luni, 22 august 2011

Singura soluţie de ieşire din criză: războiul !


Oficial, SUA a început să se prăbuşească. Singura soluţie de ieşire din criză: războiul, din păcate…
Într-o analiză pertinentă şi critică a economiei americane, făcută de Phoenix Capital Research, se demonstrează că în perioada următoare “iadul economic, social şi politic” se va instala asupra Americii şi, astfel, asupra lumii întregi. Se pare că criza din 2008 n-a fost decât o “mică încălzire”, iar adevărata criză economică de-abia acum începe.
De circa 80 de ani, SUA fiinţează într-un sistem capitalist “familial”, în care politicienii oferă favoruri politice şi economice în favoarea câtorva companii, în schimbul mitei sau donaţiilor. Acest sistem a fost ajutat şi prin complicitatea lui Federal Reserve (banca naţională a SUA, cea care emite dolarii). Federal Reserve a răspuns la toate situaţiile economice grele din istorie printr-o singură acţiune: tipărirea de cât mai mulţi bani. Atunci când economia nu mergea bine, Federal Reserve deschidea robinetul de dolari. Totodată, aceeaşi bancă centrală a finanţat şi “balonul creditelor” care s-a spart în 2008.
Bill King, un analist economic şi investitor, a realizat o hartă extrem de interesantă a economiei SUA din 1965 până în prezent. Harta prezintă creşterea PIB-ului american în termeni nominali (linia albastru închis de sus), capitalizarea bursieră (indicele Dow Jones – linia neagră de la mijloc) şi creşterea reală a PIB-ului (fără inflaţie, adică fără banii pompaţi de Federal Reserve – linia albastru deschis de jos). În termeni nominali PIB-ul SUA este de 2923 miliarde de dolari; în termeni reali (neafectat de inflaţie, adică creşterea economică reală), PIB-ul este de doar 550 miliarde de dolari! Aşadar, “miracolul” economic al SUA nu este deloc miracol, ţinând cont că Federal Reserve a început să pompeze dolari masiv începând din anii 1970, astfel încât creşterea PIB-ului american să pară a fi una spectaculoasă. Aşadar, totul n-a fost decât o înşelătorie, menită “să-i prostească pe proşti” (conform unui citat celebru).
În criza din 2008, Federal Reserve a oferit ajutoare totale de 11 trilioane de dolari, alte 2 trilioane de dolari fiind transferaţi la datoria publică. Dar acum în 2011, toată lumea şi-a dat seama că Federal Reserve nu poate face faţă. Cu alte cuvinte, SUA va intra în adevărata criză, iar jocul s-a terminat. SUA şi sistemul ei politic, economic şi monetar va arăta extrem de diferit în următoarea perioadă. Va exista şomaj masiv, dar şi închideri de bănci, revolte ale populaţiei, instalarea legii marţiale pe teritoriul american. Vor exista războaie comerciale şi, de ce nu, un al treilea război mondial.
Nu degeaba spunea cineva că crizele economice se rezolvă prin două căi: prin inflaţie sau război. Cum inflaţia şi-a dovedit limitele, nu mai rămâne decât soluţia războiului…
Sursa: News.ro Ştiri pe Blog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu