vineri, 3 iunie 2011

Principalele modificări din proiectul de revizuire a Constituţiei României

Traian Băsescu a prezentat miercuri principalele modificări din proiectul de revizuire a Constituţiei României, dupa cum si-o doreste el. Cu aceasta ocazie, s-a declarat în favoarea menţinerii imunităţii pentru şeful statului, menţionând că acesta trebuie să se bucure de stabilitate şi este bine să nu poată fi hărţuit în instanţă. 

Ce te faci daca presedintele (nu spunem candidatul, ca avem deja creat precedentul cu presedintele...) are deja dosare pe rol? Bineinteles, Basescu va milita incontinuu (direct sau nu) pentru anularea acestora, cel putin pe perioada mandatului, daca nu chiar si la eliminarea lor doar datorita calitatii inculpatului de sef al statului...

Dar de ce nu s-ar face un pustiu de bine tuturor, astfel incat sa fie inclusa o clauza, pentru toti candidatii la alegerile prezidentiale: un cazier curat (asa cum cer institutiile publice la angajare)si conditia ca presupusul viitor (sau actualul) presedinte sa nu fi fost niciodata urmarit in instanta?... Oare ar mai fi vreun politician care ar putea candida, in cazul asta?:)

Mai jos aveti o lista cu principalele modificari si un tabel comparativ, ce lasa putin loc de comentarii... Pentru ca orice om cu capul pe umeri poate realiza directia pe care si-o doreste al nostru scump presedinte. Printre modificările din proiectul de revizuire a Constituţiei, conform Mediafax, Traian Băsescu a menţionat:

Termenul arestării preventive se va prelungi de la 24 de ore la 48 de ore. Din practică a rezultat că 24 de ore este prea puţin.

Percheziţia, arestarea sau reţinerea parlamentarilor se poate face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Se instituie un termen de 10 zile pentru ca Parlamentul să se pronunţe asupra unui nou Guvern. Dacă Parlamentul nu se pronunţă în cele 10 zile, Guvernul se consideră automat căzut şi se face o nouănominalizare.
Se elimină din Constituţie prezumţia caracterului licit al averii. Prezumarea caracterului licit se poate face în lege, nu e nevoie să fie în Constituţie, pentru că acolo se pot descrie şi condiţiile în care se întâmplă asta.
Propunerea primului ministru de revocare şi de numire a unor membri ai guvernului se poate face numai după consultarea cu Preşedintele.
Limitarea posibilităţii Guvernului de a-şi angaja răspunderea în faţa Parlamentului: se poate face o singură dată pe sesiune parlamentară cu excepţia bugetului de stat şi a bugetului de asigurări sociale.
 http://www.infoalternative.net/
Sursa: Centrul de Informare Alternativa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu