miercuri, 3 august 2011

Panică în Grecia: Populaţia îşi scoate banii din bănci

Băncile prezente pe piaţa din Grecia au găsit o nouă modalitate de a face bani. Închiriază şi depozitează prin pivniţe, la preţuri tot mai mari, cutii de metal în care grecii au început să îşi ţină economiile. Depozitele bancare sunt istorie în Grecia.
Situaţia financiară a ţării a creat o asemenea panică în rândul grecilor încât ghişeele unităţilor bancare sunt asaltate zilnic de oameni care doresc să îşi retragă banii ţinuţi în depozite înainte de criză. Cozile greceşti sunt însă aproape nevâzute întrucât toţi se furişează şi îşi ascund intenţiile cât pot. „Ne confruntăm cu o fugă-de-bănci tăcută”, spun şi analiştii contrariaţi de atitudinea oamenilor.

De aproximativ 18 luni de când Grecia se confruntă cu probleme economice grave, cel mai vândut produs bancar a devenit cutia de metal în care oamenii îşi ţin acum agoniseala. Statistic vorbind, în fiecare zi între 5 şi 10 greci solicită o asemenea cutie. Subsolurile, unde sunt depozitate casetele cu bani, au devenit şi ele neîncăpătoare, în ciuda preţului de două ori mai mare faţă de anul trecut, pe care banca îl cere pentru a păstra în siguranţă banii. „Lucrez în bancă de 31 de ani şi niciodată nu am văzut atâta panică”, povesteşte un funcţionar bancar pentru „The Guardian”.

Datele oficiale confirmă neliniştea populaţiei care preferă acum să renunţe la dobânzi în schimbul unei oarecare certitudini că nu îşi vor pierde economiile de-o viaţă. Doar în luna mai a a acestui an, grecii au scos din depozitele bancare 5 miliarde euro. Motivul? O teamă generală de a pierde tot, explică şi bancherii potrivit cărora o parte din sumele retrase sunt destinate plăţii unor datorii sau acoperirii  cheltuielilor în creştere. Cea mai mare parte ajung însă în pivniţe, pentru a fi economisiţi.

Situaţia pare a fi similară şi la nivel mai înalt. Investitorii în fonduri sunt la fel de panicaţi ca şi oamenii de rând. „De fiecare dată când pieţele se mişcă, sunt asaltat de telefoane. La celălalt capăt al firului, investitorii întrebă cum să facă să îşi retragă banii din ţară”, povesteşte un manager de fond de investiţii din Atena.

Un alt bancher citat de „The Guardian” spune că oamenii sunt speriaţi de faptul că Guvernul habar nu are ce face. Acesta a dat exemplul unei cunoştinţe care a scos 30.000 de euro din depozite şi i-a ascuns în garaj, într-o geantă. „În geantă oamenii transportau înainte alimente, aşa că este posibil ca banii să fie mâncaţi de şoareci”, detaliază bancherul.

În timp ce pivniţele şi garajele sunt tot mai înţesate de bani, buzunarele oamenilor devin tot mai goale. Salariile funcţionarilor  s-au diminuat în câteva luni cu 30% în 2010 iar 20% din grecii care lucrau la stat şi-au pierdut jobul. Iar concedierile nu se vor opri aici. Chiar şi grecii din clasa medie trebuie să înveţe să trăiască altfel. Pentru mulţi dintre ei, luxul a devenit din posbil în exclus.

Spre exemplu, magazinele din cartierul Kolonaki din Atena erau obişnuite să aibă liste cu clienţi care doreau să cumpere genţi şi haine de firmă. Acum, proprietarii şi-au relocat afacerile în Roma, iar clienţii s-au mutat de la uşa magazinelor la cea a cantinelor sociale. Un preot  care slujeşte la Aghia Triada, o biserică din Pireu, spune că în ultima vreme a observat că tot mai mulţi oameni bine îmbrăcaţi şi curaţi au devenit clienţi fideli la cantina săracilor, unde mâncarea este gratis.
Autor: Alina Stanciu-Stănilă
 Sursa: Money.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu