vineri, 4 noiembrie 2011

Vine mica eră glaciară. Cum arată ea? IMAGINI FASCINANTE

Meteorologii britanici au stârnit o uşoară îngrijorare luna trecută când au anunţat că ne-am putea confrunta cu o nouă mică eră glaciară. Se ştie că ultima mini-glaciaţiune a avut loc în Evul Mediu. Dar există şi imagini care să depună mărturie pentru frigul din iernile ce au lovit Bătrânul Continent?

Vânatori în zăpadă - de Pieter Bruegel cel Bătrân (Ţările de Jos) / FOTO: wikipedia
Imaginea 1/5
Mica eră glaciară din Evul Mediu, o perioadă de răcire a temperaturii care a afectat Vestul Europei, a durat între anii 1550 şi 1850, potrivit NASA. Specialiştii au anunţat că mini-glaciaţiunea care ar putea veni acum este una mai mică.
Dar cum au trecut oamenii prin precedenta perioadă de răcire? Se ştie, evident, că iernile au fost foarte friguroase şi au ţinut mai mult. Printre consecinţe: coloniştii din Groenlanda au dispărut, orăşele din Alpi au fost distruse de extinderea gheţarilor, potrivit The Guardian. Canalele şi râurile din Marea Britanie erau frecvent îngheţate. Reducerea temperaturii se simţea şi în timpul verilor, care erau răcoroase şi umede.
Mica glaciaţiune a avut un efect negativ asupra activităţii economice şi asupra agriculturii în mod special. Prin urmare, mai multe perioade de foamete au avut loc în unele regiuni.
Dincolo de datele din documente, au rămas şi imagini din perioadă cu pricina. Peisaje cu ierni geroase şi aşezări îngheţate au fost surprinse de pânzele pictorilor vremii. Reprezentativ este probabil Pieter Bruegel cel Batrân şi tabloul său "Vânători în zăpadă", imaginea iernii absolute într-un orăşel din Ţările de Jos. Tamisa îngheţată apare în două dintre tablourile lui Abraham Danielsz, un olandez care a pictat o mare parte a vieţii la Londra.
Profesorul Hans Neuberger, fostul şef al catedrei de Meteorologie la Universitatea din Pennsylvania, a analizat mai bine de 12.000 de tablouri din perioada micii glaciaţiuni pentru a-şi demonstra teoria potrivit căreia picturile pot oferi o măsurătoare destul de corectă a temperaturii.

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu