marți, 6 decembrie 2011

SPICUIRI DIN PRESA ZILEI



Acest articol apartine www.digerate.blogspot.com
Sindicalistii din educatie anuntasera ca picheteaza astazi ministerul de resort. Cer atat demisia ministrului, cat si cresterea sumelor alocate educatiei la 6%. Avand in vedere timpul superb de afara (daca Mos Craciun vine traditional cu si pe zapada, Mos Nicolae se pare ca trebuie sa se descurce pe ploaie) au amanat pana saptamana viitoare protestele. Asta da ideologie, oameni dedicati educatiei si marcati de problemele lor. Concluzie? Nici macar un protest cum trebuie nu suntem in stare sa facem. Cand pe oameni ii doare cu adevarat nu tin cont nici de starea vremii, nici de nimic. Si cum saptamana viitoare vom fi tot in iarna, ba chiar mai aproape de ea, protestul se va amana, probabil, pentru lunile de vara. Cand, evident, va fi prea cald si oamenii in vacanta. Deci iarasi nu se va mai tine.
Ramanand la cultura aflam astazi ca directorul teatrului Nottara, actorul Mircea Diaconu, si-a depus demisia. Pentru ca functia de manager este incompatibila cu cea de senator al Romaniei. Fapt cunoscut inca de la inceputul mandatului, dar aratat cu degetul de abia recent, in urma luptei pentru majoritate in Parlamentul Romaniei. Pacat. Este un bun director (vorbesc din punctul de vedere al iubitorului de teatru), dar este si un bun senator- are bun simt si prin insasi profesia sa nu e desprins de realitatea prezenta. Asa ca trebuie sa aleaga. Momentan a ales mandatul de ales al poporului. Nu stiu daca e bine sau rau, dar ma ia groaza cand ma gandesc ca si teatrul Nottara ar putea deveni un spatiu ca oricare altul. Adica desprins de cultura, asemenea majoritatii teatrelor prezentului.
Societatea Nationala a Lignitului Oltenia da afara oameni, stim deja. Exact acum, in decembrie, ca toata lumea sa se poata bucura de sarbatorile de iarna. Unii sa-si astearna ghetutele la usa in asteptarea cadourilor dulci, altii sa primeasca cadou franghii pentru spanzurat. Si cum si unii si altii au nevoie de slujbe religioase (unii pentru iertarea pacatelor, altii pentru inmormanatre), managerii companiei au decis sa construiasca biserica. Pentru ei, liderii sindicali din companie si politicienii din cartierul in care locuiesc de cand se ocupa cu lignitul. Cu alte cuvinte: nu mai au bani de salarii pentru 300 de mineri, dar au 2 milioane de lei pentru ridicare unei biserici. Cu posibilitate de majorare a fondurilor alocate bisericii. Oameni se mai gasesc, dar o cladire ba…
La Fukushima au loc noi scurgeri radioactive. Probabil ca prima data n-a fost suficient de convingator. Sau n-or fi avut fonduri ca sa preintampine un nou dezastru, macar in ceasul al 13-lea. O parte din apele contaminate s-a scurs deja in Pacific.
In Rusia a castigat cine banuiam cu totii. Iar alegerile, spun unii opozanti ai regimului, nu s-ar fi desfasurat tocmai ok. Motiv pentru ei sa iasa in strada sa manifesteze. Replica autoritatilor a venit instantaneu: peste 300 de persoane au fost arestate. Risca sa faca pana la 15 zile inchisoare pentru ca au incercat sa organizeze o miscare de protest. Si, cu toate astea, fortele de ordine nu i-au putut aresta pe toti cei 2.000- 5.000 de oameni. Toti protestatari, toti sustinand opozitia. Moscova continua sa se pregateasca de proteste iar armata asemenea. Insemnand ca in capitala Rusiei sosesc camioane cu soldati. Care, in versiunea oficiala, sunt menite sa asigure “securitatea cetatenilor”. Si eu cred la fel, cum ca are legatura cu securitatea. Nu neaparat a cetatenilor.
In capitala Lituaniei s-a dat o lege impotriva cersetoriei prin care vor fi amendati atat cersetorii, cat si cei ce se vor milostivi de ei. Momentan politia le imparte cersetorilor carti de vizita ale ONG-urilor si adaposturilor existente. Din ianuarie insa legea se va aplica asa cum trebuie. Adica cu amenzi. Poate si cu inchisoare (vezi legea data in Ungaria zilele trecute)? Cum am mai comentat si cu alte ocazii facem parte dintr-un bloc mondial in care trebuie sa se traiasca la fel, adica prost. Legile par a fi stabilite la un nivel mult mai inalt si mai global, nu de fiecare tara individual. Iar problemele (tot comune) necesita rezolvare unitara- si anume nu stoparea saraciei, ci ascunderea ei sub pres. Saracii lumii deranjeaza fetele inalte ale alesilor si trebuie eliminati. Nu prin masuri de integrare sociala, nu prin educatie si acordarea de sanse, ci prin scoaterea lor din constiinta publica. Deoarece simpla lor existenta denota faptul ca nu suntem in crestere. In evolutie. Noi si celelalte state ale planetei. Pur si simplu contrazicem aspiratiile catre maretie istorica ale conducatorilor nostri. In curand, daca vor continua sa ia masuri impotriva saracilor, nu vor mai avea pe cine sa conduca. Pentru cine sa inventeze strategii marete, dar utopice, de dezvoltare. Si daca popoare nu vor mai fi, nu vor mai exista nici carti de istorie din paginile carora sa zambeasca alesii.
In Spania a avut loc un protest. Pentru ca un hotel parasit de cativa ani fusese ocupat de amaratii care si-au pierdut casele in urma crizei mii de indignati au protestat fata de evacuarea lor din hotel, acuzand capitalismul pentru pierderea caselor proprii.
S&P a anuntat ca supravegheaza vreo 15 tari, din care 6 sunt candidate sigure la scaderea ratingului. Am mai spus si o repet, daca vor retrograda tot ce exista la un momentan nu vor mai gasi prieteni si sustinatori pe nicaieri. Cum agentiile de rating nu exista in sine, ci sunt sponsorizate de cate cineva, sunt curioasa cat vor rezista clientii si investitorii sa plateasca pentru niste previziuni apocaliptice pe care oricum le vedem cu totii cu ochii liberi.
Cuplul franco-german a venit iar cu solutii. De data asta sigure (speram). Pe care le vor supune colegilor din UE spre aprobare. Si cum e vorba despre penalizarea statelor care depasesc limita de deficit bugetar convenita si infiintarea celebrului fond de stabilitate financiara inca din 2012.. ma intreb ce tara va fi de acord cu solutia… De ce s-ar opune cineva? Deoarece in conditiile crizei nici o tara nu-si mai poate controla bugetele si deficitul, iar fondul de stabilitate financiara+ penalizarea nu ar face altceva decat sa-i afunde si mai tare in deficit. Deci prespun ca marea solutie franco-germana (ma rog, mai mult germana) va fi respinsa in plen. Sau poate nu… o sa vedem.
In final… s-a mai descoperit o planeta propice vietii. Si cum pe Terra lucrurile involueaza cu viteza luminii astept cu interes prima lansare in cosmos a unei rachete. Ma ofer pe post de cobai uman sa fiu prima care colonizeaza alte planete. Cat de rau poate fi? O planeta nelocuita nu are nici capitalism, nici alesi ai poporului care au incetat de mult sa fie ai poporului…
PS: Nu uitati sa votati ce ati dori sa cititi pe acest blog. Sondajul se afla in partea din stanga sus a paginii.
Daca v-a placut acest articol nu uitati sa-l distribuiti mai departe. Multumesc.
Sursa: Digerate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu