Un posibil fragment din satelitul UARS, prăbuşit în SUA / FOTO: YouTube
Imaginea 1/2
Mai multe videoclipuri care ar înfăţisa satelitul au fost filmate în Texas şi în California de posturile de televiziune.

Într-un filmuleţ apărut la Good Morning America, satelitul poate fi văzut pe cerul Californiei.

Un video amator, de 46 de secunde, apărut la televiziunea locală KSAT, arată o lumină puternică portocalie deasupra San Antonio, Texas.

Un video postat pe YouTube a surprins un obiect mare care ar putea fi un fragment din satelit, în jurul orei locale 03.55, în Valea Maro, lângă Imperia, în nordul Italiei. Utilizatorul scrie că obiectul s-a prăbuşit, cu un zgomot puternic.

Satelitul UARS s-a prăbuşit în această noapte pe Pământ, dezintegrându-se în mai multe fragmente, în timp ce intra în atmosferă, deasupra Pacificului,
a confirmat NASA.

NASA a anunţat că Upper Atmosphere Research Satellite a căzut pe Pământ în noapte de vineri spre sâmbătă, între orele 23:23 şi 01:09, ora locală americană. Baza aeriană Vandenberg din California a precizat că satelitul a intrat în atmosfera deasupra Oceanului Pacific, iar fragmente din el au căzut în largul coastei de vest a SUA.

Timpul şi locul exact sunt încă calculate. NASA a precizat că nu au fost reportate daune în urma prăbuşirii satelitului.

Satelitul a fost monitorizat de toate instrumentele posibile, inclusiv un radar gigantic.

http://www.space.com/video






Dacă însă găsiţi o bucată din satelit, cel mai bine este să o lăsaţi acolo, să nu o atingeţi şi să chemaţi autorităţile, spune NASA.
Mare cât un autobuz, satelitul se afla pe orbită de 20 de ani, pentru a strânge informaţii despre stratul de ozon.
Satelitul are 6 tone, dar s-a dezintegrat aproape în totalitate din cauza frecării cu aerul. A fost pus pe orbită în 1991 de naveta Discovery pentru a analiza schimbările climatice. UARS a fost scos din funcţiune după ce a rămas fără combustibil, în 2005.
Este mai mic decât Skylab, un satelit care a reintrat în atmosfera terestră în 1979 şi care era de 15 ori mai greu decât UARS. Skylab s-a prăbuşit în Australia de Vest, iar guvernul american a trebuit să plătească o amendă de 400 de dolari statului australian.
Un alt satelit, Sputnik 2, s-a prăbuşit pe Pământ în 1958, parcurgând distanţa dintre New York şi Amazon în zece minute. A fost văzut de mulţi oameni şi a lăsat o urmă de steluţe colorate.