vineri, 21 octombrie 2011

România, din nou sub ploaia de stele: Orionidele pot fi văzute în această noapte

Photo: Adam Block/NOAO/AURA/NS
Românii dezamăgiţi că nu au văzut din cauza norilor ploaia de stele de la începutul lunii ar putea să-şi ia revanşa în această seară. Câte 25 de stele căzătoare pe oră se vor putea vedea în această noapte pe cerul României, conform calculelor Organizaţiei Mondiale de Meteori. Este vorba de curentul de meteori Orionide, renumiţi pentru strălucirea lor.
Dacă Draconidele au fost imposibil de văzut în România în noaptea de 8 spre 9 octombrie din cauza cerului înnorat, Orionidele promit o noapte spectaculoasă pe bolta cerească. Ploaia de stele va fi vizibilă din afara oraşelor aglomerate, în condiţii meteorologice favorabile, dacă cerul va fi senin.

Potrivit ANMH, "Spre seară, cerul va fi variabil, cu înnorări în cursul nopţii în regiunile vestice şi nord-vestice, unde local va ploua slab. Vântul va sufla slab până la moderat".
În această seară, Pământul trece prin norul lăsat în urmă de coada cometei Haley, stelele căzătoare provenind din constelaţia Orion.
"Spre deosebire de Draconide, activitatea Orionidelor nu e atât de mare, dar e interesant să le vedem pentru că particulele astea de praf aparţin cometei Halley, care o dată la 76 de ani ajunge în apropierea Soarelui. Practic, sunt nişte rămăşite din coada acesteia care ard în atmosferă", a explicat, pentru gândul, Adrian Şonka, reprezentantul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Capitală.
Specialistul nu a specificat un interval orar în care va fi atins maximul de intensitate în cazul acestor meteori. "Important este să privim cerul nopţii după miezul nopţii până dimineaţă", a adăugat Şonka. Potrivit sursei citate, Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Capitală nu va fi deschis în timpul nopţii, ci va avea program normal, mai ales că fenomenul Orionide este unul anual.
Următoarele ploi de stele
Amatorii de "ploi de stele" pot să-şi bifeze în calendar şi data de 4 noiembrie, când va avea loc un alt fenomen astronomic numit Tauride. În principiu, nu se pot vedea mai mult de 10 meteori pe oră, potrivit site-ului Observatorului.
Un alt eveniment astronomic, Leonidele, au maximul în zilele de 16, 17 sau 18 noiembrie. În acest interval se pot vedea circa 10-15 meteori pe oră. Între 1998-2002, Leonidele au fost foarte bogate în meteori, pentru că sursa acestui curent, cometa Tempel-Tuttle, a trecut prin apropierea Soarelui.
Între 13 şi 14 decembrie, vom asista şi la curentul de meteori numit Geminide, care în timpul maximului de intensitate produc între 60-80 meteori pe oră.
Articol de Aura STAN
Sursa: gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu