joi, 3 noiembrie 2011

Interiorul si varsta Pamantului

  Interiorul Pamantului                                                                                                       
In centrul Pamantului se afla “miezul” sau “nucleulPamantului”( cu grosimea de aproximativ 3400 km, de consistenta fluida,alcatuitdin elemente grele (metale grele mai ales fier) , unde au loc reactii atomicede fuziune in conditiile unor temperaturi si presiuni ridicate. Stratul urmatoreste”mantaua Pamantului cu grosimea de 2900 km.Mantaua este alcatuita din rociplastice , predominand silicatii si oxizii.
Scoarţa variază considerabil în grosime, fiind maisubţire sub oceane şi mai groasă sub continente. Miezul intern şi Scoarţa suntsolide. Miezul extern şi mantalele sunt plastice sau semi-fluide. Diferitelestraturi sunt separate prin discontinuităţi care suntevidente în datele seismice; cea mai cunoscută este discontinuitatea Mohorovicic, dintre scoarţa şi mantauasuperioară.
Miezul este compus probabil in majoritate din fier(saufier/nichel),fiind posibila si prezenta altor elemente mai usoare.Temperaturilein centrul miezului pot ajunge la 7500 K ,mai fierbinte decat suprafataSoarelui.
Mantaua inferioara e compusa mai mult dinsiciliu,magneziu si oxygen,cu ceva fier,calciu si aluminiu.
Mantaua superioara e alcatuita din olivina si piroxen(silicati de mangneziu si de fier) ,calciu si aluminiu.Cunoastem toate acesteadoar din tehnicile seismice ,monstre din mantaua superioara ajungand lasuprafata sub forma de lava din vulcani,insa majoritatea Pamantului esteinaccesibila.
Scoarta este compusa in principal din cuart (dioxid desiciliu)  si alti silicati de exemplufeldspat. Luat ca un intreg Pamantul are urmatoarea compozitie (in functie demasa):
34,6% fier
29,5% oxigen
15,2% siciliu
12,7% magneziu
2,4% nichel
1,9% sulf
0,05% titan
          Spredeosebire de celelalte planete terestre,scoarta Pamantului este impartita incateva placi separate,care plutesc independent pe mantaua fierbinte dededesubt. Teoria care descrie aceasta se numeşte tectonica. Secaracterizează prin două procese principale: extindere şi încălecare.
Extinderea are loc atunci când două plăci se îndepărteazăuna de cealaltă şi se creează porţiuni noi de scoarţă din magma de dedesubtieşita la suprafaţă. Încălecarea plăcilor tectonice are loc când două plăci seciocnesc şi marginea uneia se scufundă sub cealaltă, topindu-se apoi îninteriorul mantalei. Mai au loc şi mişcări transversale la marginile unor plăci(de exemplu falia San Andreas în California) şi coliziuni între platourilecontinentale (de exemplu India/Eurasia).
Structura interna a Pamantuluiare intentia de discontinuitate sau grosimile variabile a straturilor rocilorce pot favoriza miscarile seismice.
Varsta Pamantului
Cu ajutorul substantelor radioactive naturale din rocilestravechi, s-a putut stabili varsta Pamantului. Aceste substante se transforma,in cadrul unei perioade determinate, intr-o alta substanta. Masurand sicomparand cantitatea de substanta veche si noua, se poate calcula catasubstanta initiala a existat. S-a ajuns astfel la concluzia caPamantul are varsta de 4600 milioane de ani.
Daca e sa ne imaginam toata aceasta perioada cafiind un singur an, putem spune ca Pamantul s-a nascut pe 1 ianuarie. Abia lasfarsitul lui noiembrie au aparut primele vietuitoare; dinozaurii au avutperioada lor de glorie cam pe la 18 decembrie. Primii oameni au aparut abia pe31 decembrie, cam la patru ore inainte de miezul noptii.
In perioada relativ scurta (dupa standardeleastronomice) de 500.000.000 de ani
eroziunea si procesele tectonice au distrus si recreatcea mai mare parte din supratafa Pamantului si prin urmare au distrus aproapetoate urmele lasate de fenomenele geologice mai recente. Astfel s-a pierdut istoria cea mairecenta a Pamantului.
Sursa: ……Astro……

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu