marți, 8 noiembrie 2011

Ce s-ar întâmpla dacă asteroidul 2005 YU 55 ar lovi Terra

Deşi cercetătorii NASA dau asigurări că asteroidul care va trece mâine pe lângă Terra nu reprezintă un pericol pentru omenire, un cercetător de la Universitatea Purdue a calculat ce s-ar întâmpla dacă acesta ar lovi Pământul.

Asteroidul 2005 YU 55 are dimensiunile unui portavion, dar nu reprezintă un pericol pentru oameni / FOTO: REALITATEA TV
Dacă ar lovi Terra, asteroidul care va trece mâine pe lângă noi ar crea o explozie de 4.000 de megatone, un crater cu diametrul de patru mile şi adânc de peste 500 de metri şi ar produce un cutremur cu magnitudinea de şapte grade pe scara Richter, a calculat un cercetător al universităţii americane Purdue.
Cum Pământul este acoperit în mare parte de oceane, există mari şanse ca o eventuală coliziune să declanşeze şi un tsunami gigantic, scrie jconline.com.
Asteroidul care are un diametru de 400 de metri şi o greutate de 55 de milioane de tone va trece la aproximativ 323 de mii de kilometri de Pământ, o distanţă mai mică decât în cazul perigeului lunar, atunci când Luna se află la cea mai mică distanţă de Pământ.
În pofida acestei apropieri periculoase, având în vederea că dimensiunea asteroidului se apropie de cea a unui portavion, experţii de la susţin că de această dată nu există niciun pericol pentru pământeni, scrie Agerpres.

Astronomii din emisfera nordică vor putea urmări acest obiect spaţial cu numărul de cod 2005 YU 55 prin intermediul telescoapelor, dar asteroidul va fi greu de văzut cu ochiul liber.

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu