sâmbătă, 13 august 2011

Perseide 2011: De ce exista aceasta ploaie de stele?

Si in acest an, ploaia de meteori poate fi vazuta pe cer, in noaptea de vineri spre sambata.Specialistii de la Centrul Nasa Marshall Space Flight Center din Huntsville, Alabama, condusi de astronomul Bill Cooke, vor sta la dispozitia curiosilor din toata lumea pentru a le raspunde, pe chat, la intrebarile legate de acest fenomen, se precizeaza pe site-ul oficial al NASA.

Spectacolul de pe cer va putea fi astfel urmarit live si pe site-ul NASA.

Perseidele au fost observate de peste 2.000 de ani si sunt asociate cu cometa Swift-Tuttle care orbiteaza in jurul Soarelui o data la fiecare 133 de ani. In fiecare an, in luna august, Pamantul trece printr-un nor de resturi de la coada cometei, format din fragmente de gheata si praf cosmic. Aceste ramasite intra si ard in atmosfera Terrei datorita frecarii cu aerul generand dare luminoase pe cer.

La noi, acest fenomen a putut fi observat incepand cu noaptea de 8 august, numarul maxim, 20-30/ora, va putea fi observat in noaptea de vineri 12 august incepand cu ora 22:30.

perseide



Perseidele, denumite dupa numele constelatiei din care par ca provin, reprezinta roiuri de meteori activi. Cunoscut popular sub denumirea de ploaie de stele cazatoare, reprezinta fenomenul care dureaza o fractiune de secunda si anume dara de lumina de pe cer, care, astronomic, se numeste meteor.

Particula de praf cosmic care arde energic in atmosfera se numeste meteorid, iar particula de roca care cade pe Pamant este denumita meteorit.
In acest an, Luna este in faza de Luna plina, iar numarul meteorilor vizibili va fi mult mai mic decat de obicei, din cauza luminii puternice a satelitului nostru natural.

Curentul maxim va putea fi observat pe 13 august in jurul orei 2:30, cand se estimeaza ca vom putea observa pana la 100 de stele cazatoare, incepand cu miezul noptii si pana dimineata.

Sursa: Ziare.com

2 comentarii: