vineri, 8 iulie 2011

Istoricii detectivi: se caută osemintele eroilor anticomunişti Toader şi Avisalon Şuşman

Zece ani au luptat aceştia în Munţii Apuseni. În ‘58, securiştii i-au încercuit într-o şură şi le-au dat foc de vii. Cadavrele au fost ţinute şapte zile în centrul satului, ca să le vadă oamenii, ca în evul mediu .
“Vânătorii de securiști”, conduși de istoricul Marius Oprea, au demarat o investigație în Munții Apuseni, în localitatea Traniș, județul Cluj, care vizează descoperirea locului unde au fost îngropați de Securitate, frații Toader și Avisalon Șușman, fiii celebrului luptător anticomunist, Teodor Șușman.
10 ani au luptat în munţi
 
Frații au acționat în zona Munților Apuseni, în perioada 1948-1958. “Grupul de luptători anticomuniști a fost condus de Teodor Șușman, un om înstărit din satul Răchițele, care, după ce comuniștii au preluat puterea, a preferat să se retragă în munți de unde să întreprindă acțiuni împotriva noii puteri comuniste. Teodor Șușman a plecat în munți împreună cu cei doi fii ai săi, Avisalon și Toader”, spune Gheorghe Petrov, istoric la Centrul pentru Investigarea Crimelor Comunismului.
După mai mulți ani de pândă și măsuri severe împotriva populației care îi ajutau pe partizani, în 1951, Direcția Regională a Securității Statului Cluj, a reușit să îl împuște mortal pe liderul grupării de luptători anticomuniști. Trupul lui Teoder Șușman a fost îngropat într-o râpă de pe raza localității Răchițele, fiind descoperit în 2010 de către cercetătorii de la CICC.
Cei doi fii au avut un sfârșit tragic, au ars de vii
 Frații Șușman au continuat lupta împotriva regimului comunist până în luna februarie 1958 când, în urma unor delațiuni făcute de sătenii din satul Traniș, Securitatea Cluj a aflat locul unde aceștia se ascundeau peste iarnă și anume grajdul unui țăran din localitate, Florea Romul. “Pe baza informațiilor lui Floca Iosif și a materialelor informative, în noaptea de 1 spre 2 februarie a.c. împreună cu trupele de Securitate de la Batalionul Florești s-au efectuat descinderi. Echipa care a acționat la locuința lui Florea Romul a ajuns la destinație la 5.30 și a blocat locuința și grajdul. La pătrunderea în casă, la percheziția făcută în grajd și șură rezultatul a fost negativ”, se arată în raportul Securității Cluj întocmit în momentul în care s-a încercat prinderea celor doi frați Șușman.
În fața numărului mare de militari trimiși în zonă, două batalioane, cei doi frați Toader și Avisalon, nu s-au predat și a deschis focul asupra acestora. Același raport al Securității Cluj descrie faptul cum cei doi frați au murit arși de vii. “La strigătele anormale ale femeii, s-a ordonat ca o echipă de șoc de la trupe să pătrundă din nou în pod și să dea fânul jos. În momentul în care echipa a ajuns în gura podului, echipa a fost primită cu foc, trăgăndu-se asupra locului unde se aflau organele noastre. Pentru intimidarea bandiților s-a dat foc la o căpiță de fân … În acest context echipa de șoc a încercat sa pătrundă de mai multe ori în grajd, însă au fost întâmpinați cu focuri de armă. În această situație s-a dat foc la un colț al grajdului. Nu s-a mai putut pătrunde în grajd din cauza faptului că acesta a luat foc, în acest fel bandiții au ars”, se arată în raportul Securității Cluj.
Istoricul Gheorghe Petrov spune că Centrul pentru Investigarea Crimelor Comunismului încearcă acum, pe baza informațiilor adunate de la localnici, să găsească locul unde au fost îngropați cei doi frați, considerați eroi anticomuniști. “Știm că după ce au murit arși de vii, trupurile lor au fost expuse vreme de șapte zile, la fața locului fiind aduși toți localnicii ca să vadă ce pățesc cei care au curaj să se opună regimului. Vom săpa în locul indicat de o femeie de 90 de ani, la rădăcina unei cioate de brad unde este o piatră”, a mai spus Gheorghe Petrov.
Evz.ro
Sursa: Identitate Nationala

Un comentariu:

  1. Despre demnitate, despre cosit fânul și despre Teodor Șușman:
    http://despredemnitate.wordpress.com/2011/07/16/din-nou-despre-demnitate-si-despre-teodor-susman/

    RăspundețiȘtergere