luni, 6 iunie 2011

Un asterioid de 800 m va lovi Antartica in 2012 scufundand Bucurestiul

Un asterioid de dimensiuni mari (aproximativ 800 m in diametru) va lovi Antartica in 2012, dupa cum se mentioneaza intr-un articol aparut pe site-ul Universitatii British Columbia – Departamentul Astrofizica. interesant este si faptul ca dupa ce materialul a stat pe website cca doua zile a disparut in conditii misterioase, se spune ca la cererea celor de la NASA. Siteul cu pricina nu a facut nicio referire la motivul pentru care articolul a disparut, gasindu-i-se doar “umbra” electronica si o “urma” cu analizorii de siteuri – programe dedicate care pot sa arate cum era configuratia unui site la o anumita data si ora.
La fel de interesant este si faptul ca acelasi site a fost in centrul atentiei in urma cu un an, cand anunta intr-un articol ca pe Luna sunt extraterestri, sau “puteri mai mari decat s-ar fi asteptat cei de la NASA”, ca acesta este adevaratul motiv pentru care oamenii nu s-au mai deplasat pe satelitul Terei (intr-adevar, de aproape 30 de ani n-au mai avut loc astfel de zboruri), dupa care si acest material publicistic a disparut la fel de misterios de pe siteul respectiv.
Afland despre isprava din presa internationala (o stire destul de recenta din Daily Mail si o nota din The Telegraph) am facut ceva investigatii si cu sprijinul colaboratorului nostru Cristian Negureanu am izbuiti sa aflam mai multe. Am dat de un articol care, ca si noi, se intreba acelasi lucru. Datele initiale au fost date publicitatii de catre The Balloon-borne Large-Aperture Sub millimeter Telescope (BLAST) de la McMurdo Station, Antarctica, iar focalizarea s-a facut cu ajutorul Canada-France-Hawaii Telescope de pe Mauna Kea, asa ca informatia nu putea sa dispara chiar fara urma.
La o saptamana de la disparitia articolului, cativa veterani ai astronauticii au declarat ca “omenirea trebuie sa se pregateasca pentru A Big One”. Chris Hadfield este presedintele Asociatiei “Exploratorii Spatiului” , care a pregatit un raport detaliat asupra respectivului corp ceresc. Agentia Spatiala Canadiana isi propune sa trimita un program NEOSSat in martie 2011, care sa ia date despre asteriodul care se afla acum sub Soare, in orizontul stelar, tocmai de aceea fiid destul de dificila depistarea cu telescopul obisnuit, datoritat luminii stralucitoare a astrului zilei. Satelitul canadian va survola Pamantul de la 700 km deasupra Antarticii.
Cercetarile dau o rata de 94% probabilitate ca asteroidul sa loveasca la Filchner-Ronne in scoarta de gheata si sa cauzeze ca 2/3 din gheata din Antarctica sa se scufunde in mare si sa se topeasca. Articolul sustine ca restul de gheata de pe Antartica sa se topeasca in totalitate in maximum doua luni de la impact. “Asta va face ca Oceanul Planetar sa creasca cu 70-80 de metri, ceea ce va fi un dezastru pentru orasele de pe coasta si nu numai.” Intr-o prima etapa, Oceanul Planetar va creste cu 25-30 de metri. Apoi, la 70 de metri. Impactul asupar Romaniei, de pilda, va fi urias. Bucurestiu se aflaintre 60-80 metri fata de nivelul marii, ceea ce va insemna ca multe cartiere ale sale se vor afla sub ape, dupa ce Marea Neagra se va extinde si va trece de Muntii Dobrogei. Bineinteles, ca si autoritatile din Romania trec sub tacere acest fapt.
Mihail Fagarasanu
Sursa: Vuvuzela Ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu