miercuri, 24 august 2011

SOCANT! Un nou “Cernobal” a fost tinut secret de ucraineni

SOCANT! Un nou “Cernobal” a fost tinut secret de ucraineni
Un grup de ecologi independenti a descoperit in regiunea ucraineana Dnepropetrovsk o zona in care nivelul radiatiilor radioactive este mai mare chiar decat in celebrul Cernobal, anunta cotidianul Segodnya, preluat de marile agentii de presa din lume.
In prima instanta, autoritatile locale au negat raportul, sustinand ca ecologistii au folosit echipament stiintific neautorizat in Ucraina. Locul cu pricina este o mina de uraniu abandonata, situata in apropierea satului Dovhyvka.
"Detectorul meu de radiatii s-a oprit la valoarea de 2.611 micro Roentgeni pe ora, in timp ce nivelul normal de radioactivitate trebuie sa fie in jur de doar 30 de Roentgeni pe ora, pentru ca expunerea sa nu devina periculoasa. Pana si in apropierea reactorului de la Cernobal, nivelul radiatiilor nu trece in prezent, de 500-600 micro Roentgeni pe ora. Radiatiile nu-i vor ucide instananeu pe oameni, dar nici bine nu le va fi pe viitor. Problema cea mai grava consta in faptul ca nu exista niciun semn care sa avertizeze oameni de pericolul din acesta zona", declara Oleskiy Vedmidsly, conducatorul echipei de ecologisti care a efectuat masuratorile la mina de uraniu.
Organizatiile ecologiste din Ucraina sustin ca o cantitate de peste 7 milioane de tone de steril radioactiv se afla ingropata sub mina abandonata. Localnicii isi pasc oile si vitele in apropiere, neavand nici cea mai mica idee de pericolele la care se expun.
Regiunea Dnepropetrovsk se afla la mai putin de 700km de Romania. Click pentru harta
Sursa: RiaNovosti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu