miercuri, 14 martie 2012

Scrisoarea lui Gregg Braden catre comunitate – 2012


http://edgemagazine.net/2012/02/on-2012/
In sfarsit, anul 2012 a sosit!
In acest an crucial pentru noi si pentru lumea noastra, este clar ca rolul comunitatii a devenit cheia modului in care navigam catre schimbarile uriase pe care viata pare ca ni le-a adus in cale. Profit de aceasta ocazie, ca sa-mi exprim recunostinta pentru tot ceea ce faceti pentru ca marea comunitate a lumii noastre să devina un loc mai bun. As vrea sa stiti ca nu am fost niciodata mai optimist in legatura cu viitorul si cu lumea care incepe sa se contureze in fata ochilor nostri!
Incepand cu traditiile orale ale popoarelor ancestrale din lumea intreaga, la cele mai pretuite traditii spirituale ale lumii noastre, semnificatia lui 2012 „fereastra schimbării” nu mai este secreta. Stramosii nostri stiau ca acest timp al schimbarii va veni, pentru ca intotdeauna se intampla asa. Ei au inteles natura ciclica a mediului natural de pe Pamant. (vezi cartea Timpul Fractal [publicata de Editura For You] Ei au mai stiut si ca viitorul nostru va fi determinat mai putin de schimbarile in sine si mai mult de noi insine si de alegerea fie sa ne luptam unii cu altii, fie sa ne ajutam unii pe altii, pe masura ce trecem prin aceste schimbari. [vezi cartea Adevar profund, care va fi publicata de Editura For You]
Din diverse motive, cele mai luminate minti ale timpurilor actuale s-au pus de acord asupra acestui subiect. Oameni de stiinta, ingineri, arhitecti, lideri religiosi si spirituali din lume ne avertizeaza ca alegerile pe care le facem in viitorul apropiat vor determina soarta natiunilor, a civilizatiilor si viitorul vietii aici, pe Pamant. (Crossroads for Planet Earth, Scientific American, September 2005)
Am  fost rugat de multi oameni din multe locuri ale lumii sa comentez evenimentele din 2011, unde consider ca vor conduce ele si ce putem sa asteptam de la 2012 si de la anii care vor urma. In loc sa raspund la sute de scrisori, am ales sa raspund intr-o scrisoare adresata comunitatii.
Decorul este aranjat
Nu este niciun secret ca lumea din trecut nu mai exista. Modul conventional de a gandi si de a trai, cu care eram obisnuiti, modul in care gandeam despre slujbele noastre, cariere, bani, bogatie, securitate, vindecare sau rolul Americii in lume se destrama in fata ochilor nostri, mai reprede decat s-au asteptat cei care stiau ca aceste schimbari pot veni. Este un adevar ca noi suntem acum martorii celei mai mari schimbari in domeniul puterii, sanatatii, resurselor si la nivelul modului in care gandim, consemnate in istorie. Si chiar daca expertii au punctele lor de vedere, in legatura cu ce se afla la radacina unei anumite crize sau ce „a mers rau” in anumite situatii, cand pasim un pas in spate si privim la imaginea de ansamblu, ne dam seama ca motivul pentru care se intampla astfel de schimbari masive este ca lumea trecutului nu mai este sustinuta in contextul actual.
De la ideile legate de energie, economie, tehnologice, pana la modul in care gandim in privinta securitatii si a modului in care natiunile lucreaza impreuna, alegerile facute in trecut nu mai functioneaza in lumea de astazi. Pe masura ce descoperim limitele si experimentam consecintele  marii curbei de invatare care ne-a dus catre 2012, ajungem la un punct de cotitura, cu numai doua rezultate posibile: transformarea sau colapsul.
Punctul de cotitura si alegere, 2012
 Dacă traditiile stravechi si stiinta moderna subliniaza maretia timpurilor noastre, ele ne reamintesc un lucru extrem de puternic: noi determinam, prin alegerile noastre, rezultatele. Intrebarea este: Cum facem ca procesul pacii, al cooperarii si al vindecarii sa functioneze in favoarea noastra? Şi mai ales, cum cream un mediu cu o economie sustenabila si corecta? Un mediu in care sa impartasim tot ceea ce ne ofera Pamantul, intr-un mod respectuos si plin de compasiune, cu tot ce inseamna viata? Un mediu in care sa putem crea punti peste prapastiile din structura societatii?
Munca diversificata, pe care am facut-o in ultimii 25 de ani, este raspunsul meu la aceste intrebari. Alegerile pe care le facem in viata sunt o reflectare a modului in care gandim despre noi insine si unii despre ceilalti, despre relatia cu pamantul, despre trecutul nostru. Cred ca atunci cand lucrurile din aceste relatii sunt clare, alegerile noastre devin evidente. Cei care ma cunosc personal, stiu ca sunt un optimist. Sunt si realist, in egala masura. Sunt optimist in legatura cu viitorul nostru si recunosc plin de realism ca suntem acum pe limita intre ceea ce va putea deveni o alegere complet gresita sau o decizie foarte buna. Pentru mine, a sti ca exista posibilitatea de a alege si ca traim momente care le ofera putere alegerilor noastre, imi da un nou inteles si speranta pentru anul 2012, ca an al manifestarii.
 O schimbare in gandire
Asadar, ce cred eu ca ne va oferi anul 2012? Sincer, nu stiu, pentru ca suntem inca intr-un proces de alegere. Ceea ce stiu este ca, pentru a naste o lume cu un destin maret, va fi nevoie de fiecare dintre noi, de diversitatea credintelor si ideilor noastre si de dragostea pentru viata pe care o aducem catre comunitate, in loc sa ne prabusim in intunericul celor mai mari frici pe care le avem. Pentru cei care pot imbratisa, fara sa judece, curba de invatare a trecutului nostru, viitorul poate deveni un loc pentru dezvoltarea unei noi industrii, unde sa apara noi locuri de munca, noi moduri de exprimare personala, a unei noi comunitati bazate pe un mod sustenabil de a gandi, de a trai si de a fi. Pentru cei care se agata de modul vechi si nesustenabil de a trai, 2012 poate sa para ca o implinire a celor mai negre profetii istorice.
Poate ca una din cele mai puternice cai de a determina experienta noastra din lunile care vor uram, este sa facem o transformare in gandire, care sa ne invite dincolo de intrebarea: “Ce pot ca iau din lumea care exista acum?”, pentru a ne intreba: “Ce pot sa-i ofer eu acestei lumi care acum se trezeste?” Modul in care raspundem acestei intrebari, ca persoane individualizate, devine raspunsul nostru colectiv, la ceea ce va urma.
Personal, nu am avut niciodata un sentiment mai bun in legatura cu viitorul si cu posibilitatile care ne asteapta. Acum, totul depinde de noi. Deja, in inimile noastre am ales pacea si cooperarea. Acum este timpul sa ne traim aceste alegeri. Astept cu nerabdare sa lucrez cu voi in acest an si dincolo de el. “
Copyright © 2012 Gregg Braden. All Rights Reserved.
Sursa: editura foryou

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu