joi, 20 decembrie 2012

Steaua Tau Ceti are planete dintre care una ar putea fi locuibilă


Astronomii au crezut multă vreme că Tau Ceti, stea vizibilă cu ochiul liber de pe Pământ, luceşte singură în noapte. O echipă de cercetători a descoperit recent cinci planete pe orbita sa, dintre care una aflată în zonă ‘locuibilă’, arată un studiu menţionat de AFP.

Tau Ceti, care face parte din constelaţia Balenei, nu numai că se află aproape de Soarele nostru (12 ani lumină), dar şi seamănă mult cu acesta din punct de vedere al masei şi al strălucirii. Nu se descoperise nicio planetă în apropiere de Tau Ceti până când o echipă internaţională a avut ideea să testeze pe această stea o nouă tehnică de strângere a datelor astronomice, aptă teoretic să detecteze semnale de două ori mai puternice.

‘Am ales Tau Ceti…fiindcă am crezut că nu are niciun semnal şi pentru că este atât de asemănătoare cu Soarele nostru încât constituie un element de testare ideal pentru încercarea noii noastre metode de depistare a planetelor de mici dimensiuni’, explică într-un comunicat Hugh Jones de la Universitatea britanică Hertfordshire.
Astronomii au descoperit cinci planete, cu o masă între două şi şase ori mai mare decât a Pământului. Una dintre ele ar evolua în zona ‘locuibilă’, nici prea caldă, nici prea rece, care permite existenţa unei atmosfere, a apei în stare lichidă la suprafaţă şi, poate, a unei forme de viaţă.
‘Tau Ceti este unul din cei mai apropiaţi vecini cosmici ai noştri, atât de strălucitor încât am putea să studiem atmosferele planetelor într-un viitor nu prea îndepărtat’, spune cercetătorul James Jenkins, care a participat la realizarea studiului publicat în revista ‘Astronomy & Astrophysics.
Descoperirea confirmă ideea nouă că ‘aproape toate stelele au planete şi că galaxia trebuie să conţină un mare număr de planete potenţial locuibile de dimensiuni apropiate de a noastră’, arată Steve Vogt de la Universitatea California din Santa Cruz.
Observatorul austral european (ESO) considera recent că în Calea Lactee există miliarde de astfel de planete, dintre care circa o sută în apropierea Soarelui nostru.
Sursa: www.financiarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu