luni, 12 septembrie 2011

FOTO Explozie la o uzină nucleară din Franţa, din zona Marsilia. Un mort şi patru răniţi

Autor: Mihaela Stoica 

Centrala nucleară de la Marcoule

 
O explozie s-a produs la uzina nucleară Centraco, din zona Marsilia. În prezent, nu se ştie dacă au existat scurgeri radioactive.
UPDATE 17.25 „Explozia a avut loc la centrala de gestionare a deşeurilor nucleare Centraco, nu la centrala Marcoule. Centraco se află în apropierea acesteia, în Codolet, o comună de 700 de locuitori, aflată la 100 de km de oraşul din sudul Franţei Marsilia“, a spus, pentru Adevărul Europa, Daphné Charleton, directorul de comunicaţii al Foratom (Forumul European pentru Energie Atomică), asociaţia de comerţ a industriei energiei nucleare din Europa, cu sediul la Bruxelles. Citeşte mai multe aici

Pe Aceeaşi Temă

UPDATE 16.55 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi-a activat centrul pentru urgenţe imediat după producerea exploziei la uzina nucleară din Franta, a anunţat directorul AIEA, Yukiya Amano.
Amano a spus că AIEA a cerut informaîii din partea autorităţilor de resort din Franţa. "Suntem în faza de început", a adăugat el.
UPDATE 16.30 O purtătoare de cuvânt a Ministerului francez al Energiei a confirmat că explozia "nu a ocazionat scurgeri radioactive", potrivit AFP.
Potrivit unui purtător de cuvânt al EDF, societate a cărei filială Socodei exploatează centrul, "acesta este un accident industrial, nu un accident nuclear".

n acest tip de furnal, există două tipuri de deşeuri: deşeuri metalice (vane, pompe, unelte) şi deşeuri combustibile precum mănuşile sau salopete de lucru ale tehnicienilor", a declarat el.

"Incendiul declanşat de explozie a fost controlat", a adăugat EDF.
UPDATE 16.00 Bursa din Paris şi-a accentuat luni declinul, la peste 5%, după explozia produsă la uzina nucleară franceză, transmite Reuters.
UPDATE 15.54: Româncă din Grenoble: „După explozia nucleară, oamenii au fost liniştiţi prin mass-media"
UPDATE 15:20 Sunt patru persoane rănite, potrivit Le Figaro.
UPDATE 15:00 Sunt persoane rănite, dar nu se ştie cu exactitate numărul, potrivit cotidianului MidiLibre.
Ştirea iniţială:
Potrivit France 3, o persoană a decedat, iar alte trei sunt rănite. Accidentul s-ar fi produs în urma unui incendiu la un depozit de stocare a deşeurilor radioactive.

Incidentul a avut loc la un cuptor de topire al deşeurilor nucleare Centraco la uzina ce aparţine societăţii Socodei, o filială a FED, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei pentru Energie Atomică (CEA).
"Acum, nu există nicio eliberare (radioactivă n.r.) spre exterior", a adăugat el.
Prefectura a anunţat însă că explozia a generat un risc de scurgere radioactivă.

În zona accidentului a fost instalat un perimetru de securitate având în vedere riscul unor asemenea evenimente. Pompierii nu au putut până în prezent să evalueze amploarea accidentului.
Potrivit cotidianului, Midi Libre, explozia a avut loc la ora locală 11:45 (12:45 ora României).
Locul unde a avut loc explozia este un sit nuclear foarte vechi, creat în 1956. Situl nu mai produce acum electrictate, dar e specializat în tratarea deşeurilor nucleare.
Sursa: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu