vineri, 3 octombrie 2014

Cele ZECE efecte socante pe care le are Wireless-ul (Wi-Fi) asupra sanatatii tale


Wi-Fi are beneficiile sale, acestea nefiind putine. Cu toate acestea, foarte multi specialisti si-au exprimat indoielile cu privire la siguranta acestei forte nevazute care se afla peste tot in jurul nostru. De la introducerea tehnologiei Wi-Fi in anul 1997, cercetatorii au  efectuat zeci de studii pentru a explora acest subiect. Rezultatele sunt clare si in acelasi timp socante – Wi-Fi-ul poate afecta in mod negativ starea de sanatate si sanatatea creierului, mai ales in cazul copiilor.
Probabil, cel mai socant aspect este ca aceste informatii nu sunt deloc noi sau controversate. De fapt, in anul 2008, renumita publicatie americana “Scientific American” a adus in constiinta publica pericolele la care suntem supusi datorita tehnologiei Wi-Fi prin intermediul unui articol numit sugestiv “Controlul mintii prin intermediul telefoanelor mobile”. Iata care sunt cele ZECE efecte socante pe care le are Wireless-ul (Wi-Fi) asupra sanatatii tale:
10. Contribuie la aparitia insomniei
Te-ai simtit vreodata mult mai alert dupa utilizarea Wi-fi-ului sau te-ai straduit din rasputeri sa adormi noaptea? Aceste simptome au fost frecvente si chiar determinate de un studiu desfasurat in anul 2007, care a avut scopul de a evalua modularea de joasa frecventa a telefoanelor mobile si impactul acesteia asupra somnului. In cadrul studiului, participantii au fost expusi la semnalele electromagnetice reale si false, emise de telefoane mobile reale, respectiv false. Cei expusi la radiatiile reale au adormit mult mai greu si au putut fi observate schimbari in modelele undelor lor cerebrale.
Concluzia cercetatorilor a fost aceea ca persoanele care obisnuiesc sa doarma in apropierea semnalelor Wi-Fi pot suferi, cu trecerea timpului, de probleme de somn cronice, datorita modului in care interfereaza aceste unde cu tiparele obisnuite de somn.
Pentru foarte multi oameni, privarea de somn reprezinta doar inceptului unor serii de probleme mult mai mari. Aparitia depresiei si a hipertensiunii se afla intr-o stransa legatura cu privarea de somn.

9. Wi-Fi – daunator pentru dezvoltarea copiilor

Expunerea la radiatiile de radiofrecventa non-termica ale Wi-Fi-ului poate perturba dezvoltarea celulara normala, in special in cazul dezvoltarii fatului. Un studiu de laborator desfasurat asupra animalelor de laborator a constatat o intarziere a dezvoltarii rinichilor. Aceste descoperiri au fost intarite de un alt studiu desfasurat in anul 2009. De fapt, perturbarea sintezei de proteine este atat de grava incat autorii au remarcat in mod special, ca “aceasta proprietate a celulelor este deosebit de pronuntata in tesuturile in crestere, in special in cazul copiilor si tinerilor. In consecinta, aceste categorii de persoane ar fi mult mai susceptibile in comparatie cu celelalte fata de efectele negative descrise.”


8. Afecteaza cresterea celulara

Atunci cand un grup de elevi au experimentat dificultati de concentrare dupa ce au dormit cu telefoanele mobile alaturi de capul lor, acestia au decis sa efectueze un experiment pentru a testa efectele wirless-ului asupra cresonului de gradina. Un set de plante a fost crescut intr-o camera fara radiatii, iar un alt set de plante a crescut alaturi de doua routere care emanau aceasi cantitate de radiatii cu cea emanata de un telefon mobil. Rezultatele? Cel de al doilea set de plante nu a crescut. Acest studiu a fost prezentat intr-un articol anterior (click aici).

7. Afecteaza functionarea creierului

In acelasi mod in care elevele de origine daneza au observat aparitia problemelor de concentrare, oamenii de stiinta au incercat sa descopere impactul pe care-l au radiatiile 4G asupra functiei cerebrale. Folosit tehnologia RMN,  cercetarile desfasurate anul trecut au descoperit faptul ca aceste tipuri de radiatii reduc considerabil activitatea cerebrala.

6. Afecteaza functionarea creierului in cazul femeilor

Un grup de 30 de voluntari sanatosi, 15 barbati si 15 femei, au fost supusi unui simplu test de memorie. Prima oara, intregul grup a fost testat fara a fi expus la radiatii de tip Wi-Fi – in acest caz voluntarii nu au intampinat nicio problema in rezolvarea testului. Apoi, grupul a fost expus la 2.4 GHz emisi de un puct Wi-Fi timp de 45 de minute. In aceasta parte a testelor, activitatea creierului a fost masurata, iar femeile au fost cele in cazul carora a fost constata o schimbare notabila a activitatii cerebrale si a energiei.

5. Neutralizarea spermei

Cunoastem de o buna perioada de timp efectul pe care-l are caldura degajata de laptop-uri asupra spermatozoizilor. Ei bine, se pare ca nu este singurul factor care poate ameninta virilitatea barbatilor. Cercetarilor au demonstrat efectul pe care il au radiatile emise de Wi-Fi asupra spermei si a ADN-ului. In cadrul testelor desfasurate atat asupra oamenilor, cat si asupra animalelor, s-a constatat faptul ca expunerea la Wi-Fi reduce miscarea spermatozoizilor si cauzeaza fragmentarea ADN-ului.

4. Are un impact asupra fertilitatii

Si nu, nu are efecte negative doar asupra spermei. Rezultatele unui studiu pe animale sugereaza ca unele frecvente radio pot impiedica implantarea ovulului. In timpul studiului, soriceii de laborator expusi la radiatii timp de doua ore zilnic, vreme de 45 de zile, au avut nivelurile de stres oxidativ crescute considerabil. Prejudiciul celular si impactul asupra structurii ADN-ului de la aceasta expunere sugereaza o puternica posibilitate de aparitie a unei sarcini anormale sau esecul implantarii ovulului.
Institutul Karolinska din Suedia a lansat un avertisment in 2011, afirmand:
“Femeilor gravide le este recomandata evitarea dispozitivelor de tip Wireless si indepartarea de ceilalti utilizatori.”
3. Provoaca stres cardiac

In cazul in care ai impresia ca-ti bate inima mai tare atunci cand esti inconjurat de retele fara fir sau 3G, probabil nu este doar o impresie. Un alt studiu care a implicat 69 de subiecti a raportat faptul ca multi dintre acestia au prezentat un raspuns fizic real la frecventele electromagnetice. Care a fost mai exact acest raspuns fizic? Cresterea ritmului cardiac.
2. Exista o legatura intre Wi-Fi si cancer?

Acesta este un lucru extrem de controversat, dar nu putem ignora faptul ca  o multime de teste  indica faptul ca expunerea la radiatii electromagnetice creste riscul de dezvoltare a tumorilor.
In timp ce studiile umane sunt rare, rapoartele si studiile de caz exista din abundenta. Un asemenea caz a implicat o femeie in varsta de 21 de ani care a dezvoltat cancer la san. Ceea ce fac acest caz unic a fost ca familia ei  nu a avut o predispozitie la aparitia cancerului. Coincidenta sau nu, tumora s-a dezvoltat chiar in locul in care obisnuia sa poarte telefonul mobil.
1. Te poti proteja

Desi mass-media ignora beneficiile dovedite, cercetatorii au identificat mai multe metode care pot oferi un anumit grad de aparare. In primul rand, nivelurile scazute de melatonina par a corespunde cu expunerea la Wi-Fi. Astfel, alimentele bogate in melatonina pot combate cateva dintre efectele produse. In testele pe animale, L-Carnitina ofera suportul antioxidant pentru substantele nutritive afectate negativ de ratiatiile de 2.4 GHz.

Sursa: 
www.e-dimineata.ro/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu