luni, 20 iunie 2011

Lectia americana

Acest articol apartine www.digerate.blogspot.com
Va amintiti de Sarah Palin? Prima guvernatoare in Alaska, cel mai tanar guvernator al Alaskai, prima femeie republicana nominalizata pentru vice-presedintie, etc. In perioada mandatului sau de guvernator aceasta a primit circa 24.000 de e-mail-uri, atat pe adresa oficiala, cat si pe o adresa personala, de yahoo, in calitatea sa de guvernator. Pentru ca in 2012 se aude ca ar putea sa candideze la prezidentiale (nu si-a exprimat inca optiunea, dar nici nu a respins-o ferm) ziarele au inceput deja sa-i analizeze mesajele. Numai ca numarul lor, foarte mare, le depaseste capacitatile. Prin urmare ziarele au dat publicitatii toate mesajele, rugandu-si cititorii sa ii ajute sa le analizeze. Ce ar putea invata Romania de aici? Ca cine incepe sa creasca in sondaje trebuie decapitat electoral inca de mic- vezi cazul Mona Musca. Ca lupta electorala se declanseaza si cu mai bine de 1 an inaintea alegerilor- vezi campania electorala perpetua in care se afla actuala putere din Ro. Si ca acei candidati implicati prefera sa se distruga reciproc, dandu-si in vileag toate matrapazlacurile/chestiunile discutabile comise, in loc sa-si dea mana peste capetele alegatorilor. Cine castiga dintr-o atare situatie? Poporul. Pentru ca, atunci cand va vota, o va face in cunostiinta de cauza, stiind ceva mai multe despre preferatul sau. Si totul datorita presei. Una nu neaparat independenta, dar dedicata cauzei pe care o sustine. Si care are dreptul la o opinie, fie ea si de tip parti pris.
Mi-ar placea ca Romania sa fie cel putin la fel de transparenta ca in cazul de mai sus. Ca presa sa fie lasata sa dezvaluie tot ce afla, indiferent in cine loveste, pentru ca aceasta ii este menirea. Ar fi grozav ca politicienii romani sa inteleaga ca o societate democratica este construita pe dualitatea putere-opozitie. Discursurile demagogice sustinute pentru camerele de luat vederi nu mai pacalesc pe nimeni; ca sa castige e nevoie sa se lupte cu adevarat cu puterea. Ar mai fi necesar ca politicienii nostri sa intealeaga ca populatia trebuie informata, pentru binele colectiv. Deoarece altfel totul se va narui, mai devreme sau mai tarziu, si nu se stie de care parte a baricadeii ii va prinde acel moment.
Pana cand Romania si politicienii sai vor intelege aceste aspecte noi, poporul, traim asa cum ni se da voie de sus. Adica prost!

Sursa: Digerate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu