joi, 29 martie 2012

NSA TINTESTE SUPRAVEGHEREA TOTALA A COMUNICATIILOR GLOBALE. MEMORIA FIAREI ELECTRONICE MAI MARE DE 1000 DE ORI DECÂT TRAFICUL ANUAL DE DATE AL INTERNETULUI



Acest articol apartine blogului Blog Crestin Ortodox


Într-un deşert din Utah se clădeşte noul „centru de date“ al Agenţiei Naţionale de Securitate, NSA – o construcţie a superlativelor: serverele NSA ocupă o suprafaţă de aproape un hectar şi memoria lor are o capacitate de o mie de ori mai mare decât traficul anual de date al internetului.Până de curând, orăşelul Bluffdale, situat într-o vale paşnică din Utah, era cunoscut mai ales pentru comunitatea de 9.000 de poligami mormoni care locuieşte în el. Însă acest lucru este pe cale să se schimbe, după cum relatează publicaţia americană Wired: Agenţia Naţională de Securitate NSA, „cel mai secret serviciu secret” al Statelor Unite, a început în apropierea oraşului construcţia unui „centru de date” în valoare de două miliarde de dolari. Deşi numele complexului sună inofensiv, el nu reflectă în totalitate ceea ce va conţine clădirea: ochii, urechile şi creierul spionilor americani.

Un hectar de servere pentru supravegherea totală
Conform unui oficial citat de Wired, „oricine comunică este o ţintă”. Aceasta este, se pare, noua deviză a NSA, adoptată după o serie de atacuri teroriste împotriva unor ţinte americane, care a umilit spionii agenţiei. După 11 septembrie 2001, NSA a devenit recipientul unor bugete de zeci de miliarde de dolari, pe care directorii agenţiei au decis să îi investească în colectarea şi analiza computerizată a tuturor datelor pe care le pot obţine – şi care nu sunt deloc puţine: traficul anual al internetului este estimat să ajungă în 2015 la 966 exabiţi (spre comparaţie, conform unei estimări a unuia dintre fondatorii Google, Eric Schmidt, toate informaţiile acumulate de omenire de la începutul său până în 2003 ar însuma 5 exabiţi – sau 5 miliarde de gigabiţi).
Capacitatea serverelor NSA, care vor fi amplasate în patru hale de dimensiuni gigantice, ocupând o suprafaţă de aproape un hectar, face însă ca acest volum de date să pară insignifiant: până la un yottabit (un milion de exabiţi) de informaţii vor putea fi stocate în baza de date a spionilor americani. Acestea vor cuprinde aproape toate formele de comunicaţie existente: de la e-mailuri private, înregistrări audio ale unor convorbiri telefonice sau căutări pe Google până la tichete de parcare, itinerare personale de zbor sau cărţi cumpărate de la librăriile online. „Într-un fel”, constată Wired, „aceasta este realizarea programului, iniţiat de administraţia Bush”.
Însă desigur că nu supravegherea tichetelor de parcare va fi principala preocupare a NSA; datele cele mai importante pentru agenţia de spionaj sunt cele aflate în aşa-numitul „deep web” – altfel zis, în adâncurile internetului – care conţine baze de date sau raporturi şi comunicaţii guvernamentale codificate, la care publicul nu are acces.
Pentru colectarea acestor date, NSA a creat programul „Stellar Wind”, care constă din amplasarea de aparatură de înregistrare şi transmisie în 10-20 noduri de comunicare ale companiilor americane de telecomunicaţii. Conform unui fost oficial al agenţiei, William Binney, citat de Wired, încă de la începutul programului erau înregistrate zilnic peste 320 milioane de convorbiri telefonice (cifra a crescut între timp la peste 1,5 miliarde de convorbiri) – „o violare a Constituţiei”, după Binney: printre convorbirile înregistrate se numără, de exemplu, şi cele ale jurnaliştilor americani. „Suntem doar la un pas distanţă de a deveni un stat totalitar”, conchide Binney.
Super-supercomputerul NSA
Ultima linie de apărare a utilizatorilor împotriva curiozităţii NSA este – încă – tehnica de criptare AES (Standard Avansat de Criptare), folosită pentru a închide datele trimise într-o „carapace” codată; majoritatea programelor de e-mail şi a browserelor o utilizează pentru protejarea datelor sensibile, iar până acum aceasta s-a dovedit atât de sigură încât până şi NSA o recomandă pentru comunicaţiile ultra-secrete ale administraţiei americane. Totodată, însă, agenţia de spionaj şi-a concentrat o bună parte din forţe pe spargerea sistemului de criptare. Teoretic, cel mai modern standard nu poate fi spart cu mijloacele existente la această oră: conform Wired, timpul necesar pentru încercarea tuturor combinaţiilor posibile este mai lung decât vârsta universului. Practic, însă, NSA a construit în centrul său din Oak Ridge un supercomputer care este, probabil, cel mai rapid din lume (performanţele sale sunt, bineînţeles, absolut secrete). Chiar dacă acesta nu va fi capabil foarte curând să spargă cel mai nou standard de criptare, totuşi multe dintre datele care vor fi stocate în Bluffdale au fost criptate cu standarde mai vechi. Un fost expert în criptare al NSA, citat de Wired, spune că şi informaţiile din trecut pot fi folositoare: „putem vedea ce a zis un guvern străin în trecut, şi extrapolând, ne putem face o idee despre cum funcţionează acesta astăzi”.
Din această cauză, experţii NSA au proiectat deja un nou supercomputer, care va fi construit până în 2018. Amplasat în două hale care vor ocupa 2,4 hectare, acesta va putea face un quintilion (10 la puterea 30) de operaţii pe secundă şi va folosi, la capacitatea maximă, 200 megawaţi – suficientă energie pentru un oraş cu 200.000 locuitori. Cu ajutorul său, directorii NSA speră să spargă şi actualele standarde de criptare – devenind, astfel, stăpânii absoluţi ai informaţiilor.
DACĂ AI AJUNS PE ACEST BLOG FĂ-L TE ROG PUBLIC PE ORICE SITE,BLOG,TV-MASS MEDIA şi pe orice alt suport de tip PUBLICITAR…Acest blog nu câştigă sub nicio formă BANI sau alte valori materiale. SUCCES TUTUROR…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu