duminică, 19 februarie 2012

IONOSFERA AVERTIZEAZA IN CAZ DE CUTREMURE


Acest articol apartine blogului Blog Enciclopedic - 19 Februarie

Savantii din cadrul NASA afirma ca sunt pe cale sa realizeze un nou dispozitiv capabil sa avertizeze in timp util producerea cutremurelor. Acesta ar avea la baza studierea continua a activitatii ionosferei.
Cercetatorii spun ca au descoperit o legatura evidenta intre fenomenele electrice din atmosfera Terrei si cutremurele iminente din scoarta terestra. Un astfel de semnal a fost dat in imediata declansare a cutremurului recent care a devastat mai multe provincii din China.
Multi alti oameni de stiinta raman insa sceptici in fata acestei noi ipoteze, insa Minoru Freund, fizician si director al NASA’s Ames Research Center din California declara pentru BBC:
“Cred ca putem stabili o legatura intre cutremurele de pamant si unele fenomene atmosferice. Sunt optimist pentru ca mai avem de efectuat doar cateva teste care vor certifica odata pentru totdeuna acesta noua ipoteza”.

Studiile sale au vizat in primul rand fenomenele din ionosfera, un strat distinct de atmosfera Terrei, in mare parte datorita incarcaturii sale electrice datorata expunerii la radiatiile solare. 

In nenumarate randuri, satelitii au inregistrat modificari ale ionosferei la inaltimi de 100 pana la 600 kilometri, strict asupra zonelor lovite de cutremure de pamant.
Un astfel de studiu a evidentiat ca, in ultima decada, cele peste 100 de cutremure cu magnitudine de circa 5 grade din Taiwan au fost precedate intotdeauna de fenomene electrice in ionosfera, la inaltimi de peste 35 kilometri deasupra insulei Taiwan.
Sursa: BBC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu