marți, 7 iunie 2011

Reorganizarea administrativ-teritorială “sparge coaliţia de guvernământ?

Cititi articolul:
Cine este deranjat de o Romanie a regiunilor? De asemenea rugam cititorii sa acceseze linkurile din text.
Se pare ca visul lui Basescu e pe cale sa se implineasca…. intr-adevar, inca de pe vremea cand era Primar General, acesta a militat pentru o tot mai larga autonomie locala si chiar pentru o regandire a sistemului administrativ-teritorial. In acest punct, ideile sale s-au intalnit cu cele ale PNL in anii 2004-2005, cand, daca ne amintim bine exista o discutie despre “regionalizare” sustinuta chiar de membrii marcanti ai liberalilor cum este Pavel Uiorean. Aceste idei au fost preluate din mers de PDL si intotdeauna au avut sprijinul UDMR, – formatiune care in mod explicit militeaza pentru o noua impartire administrativ-teritoriala, sperand astfel sa obtina o larga autonomie regionala pentru Tinutul Secuiesc (Székelyföld – Szeklerland)  , dar si pentru alte regiuni istorico-traditionale unde maghiarii au procente destul de importante ( Crisana-Satmar).
Numai ca lucrurile ( se pare) ca nu sunt chiar asa de “roze”, nici pentru PDL si nici pentru UDMR. Daca pana acum ceva vreme varianta UDMR cu 16 regiuni parea ca este unanim acceptata, putand fi eventual “corectata” precum in cea a Comisiei Prezidentiale pentru modificarea Constitutiei, – se pare ca azi Emil Boc a prezentat o harta care nu convine absolut deloc maghiarilor, deoarece are la baza actualele regiuni de dezvoltare si in care Secuimea se regaseste iarasi inglobata intr-o regiune asemanatoare celei numite astazi “Regiunea Centru”. Daca varianta initiala a lui Basescu proceda la ciuntirea Secuimii prin neincluderea Muresului in “Regiunea Transilvania de Est”, dar adaugarea unei bucati a actualului judet Brasov la Harghita si Covasna, ceea ce a stabilit astazi Emil Boc ( dupa intalnirea de aseara de la Cotroceni!) da peste cap planurile UDMR si-i lasa fara… “obiectul muncii” si fara rostul lor in Coalitia actuala de guvernare.
Intr-adevar, fara o Lege a minoritatilor si fara Tinutul Secuiesc, udemeristii nu au ce sa prezinte propriului electorat la alegerile din 2012.
Sursele spun ca s-au starnit deja mari framantari in Uniune, iar adversarii dintotdeauna ai lui Basescu, intre care cel mai acerb este senatorul Frunda, – cer deja in mod imperativ ruperea protocolului.
In teritoriu aparusera deja disensiuni in randul actualei formule de guvernare…. nu strica sa ne reamintim acest lucru.
Va prezentam acum harta propusa astazi de Emil Boc, pentru a intelege exact care este miza supravietuirii actualei coalitii de guvernare ( ultima imagine).
Astazi, intrebat dacă judeţele Mureş-Harghita-Covansa ar trebui să devină o singură regiune, aşa cum solicită UDMR, Gheorghe Flutur a evitat să răspundă: “Discutăm cu aliaţii, toate la timpul lor”.
Se pune in mod legitim intrebarea: Ce a determinat acesta miscare politica? De ce anume ar dori Traian Basescu sa se debaraseze de UDMR, – stiind ca voturile acesteia sunt vitale pentru guvernul Boc?
De asemenea, ne punem intrebarea: Care este pasul ce va fi facut de Uniune?
O alianta cu USL a devenit deja improbabila, a trecut timpul invitatiilor la o colaborare la nivel parlamentar si apoi guvernamental…
Se anunta o vara interesanta, asa cum am spus si in trecut.
 N. Rónai
Sursa: News.ro Ştiri pe Blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu