miercuri, 23 mai 2012

NOI CUTREMURE în Bulgaria. PLUS un seism în Serbia, resimţit în Banatul românesc


Două cutremure cu magnitudini de 3,3 şi 3,2 pe scara Richter au avut loc astăzi în Bulgaria, informează INFP. Cele două evenimente fac parte din seria de seisme care au urmat cutremurului de 5,8 grade produs în noaptea de luni spre marţi.

În zilele care au urmat cutremurului de luni spre marţi au avut loc în Bulgaria alte 17 seisme cu magnitudini cuprinse între 2,9 şi 5,2 grade. 

Cele două cutremure din după-amiaza zilei de miercuri, 23 mai, s-au produs la o adâncime de 2, respectiv 10 kilometri. 

Un cutremur de magnitudine mai mare, 3,5 grade pe scara Richter, s-a produs în această după amiază în Serbia, epicentrul fiind localizat în apropierea graniţei cu România. Cutremurul, produs la o adâncime de 60 de kilometri, a fost resimţit şi în Banatul românesc, arată mărturiile unor români din zonă, centralizate de INFP.

Sursa:  REALITATEA.NET

Înălţarea Domnului 2012. Obiceiuri de Înălţare şi semnificaţia sărbătorii


Înălţarea Domnului este o sărbătoare creştină anuală care comemorează înălţarea la cer a Mântuitorului, la 40 de zile după Înviere (Paştele). În 2012Înălţarea Domnului este sărbătorită la 24 mai.


Tradiţia religioasă spune că, timp de 40 de zile după Paşte, credincioşii trebuie să se salute cu mesajele "Hristos a înviat", respectiv "Adevărat a înviat". În ziua de Înălţarea Domnului, mesajele sunt "Hristos S-a înălţat!", respectiv "Adevărat S-a înălţat!". 

Sărbătoarea "Înălţarea Domnului" face trimitere la înălţarea lui Hristos de pe Muntele Măslinilor, în faţa apostolilor. Potrivit Bibliei, îngerii le-au vorbit ucenicilor despre revenirea lui Hristos pe pământ.

Înălţarea Domnului este şi Ziua Eroilor

În 1999, s-a hotărât ca Înălţarea Domnului să fie şi o zi dedicată eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor.

Înălţarea Domnului şi Rusaliile

În primele secole de după Hristos, comunităţile creştine sărbătoreau Înălţarea Domnului odată cu Rusaliile, la 50 de zile după Paşte. Însă, din secolul al IV-lea, Înălţarea Domnului a fost sărbătorită la 40 de zile după Paşte, iar Rusalii (Înălţarea Sfântului Duh) - la 50 de zile.

Obiceiuri de Înălţarea Domnului


- de Înălţarea Domnului, casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, scrie crestinortodox.ro;

- la ferestre se pun frunze de leuştean;

- se fac pomeni pentru morţi, împărţindu-se mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu;

- sunt marcate vitele şi se taie mieii;

- este ultima zi în care se mai pot roşi ouă.

Ştii alte obicieuri şi tradiţii de Înălţarea Domnului? Trimite-le la rubrica de comentarii pentru a completa lista.



Sursa:  REALITATEA.NET

DESCOPERIREA care ar putea atesta oraşul Bethleem din Biblie


O echipă de arheologi a descoperit un mic sigiliu din argilă, pe care este inscripţionat numele 'Bethleem' şi care ar putea fi dovada existenţei acestei localităţi în epoca biblică, a anunţat miercuri Autoritatea Israeliană pentru Antichităţi, citată de AFP.

"Acest prim obiect vechi, care constituie dovada tangibilă a existenţei oraşului Bethleem, menţionat în Biblie, a fost descoperit recent la Ierusalim", a precizat Autoritatea într-un comunicat, preluat de AGERPRES.

Obiectul din argilă era folosit pentru a pune sigiliu pe documente sau pe alte obiecte. El a fost descoperit în cursul lucrărilor de excavaţii pe situl numit Oraşul lui David, aflat mai jos de zidurile vechiului Ierusalim. Pe sigiliul de circa 1,5 cm numele 'Bethleem' este scris în ebraica veche.


Sursa:  REALITATEA.NET

Fetiţa "supranaturală" din Vietnam uluieşte oamenii de ştiinţă. Vezi ce face copila de 11 ani cu puterea minţii


Cazul unei fetiţe de 11 ani din Vietnam, despre care se spune că are puteri supranaturale, mai precis abilitatea de a incendia lucrurile din jurul ei cu puterea minţii uimeşte oamenii de ştiinţă, scrie Vietnamnews.
Fetiţa, despre care părinţii ei susţin că are puterea de incendia lucruri cu puterea minţii, a atras şi atenţia presei din Vietnam, care a scris pe larg despre acest subiect în ultimele zile, în ciuda neîncrederii medicilor.
Tatăl fetiţei a declarat că a devenit conştient de puterea fetiţei în momentul în care instalaţia electrică din casă a suferit mai multe scurtcircuite. Electricienii care au venit să repare defecţiunea au declarat că nu au putut afla care a fost cauza ce a provocat scurtcircuitul. Bărbatul a adăugat că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în alte case în care s-a aflat fiica sa.
Salteaua pe care doarme, dar şi alte obiecte au luat în mai multe rânduri foc. Bărbatul susţine că au fost incidente de aceeaşi natură în camera de hotel în care în care familia s-a cazat în timpul unei vacanţe petrecute recent.

Fetiţa a fost examinată de medicii de la spitalul Cho Ray, dar aceştia nu au găsit nimic anormal. O altă echipă de medici a repetat testele cu acelaşi rezultat.

Câţiva cercetători de la Universitatea Hong Bang au derulat la rîndul lor teste. Ei susţin că fata are, într-adevăr abilităţi neobişnuite, scrie Vietnamnews.

"Este un caz ciudat nu numai pentru Vietnam, ci pentru întreaga lume", a declarat profesorul Nguyen Manh Hung, director al universităţii. Acesta a mai spus că va fi organizată o conferinţă în care speciliştii vor încerca să explice ce anume se întâmplă cu fetiţa şi se va încerca o modalitate de protecţie a copilei.

O tomografie realizată recent a descoperit o linie neobişnuită localizată în partea dreaptă a creierului. Oamenii de ştiinţă au anunţat că rezultatele complete ale testelor vor fi date publicităţii luna viitoare.

Platforma zburătoare, un concept inventat în 1955 de marina americană (VIDEO)


Pe YouTube a fost încărcat, în urmă cu câteva zile, un material video ce prezintă o platformă zburătoare dezvoltată în 1955 de marina americană. Denumit "flying skateboard" sau "hover board", vehiculul funcţiona cu ajutorul unui motor amplasat sub platformă care ridica aparatul de la sol, scrie gadgerreport.ro.

După 57 de ani, ceea ce în epocă se credea că va reprezenta vehiculul viitorului, nu a fost încă introdus în producţia de serie. Unul dintre motive, potrivit experţilor, ar fi că producţia unor asemenea aparate de zbor ar fi fost destul de ieftină şi ar fi dat peste cap industria aeronautică. Un altul ar fi că oamenii ar fi beneficiat de un mijloc de transport alternativ pentru care n-ar fi fost pregătiţi.

w






Sursa:
www.jurnal
ul.ro

Un blestem străvechi gravat în piatră, descoperit într-un muzeu din Bologna


Un blestem străvechi aparţinând ritualurilor de magie neagră, gravat pe câteva bucăţi de piatră, a fost descoperit într-un muzeu din oraşul italian Bologna, informează dailymail.co.uk.

Tabletele din piatră descoperite în arhivele muzeului italian conţin un blestem străvechi, în care "mama tuturor vrăjitoarelor" este invocată pentru a chinui o anumită persoană. 

Tabletele au rămas ascunse în acea arhivă timp de aproape un secol - se crede că au fost depozitate acolo la începutul Primului Război Mondial - şi au fost redescoperite abia în 2009. Oamenii de ştiinţă consideră că fragmentele din piatră au o vechime de peste 1.600 de ani. 

Textul se adresează unei zeităţi demonice, care are în jurul capului câţiva şerpi, invocată pentru "a lega" un bărbat mumificat şi cu mâinile legate. Numele victimei este "Porcellus".

"Distruge, zdrobeşte, omoară, sugrumă pe Porcellus şi soţia Maurilla. Sufletele lor, inima, fesele, ficatul...", se poate distinge textul de pe o porţiune a tabletei.
Celia Sanchez Natalias de la Universitatea din Zaragoza a tradus textul de pe tablete. 

"În partea de sus, se află o siluetă verticală, cu picioarele goale şi mâinile încrucişate la nivelul stomacului. Silueta are pe piept un semn magic, iar în dreptul organelor sexuale se află o stea cu opt colţuri. Câţiva şerpi plutesc ameninţători în jurul capului ei încoronat. Mai jos, în poziţie culcată, mumificată şi cu mâinile legate şi încrucişate, se află victima blestemului, care poate fi uşor recunoscută cu ajutorul inscripţiilor de pe ambele braţe, pe care apare scris cuvântul Porcellus", a explicat Celia Sanchez Natalis. 

Blestemele gravate pe tablete reprezentau o practică curentă în vechime - în anumite regiuni ele erau gravate pe cărbuni, iar în altele în piatră. 

Tabletele de la Bologna - denumite "Defixiones" - sunt neobişnuite, întrucât conţin un amestec de desene demonice şi text şi, potrivit cercetătoarei Celia Sanchez Natalis, ar reprezenta o invocare adresată zeiţei "cu trei forme" Hekate, supranumită adeseori drept "mama tuturor vrăjitoarelor".

Sursa: Autor: MEDIAFAX

Blestemul numarului 11. Cutremure, catastrofe, atentate, coincidente


Multe momente nefericite din istoria recenta au stat sub semnul acestui numar. Iata cateva exemple:
11 aprilie 2012  - Indonezia
Cutremurul din largul insulei Sumatra, de 8,6, urmat de o alerta de tsunami, valabila in 29 de tari.
Cutremur in Indonezia
11 martie 2011- Japonia
Cutremurul din Japonia e cel mai recent din seria momentelor de groaza care au zguduit omenirea.
Tsunami in Japonia
11 iulie 2006- Bombay
200 de morti si 700 de raniti a fost bilantul a sapte explozii din sase gari si o statie de metrou din Bombay.
Bombay
11 martie 2004- Madrid
Atentatele asupra a patru trenuri au provocat moartea a 191 de persoane si ranirea altor 1.800.
Madrid
11 septembrie 2001Statele Unite ale Americii
Atacurile asupra turnurilor gemene de la New York, a Pentagonului si de la Washington au insemnat moartea a aproape 3.000 de oameni.
11 septembrie
11 septembrie 1973- Chile
Salvador Allende, fostul presedinte chilian, a murit in timpul unei lovituri de stat organizata de Augusto Pinochet. A fost semnalul pentru o adevarata baie de sange.
Chile
11 septembrie 1939
E data la care incepea al Doilea Razboi Mondial, dupa ce Germania invada Polonia. Suma anului este egala cu 22, dublul lui 11, iar numele lui Hitler contine 11 litere.
Hitler
25 martie 1911- Manhattan, New York
Un incendiu puternic izbucnit la o fabrica de textile a dus la moartea a 146 de persoane (suma cifrelor e 11). Catastrofa a dus la schimbarea legislatiei muncii.
Manhattan
Sursa:  






Sursa: La Stampa.it


Angela Merkel va BOICOTA Euro 2012 daca Iulia Timosenko nu va fi eliberata din inchisoare


Conform Deutsche Welle, cancelarul german Angela Merkel intentioneaza sa boicoteze meciurile de fotbal din cadrul Euro-2012 din Ucraina, pentru a protesta fata de modul in care este tratata fostul premier Iulia Timosenko, aflata in inchisoare.
Exista o dezbatere intensa in randul politicienilor germani cu privire la boicotarea Euro 2012 din Ucraina. Site-ul Deutsche Welle sustine ca daca fostul premier ucrainean nu este eliberat din inchisoare pana la inceputul Cupei Europene de fotbal, cancelarul Angela Merkel intentioneaza sa le ceara ministrilor din Cabinetul sau sa nu participe la meciurile jucate in aceasta tara. O exceptie o va constitui totusi ministrul de Interne Hans-Peter Friedrich, al carui portofoliu include si sporturile.
Friedrich a declarat saptamana trecuta ca intentioneaza sa participe la meciul Germaniei cu Olanda care se va juca la Harkiv, unde Iulia Timosenko ispaseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere. El a precizat insa ca va participa la meci doar daca i se va permite sa o viziteze pe Timosenko.
Ucraina este dur criticata de Occident, in special de catre Germania si Uniunea Europeana (UE), care considera ca procedurile declansate impotriva opozantei sunt motivate politic.
Condamnata in octombrie pentru ca a semnat in 2009, pe cand era premier, acorduri in domeniul gazelor cu Rusia, considerate dezavantajoase,Timosenko, unul dintre liderii "revolutiei portocalii" din 2004, este judecata in acest proces pentru deturnare de fonduri publice si frauda fiscala, fapte care ar data din 1997-1998.
Sursa: Mediafax

Premiera mondiala. O companie privata a reusit sa trimita provizii pe Statia Spatiala Internationala


Firma din SUA a lansat cu succes racheta Falcon, de care a fost atasata capsula cu provizii.
Daca nu vor fi inregistrate probleme, va andoca la Statia Spatiala Internationala vineri si isi va incepe drumul de intoarcere catre Pamant la finalul lunii.
Pe langa capsula, a fost lansat si un container, care contine urnele cu cenusa a 300 de oameni pasionati in timpul vietii de calatoriile in spatiu.
Dupa ce si-a scos la pensie navetele, NASA este nevoita sa se bazeze pe vehiculele spatiale rusesti pentru a-si trimite astronauti in spatiu si pentru a-si aproviziona echipajul de la bordul Statiei Spatiale.
Sursa: Pro TV

Proiect USL: Presedintele, demis cu votul majoritatii cetatenilor participanti la referendum


Senatorul PSD Georgica Severin si deputatul PNL Cornel Pieptea au depus la Senat un proiect de lege potrivit caruia presedintele tarii poate fi demis cu votul majoritatii cetatenilor participanti la referendum.
Este vorba despre referendumul organizat in urma suspendarii presedintelui Romaniei de catre Parlament.
Legea actuala prevede ca demiterea presedintelui este aprobata numai daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.
Initial, proiectul de lege a fost inregistrat la Camera Deputatilor, dar in ultima sedinta a conducerii acestui for s-a stabilit transmiterea documentului la Senat, considerandu-se ca este de competenta Camerei sa dea un vot final pe aceasta lege.
Potrivit proiectului de lege depus la Senat, initiatorii propun modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Astfel, demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum.
Potrivit expunerii de motive la proiectul de lege, in legea actuala, conditia de valabilitate a referendumului impusa de lege este aceeasi pentru toate tipurile de referendumuri. In ceea ce priveste modalitatea de stabilire a rezultatelor referendumurilor, acestea difera.
Astfel, asupra problemelor de interes national, altele decat demiterea presedintelui Romaniei, precum si in cazul referendumurilor locale, cetatenii decid prin majoritatea voturilor exprimate la nivelul tarii, respectiv la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale.
In alt caz, demiterea presedintelui este aprobata numai daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.
Potrivit initiatorilor propunerii legislative, forma diferita de stabilire a rezultatului referendumului in cazul demiterii presedintelui Romaniei nu isi gaseste justificarea in prevederile Constitutiei, in legea fundamentala nefacandu-se o ierarhizare a problemelor deosebite ce pot face obiectul referendumului national.
"In acest context, propunem reformularea articolului 10, in sensul aprobarii demiterii presedintelui Romaniei daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum", se mai arata in exprunerea de motive.
Astfel, initiatorii apreciaza ca toate problemele supuse referendumului national sau local vor fi guvernate de reguli procedurale similare, garantandu-se astfel unitatea de tratament precum si o corecta reprezentare a vointei alegatorilor.
Sursa: Mediafax

Alegeri parlamentare 2012. Legea votului uninominal a fost adoptata de Camera Deputatilor


Camera Deputatilor a aprobat, luni, proiectul privind sistemul de vot uninominal majoritar, initiat de liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu.
Proiectul a fost adoptat cu 180 voturi "pentru", 30 "impotriva" si 26 abtineri, fiind respinse toate amendamentele PDL si UDMR.
Potrivit proiectului adoptat vor fi alesi deputati si senatori cei care au castigat colegiul in care au candidat, iar suplimentar, in judetele in care minoritatile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi in plus un mandat de parlamentar.
Deputatii din Comisie au acceptat propunerea USL de eliminare a pragului electoral si au introdus un amendament potrivit caruia delimitarea colegiilor va ramane aceeasi ca in 2008.
PDL nu sustine acest proiect pentru ca nu respecta vointa populatiei de reducere a numarului de parlamentari si reprezinta "o modalitate in care se forteaza ca un partid sa fie avantajat".
Legea votului uninominal, dezbatuta in plenul Camerei Deputatilor
Alegeri parlamentare 2012. Legea votului uninominal a fost adoptata de Camera Deputatilor
In timpul dezbaterilor, mai multi reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale au protestat de la balcoanele salii de sedinta fata de adoptarea acestui proiect de lege.
Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege. Textul legislativ urmeaza sa fie trimis spre promulgare presedintelui Traian Basescu.
Anterior, comisia juridica a respins si un amendament al PDL privind reducerea numarului de parlamentari la 300. La dezbaterile generale liderul PDL Mircea Toader a precizat ca PDL nu sustine acest proiect pentru ca nu respecta vointa populatiei de reducere a numarului de parlamentari si reprezinta "o modalitate in care se forteaza ca un partid sa fie avantajat".
Florin Iordache (PSD) a spus ca proiectul este bun deoarece cel care castiga colegiul va fi reprezentat in Parlament, in timp ce Marton Arpad (UDMR) a precizat ca UDMR sustine un sistem electoral proportional.

Sursa: Pro TV / Mediafax

Legea care iti incalca dreptul la viata privata si pentru care platesti din propriul buzunar


Stim tot ce faceti pe internet si cu cine ati discutat la telefon in ultimele sase luni, ne vor spune, in curand, autoritatile. Acest lucru a devenit posibil dupa ce, la cererea europenilor, legea intitulata "Big Brother" a fost votata in Parlament.
Asta, desi incalca grav intimitatea romanilor, dupa cum spun inclusiv reprezentantii Autoritatii pentru Supravegherea Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. Pe de alta parte, furnizorii cred ca vor avea costuri enorme, care se vor regasi in pretul abonamentelor de internet.
Operatorii de telefonie mobila vor fi obligati sa stocheze sase luni informatiile despre apelurile efectuate in Romania, dar nu si continutul lor. Doar pe cine si cand ati sunat si cat a durat conversatia. La fel se va intampla si in cazul e-mail-urilor.
In afara de ora si data la care am trimis sau am primit mailuri, statul va sti aproape tot ce am facut in spatiul virtual timp de sase luni. De exemplu, ce site-uri am vizitat, dar si cat timp am pierdut pe retelele de socializare.
Informatiile vor fi pastrate in servere speciale, unde vor avea acces doar persoane cu o pregatire speciala. Acestea vor trebui sa puna la dispozitia statului toate datele in maximum 48 de ore. Asta inseamna costuri suplimentare: cam 10% din cifra de afaceri a companiilor de profil.
"Toti producatorii incearca sa recupereze costurile suplimentare in preturi. Este greu de crezut ca utilizatorii, in special cei de internet, vor fi dispusi sa accepte mariri de tarife", a spus Gheorghe Serban, presedinte Asociatia Nationala a Internet Providerilor.
Pe de alta parte, cei din Autoritatea de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal tin sa precizeze ca nu si-au dat avizul pentru aceasta lege.
Ministrul Comunicatiilor sustine ca informatiile vor fi folosite doar in cazul unor investigatii penale si pentru combaterea terorismului.
Romania risca o amenda de 44.000 de euro pe zi daca nu aplica norma. Germania, insa, a refuzat sa voteze legea si a acceptat sa plateasca sanctiunea.
Sursa: Pro TV



Noua ordine europeana se pune la cale in aceasta noapte. Ce bas


Liderii europeni se reunesc in scurt timp la Bruxelles pentru ceea ce presa a numit ''Summitul cresterii economice''.
Daca pana acum austeritatea era cuvantul de baza la astfel de intalniri, de aceasta data se va discuta despre stimularea economiei. Este si primul summit european al lui Francois Hollande, iar analistii spun ca presedintele francez a schimbat balanta puterii in Uniune. Se contureaza deja o tabara care se opune masurilor de austeritate promovate in ultimii 2 ani de cancelarul german.
''O confruntare a strategiilor'' si ''Merkel tot mai izolata in UE''. In acesti termeni descrie presa europeana summitul informal de miercuri seara, la care participa si Traian Basescu.
Austeritatea propovaduita de Merkel e tot mai contestata de lideri care spun ca economia nu poate sa creasca, daca nu cresc si cheltuielile. Dupa summitul G8 de zilele trecute, a fost clar ca la varful Europei bate vantul schimbarii.
''Sunt optimist pentru ca am vazut ce gen de raporturi se pot stabili intre liderii Zonei Euro, in special odata cu intrarea in joc a presedintelui Hollande'', spune premierul Italiei, Mario Monti.
Asa ca la dineul de lucru se vor discuta propuneri pentru stimularea dezvoltarii economice in Europa. Merkel insista pentru folosirea instrumentelor deja disponibile, precum fondurile structurale, din care se pot finanta investitii generatoare de crestere economica.
E prea putin, considera Franta si Italia, care aduc din nou in discutie euro-obligatiunile. Gratie lor, poate fi ajutata Grecia, dar se poate finanta si un fel de plan Marshall european, cu investitii in infrastructura europeana.
''In pachet vor fi euro-obligatiunile si nu sunt singurul care sustine ideea, am avut confirmarea aici, la G8'', spunea Francois Hollande, presedintele Frantei.
Germania ramane cam singura care se opune ideii, insa in Consiliul European, deciziile nu se pot lua fara acordul sau.
Alte propuneri pentru stimularea economiei sunt majorarea capitalului Bancii Europene de Investitii si taxa pe tranzactiile financiare. Si presedintele Basescu a plecat la summit cu propuneri foarte precise pentru stimularea cresterii economice: ridicarea completa a restrictiilor de munca pentru cetatenii noilor tari membre.
''Nu am nicio retinere ca in discutia de diseara, atunci cand se va aborda piata unica, sa discutam si despre piata unica a fortei de munca. Nu putem sa vorbim numai de bani, sunt convins ca o liberalizare completa a pietei fortei de munca in Uniunea Europeana este un element de crestere economica'', a declarat Traian Basescu la plecarea spre Bruxelles.
Analistii au asteptari mari, dar sperante putine de la reuniunea informala.
''Speranta mea este sa se puna la punct un plan economic major cu efectul unei lovituri de tun, pe care sa-l lanseze in iunie. Iar temerea mea e ca ne vor prezenta o supa reincalzita cu lucruri pe care ni le-au mai spus altadata si nimic convingator'', a marturisit Hans Martens, directorul centrului de Politici Europene.
In privinta Greciei, mare lucru nu se poate face inainte de alegerile din 17 iunie.
Sursa: Pro TV

Anunt istoric facut de BNR. Pentru prima data oficialii recunosc ca apara leul


Oficialii Bancii Nationale au recunoscut in sfarsit, miercuri, ca incearca sa ia masuri pentru a stopa deprecierea brusca a leului.
Anuntul a fost facut la cateva ore dupa ce cursul a inregistrat un nou record negativ, iar unii specialisti cred ca este doar o chestiune de timp pana cand va ajunge la 4,5 lei pentru un euro.
"Banca Nationala monitorizeaza cu mare atentie evenimentele si foloseste instrumentarul adecvat pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta si intensitate minima", se arata in comunicatul oficial.
In traducere, specialistii BNR recunosc ca iau masuri pentru a frana deprecierea leului, desi recunosc pe de alta parte ca efectele sunt "limitate".
'Dupa doua zile calme pe piata valuatara, leul s-a depreciat miercuri fata de toate monedele principale. Unii specialisti spun ca BNR a intervenit masiv pentru a proteja leul in timp ce altii acuza Banca Nationala ca nu a intervenit suficient de agresiv pentru a stopa deprecierea.
Oricare ar fi adevarul un roman care are de platit luna aceasta o rata la casa dar ar vrea sa isi achite si o vacanta in strainatate trebuie sa dea cu 160 de lei mai mult fata de inceputul anului.
Din pacate oamenii cu imprumuturi in euro sunt prizonierii cursului.
Cine a luat in 2010 un credit imobiliar de 50.000 de euro ar da chiar si la acest curs cu 300 de lei mai mult daca si-ar refinanta imprumutul in moneda nationala. Si asta numai din cauza dobanzilor mari la lei.
Este nevoie de un curs de 5,26 lei/euro ca refinantarea in lei sa fie avantajoasa, spun specialistii.
Nici cei care au depozite in moneda noastra nu sunt foarte fericiti: Fata de inceputul anului banii pastrati in cont valoreaza cu 4% mai putin daca ar fi transformati in euro.
Banca Nationala de vina pe vestile proaste din zona euro. Totul a pornit miercuri de la declaratiile unui fost premier grec, Lucas Papademos.
El a acordat un interviu pentru doua mari publicatii americane: Wall street Journal si CNBC, care sunt foarte urmarite de bancheri si investitori, in care a zis ca iesirea Greciei din Zona Euro ar provoca probleme grave in toata Europa, costurile vor fi foarte mari si vor avea de suferit si tarile care nu au trecut inca la euro. BNR sustine ca aceasta declaratie a pus pietele financiare pe jar.
Insa cei de la Banca Nationala spun ca interventiile au fost de ajutor deoarece leul, desi s-a depreciat, a pierdut mai putin din valoare decat zlotul, forintul sau coroana ceheasca.
Sursa: stirileprotv.ro

SCENARIUL APOCALIPTIC de ieşire a Greciei din ZONA EURO


Scenariul, care ia în calcul intervalul de la închiderea bursei din SUA vineri până la deschiderea pieţei din Noua Zeelandă luni, a fost realizat de Bloomberg prin sinteza analizelor a 21 de economişti, analişti şi academicieni. În cele două zile, liderii Greciei ar trebui să calmeze tulburările sociale în timp ce administrează o posibilă încetare de plăţi a statului, recapitalizează băncile, opresc ieşirile de capital şi caută modalităţi de a plăti facturile şi după întreruperea ajutorului financiar extern. Există riscul ca această sarcină să copleşească orice nou guvern într-o ţară care a trebuit salvată de două ori de la colaps pentru că nu-şi poate administra finanţele.

"Ieşirea din zona euro este dificilă şi dezordonată. Oricine se gândeşte că este uşor greşeşte. Grecii trebuie să fie raţionali şi să se ferească de decizii pripite, pe care le-ar regreta. Ieşirea din zona euro nu este răspunsul la problemele lor", a declarat într-un interviu telefonic, Lorenzo Bini Smaghi, fost membru al consiliului director al Băncii Centrale Europene.


Liderii europeni vorbesc tot mai deschis despre o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, după ce alegerile din 6 mai nu au asigurat suficientă susţinere parlamentară niciunei forţe politice pentru formarea de guvern. Noile alegeri, programate pentru 17 iunie, ar putea consemna ascensiunea pe prima poziţie în rândul partidelor politice a Syriza (Coaliţia Stângii Radicale), formaţiune care se opune măsurilor de austeritate incluse în acordul de ajutor financiar extern.Ieşirea Greciei din zona euro "ar fi în cărţi" aproape imediat ce se formează un nou guvern care ar refuza să respecte termenii acordului de finanţare, a afirmat Marco Annunziata, fost director în cadrul FMI şi economist şef la General Electric."Timpul este foarte important. Evenimentele s-ar putea desfăşura mai repede decât ne aşteptăm. Riscul este că declaraţiile antireformă ale unui nou guvern pot declanşa un val masiv de retargeri", a spus Annunziata.
O astfel de retragere masivă a depozitelor ar putea determina Banca Centrală Europeană să oprească, începând din prima vineri, finanţarea băncilor elene, într-o perioadă în care guvernul nu are bani pentru a le recapitaliza, a spus Carsten Brzeski, fost economist la Comisia Europeană, iar în prezent angajat la ING Group în Bruxelles.Întrucât plăţile prin acordul de asistenţă ar fi blocate, liderii europeni aşteptând să vadă direcţia în care se îndreaptă un nou guvern elen, iar conturile statului s-ar goli rapid, opţiunile guvernului ar fi din ce în ce mai puţine.
Un nou guvern ar putea fi nevoit să recurgă la măsuri de control al capitalului pentru a împiedica populaţia, confruntată cu devalorizarea economiilor, să-şi retragă banii din bănci, a afirmat Dawn Holland, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială din Londra.
"Totul trebuie să se întâmple foarte repede, deoarece retragerea capitalului a început deja. Într-un astfel de moment situaţia devine urâtă, întrucât nu poţi învinui populaţia care vrea să păstreze euro", a spus el.
Depozitele din băncile elene au scăzut cu circa 23 miliarde de euro de la mijlocul anului trecut până în martie, la 160 miliarde de euro, potrivit datelor băncii centrale.
Dacă Grecia se va decide să părăsească euro, ar trebui să ceară o întâlnire a miniştrilor de Finanţe şi liderilor ţărilor din zona euro pentru stabilirea condiţiilor.
Pregătirile de ieşire din uniunea monetară ar putea începe odată cu închiderea pieţei obligaţiunilor din New York vineri la ora 17:00 în SUA, ora 23:00 la Frankfurt şi Bruxelles, respectiv miezul nopţii la Atena.
"Trebuie să presupunm că unele planuri au fost deja făcute. Dacă nu, angajaţii FMI şi BCE nu-şi îndeplinesc îndatoririle faţă de acţionari şi contribuabili", a declarat Gabriel Stein, director la Lombard Street Research din Londra.


O ieşire a Greciei din zona euro ar putea fi "tehnic" controlată, a declarat Patrick Honohan, membru în consiliul guvernatorilor BCE, care a analizat într-o lucrare dezmembrarea uniunii monetare între Marea Britanie şi Irlanda în 1984. "Nu este obligatoriu ceva fatal, dar nici atractiv", a spus el. Pentru a acoperi orice deficite de dolari pe piaţa financiară internaţională, ca urmare a panicii, Rezerva Federală a SUA, Banca Angliei, Banca Japoniei şi Banca Elveţiei vor trebui probabil să pună la dispoziţie liniile de swap majorate după criza financiară din 2008.


După ce Grecia ar cere ieşirea din zona euro, miniştrii de Finanţe s-ar putea întâlni sâmbătă la Bruxelles pentru a pregăti pentru duminică un summit al liderilor statelor, în care să fie finalizat planul, consideră Carsten Brzeski de la ING Group. Grecia se poate aştepta cel mult la un împrumut care să ajute la atenuarea şocului economic, a spus Brzeski."Europa le va arunca probabil câteva oase pentru a se asigura că nu aruncă ţara afară ca pe un câine vagabond", a spus el. În timp ce oficialii eleni ar negocia la Bruxelles, statul elen ar putea anunţa sâmbătă că intenţionează să introducă o nouă monedă, probabil purtând vechea denumire de drahmă. La fel ca cea precedentă şi aceasta va avea un curs liber. Băncile vor trebui însă să convertească toate activele şi pasivele, inclusiv conturi bancare, salarii şi datorii scadente, la un curs de schimb prestabilit. "O ţară care iese din zona euro ar trebui să introducă noua monedă la paritate cu euro", consideră analiştii firmei de cercetare Capital Economics. Guvernul ar putea, de asemenea, să comande noi bancnote şi monezi în acest timp.


Compania De La Rue din Marea Britanie, care tipăreşte bancnote pentru peste 150 de ţări, se pregăteşte deja pentru reintroducerea drahmei, a informat, la sfârşitul săptămânii trecute cotidianul britanic Times.
Până la livrarea noilor bancnote şi monezi, euro ar putea fi folosiţi în continuare pentru achiziţii mici, în timp ce transferurile electronice, precum cele prin intermediul băncilor şi cardurilor, vor creşte, ca urmare a încercărilor populaţiei de a-şi păstra euro pe care îi deţin, potrivit Lombard Street Research.
În acelaşi timp, Grecia ar putea desfăşura trupe chiar de sâmbătă dimineaţa, ar închide graniţele şi ar pregăti ştampilarea euro ca drahme, pe post de soluţie temporară, odată cu anunţul public, afirmă Holland şi Brzeski.


În plus, statul elen va intra aproape imediat în încetare de plăţi, cu o datorie de 280 de miliarde de euro, şi nu va avea acces la opţiuni normale de finanţare precum FMI şi pieţele de capital, potrivit profesorului Charlotte Gaitanides şef de Studii Europene la UIniversitatea Flensburg din Germania.
"Economia Greciei este încă necompetitivă. Valoarea redusă a noii monede va conduce aproape imediat la un deficit masiv al balanţei de plăţi. Asta înseamnă că ţara va trebui să recurgă la FMI", a a spus Gaitanides într-un interviu telefonic.


Negocierile cu FMI se vor derula probabil pe parcursul celei mai mari părţi a weekend-ului, Grecia încercând să câştige concesii la implementarea de reduceri de cheltuieli bugetare. FMI va căuta cele mai stricte condiţii pentru a acorda ajutor ţării, care s-ar găsi în situaţia de a fi încălcat precedenta înţelegere cu instituţia. Fondul trebuie să asigure, astfel, susţinerea acţionarilor mai săraci la un ajutor pentru Grecia.
"FMI trebuie să fie pregătit tehnic pentru orice, întrucât aceasta este treaba sa. Nu este soluţia preferată, dar este una dintre opţiuni", a spus directorul Fondului, Christine Lagarde, într-un interviu săptămâna trecută la postul public de televiziune din Olanda. Miniştrii europeni vor analiza, într-un scenariu al ieşirii Greciei din zona euro, şi statutul de membru UE al Greciei. "Europa nu se va retrage complet. Situaţia este deja extrem de instabilă în Grecia, iar ultimul lucru pe care l-ar vrea politicienii este ca ţara să cadă în anarhie", a spus Thomas Mayer, economist şef la Deutsche Bank.Sarcina istorică a revenirii la drahmă ar putea fi peste puterile unui guvern proaspăt instalat într-o ţară care are deja probleme cu îndeplinirea condiţiilor de bază ale acordului de ajutor financiar, precum colectarea taxelor. "Sunt convins că nu vor putea derula o ieşire ordonată din zona euro. Grecia este o ţară care nu poate implementa legi. Cum vor putea să ia în secret deciziile de a tipări bani, de a controla băncile, fluxurile de capital şi să creadă că totul se va desfăşura ordonat? Este imposibil", a spus Erik Nielsen, economist şef la UniCredit.
Oricât ar dura pregătirile, informaţii referitoare la ieşirea din zona euro ar putea ajunge în presă, iar grecii, îngrijoraţi de economiile pe care le au în bănci, vor ieşi în stradă. Dintr-un astfel de moment, guvernul naţional şi autorităţile europene se vor grăbi să termine negocierile, să limiteze speculaţiile şi să restabilească ordinea înainte de a informa oficial publicul că euro nu mai este moneda ţării.
"Nu avem niciun motiv să credem că nu vor exista revolte şi violenţă. Ar fi o situaţie dezastruoasă. Oamenii nu înţeleg consecinţele unei ieşiri din zona euro", a declarat Lefteris Farmakis, analist la Nomura International. Odată cu apropierea serii de duminică în Europa, traderii din Wellington, Noua Zeelandă, vor fi primii care se vor confrunta cu deschiderea pieţelor valutare şi de obligaţiuni, odată cu deschiderea acestora la ora locală 7:00 în dimineaţa zilei de luni."Toată lumea va fi online când se deschide piaţa din Noua Zeelandă. Toţi managerii de fonduri din New York vor urmări duminică în SUA ce se întâmplă în Noua Zeelandă", a declarat Sean Keane, analist la firma de consultanţă Triple T Consulting, din Auckland.

Sursa: De Mediafax 

Sursa:  realitatea.net