sâmbătă, 28 mai 2011

O profetie catastrofica

Tribul xhosa, candva unul dintre cele mai importante din Africa de Sud, a trait in secolele 18-19 si s-au luptat permanent cu colonistii olandezi albi(burii) care se apropiau de teritoriile lor. In fine, s-a stabilit o frontiera nesigura in 1778 intre populatia xhosa si colonisti de-a lungul Fish River, in provincia Cap.
Dupa un secol de lupte neintrerupte, trupele tribului au fost aproape decimate de o seceta. Membrii tribului african au considerat insa ca raul se datora nu doar luptelor cu albii, ci si vrajilor facute de acestia. Pe un asemenea fond de teama si superstitii tinara Nongqause, nepoata vraciului Umhlakaza, a avut o viziune in mai 1856.
Mesajul stramosilor. Pe cand se gasea in apropiere de un rau, tinara si-a intalnit stramosii, sub forma a patru barbati inalti, care i-au spus: “Suntem nelinistiti de declinul poporului xhosa. Va vom ajuta de a pune pe picioare armata invincibila pentru a respinge omul alb. Inainte de a va putea ajuta, va trebui sa ne dati o proba a supunerii voastre absolute. Pentru asta va trebui sa ucideti toate animalele, sa distrugeti toate recoltele si sa va abandonati munca campului.\”
Cei din tribul xhosa trebuiau apoi sa construiasca noi habitate, pentru trupele invincibile care ar fi coborat din ceruri si care erau insufletite de spirite. Numai dupa ce se vor fi indeplinit toate astea, stramosii lor s-ar fi aratat, urmati de o furtuna ingrozitoare, care va aduce lucruri incredibile.
Supunerea absoluta. In pofida reticentelor pe care le-au manifestat unii sceptici ai tribului, poporul xhosa a executat ordinele stramosilor. Kreli, seful tribului, influentat de vraci, a ordonat masacrarea animalelor si distrugerea recoltei. Timp de 10 luni, tribul si-a abandonat munca campului si unii oameni au murit atunci de foame. Si in ciuda avertismentelor albilor, populatia xhosa a refuzat cu incapatinare de a relua munca pe campu dar a continuat sa ucida animalele domestice.
In fine, tanara a indicat data la care stramosii tribului vor aparea: 18 februarie 1857. La mijirea zorilor marii zile, cei din trib s-au pregatit intens dupa ce dansasera toata noaptea. Soarele s-a ridicat si a traversat lent cerul…A venit noaptea si poporul se arata tot mai disperat. Stramosii nu s-au aratat. Moartea unui trib murind de foame, supravietuitorii s-au hranit cu radacini si cu ce au gasit la indemana. Acum deplingeau animalele pe care le-au sacrificat in zadar si au alergat dupa ajutor. Chiar si vraciul tribului a murit de foame.
Nongqause a fost arestata de catre tribul sau si a fost exilata la o ferma, unde a murit in 1898. Datorita ei, au murit 20.000 de oameni din tribul sau, de foame. Din cei 43.000 de supravietuitori, 30.000 au fost obligati, pentru a supravietui, sa caute de lucru pe plantatiile albilor.
Sursa: Enigme

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu