vineri, 3 octombrie 2014

Cele ZECE efecte socante pe care le are Wireless-ul (Wi-Fi) asupra sanatatii tale


Wi-Fi are beneficiile sale, acestea nefiind putine. Cu toate acestea, foarte multi specialisti si-au exprimat indoielile cu privire la siguranta acestei forte nevazute care se afla peste tot in jurul nostru. De la introducerea tehnologiei Wi-Fi in anul 1997, cercetatorii au  efectuat zeci de studii pentru a explora acest subiect. Rezultatele sunt clare si in acelasi timp socante – Wi-Fi-ul poate afecta in mod negativ starea de sanatate si sanatatea creierului, mai ales in cazul copiilor.
Probabil, cel mai socant aspect este ca aceste informatii nu sunt deloc noi sau controversate. De fapt, in anul 2008, renumita publicatie americana “Scientific American” a adus in constiinta publica pericolele la care suntem supusi datorita tehnologiei Wi-Fi prin intermediul unui articol numit sugestiv “Controlul mintii prin intermediul telefoanelor mobile”. Iata care sunt cele ZECE efecte socante pe care le are Wireless-ul (Wi-Fi) asupra sanatatii tale:
10. Contribuie la aparitia insomniei
Te-ai simtit vreodata mult mai alert dupa utilizarea Wi-fi-ului sau te-ai straduit din rasputeri sa adormi noaptea? Aceste simptome au fost frecvente si chiar determinate de un studiu desfasurat in anul 2007, care a avut scopul de a evalua modularea de joasa frecventa a telefoanelor mobile si impactul acesteia asupra somnului. In cadrul studiului, participantii au fost expusi la semnalele electromagnetice reale si false, emise de telefoane mobile reale, respectiv false. Cei expusi la radiatiile reale au adormit mult mai greu si au putut fi observate schimbari in modelele undelor lor cerebrale.
Concluzia cercetatorilor a fost aceea ca persoanele care obisnuiesc sa doarma in apropierea semnalelor Wi-Fi pot suferi, cu trecerea timpului, de probleme de somn cronice, datorita modului in care interfereaza aceste unde cu tiparele obisnuite de somn.
Pentru foarte multi oameni, privarea de somn reprezinta doar inceptului unor serii de probleme mult mai mari. Aparitia depresiei si a hipertensiunii se afla intr-o stransa legatura cu privarea de somn.

9. Wi-Fi – daunator pentru dezvoltarea copiilor

Expunerea la radiatiile de radiofrecventa non-termica ale Wi-Fi-ului poate perturba dezvoltarea celulara normala, in special in cazul dezvoltarii fatului. Un studiu de laborator desfasurat asupra animalelor de laborator a constatat o intarziere a dezvoltarii rinichilor. Aceste descoperiri au fost intarite de un alt studiu desfasurat in anul 2009. De fapt, perturbarea sintezei de proteine este atat de grava incat autorii au remarcat in mod special, ca “aceasta proprietate a celulelor este deosebit de pronuntata in tesuturile in crestere, in special in cazul copiilor si tinerilor. In consecinta, aceste categorii de persoane ar fi mult mai susceptibile in comparatie cu celelalte fata de efectele negative descrise.”


8. Afecteaza cresterea celulara

Atunci cand un grup de elevi au experimentat dificultati de concentrare dupa ce au dormit cu telefoanele mobile alaturi de capul lor, acestia au decis sa efectueze un experiment pentru a testa efectele wirless-ului asupra cresonului de gradina. Un set de plante a fost crescut intr-o camera fara radiatii, iar un alt set de plante a crescut alaturi de doua routere care emanau aceasi cantitate de radiatii cu cea emanata de un telefon mobil. Rezultatele? Cel de al doilea set de plante nu a crescut. Acest studiu a fost prezentat intr-un articol anterior (click aici).

7. Afecteaza functionarea creierului

In acelasi mod in care elevele de origine daneza au observat aparitia problemelor de concentrare, oamenii de stiinta au incercat sa descopere impactul pe care-l au radiatiile 4G asupra functiei cerebrale. Folosit tehnologia RMN,  cercetarile desfasurate anul trecut au descoperit faptul ca aceste tipuri de radiatii reduc considerabil activitatea cerebrala.

6. Afecteaza functionarea creierului in cazul femeilor

Un grup de 30 de voluntari sanatosi, 15 barbati si 15 femei, au fost supusi unui simplu test de memorie. Prima oara, intregul grup a fost testat fara a fi expus la radiatii de tip Wi-Fi – in acest caz voluntarii nu au intampinat nicio problema in rezolvarea testului. Apoi, grupul a fost expus la 2.4 GHz emisi de un puct Wi-Fi timp de 45 de minute. In aceasta parte a testelor, activitatea creierului a fost masurata, iar femeile au fost cele in cazul carora a fost constata o schimbare notabila a activitatii cerebrale si a energiei.

5. Neutralizarea spermei

Cunoastem de o buna perioada de timp efectul pe care-l are caldura degajata de laptop-uri asupra spermatozoizilor. Ei bine, se pare ca nu este singurul factor care poate ameninta virilitatea barbatilor. Cercetarilor au demonstrat efectul pe care il au radiatile emise de Wi-Fi asupra spermei si a ADN-ului. In cadrul testelor desfasurate atat asupra oamenilor, cat si asupra animalelor, s-a constatat faptul ca expunerea la Wi-Fi reduce miscarea spermatozoizilor si cauzeaza fragmentarea ADN-ului.

4. Are un impact asupra fertilitatii

Si nu, nu are efecte negative doar asupra spermei. Rezultatele unui studiu pe animale sugereaza ca unele frecvente radio pot impiedica implantarea ovulului. In timpul studiului, soriceii de laborator expusi la radiatii timp de doua ore zilnic, vreme de 45 de zile, au avut nivelurile de stres oxidativ crescute considerabil. Prejudiciul celular si impactul asupra structurii ADN-ului de la aceasta expunere sugereaza o puternica posibilitate de aparitie a unei sarcini anormale sau esecul implantarii ovulului.
Institutul Karolinska din Suedia a lansat un avertisment in 2011, afirmand:
“Femeilor gravide le este recomandata evitarea dispozitivelor de tip Wireless si indepartarea de ceilalti utilizatori.”
3. Provoaca stres cardiac

In cazul in care ai impresia ca-ti bate inima mai tare atunci cand esti inconjurat de retele fara fir sau 3G, probabil nu este doar o impresie. Un alt studiu care a implicat 69 de subiecti a raportat faptul ca multi dintre acestia au prezentat un raspuns fizic real la frecventele electromagnetice. Care a fost mai exact acest raspuns fizic? Cresterea ritmului cardiac.
2. Exista o legatura intre Wi-Fi si cancer?

Acesta este un lucru extrem de controversat, dar nu putem ignora faptul ca  o multime de teste  indica faptul ca expunerea la radiatii electromagnetice creste riscul de dezvoltare a tumorilor.
In timp ce studiile umane sunt rare, rapoartele si studiile de caz exista din abundenta. Un asemenea caz a implicat o femeie in varsta de 21 de ani care a dezvoltat cancer la san. Ceea ce fac acest caz unic a fost ca familia ei  nu a avut o predispozitie la aparitia cancerului. Coincidenta sau nu, tumora s-a dezvoltat chiar in locul in care obisnuia sa poarte telefonul mobil.
1. Te poti proteja

Desi mass-media ignora beneficiile dovedite, cercetatorii au identificat mai multe metode care pot oferi un anumit grad de aparare. In primul rand, nivelurile scazute de melatonina par a corespunde cu expunerea la Wi-Fi. Astfel, alimentele bogate in melatonina pot combate cateva dintre efectele produse. In testele pe animale, L-Carnitina ofera suportul antioxidant pentru substantele nutritive afectate negativ de ratiatiile de 2.4 GHz.

Sursa: 
www.e-dimineata.ro/


PUBERTATEA ÎNAINTEA VÂRSTEI DE 10 ANI – NOUL „FIRESC”?

puberty-girlAtingerea pubertăţii este o treaptă prin care trecem cu toţii, dar copiii de astăzi ajung la ea mai devreme ca niciodată – o tendinţă care i-a alarmat şi pe medici şi pe părinţi deopotrivă.

Pubertatea precoce, adică apariţia caracteristicelor sexuale secundare precum părul pubian ori creşterea sânilor înaintea vârstei de 8 ani, sau debutul menarhei înainte de 9 ani, afectează cel puţin unul din 5.000 de copii americani, iar rata este în creştere[1].

Încă din ultimii treizeci de ani, copiii (cu precădere fetele) se maturizează de la vârste tot mai mici (pubertatea precoce este de zece ori mai întâlnită la fete decât la băieţi).
Vârsta pubertăţii se mută de la 15 ani la 7, 8 şi 9 ani
În secolul al 19-lea, debutul menstruaţiei avea loc în jurul vârstei de 15 ani. Acum, vârsta medie a apariţiei primului ciclu (menarha) este de circa 12 ani. Perioada de dinaintea pubertăţii şi din timpul ei este una de evoluţii şi schimbări rapide – de aceea, orice lună contează când e vorba de prima menstruaţie. Înainte de menstruaţie, fetele prezintă semne de creştere, cum ar fi „înmugurirea” sânilor şi dezvoltarea pilozităţii pubiene.
Aceste semne devin acum îngrijorător de obişnuite în rândul fetiţelor de 7, 8 şi 9 ani, până acolo că mulţi furnizori de servicii medicale, în loc să diagnosticheze aceşti copii ca având o problemă, au schimbat pur şi simplu definiţia normalului – dar poate fi cu adevărat „normal” ca fetele să se maturizeze la o vârstă aşa de fragedă?
În cazul pubertăţii precoce există mai multe întrebări decât răspunsuri, dar ce-i sigur este că fetele cresc mai repede decât o făceau acum zece, douăzeci sau treizeci de ani.
Un studiu din revista „Pediatrics” arată că de la vârsta de 7 ani la 10% din fetiţele albe, 23% dintre cele negrese, 15% dintre cele hispanice şi 2% dintre cele asiatice au început să li se dezvolte sânii, iar cercetătorii observau că „proporţia fetelor cărora li s-au dezvoltat sânii de la 7 şi 8 ani, îndeosebi în rândul celor albe, este mai mare decât cea raportată în studiile efectuate asupra fetelor născute înainte cu zece până la treizeci de ani”[2].
Pubertatea timpurie poate da naştere unor probleme emoţionale şi comportamentale, şi are legătură cu stima de sine scăzută, depresia, tulburările de hrană, alcoolismul, pierderea timpurie a virginităţii, multiplii parteneri sexuali şi riscul crescut de boli cu transmitere sexuală. Există dovezi care sugerează că aceste fete sunt supuse mai târziu în viaţă unui risc mai ridicat de diabet, boli ale inimii şi alte afecţiuni cardiovasculare, ba chiar şi cancer.
Chimicalele din mediul înconjurător, un factor probabil
Oamenii de ştiinţă au prezentat mai multe ipoteze privind rata crescândă a pubertăţii precoce, dar cea care merită o atenţie specială este aceea legată de substanţele chimice din mediul înconjurător şi, în mod anume, imitatorii de estrogen, acei „transformatori de sex” care scapă cu uşurinţă din produsele care îi conţin, contaminând tot ce ating, inclusiv alimente şi băuturi.
După cum se spune într-un articol din „New York Times”, „studiile pe animale arată că expunerea la anumite substanţe chimice din mediul ambiant poate cauza maturizarea precoce a corpului. O problemă aparte o reprezintă perturbatori endocrini precum xenoestrogenii sau imitatorii de estrogen. Aceşti compuşi se comportă ca nişte hormoni steroizi şi pot altera calendarul pubertăţii.
Din evidente raţiuni etice, oamenii de ştiinţă nu pot face studii controlate care să dovedească impactul direct al acestor substanţe chimice asupra copiilor, aşa că cercetătorii s-au ocupat în schimb cu aşa-zisele «experimente naturale», cum ar fi cel din 1973 din Michigan, când nişte bovine au fost hrănite accidental cu un imitator de estrogen, substanţa ignifugă PBB. Fetele născute din mame care au consumat pe sarcină carne contaminată cu PBB şi au băut lapte contaminat cu PBB şi-au început menstruaţia simţitor mai devreme decât colegele lor de generaţie”.[3]
Acesta poate fi considerat un caz extrem, dar adevărul e că toţi facem parte dintr-un fel de „experiment secret”, căci substanţele chimice cu efect perturbator asupra hormonilor se găsesc pretutindeni în jurul nostru. Bisfenol A (BPA), o substanţă petrochimică industrială care acţionează ca un estrogen sintetic, se găseşte în recipientele de plastic şi în stratul interior al conservelor, în plombele dentare şi pe bonurile de la casele de marcat. Testele de laborator solicitate de Grupul de Lucru pentru Mediu (EWG) au detectat bisfenol A în sângele din cordonul ombilical a 90% dintre copiii nou-născuţi care au fost testaţi – împreună cu peste 230 de alte chimicale.
După cum se spunea în acelaşi articol din „New York Times”, „una din grijile părinţilor şi cercetătorilor este efectul expunerii concomitente la numeroşi imitatori de estrogen, inclusiv compusul bisfenol A, care este omniprezent”.
Nimeni nu ştie ce se întâmplă când un făt sau un copilaş în creştere este expus la mii de substanţe chimice, dintre care multe imită hormonii naturali ai corpului şi pot declanşa schimbări majore chiar şi într-un corp adult, cu atât mai mult într-unul aflat în cele mai rapide şi mai vulnerabile perioade de creştere (în uter şi ca mic copil).
Bisfenolul A nu este, din păcate, decât unul din multele exemple. Altul sunt ftalaţii, o grupare de substanţe chimice industriale folosite la creşterea flexibilităţii şi rezistenţei unor mase plastice precum policlorura de vinil (PVC). Aceştia sunt totodată şi unul dintre cei mai răspândiţi perturbatori endocrini, găsindu-se peste tot – de la ambalaje de alimente procesate şi perdele de duş până la detergenţi, jucării şi produse cosmetice precum lac de unghii, fixative, şampoane, deodoranţi şi parfumuri.
Alte substanţe chimice din mediul înconjurător ca bifenilii policloruraţi (PCB) şi diclor-difenil-dicloretilenă (DDE, un produs derivat al pesticidului DDT) ar putea fi şi ele asociate cu dezvoltarea sexuală precoce a fetiţelor – şi DDE, şi PCB se ştie că imită sau interferează cu hormonii sexuali.
Acidul perfluoroctanic (PFOA), găsit în vasele de gătit non-adezive, cade şi el în această categorie periculoasă, precum şi fluorura, care se foloseşte ca aditiv în majoritatea reţelelor de apă publică din Statele Unite. Cercetările au arătat că animalele tratate cu fluoruri au nivele scăzute de melatonină circulantă, după cum o dovedesc nivelele reduse de metaboliţi ai melatoninei din urina animalelor. Acest nivel scăzut de melatonină în circulaţie era însoţit – cum era de aşteptat – de un debut timpuriu al pubertăţii la femelele tratate cu fluoruri.
Chimicale ce cresc riscul de cancer şi boli cardiace
Dacă o substanţă chimică poate influenţa rata de dezvoltare a sistemului reproducător, pare logic că va fi capabilă să influenţeze şi alte procese de creştere influenţate de hormoni – şi, într-adevăr, aşa stau lucrurile.
De exemplu, studii noi au detectat prezenţa esterilor de paraben în 99% din mostrele prelevate de ţesuturi cu cancer mamar[4]. Parabenii sunt substanţe chimice cu proprietăţi asemănătoare estrogenului, iar estrogenul este unul din hormonii implicaţi nu doar în pubertate, ci şi în dezvoltarea cancerului la sân. Ei sunt larg folosiţi în produse de uz casnic precum deodoranţi şi antisudorifice, şampoane şi balsamuri de păr, gel de duş, pastă de dinţi, loţiuni de plajă, produse cosmetice, medicamente şi aditivi alimentari.
Cercetări recente au confirmat totodată existenţa unei clase până atunci necunoscute de compuşi imitatori de estrogen care provoacă cancer: metalele. Da, s-a dovedit că o gamă largă de metale acţionează ca „metaloestrogeni”, cu potenţialul de a suplimenta încărcătura estrogenă a corpului omenesc – şi, în consecinţă, crescând riscul cancerului la sân şi posibilitatea unei pubertăţi precoce. Următoarele metale, care intră în componenţa a mii de produse comerciale, inclusiv în vaccinuri, au fost identificate ca având capacitatea de a se lega la receptorii celulari ai estrogenului şi apoi de a imita acţiunile estrogenilor fiziologici: aluminiu, antimoniu, arsenit, bariu, cadmiu, crom, cobalt, cupru, plumb, mercur, nichel, staniu, vanadat.[5]
Pe de altă parte, datele adunate în urma unor observaţii medicale britanice pe termen lung arată că dacă aveţi un nivel ridicat de bisfenol A în urină, puteţi prezenta un risc ridicat de boală cardiacă. Una din cele mai mare griji este legată de primele etape de viaţă, expunerea în uter la bisfenolul A, care poate duce la erori cromozomiale în dezvoltarea fătului, provocând pierderi spontane de sarcină şi deficienţe genetice. Există dovezi la fel de puternice care arată că aceste substanţe chimice influenţează şi adulţii şi copiii, şi duc la scăderea calităţii lichidului seminal, la pubertate precoce, stimularea dezvoltării glandei mamare, perturbări ale ciclului reproductiv şi disfuncţii ovariene, obezitate, cancer şi boli cardiace – şi acestea sunt doar o parte din problemele de sănătate cauzate!
Evitarea perturbatorilor hormonali – crucială atât pentru copii, cât şi pentru adulţi
Dacă fetiţele pot arăta semne evidente de expunere la substanţele care dereglează hormonii prin pubertatea timpurie, alte semne sunt mult mai ascunse şi pot să apară abia odată cu declanşarea unei boli. Iată unsprezece măsuri pe care le puteţi aplica de îndată, ce vă pot ajuta să vă protejaţi pe dumneavoastră şi pe copiii dumneavoastră de cele mai răspândite substanţe toxice care pot provoca pubertatea precoce şi alte probleme de sănătate pe termen lung:
1. Pe cât se poate, cumpăraţi şi consumaţi carmangerie şi lactate produse în condiţii naturale, pentru a reduce expunerea la hormonii, pesticidele şi îngrăşămintele adăugate. Evitaţi laptele şi alte produse lactate care conţin hormonul de creştere bovină recombinat prin inginerie genetică (rBGH sau rBST).
2. Mâncaţi cu precădere hrană proaspătă, crudă. Alimentele procesate şi preambalate (de orice fel) sunt o sursă majoră de soia şi substanţe chimice precum bisfenon A (BPA) şi ftalaţi.
3. Păstraţi mâncarea şi băuturile în recipiente de sticlă, nu de plastic, şi evitaţi să folosiţi ambalaje de plastic şi mâncare la conservă (interiorul conservelor are adesea un strat de protecţie care conţine BPA).
4. Folosiţi pentru cei mici biberoane de sticlă şi căniţe cu cioc fără BPA.
5. Asiguraţi-vă că jucăriile – suzete, inele de dentiţie şi orice ar putea suge copilul dumneavoastră – nu conţin BPA.
6. Folosiţi în casă doar produse naturale de curăţat, pentru a evita ftalaţii.
7. Treceţi la mărci naturale de produse de toaletă – şampoane, pastă de dinţi, deodoranţi şi produse cosmetice. Grupul de Lucru pentru Mediu (EWG) a alcătuit un „ghid de siguranţă” excelent, care vă poate ajuta să găsiţi acele produse de îngrijire personală care nu conţin ftalaţi, parabeni şi alte substanţe chimice cu potenţial nociv.
8. Evitaţi folosirea odorizantelor de cameră artificiale, a foliilor absorbante, a balsamului de rufe sau a altor arome sintetice, dintre care multe vă pot perturba echilibrul hormonal.
9. Înlocuiţi tăvile şi vasele non-adezive cu vesélă din ceramică sau sticlă.
10. Când zugrăviţi sau faceţi reparaţii în casă, căutaţi alternative „eco”, fără toxine, la vopselurile şi materialele de construcţii obişnuite.
11. Înlocuiţi perdeaua de duş din vinilin cu una textilă.
12. Evitaţi soia nefermentată, mai ales dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi.
Şi deficitul de vitamină D are legături cu pubertatea precoce
S-a sugerat că fetele care trăiesc mai aproape de linia ecuatorială îşi încep pubertatea la o vârstă mai târzie decât fetele care trăiesc în regiunile nordice. Deoarece acest lucru indică o posibilă legătură cu expunerea la soare, cercetătorii au hotărât să investigheze dacă vitamina D nu este cumva implicată. După ce au măsurat nivelele de vitamină D la 242 de fete cu vârsta între 5 şi 12 ani, cercetătorii de la Institutul de Sănătate Publică al Universităţii din Michigan au descoperit că cele ce prezentau un deficit erau de două ori mai predispuse să-şi înceapă menstruaţia în timpul perioadei de studiu decât cele cu nivele mai ridicate[6].
Mai exact, 57% dintre fetele cu deficit de vitamină D şi-au început ciclul în timpul studiului, în comparaţie cu 23% dintre cele cu nivele adecvate de vitamină D. Însă cercetătorii au definit nivelul adecvat de vitamină D ca fiind de 30 ng/ml – ceea ce este, de fapt, un nivel deficitar! Pentru o stare optimă de sănătate, nivelul de vitamină D ar trebui să fie de cel puţin 50 ng/ml. Aceasta înseamnă că numărul de fete cu deficienţă de vitamină D care aveau o pubertate precoce este de probabil mult mai mare decât cel raportat de acest studiu.
Cu cât ajungi mai devreme la pubertate, cu atât creşte expunerea la nivele ridicate de estrogen, hormonul feminin, care reprezintă un factor de risc pentru anumite cancere precum cel de sân. Această „legătură” principală între pubertate precoce şi cancer a tot fost examinată, dar e important să înţelegem că deficitul de vitamină D este la rândul său un factor major de risc pentru cancer, boli de inimă şi multe alte afecţiuni. Aşa că s-ar putea ca unele din riscurile crescute care vin odată cu o pubertate timpurie să aibă legătură cu nivelul scăzut de vitamină D.
Ce trebuie ştiut despre obezitate, stres şi gimnastică
Obezitatea (care le expune pe fete la şi mai mult estrogen, deoarece estrogenul este produs şi depozitat în ţesutul adipos) reprezintă un alt factor probabil al pubertăţii timpurii. Într-un articol din „New York Times” se spune: „După cum explică Robert Lustig, profesor de pediatrie clinică la Universitatea din California, Spitalul de Pediatrie Benioff din San Francisco, fetele mai grase au un nivel mai mare al hormonului numit leptină, care poate duce la o pubertate precoce, care, la rândul ei, duce la un nivel mai mare de estrogen, care duce la o rezistenţă mai mare la insulină, provocând fetelor încă şi mai mult ţesut adipos, şi mai multă leptină, şi mai mult estrogen – un ciclu care se autoîntreţine până ce corpul lor ajunge la maturitate”.
Cât despre stres, şi acesta a fost asociat cu pubertatea precoce, căci fetele ai căror părinţi au divorţat când ele aveau între 3 şi 8 ani s-au dovedit a fi mult mai predispuse să aibă parte de o pubertate timpurie. După cum ne informează „New York Times”, „psihologia evolutivă oferă o teorie: o copilărie plină de stres împinge corpul la o activare precoce a funcţiilor reproductive – «dacă viaţa e grea, cel mai bine e să te maturizezi de mic». Dar aceste teorii sunt dificil de dovedit”.
Interesant este că pe lângă evitarea substanţelor chimice din mediul înconjurător, a obezităţii şi a stresului, şi optimizarea nivelului de vitamină D, gimnastica regulată pare să fie una din cele mai bune modalităţi cunoscute de prevenire a pubertăţii precoce.
Dr. Joseph Mercola
Traducere de Radu Hagiu
[1] Journal of Obstetric, Gynecologic & Neonatal Nursing, mai-iunie 2007, 36(3):263-74.
[2] Pediatrics, 9 August 2010.
[3] The New York Times Magazine, 30 martie 2012.
[4] Journal of Applied Toxicology, martie 2012; 32(3):219-232
[5] Journal of Applied Toxicology, 12 decembrie 2011.
[6] The American Journal of Clinical Nutrition, oct. 2011, 94(4):1020-5.
http://gandeste.org/

“Gardasil va fi cel mai mare scandal medical al tuturor timpurilor. La un moment dat vom putea demonstra că acest vaccin nu are nici un efect asupra cancerului de col uterin şi că efectele lui secundare numeroase au ca singură justificare profitul pentru industria farma.”

gardasil-toxicDr. Bernard Dalbergue a publicat de curând cartea Omerta sur les labos pharmaceutiques (Legea tăcerii din industria farmaceutică), la Editura Flammarion de la Paris. Pentru prima oară, un om din sistem relatează despre arta manipulării şi a spălării creierului, atât a celor care lucrează în industria farma, cât şi a medicilor clinicieni, deseori naivi şi uneori veroşi. Interesul bolnavilor e sacrificat pe altarul profitului.

Dr. Dalbergue a acordat un interviu revistei Principes de Sante, în care afirmă că vaccinul Gardasil va deveni cel mai mare scandal al industriei farmaceutice.  (Interviu de J.-B. Talmont şi C. Parinaud)

Principes de SanteAţi lucrat mai mult de douăzeci de ani în diferite laboratoare ca medic “supervizor”, însărcinat printre aletele şi de relaţia cu centele universitare. Când aţi scris cartea v-aţi justificat spunând că “practicile dubioase” din ultimii zece ani trebuie cunoscute de publicul larg. Ce s-a degradat în această industrie?
Dr. Bernard Dalbergue: Toate laboratoarele s-au confruntat cu aceeaşi problemă: apariţia genericelor, dispariţia brevetelor, dificultatea de a crea şi sintetiza molecule noi pentru terapii. Unele evenimente sunt acum momente istorice: scandalul medicamentului Vioxx din SUA şi demisia Marciei Angell, director al revistei New England Journal of Medicine, care a denunţat manipulările din cercetarea clinică şi controlul pe care îl exercită industria farma aspura informaţiilor medicale. Cercetări presupuse independente şi obiective se aflau de fapt sub controlul industriei farma.
Principes de SanteDar înainte nu se întâmpla la fel?
Dr. Dalbergue: Ba da, dar diferenţa este că acum miza industriei este uriaşă. Crearea şi sinteza unei molecule noi costă mult mai mult acum decât acum 30 de ani. Reglementările din ţările occidentale sunt atât de dure încât firmele se delocalizeză în ţările emergente, unde legislaţia e mult mai laxă.
Principes de SantePe scurt, care sunt principalele devieri ale industriei farma?
Dr. Dalbergue: Timp de decenii industria farmaceutică s-a bucurat de o libertate absolută, marcată de perfecţionarea tehnologiilor şi de apariţia unor tratamente inovatoare. În plus, nu trebuie să uităm de mortalitatea iatrogenă, produsă de medicamente sau de unele intervenţii. Acest factor a contribuit la restricţionarea prin legislaţie a industriei farma pentru că, atunci când în Franţa există între 18 mii şi 30 mii de morţi pe an, ca efect secundar al medicamentelor, iar în UE circa 200 mii, statele simt nevoia să ia măsuri.
Principes de SanteUnde credeţi că se va ajunge?
Dr. Dalbergue: Sper că pacienţii se vor revolta, pe bună dreptate, şi vor acţiona prin grupuri de presiune. Unii vor spune că există mii de medicamente şi că doar circa 60 dintre ele sunt semnalate în ghiduri ca având potenţial periculos. Dar în practică un medic prescrie circa o mie de medicamente, iar unui medic excelent îi ajung 300. În plus, nu trebuie să ne minţim: nu studiile clinice ne arată balanţa beneficiu-risc a unui medicament şi gradul lui de periculozitate. Pentru asta e nevoie de milioane de reţete, ceea ce presupune mediul urban şi durează câţiva ani. Cazul medicamentului Motilium e tipic. Acum sunt relatate cazuri de morţi subite după administrarea lui, dar a fost nevoie de circa 3 milioane de reţete, prescrise în mai multe ţări, pentru a se ajunge la concluzia că acest medicament poate produce o aritmie fatală.
Principes de SanteDeci, noi suntem cobai ani de zile?
Dr. Dalbergue: Nu m-aş exprima aşa. E mai mult o problemă de calcul al probabilităţilor. Dacă îmi cumpăr o maşină, asta nu înseamnă că voi muri într-un accident rutier. Am un risc de 1 la 100 mii sau la 200 mii de a muri într-un accident rutier. Cu medicamentele e acelaşi lucru.
Principes de SanteSe spune că pe piaţă nu mai apar antibiotice noi pentru că a investi pentru un tratament de scurtă durată ar fi curată sinucidere pentru laboratoare. E adevărat?
Dr. Dalbergue: Da. Contează atât preţul medicamentului, cât şi durata tratamentului. Bolile cronice (SIDA; Alzheimer etc) sunt în avantajul investiţiei. E mai avantajos să modifici o moleculă veche şi s-o prezinţi în mod fals ca medicament nou, pe care să o vinzi pentru tratamente lungi, până când se prinde publicul.
Principes de SantePrin ce se deosebesc “practicile dubioase” de azi de cele din timpul dvs.?
Dr. Dalbergue: Azi e foarte dificil să descoperi o moleculă nouă şi să o pui pe piaţă pentru că toată lumea închide ochii şi se ocupă de trafic. Dau ca exemplu vaccinul Gardasil. Toată lumea ştia la momentul obţinerii autorizaţiei în SUA că vaccinul nu are efect! Diane Harper, lider de opinie în SUA, trăsese semnalul de alarmă, dezvăluind escrocheria. Alt exemplu este Vioxx, antiinflamator responsabil de zeci de mii de morţi prin AVC şi stop cardiac. Dar Merck a modificat puţin molecula şi a scos medicamentul Arcoxia, refuzat în SUA, dar autorizat în UE, unde este şi compensat.
Principes de SanteDeci, înainte aflam efectele secundare ale unui medicament după ce îl foloseau mai multe persoane, iar acum ştim dinainte de a-l scoate pe piaţă că este inutil sau periculos.
Dr. Dalbergue: Da, asta este diferenţa. Arcoxia e în farmacii, deşi e foarte periculos. Gardasil e inutil şi costă o avere. Şi toţi factorii de decizie cunosc aceste lucruri.
Principes de SanteDrintre efectele secundare nu vorbiţi de costul în vieţi omeneşti…
Dr. Dalbergue: Orice vaccin poate produce sindrom Guiilain-Barre, paralizia membrelor inferioare, scelroză în plăci, encefalopatii. Dar când e vorba să protejăm milioane de oameni de variolă sau de poliomielită trebuie să ne asumăm riscuri.  Afirm că Gardasil va fi cel mai mare scandal medical al tuturor timpurilor. La un moment dat vom putea demonstra că acest vaccin nu are nici un efect asupra cancerului de col uterin şi că efectele lui secundare numeroase au ca singură justificare profitul pentru industria farma.
Principes de SanteCa om din sistem, dvs. nu puteţi retrage acest vaccin?
Dr. Dalbergue: Interesele financiare sunt prea mari ca acest vaccin să fie retras.
Principes de Sante: Cum se vede acest lucru în laborator?
Dr. Dalbergue: Cazurile de farmacovigilenţa nu sunt raportate corect. Când am lucrat ca agent de alarmă pentru vaccinul contra hepatitei C am ajuns până la omul nr. 3 din companie pentru a-i semnala problema produsului nostru, care risca să ucidă prin ineficacitate şi i-am reamintit că un laborator trebuie să raporteze autorităţilor orice efect secundar (farmacovigilenţă). Pe scurt, mi-am pierdut licenţa. N-am mai văzut aşa ceva: chiar în inima industriei farma sunt ascunse datele de farmacovigilenţă, în dispreţul sănătăţii publice, al legii şi al eticii!
Principes de SanteUnde este pacientul în această ecuaţie?
Dr. Dalbergue: O sa vă dau un exemplu. În China, opozanţii regimului sunt executaţi cu un glonte în ceafă. Familia plăteşte glontele şi execuţia este transmisă la televizor. Pentru mine, cei 18 mii până la 30 mii de morţi din cauza medicamentelor reprezintă acelaşi lucru: bolnavii plătesc preţul glontelui ucigaş.
Principes de SanteCe efect credeţi că va avea cartea dvs. în retragerea unor medicamente de pe piaţă?
Dr. Dalbergue: E prea târziu pentru a le retrage. Şi chiar dacă le dăm afară pe uşă, vor reintra pe fereastră, precum Vioxx. Să fim ambiţioşi; medicamentele inutile şi periculoase nu trebuie să ajungă pe piaţă.
Principes de SanteCum putem face asta?
Dr. Dalbergue: Prin transparenţă totală. În SUA, după scandalul Vioxx, există o transparenţă absolută. Pe site-ul FDA e afişată lista cu membrii comisiei care aprobă medicamente noi, cu toate legăturile profesionale pe care, eventual, le-au avut cu industria farma. În Franţa, oamenii politici refuză să-şi afişeze CV-ul. [...]
Sursa: Cultura Vietii
http://gandeste.org/

Manual de transformare a unei țări fără datorii într-o colonie disciplinată și ferma

octopusSe pare că rețeta folosită e următoarea:

Aranjezi imediat după lovitura de stat (pe care fraierii o s-o numească multă vreme revoluție) să vină la conducere niște fraieri pofticioși care pentru un tablou în plus și-un cont în Elveția sunt dispuși s-o vândă și pe mă’sa. 

Le spui proștilor că industria lor chimică e de rahat, că sunt înapoiați rău și le promiți două bax-uri de Bonibon dacă te lasă s-o manageriezi tu, faci privatizare Mebo până le piere cheful de întreprinzător;

Le iei băncile și apoi le instruiești să le dea fraierilor credite cu buletinul pentru orice, apartamente, mașini (produse tot de tine, în vest), smartfoane, cizmulițe dă vară, alte acareturi la Mall, le dai cât de mult pot ei hali rahat monden din reviste gen Click și Libertatea, emisiuni “care te râzi” cu Capatos, Acces din rect și “Fraierii are talent dacă și câinii are talent”. Aici nu trebuie să precupețești vreun efort, că dacă fraierii n-au ce comenta la muncă, s-ar putea, ai dreacului, să se apuce de făcut cevași asta nu e bine;
Le spui fraierilor că s-ar putea să-i atace nepoții lui Gingis Han, că trebuie musai să intre într-o alianță armată, le iei armata din țară, să nu cumva să o folosească vreunu’, Doamne-ferește, la păzit infrastructura feroviarăși combinatele de furatși de evaziunea fiscală cu produse petroliere și-o trimiți cică la instruire cât mai departe, la unde a înțărcat mutu (nu fotbalistul) iapa , prin Afganistan, să-l apere pe dracu’ de tac’su. În prealabil le desființezi și diviziile de geniu, alea cu care fraierii au construit Transfăgărășanul, să nu-i încurce cumva pe cei de la Lena Construciones, în cele 24 de luni cât se screm să construiască un amărât de pasaj;
După ce le-ai făcut fraierilor burta mare de chipsuri, bere și Orice-Cola și-ai obișnuit pițipoancelor fraierilor că nu mai poa’ să trăiască dacă părul lor “n-are volum”, începi să racolezi forța de muncă și-o aduci la tine în țară unde-o plătești cum se cuvine, și din ăia de high-tech dar și căpșunari. Asta din două motive, ca să scazi presiunea șomajului de pe umerii guvernanților, să nu care cumva să le dea prin gând să facă locuri de muncă și ca să fii sigur că fraierii, dacă vor să deschidă iar vreo uzină, să lucreze doar cu pensionarii, ăia care se încăpățânează să mai trăiască după toate reformele în sănătate sau cu puștanii care au terminat bacalaureatul și care nu știu nici să schimbe vreo siguranță însă manevrează la perfecțiune smarfonu’
Ignori complet (ba chiar îi dai și două peste bot) specialiștii care încearcă să-i lămurească pe conducătorii fraierilor că avem o groază  de rezerve pe care toți se fac că nu le văd;
Pune-i pe reprezentanții fraierilor să semneze înțelegeri europene că trebuie musai să se transforme în paradisul energiei verzi, pune-i să ridice moriști de vânt peste tot și să plătească toate investițiile astea în timp ce termocentralele și hidrocentralele lor se duc pe apa sambetei;
Dacă le-a mai rămas fraierilor cumva vreo urmă din industria chimică, de-alde OltChim cumva, bag-o în faliment, ca să fii sigur că țara asta nu mai are nevoie de gaze naturale decât puțin pentru brichetele fumătorilor și cât să se încălzească fraierii iarna;
Te faci că faci niște prospecțiuni (aiurea, tu știai de mult ce-i acolo) prin Marea Neagră și afli că poți scoate de acolo la gaze naturale de n-are ce să facă toată România cu ele;
Prostești pe proști zicându-le că le pune Dumnezeu mâna în cap și-o să treacă pe la ei o mare conductă, Nabucco, care ar urma să-i aprovizioneze cu gaz natural ieftin (la ce dracu’ le-o mai fi trebuind, nu știu);
Liberalizează prețul la gaze pe piața internă (că industrie care să mai profite de chestia asta nu mai există) pentru ca nu cumva să guițe vreun fraier atunci când o să le dai gazele pe piața externă la ce preț vrei tu;
Ce să vezi, când începe Exxon să scoată gazu’ din Marea Neagră, țop, o să fie pe-aproape și-o conductă să-l trimită în afară, că în România el mai e la fel de util românului precum îi este mortului util un abonament la sala de forță. Și iacătă ce frumos devine România exportatoare de gaze naturale, alea pe care Putin le dădea cam scump vesticilor care o să le ia acum mai ieftin de la niște fraieri.
Noi am ajuns de abia pe la punctul 8,9 … ORICE ASEMANARE CU REALITATEA ESTE PURA ASEMANARE!
Sursa: Stoica Romeo
http://gandeste.org/

EPOPEEA CREĂRII SISTEMULUI NOSTRU SOLAR


Nota blogger: Câțiva cititori mi-au solicitat ca, pentru o mai rapidă accesare, să repostez articolul de mai jos. Mă conformez. (C.M.)



(din “A douăsprezecea planetă” de Zecharia Stichin, apărută în ed. Aldo Press, 1999)





Din cunoaşterea sumeriană.


Iată etapele prin care a fost creat sistemul nostru solar:


ACTUL 1


Faza 1 (2+1)
- SOARELE (Apsu), “Cel care este de la inceput”,


- MERCUR (Mummu), “Sfetnicul si emisarul lui Apsu”,
- TIAMAT ,‘’Fecioara dătătoare de viaţă’’.

Faza a 2-a (4 + 1)
- Soarele (Apsu),
- Mercur (Mummu),
- Tiamat.


Lor li s-au adaugat


-VENUS (Lahamu), ‘’ Zeiţa luptătorilor’’,


- MARTE (Lahmu), ‘’ Zeul războiului ‘’.




Faza a 3-a (7 + 1) 

- Soarele (Apsu),
- Mercur (Mummu),
- Tiamat,
- Venus (Lahamu),
- Marte (Lahmu).



Lor li s-au adaugat :


- JUPITER (Kishar),
‘’ Prinţul pământurilor’’,


- SATURN (Anshar),
‘’ Prinţul cerurilor’’,


- PLUTO (Gaga), ‘’ Sfetnicul si emisarul lui Anshar’’.



Faza a 4-a (9 + 1)
- Soarele (Apsu),
- Mercur (Mummu),
- Tiamat,


- Venus (Lahamu),


- Marte (Lahmu),


- Jupiter (Kishar),


- Saturn (Anshar),


- Pluto (Gaga).


Lor li s-au adaugat:


- URANUS (Anu). ‘’ El, cel din ceruri’’


- NEPTUN (Ea), ‘’ Iscusitul creator’’


PĂMÂNTUL ŞI LUNA urmau să fie create ca rezultat al unei coliziuni cosmice.



ACTUL 2


Familia planetelor create nu se afla în stabilitate ca urmare a atracţiilor reciproce si a dispunerii pe orbite încă nesigure.




Cea mai mare conturbare o producea Tiamat, din cauza enormului sau volum, care atragea în jurul sau celelalte planete, punând în pericol stabilitatea sistemului solar format. In primul rând însă, cea mai ameninţată era însăşi TIAMAT care, din cauza apropierii celorlalte planete, risca coliziuni radicale.
Soarele (Apsu) considera că prin acţiunile lor, care puteau pune in pericol nu numai pe Tiamat dar şi restul sistemului solar format, planetele aveau manifestări necugetate.
Pentru a evita colapsul, Apsu, sfătuit şi de Mercur, sfetnicul său, a hotărât să intervină si să distrugă mişcarile necugetate ale grupului de planete.
Insă Neptun, singurul care şi-a păstrat calmul la aflarea planului lui Apsu, s-a hotarat să intervină în favoarea grupului de planete, născocind un descântec prin care urma ca ,, somnul să cadă asupra lui Apsu’’. (In inţelegerea astrofizicii, termenul de ‘’ descântec ‘’ se referea la măsuri de diminuare a magnetismului solar, astfel ca emisiile roadioactive ale Soarelui să nu mai poată afecta determinant planetele din sistem). In felul acesta, Soarele a fost trecut în planul al doilea, ca putere de decizie, astfel că ‘’somnul a căzut peste Apsu’’.
Lăsând Soarele fără puterile sale creatoare, prin stoparea emiterii de energie si materie, pentru a forma si alte corpuri ceresti, grupul de planete a adus temporar pacea în sistem.Victoria a fost întărită şi prin schimbarea locului şi menirii lui Apsu.

ACTUL 3

Liniştea a durat până când, din adâncurile universului, şi-a anunţat sosirea un nou astru cu destin de planetă, dar cu caracteristici deosebite, în sensul că era extrem de fierbinte si emitea un câmp de radiaţii foarte puternic. Acest imens bolid incandeşcent se numea MARDUK (Nibiru).
Planeta care a conceput un plan prin care să-l folosească pe Marduk, în scopul stabilizarii sistemului solar în care urma să pătrundă, şi care cuprindea, în principal, anihilarea lui Tiamat, a fost Neptun (Ea), planeta, pe atunci, cea mai îndepărtată a sistemului solar.
Marduk a intrat în sistemul solar şi primul cu care a interacţionat a fost Neptun.
Trecând pe lângă Neptun, presiunea gravitaţională a acestuia a făcut ca o parte a lui Marduk sa se deformeze "de parcă el ar fi avut două capete", dar nu s-a produs nicio fragmentare a "vizitatorului". Când, însă, a ajuns în apropierea lui Uranus (Anu), din acesta (Uranus) s-au desprins 4 bucăţi, care au devenit 4 sateliţi care au fost atraşi de Marduk, în jurul căruia se roteau cu mare viteză.
Planetele pe lângă care a trecut Marduk indică faptul că acesta a intrat în sistemul nostru solar din direcţie opusă mişcării orbitale (invers acelor de ceasornic).
Continuâdu-şi drumul, nou-venitul a fost confruntat cu imensul câmp gravitaţional al planetelor gigant Saturn (Anshar) şi Jupiter (Kishar), în acest fel, direcţia sa de deplasare fiind deviată şi mai puternic spre centrul sistemului solar, implicit, spre Tiamat.
Apropierea lui Marduk a început curând să o influenţeze puternic pe Tiamat şi planetele din proximitate (Marte, Venus si Mercur).
In urmatoarea fază, bucăţi mari din Tiamat au început să se desprindă, formând în jurul ei unsprezece sateliţi, gata să o apere.
Conform scrierilor mesopotamiene, cel mai important satelit format de Tiamat era uriaşul KINGU, care, supus atracţiei atât a lui Tiamat cât şi a lui Marduk, a început să se apropie tot mai mult de Marduk.
Se spune că din cauza mărimii sale, Kingu avea o orbita planetară proprie, ceea ce facea ca Tiamat să poată fi considerată o creatoare de planete, fapt neadmis în sistem unde, doar soarele avea acest drept.
După ce a trecut de Neptun şi de Uranus, Marduk s-a apropiat de Saturn, şi de inelele sale. Uriaşa planetă a intrat în tratative cu Marduk căruia-i cerea să o distrugă pe Tiamat, drept plată, oferindu-i acestuia o asemenea formă şi intensitate de câmp magnetic încât să-i asigure luptătorului o orbită specială şi mareaţă în jurul Soarelui.
Inţelegerea fiind parafată, pentru a realiza ceea ce promisese, Saturn a renunţat la satelitul său PLUTO (Gaga), pe care l-a plasat pe o altă orbită, acesta devenind o nouă planetă (si cea mai îndepartată) a sistemului nostru solar.
In drumul său către noua orbită, Pluto a convins toate planetele să aprobe înţelegerea lui Saturn cu Marduk, care avea ca scop dezintegrarea lui Tiamat.
In lupta care se pregatea, Marduk se baza pe cei patru sateliţi ai săi (primiţi cadou de la Uranus). Ei se numeau: Vântul de Nord, Vântul de Sud, Vântul de Est si Vântul de Vest.
In plus, prin trecerea prin vecinatatea planetelor gigant, Saturn si Jupiter, Marduk şi-a mai format înca trei sateliţi: Vântul Turbat, Vârtejul si Vântul Neîntrecut. Toţi cei şapte sateliţi au fost trimişi ca avangardă a lui Marduk.



Coliziunea cu Tiamat a înfăptuit-o unul dintre sateliţii lui Marduk, care a fisurat uriaşa planetă în două, în despicătura formată Marduk trimiţând un uriaş arc electric care a neutralizat câmpul electric şi magnetic al lui Tiamat, lăsad-o fără viaţă.
Zece din cei unsprezece sateliţi ai lui Tiamat au fost sfârtecaţi de agresori, din ei rezultând micile şi numeroasele corpuri cereşti numite comete.
Interesant este că acest curs al evenimentelor cosmice, de la formarea sistemului nostru solar, deşi neprobat ştiinţific, răspunde cu exactitate tuturor întrebărilor încă nelămurite de ştiinţă, privind unele particularităti (şi curiozităţi) întâlnite în acest sistem solar.
Se explică astfel, raţional, naşterea cometelor, aceste ‘’rebele ale sistemului’’care nu par a se supune nici uneia dintre legile cunoscute.
Orbitele planetelor în jurul Soarelui (cu exceptia lui Pluto) sunt aproape circulare în timp ce cele ale cometelor sunt puternic alungite astfel că, multe dintre aceste corpuri reapar în apropierea Pământului după sute sau mii de ani.
Cu excepţia lui Pluto, planetele se mişcă în acelaşi plan, în timp ce cometele trec prin mai multe planuri.
Şi, cel mai semnificativ fapt, mişcarea de rotaţie a cometelor, care este inversă faţă de cea a planetelor.
La sfârşitul coliziunilor, Marduk i-a luat lui Kingu ‘’tăbliţa destinului’’(orbita independentă) primită de la Tiamat.
Invingâd-o pe Tiamat, Marduk şi-a continuat drumul prin ceruri, în jurul Soarelui, trecând, din nou, pe lângă planetele ‘’de sus’’, a căror dorinţă o îndeplinise.
Pe noua sa orbită, Marduk va reveni, dupa lungi perioade, la locul bătăliei în care a triumfat.

ACTUL 4

La prima sa revenire, Marduk însuşi a lovit defuncta planetă Tiamat, secţionând-o în două părţi inegale. Apoi, un alt satelit a lui Marduk s-a prabuşit peste partea superioara (ţeasta) desprinsă din corpul lui Tiamat, împingând-o departe, într-o zonă în care nu existau planete.

DIN ACEASTĂ BUCATĂ A LUI TIAMAT A FOST CREAT PĂMÂNTUL.

Partea de jos a avut o soarta diferită: la a doua tură făcută în jurul Soarelui, Marduk a zdrobit această mare bucata transformand-o în miliarde de bucăţi din care s-a creat o mare fâşie cunoscută de astronomi sub numele de ‘’ Centura de asteroizi’’

Această centură împarte sistemul nostru solar în două: planetele de jos, ‘’terestre’’(Mercur,Venus, Pământ, Luna si Marte) si planetele de sus : Jupiter si celelalte.

Oricum, legenda este faşcinantă şi se mulează perfect, dând răspuns tuturor întrebărilor noastre. Este o explicaţie ştiintifică şi cosmologică coerentă a evenimentelor care au dus la dispariţia ,, PLANETEI CARE LIPSEŞTE’’si la misterul originii ,,Centurii de Asteroizi ‘’.



Mai mult, această teorie preluată de pe tabliţele sumeriene, poate explica suficient de convingator de ce continentele noastre sunt concentrate pe o singură faţă a Pământului, pe faţa cealaltă existând o gaură foarte adâncă (acoperită de Oceanul Pacific).
Acceptând teoria aceasta, s-ar explica şi de ce Pământul este acoperit mai mult de apă decât de uscat.(Tiamat era supranumită ‘’Monstrul Apelor ‘’; avem tot dreptul să credem că o bună parte din această apă a ajuns pe Pământ).
Când Vântul de Nord al lui Marduk a împins viitoarea planetă Pământ în locul pe care îl ocupă astăzi, acesta a căpătat propria orbita în jurul Soarelui.
In ce priveşte LUNA, considerente temeinice argumentează că KINGU al lui Tiamat este, astăzi, LUNA Pământului.
Scrierile sumeriene, privind naşterea sistemului nostru solar, sunt cu atât mai faşcinante
dacă ne permitem să apreciem că Pământul este planeta Tiamat renăscută.
(C.M)

Sursa: http://ascensiuneaspiritului.blogspot.ro/