marți, 6 decembrie 2011

MISTERUL BALENELOR ESUATE IN DESERT


 Nici macar despre balenele care esueaza pe litoralul unor mari, intr-o aparenta incercare de sinucidere colectiva, cercetatorii nu au gasit o explicatie definitiva. Se cauta tot felul de explicatii, fara a fi gasit un raspuns satisfacator. Stupoarea a crescut odata  cu descoperirea recenta a unui numar de 75 de schelete de balene, despre care se crede ca au o varsta de peste doua milioane de ani, desi dupa unii paleontologi, fosilele ar avea o varsta de 7 milioane de ani.
Locul descoperirii nu este pe o insula, nici macar pe fundul marii, ci exact in mijlocului unui desert, mai exact in desertul Atacama din Chile, dupa cum informeaza Dailymail.co.uk. Si pentru a avea o idee despre dimensiunile acestor schelete ale celor 75 de balene, sa mai spunem ca oasele ocupa un spatiu de lungimea a doua terenuri de fotbal. Fosile de balene au mai fost gasite, noutatea si noile intrebari care se pun acum se concentreaza pe o unica nedumerire: cum au ajuns 75 de balene, cine stie cite or mai fi prin lume, in mijlocul unui desert?
Un raspuns dat cam la repezeala si cam superficial pentru ca foloseste explicatia balenelor esuate pe unele litoraluri, ar fi ca, fara nici un motiv, balenele s-au dezorientat si n-au mai stiut sa se intoarca in larg, in mediul propice. Alta explicatie pune accent pe faptul ca mamiferele preistorice au ramas captive intr-o laguna care mai apoi, in timp, a secat. O explicatie rezonabila daca ne gandim ca e posibil ca actualele deserturi sa fi fost candva funduri de mare ridicate apoi la suprafata, asa cum actualele insule nu ar fi fost decat platouri muntoase terestre care s-au scufundat sub mari de-a lungul unor prelungi activitati vulcanice, la suprafata marilor ramanand doar cele mai inalte varfuri. Acum, revenind la subiect, specialistii sunt de acord ca acestea nu sunt singurele fosile de balene gasite in desert, grupuri de balene fiind descoperite de-a lungul anilor si in Peru sau Egipt, insa descoperirea din Chile surprinde specialistii nu numai datorita numarului mare de mamifere gasite, dar si a starii foarte bune a conservarii oaselor. Cercetatorii au descoperit intacte scheletele unor balene despre care se crede ca ar fi cele ale unui mascul, ale unei femele si ale puiului lor. Cat despre locul sitului, nu mira pe nimeni ca localnicii au numit locul “Dealul Balenelor”.
Dintre cele 75 de balene descoperite pana in prezent in situl chilian aflat la un kilometru de locul unde este proiectata construirea unei autostrazi, peste 20 au scheletele perfect intacte, toate in lungime de aproape 8 metri. Asta ii duce pe cercetatori cu gandul ca in desert s-ar putea afla alte sute de mamifere, lucru perfect plauzibil. Din pacate se intra si in speculatii fara nici un fundament stiintific.
Astfel, un cercetator de la Muzeul de Istorie Naturala Smithsonian, a declarat ca balenele au murit aproximativ in acelasi timp (!). Faptul ca supozitia pluteste in neant este dovedit de propriile sale declaratii: “Sunt multe feluri in care ar fi putut muri si inca testam diferitele ipoteze. Acest loc a fost o laguna, iar balenele au murit cu doua pana la sapte milioane de ani in urma”, a declarat cercetatorul. Cert este cu totul altceva, si anume faptul ca printre descoperirile din desert se numara si osemintnele unei specii de delfin disparuta, descoperita initial doar in desertul peruan. Se crede ca este vorba despre un delfin lenes subacvatic, dar si despre o pasare marina cu aripi de cinci metri.
Si acestea, cu siguranta nu ar fi singurele fosile pe care desertul le ascunde, chiar daca desertul Atacama, din Chile, locul balenelor esuate, este cel mai arid desert din lume, precipitatiile atingand aici un maximum de 1,8 mm la 10 ani.
GEORGE CUSNARENCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu