protvino, din cauza statutului acestuia de obiectiv strategic rus, iar Bugorski pur şi simplu nu are bani să călătorească în afara Rusiei. 
Politica strictă a Kremlinului cu privire la statutul oraşelor secrete, în care aveau şi au încă loc cercetări cu obiect ştiinţific şi militar, nu ar trebui să mire pe nimeni.
În aceste oraşe, multe dintre ele cu locaţii încă ţinute secrete, atmosfera este foarte asemănătoare cu cea din perioada Războiului Rece, iar regulile valabile pe atunci nu s-au schimbat cu mult nici în zilele noastre.
În perioada imediat următoare încheierii celui de-al doilea Război Mondial, guvernele sovietice au construit de la zero numeroase orăşele unde mii de savanţi şi cercetători aveau să trudească zi şi noapte pentru descoperirea de noi surse de putere şi avans tehnologic pentru URSS. Circa 60 de astfel de aşezări ştiinţifice au fost construite pe teritoriul Uniunii Sovietice între anii 1945-1980. Unele dintre ele, mai precis cele în care se construiau noi arme, nu sunt nici măcar trecute pe hărţi.
Alte orăşele aveau ca principal obiect de activitate lucrul la ceea ce sovieticii denumeau cu mândrie propagandistică “Atomul Paşnic”. Accesul spre ele era total interzis străinilor, iar rezidenţii, în marea lor majoritate oameni de ştiinţă, erau atent supravegheaţi de agenţii KGB.
În schimbul izolării şi secretomaniei care le înconjura la tot pasul, oraşele respective erau situate la câteva ore de condus cu maşina de marile oraşe din URSS. De asemenea, cercetătorii care lucrau aici se bucurau de un standard de viaţă considerabil mai bun decât al cetăţeanului sovietic de rând. Oraşele erau amplasate de obicei în zone idilice, preponderent în mijlocul pădurilor şi în apropierea cursurilor de apă. Kremlinul nu vroia ca savanţii săi să sufere de vreo formă de stres.
Chiar şi libertatea de care se bucurau cercetătorii în interiorul orăşelelor strategice era considerabil mai mare decât a celorlalţi cetăţeni sovietici. Bunăoară, savanţii de aici aveau voie să îşi organizeze propriile petreceri, concerte sau expuneri artistice care nu se înscriau în mod obişnuit în linia ideologică a Partidului Comunist.
În schimbul talentului, muncii şi dedicaţiei acestor generaţii întregi de savanţi, oraşele ştiinţei au stat la baza statutului de superputere militară şi ştiinţifică a URSS-ului, timp de mulţi ani.
Şefii de promoţie, talentele native, tinerii ambiţioşi, cu toţii se înghesuiau într-o competiţie acerbă care le-ar fi permis accesul la o viaţă mai bună şi o libertate mai mare – într-un fel – în interiorul acestor oraşe. Erau nişte aleşi ai soartei…
Astăzi, după ce Rusia şi-a recăpătat o parte din puterea şi statutul de odinioară, oraşele ştiinţei încearcă, la rândul lor, să atingă gloria de altă dată.
Cât despre Anatoli Bugorski, “omul-proton” trăieşte în continuare în Protvino, alături de soţia sa Vera Nikolaevna şi fiul lor, Peter.
A rămas un exemplu viu al unei perioade recent apuse, precum şi excepţia care confirmă regula în cazurile de iradiere cu doze fatale.

CINCI ARGUMENTE LOGICE ALE SFANTULUI CATOLIC TOMA D’AQUINO (1225-1274) CARE DEMONSTREAZA EXISTENTA LUI DUMNEZEU !!

Acest articol apartine blogului Secretele Sistemului


Prin intelectul natural este însă posibilă înţelegerea faptului că Dumnezeu există în calitate de cauză primă şi finală a substanţelor create, pe calea cunoaşterii graduale a esenţei fiindurilor. Dată fiind distincţia, în lucruri, dintre fiinţă şi esenţă, putem spune că lucrurile naturale nu-şi conţin raţiunea suficientă a propriei lor existenţe (esenţa nu include niciodată existenţa lucrurilor). Toate câte au existenţă şi-o primesc de la altceva. Este deci imposibil ca prin cunoaşterea senzorială a lucrurilor să avem acces direct la raţiunea lor suficientă. În plus, aşa cum se află el acum, intelectul uman nu poate să înţeleagă nici măcar substanţele create imateriale, cu atât mai puţin esenţa substanţei increate. Nu Dumnezeu este obiect prim al cunoaşterii noastre, ci creaturile Sale, deci „quidditatea” lucrurilor materiale; de la acestea trebuie să pornim . Fiinţa lui Dumnezeu nu ne este nici accesibilă senzorial nici evidentă prin natura conceptelor pe care intelectul le abstrage din senzaţii. Natura gândirii noastre nu are acces direct la fiinţa infinită. Este necesar un efort prin care intelectul să interogheze experienţa, să cunoască esenţa pentru a deduce existenţa fiinţei infinite din esenţele lucrurilor naturale.
În cele două Summe se găsesc cinci „căi” ale argumentării existenţei lui Dumnezeu, cinci probe construite pe o schemă similară care pornesc de la evidenţe empirice şi ajung la afirmarea fiinţei absolute. Nu este vorba deci de o analiză conceptuală, în plan pur logic, ci de argumente care pornesc de la existenţe percepute şi ajung la o existenţă inferată, adică de argumente în plan ontologic.
Prima cale (proba mişcării). Este de domeniul evidenţei sensibile faptul că există în lume lucruri care se mişcă. Dar orice lucru aflat în mişcare are în potenţă scopul mişcării sale, cauza actualizării acestei potenţe fiind un alt lucru, aflat deja în act, care îl animă pe cel dintâi. Căci este imposibil ca un lucru să fie propriul său principiu activ, adică să se afle simultan în act şi în potenţă. Dacă orice lucru aflat în mişcare trebuie să aibă ca principiu al mişcării sale un alt lucru, înseamnă că şi acest al doilea lucru trebuie să îşi aibă cauza sa de mişcare, etc. Această serie nu poate continua la infinit, trebuind să aibă un termen prim. Este deci necesar să existe un motor prim, nemişcat la rândul său; acest motor prim este Dumnezeu.
A doua cale (a cauzei eficiente). Experienţa ne arată că există în natură o ordine a cauzelor eficiente. Nici un lucru nu poate fi propria sa cauză eficientă, căci şi-ar fi anterior sieşi, ceea ce este absurd. Deci fiecare cauză eficientă este cauzată de o alta, în serie. Dar seria cauzelor eficiente nu poate continua la infinit, căci astfel, neexistând o cauză primă, n-ar mai exista nici cauze intermediare şi nici cauză ultimă, ceea ce este fals. Trebuie deci să admitem existenţa unei cauze prime eficiente, căreia noi îi spunem Dumnezeu.
A treia cale (proba posibilităţii şi necesităţii). Găsim în natură lucruri generate şi corupte despre care spunem că pot să fie sau să nu fie (sunt contingente). Acestea nu pot să fiinţeze permanent, căci vine un moment când ceea ce este posibil să nu fie, nu este. Deci, dacă orice poate să nu fie, a existat un moment în care nimic nu a fiinţat. Dacă este adevărat, atunci nici în momentul de faţă nimic nu ar exista, căci ceea ce nu există nu poate fi făcut să existe decât de către ceva existent dinainte. Prin urmare, dacă a existat un moment în care nimic nu fiinţa, ar fi fost imposibil ca ceva să înceapă să fiinţeze, deci în momentul de faţă nimic nu ar putea fiinţa, ceea ce este absurd. În concluzie, nu toate lucrurile sunt doar posibile, ci trebuie să existe ceva necesar . Dar un lucru necesar îşi are necesitatea cauzată din exterior sau prin sine. Lucrurile necesare cauzate din exterior ar trebui să constituie o serie infinită, ceea ce înseamnă că trebuie să postulăm existenţa unei fiinţe necesare prin sine şi cauză a necesităţii tuturor celorlalte. Această fiinţă este numită Dumnezeu.
A patra cale (a gradelor de fiinţă). Există în lume lucruri mai mult sau mai puţin bune, adevărate, nobile, etc. Dar “mai mult” şi “mai puţin” se spune despre lucruri ca măsură a asemănării lor cu un termen de comparaţie maxim. Maximum-ul fiecărui gen este însă cauză pentru genul respectiv. Trebuie să existe ceva care este cauză pentru toate lucrurile în ce priveşte fiinţa, bunătatea lor sau orice altă perfecţiune; această cauză este numită Dumnezeu.
A cincea cale (a armoniei). Vedem că lucrurile lipsite de inteligenţă acţionează întotdeauna în acelaşi fel, conform unor reguli naturale. Aceasta înseamnă că ele au un scop, şi este limpede că acest scop nu este atins fortuit (căci nici mişcările lor nu sunt fortuite) ci mai degrabă conform unui plan. Căci nici o fiinţă lipsită de inteligenţă nu poate atinge un scop decât dacă este condusă de o altă fiinţă dotată cu inteligenţă şi înţelepciune. Trebuie deci să existe o fiinţă inteligentă prin care toate lucrurile naturale sunt îndreptate către scopul lor, fiinţă pe care o numim Dumnezeu.
După enumerarea celor cinci căi, Toma respinge, cu o ingeniozitate ieşită din comun, două argumente tradiţionale împotriva existenţei lui Dumnezeu. Primul dintre ele este formulat astfel: dintre două contrarii, dacă unul este infinit, celălalt ar fi anihilat; dar prin Dumnezeu înţelegem „bunătate infinită”. Deci, dacă Dumnezeu ar exista, nu ar mai putea exista răul. Dar răul există, deci Dumnezeu nu există. Toma răspunde pornind de la un citat din Sfântul Augustin: într-adevăr, „dacă Dumnezeu este binele cel mai mare, El nu ar permite existenţa nici unui rău decât dacă omnipotenţa şi bunătatea sa ar voi să creeze bine până şi din rău”. Aşa trebuie înţeleasă bunătatea infinită a lui Dumnezeu: a permite existenţa răului pentru ca şi din el să facă Bine.