joi, 6 octombrie 2011

Universuri paralele: Viata există în Universurile paralele Multiverse

În 1954, un tânăr candidat la doctorat la Universitatea Princeton  pe nume Hugh Everett III, a venit cu o idee radicala: exista universuri paralele , exact ca  universul nostru. Aceste universuri sunt toate legate de ale noastre, într-adevăr, ele se ramifică cu al nostru, şi universul nostru este legat de celelalte. În cadrul acestor universuri paralele , războaiele noastre au avut rezultate diferite decât cele pe care le ştiu. Specii care sunt dispărute în universul nostru au evoluat şi adaptat în altele. În alte universuri , noi, oamenii, poate am devenit cale de disparitie.

Acest gând depaseste capacitatea de intelegere a mintii şi totuşi, este încă uşor de înţeles. Noţiuni de universuri paralele sau dimensiuni care se aseamănă cu ale noastre, au apărut în lucrări de science fiction şi au fost folosite ca explicaţii pentru metafizica.

Cu Teoria Lumi Multiple, Everett a încercat să răspundă la o întrebare destul de alunecoasa legate de fizica cuantică : de ce problema cuantica se comporta haotic? Nivel cuantic este cel mai mic detectat de stiinta până în prezent . Studiul fizicii cuantice a început în 1900, când fizicianul Max Planck a introdus pentru prima dată conceptul in lumea ştiinţifică. Studiul lui Planck despre radiaţii a dat câteva constatări neobişnuite care contrazic legile fizicii clasice. Aceste constatari au sugerat ca exista alte legi care guverneaza în univers, care operează la un nivel mai profund decât o ştim.

Universuri paralele: Divizat sau Corzi(String)?

Teoria Lumi Multiple şi interpretarea de la Copenhaga nu sunt singurii concurenţi încercând să explice nivelul de bază al universului . De fapt, mecanica cuantica nu este chiar singurul domeniu de căutarea în cadrul fizicii pentru o astfel de explicaţie.

În urma faimoasei sale Teorii a relativităţii, Einstein şi-a petrecut restul vieţii sale în căutarea nivelului final, care va răspunde la toate întrebările fizice. Fizicienii se referă la această teorie fantomă ca Teoria Totul.  Fizicienii cuantici cred că ei sunt pe urmele gasirii teoriei finale. Dar un alt domeniu al fizicii consideră că nivelul cuantic nu este cel mai mic nivel , aşa că, prin urmare, nu a putut oferi Teoria Totul.

Acesti fizicienii la rândul lor, în schimb la un nivel teoretic subcuantic solicitata teoria corzilor pentru răspunsuri la toate ale vietii. Teoria corzilor a fost iniţiata de fizicianul Michio Kaku  . Teoria sa spune ca elementele esenţiale ale tuturor problemelor, precum şi tuturor forţelor fizice din univers - cum ar fi gravitaţia - exista pe un nivel subcuantic. Aceste blocuri se aseamănă cu benzi mici de cauciuc - sau corzi- care fac cuarci up - particule cuantice - şi, întorc electronii , şi  atomii, şi celulele şi aşa mai departe. Exact ce fel de problema este creată de siruri de caracterecorzi şi de modul în care materia se comportă, depinde de vibraţia acestor corzi. Acesta este maniera în care întregul  nostru univers este compus. Şi în conformitate cu teoria corzilor, această compoziţie are loc în 11 dimensiuni distincte . Conform teoriei, universul nostru este ca un balon care există alături de universuri paralele similare. Spre deosebire de teoria Lumi Multiple, Teoria corzilor presupune că aceste universuri pot veni în contact unul cu altul. Gravitatea poate circula între aceste universuri paralele. Atunci când aceste universuri interacţionează, un Big Bang ca cel care a creat universul nostru apare.

Einstein nu a trăit suficient de mult pentru a vedea că cercetarea lui despre Teoria Totul este luata de alţii. Apoi, din nou, în cazul în care Teoria Lumi Multiple este corectă, Einstein este încă în viaţă într-un univers paralel. Poate că în acest univers, fizicienii au găsit deja Teoria Totul.

Mai jos patru documentare explorează posibilitatea  Universuri Paralele Multiverse şi  sunt alte universuri  care încearcă să comunice cu al nostru,deja? Discovery Channel - Curiozitati: Universuri paralele - sunt ele reale? [04 septembrie 2011]





National Geographic: Naked Ştiinţă - Universuri paralele [19 mai 2011]



History Channel: Universul - Universuri paralele Multiverse [18 noiembrie 2008]




BBC Horizon - Universuri paralele [14 februarie 2002]



Sursa: ufo-blogger.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu