vineri, 2 martie 2012

Bancherii americani dau un calendar precis al falimentului Greciei…


DOCUMENTE ce ridica intrebari ciudate pentru Washington, FMI şi BERLIN:
Un document scris în care apar date exacte şi acţiuni detaliate privind planificarea falimentului grecilor se află în posesia a doi principali șefi de pe Wall Street, care se ocupă de tranzacționări valutare, încă din a doua săptămână a lunii ianuarie.The Slog are însă surse separate, dar coroborative, care afirmă existenţa documentului, precum şi faptul că la nivelul personalului superior al bancii – cel puţin la acea vreme – exista convingerea că planul reprezenta “un calendar, nu o urgenţă”. Planul dă ca dată exactă ziua de 23 martie pentru anunţarea falimentului după încheierea activitățiii.
Bancherilor de pe Wall Street li s-a dat o documentaţie detaliată privind stabilirea unui calendar pentru falimentul grec, inclusiv date exacte şi ”ordine” tehnice cu privire la ultima utilizare a euro ca monedă acolo. Dezvăluirea a ajuns la Slogger’s Roost lunea trecută, moment din care s-a încercat obţinere confirmării acestor dezvăluiri. Aceasta a ajuns în primele ore ale zilei de joi. Una dintre bănci ( care a confirmat dezvaluirea-n.m) este Barclays Capital (Barcap), condusă de controversatul Bob Diamond. Altele (bănci, surse) trebuie să rămână anonime pentru moment, în scopul de a proteja sursele.
Documentul afirmă că Grecia va fi declarată oficial în stare de faliment de către toate agenţiile de rating, după încheierea activităţii, vineri, 23 martie. În week-end toate conturile bancare elene vor fi îngheţate, cu măsuri detaliate de urgenţă, pentru a împiedica zborul capitalului. Este inclusă în hârtii și o listă de excepţii foarte limitate de la ordinul de “neretragere a banilor”. Toate băncile mari sunt instruite să nu să se ocupe de schimb al monedei euro la deschiderea activitățiilor financiare, în Grecia, luni, 25 martie. Toate pieţele financiare din Grecia se vor închide pentru “cel puţin” o zi.
Și totuşi, a fost în imposibil să se stabilească sursa primară a acestor documente. Dar unul dintre interlocutorii The Slog a recunoscut: “le-am sugerat prietenilor de afaceri greci și clienților să vândă repede tot (stocul-n.m), să vândă sau să lease-back [ formă specială de leasing care constă în vânzarea unei instalații (bun) către o societate care are obligația de a o închiria celui care i-a vândut-o ] proprietățile pe care le-au, să-și golească conturile bancare şi să schimbe totul într-o o monedă tare.”
Nu am nici o îndoială că o astfel de planificare și analiză critică care duce la falimentul Atenei poate fi uşor ”aranjată” să pară o planificare în caz de urgenţă. Dar acest lucru nu este impresia pe care sursele Slog au lăsat-o: şi existenţa sa este obligată să ridice în continuare suspiciuni în rândul media despre intenţiile reale ale ”UE de Nord”, Washington şi Troika – în special FMI. Cu atât mai mult cu cât existența așa-zisului document susține şi / sau coincide îndeaproape cu:
1. Washington-ul merge pe mai departe neclintit pe finanţările din partea FMI
2. Intervenţia FMI în discuţiile datoriei Atenei
3. Zvonurile persistente legate de planurile lui Wolfgang Schäuble
4. Dovezile anterioare arătate de către Slog privind coordonarea Americano-germană
5.Seria de tactici de amânare din partea înalţilor oficiali UE, precum şi a Troikăi, începând cu mijlocul lunii ianuarie.
Revizuind cronologia Maratonului datoriilor greceşti, se vede clar că in spatele acestuia se află un destul de evident sabotaj persistent al celor de la Berlin, Bruxelles și FMI:
1. Este a doua saptamana din ianuarie 2012, iar acordul obligatarului este la câţiva paşi mici, de a fi semnat și parafat de către avocați. Intră în scenă Schauble și spune că ” tunsoarea” nu este nici pe departe suficient de scurtă. Liderul deținătorilor de obligațiuni Charles Dalloran se retrage.
2. Intervine Troica în discuţiile dintre Atena și obligatari, și totul se transforma în haos, apoi se împotmolesc..
3. FinMinCom se întâlneşte la Bruxelles şi mai multe zgomote de încurajare sunt făcute cu privire la progresul spre o înțelegere “după week-end”. Apare Merkel cu cererea de concediere a guvernului elen şi de înlocuire a lui cu un comisar UE. Acest lucru produce mai mult de patru zile de întârziere generală, după care Nicolas Sarkozy declară că cererea germană nu a fost niciodată o cerere în adevăratul sens al cuvântului.
4. Lucas Papademos se implică personal şi încheie un acord cu Dalloran. Apoi, el obține sprijinul tuturor liderilor de partid pentru afacere. Suntem aproape de final. Dar apare, din nou, Schauble şi Bruxelles-ul și spun nu, economia ta e într-o stare mai rea decât ne-am gândit noi că este – avem nevoie de o ”tunsoare” mai strânsă şi mai multe economii.
5. Troica este cea care acum vorbește direct cu deținătorii de obligațiuni, Atena stând pe banca de rezervă. Creditorii dau înapoi. Ei sunt de acord cu o rată de procentaj mai mică pentru noile emisiuni de obligaţiuni şi o tăiere de 70%. Venizelos în acelaşi timp se concentrează pe găsirea de economii suplimentare. Papademos intervine din nou cu liderii şi creditori. Suntem acum doar la ore distanță de un acord final. Mario Draghi spune nu, tăierea este prea mare pentru BCE şi insuficientă pentru oricine altcineva.
6. Draghi cedeaza un pic, iar deţinătorii de obligaţiuni spun că “încearcă să fie flexibili”. Suntem la doi paşi mici distanţă de o înțelegere. Reapare Schauble mormăind despre 325 de milioane de euro de care Grecia ar mai avea nevoie pentru menținerea datoriei țării în limite rezonabile, adică de … o miime din totalul datoriei greceşti.
6. Spiritele se încing din nou la Atena. Liderii greci încep să mormăie despre a face ceea ce trebuie să facă, obținerea unui acord semnat și apoi alegeri. Berlin-ul şi FinMinCom cer ca toţi liderii greci de partid să semneze un document prin care li se ordonă să rămână în afacere, indiferent de rezultatele alegerilor. Aceștia pierd încă două zile …. dar deţinătorii de obligaţiuni sunt încă dornici să semneze.
7. Bundensbank lasă să se scurgă informaţii către ziarul german Handelsblatt despre faptul că grecii nu vor putea să satisfacă cerințele obligatarului, şi, astfel, falimentul tehnic este acum o certitudine. Povestea își are originile în biroul „ anti-salvare” al ”șoimului” Jens Weidmann.
8. Deutsche Mittelstands Nachtrichen scoate o nouă poveste susţinând o altă gaură de 2.5 miliarde de euro, găsită în propunerile bugetare greceşti. Povestea este destructurată de către Slog şi alţii şi se dovedeşte a fi o aberație. Dar reuniunea FinMincom de la Bruxelles este amânată şi înlocuită cu o video-conferinţă.
9. Merkel spune că nu are incredere în liderul partidului Noua Democraţie, Antonis Samaras. Liderii atenieni trebuie să semneze acum un alt angajament, după ce 325 de milioane de euro suplimentare au fost stabilite ca necesare şi impuse. Au semnat toți. (miercuri dimineata – ieri – 15 februarie).
10. Ieri după-amiază (miercuri), video-conferința miniştrilor de finanţe din UE începe cu discuția despre reducerea pierderilor sale. O propunere fermă este depusă – de Berlin, se pare – săse împartă următoarea tranşă de salvare în felii mai mici. Următoarea reuniune a Com este stabilită peste şase zile.
11. Schauble descrie datoria greacă ca fiind “o groapă fără fund”. Merkel i se alătură în luptă sugerând ca salvare să fie pusă în ațteptare până după alegerile din aprilie. Acest lucru în mod clar n-are nici un sens, deoarece începând cu 16 martie Grecia se va afla în faliment tehnic ne mai având bani. Iar Schauble a adăugat că într-adevăr, Grecia ar trebui să-și amâne alegerile şi ….. “să instaleze un guvern tehnocrat similar cu cel al Italiei.”
12. Wen Jiabao apreciază cât de frumoasă este Europa pentru vizite, dar Van Rompuy şi Barroso vor veni de departe previzibil, cu mâinile goale.
13. Joi dimineața toată lumea se întreabă în ce stadiu ne aflâm. Venizelos acuză “forţele care încearcă să împingă Grecia din zona euro”. Purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Seibert numeşte această acuză drept “falsă”, şi adaugă, “eu pot spune destul de clar, în numele guvernului federal, că Germania nu a luat nici o astfel de decizie.” Nimeni nu a spus asta, frumosule. Berlinul doarme narcotizat de gândul că Angela Merkel este “categoric împotriva falimentului”. O majoritate a liderilor de opinie de piaţă şi a deținătorilor de obligatiuni cred că UE joacă la cacealma, scrie FT. Iar o sursă franceză spunea la The Slog ieri mai devreme că el crede că Germania ” vorbește de pe poziţia de putere. Nu este nici o îndoială în minţile noastre [în Elysees], că Berlinul are planuri alternative la îndemână “
Nici nu a început bine ziua de lucru în UE şi, deja, principalii jucatori ai ei sunt ocupați cu instalarea de obstacole suplimentare. Șeful Radio Luxemburg, Jean-Claude Juncker a spus: “Consideraţii suplimentare sunt necesare în ceea ce priveşte mecanismele specifice pentru a consolida supravegherea punerii în aplicare a programului şi pentru a se asigura că se acordă prioritate plătirii datoriei.” O intenţie vagă ca ar putea dura pentru totdeauna pentru a fi îndeplinită … sau până în martie 23.
Un înalt oficial german, citat de Reuters a adăugat: “Întrebările care rămân sunt foarte importante pentru Germania şi alte state membre cu privire la sustenabilitatea programului.”
În cele din urmă, nici chiar germanii nu pot vedea în viitor: acest lucru se obţine cu timpul …. și numai în cazul în care ai fost o bună bucată din timp în rândul din față. Profilul recent al Angelei Merkel făcut de Slog, a demonstrat fără dubii că Fuhrerița de la Berlin este mai mult decât capabilă de a fi necinstită.
În ultimele trei săptămâni, mai mulţi oficiali UE au alimentat ideea – iarăși și iarăși – că falimentul grec nu mai este o sperietoare așa cum se credea …. sau mai precis, ne-au spus că a fost o sperietoare. “Acesta ar fi condus la o criză a creditelor şi ne-ar fi lovit imediat pe noi toţi”, a declarat un oficial senior din zona euro. “Acum, cotele [unui astfel de impact catastrofal] sunt ceva de genul 10-20%. Este încă posibil, dar nu mai este o certitudine”.
În primul rând Draghi pompează bani în sistemul bancar, pe urmă axa Troica / Berlin dărâmă încet totul. Acum, fapte incomode vin la lumină cu privire la existenţa “unui plan”, care ar proteja America – distrugând contagiunea greacă – şi de a ajuta zona euro prin concentrarea numerarului disponibil pentru a salva jucatori mai mari ca: Italia, Spania şi Franţa.
Azi dimineață la știri nu se mai vorbea despre ținerea alegerilor în aprilie, ci în mai sau iunie. Venizelos căuta în continuare bani în timp ce politicienii cu jumătate de normă la tv își împrăștiau, iarăși și iarăși minciunile, cu ajutorul moderatorilor. Mâine? Numai Dumnezeu știe ce vom mai afla pe la ”știri”. Îi sfătuiesc pe toți cei ce au bani la băncile grecești din România să-i retragă și dacă sunt euro să-i schimbe, chiar și în lei. Grecia nu mai este o țară suverană, este un zombi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu