sâmbătă, 19 mai 2012

Scenariile viitorului: cum va arata lumea peste o suta de ani?


Economistul Daron Adzhemoglu de la Massachusetts Institute of Technology a elaborat un studiu, extrapoland evolutiile politice, sociale si economice din ulimele secole, pentru a obtine o imagine privind viitorul omenirii in urmatoarea suta de ani.

Concluziile sale nu sunt prea optimiste in ce priveste evolutia mediului si accentuarea inegalitatii sociale, dar prevad progrese spectaculoase in unele domenii, cum este cel al sanatatii - noteaza Kabanik.

Poluarea mediului este principala provocare

Industrializarea puternica a actualelor tari emergente, cu cresterea emisiilor de CO2 nu poate fi decat generatoare de schimbari climatice, care la randul lor actioneaza asupra florei si faunei, inclusiv a omului. 

Alternativa rationala ar fi trecerea masiva la energia "curata", un deziderat irealizabil, fara un acord international unanim. 

Nici vorba nu poate fi de asemenea unanimitate, atata timp cat energia conventionala le produce unora profituri tot mai mari, in timp ce ceilalti n-au incotro si le platesc. 

Una din doua: ori va nascoci cineva un mod de a obtine energie "curata" cu profituri mari, ori dezideratul ramane sortit esecului, cu toate consecintele.

Modernizarea regimurilor islamice

Tinerii din tari precum Egiptul, Siria sau Arabia Saudita sunt tot mai constienti cu privire la faptul ca modul lor de viata este impus de guverne. Ei sunt deja dornici de schimbari politice, iar acestea ii vor indeparta de multe traditii clasice. 

Cand femeile si minoritatile vor reusi sa-si afirme drepturile, religia isi va diminua simtitor controlul asupra vietii sociale.

Razboiul n-are perspective

In ultimii 60 de ani, societatea s-a abtinut de la mari razboaie, mai mult ca oricand in trecut. Tendinta continua. Procesul de educatie, circulatia libera, liberul schimb si, mai ales, negocierile de tot felul descurajeaza optiunea militara. 

ONU are acum destula experienta ca sa pareze atat un razboi rece, cat si o conflagratie de proportii.

Creste speranta de viata si siguranta sanatatii

Noile tehnologii, medicamente si vaccinuri vor reduce numarul de bolnavi si vor prelungi viata. Oferta de servicii medicale din tarile avansate va ajuta Asia si Africa sa-si valorifice mai bine resursele, iar Occidentul sa le foloseasca. 

Peste o suta de ani, este inevitabila criza rezultata din numarul mare de persoane in varsta care trebuie asistate si numarul mic de tineri, care trebuie sa munceasca. Singura solutie este cea de la paragraful urmator.

Robotii vor munci din greu

Ca sa se salveze de la situatia dificila prezentata la punctul precedent, Daron Adzhemoglu considera ca omenirea va fi nevoita sa creeze generatii de roboti inteligenti, capabili sa preia o buna parte din munca manuala desfasurata pe planeta. 

Ei vor putea asigura supravietuirea generatiei in varsta, dar si generatia tanara se ve simti ispitita sa-si menajeze fortele, in contul acestei armate de sclavi automati. Singurul efort din partea lor va ramane intretinerea generatiei de roboti.

Inegalitatea sociala

Aparitia robotilor nu inseamna prosperitatea tuturor. Dimpotriva, vechile contradictii sociale vor reaparea si se vor adanci. 

Fostii proprietari de sclavi vor deveni proprietari de roboti, iar omul de rand se va pomeni ca munca lui nu mai este necesara. 

Prapastia dintre bogati si saraci va atinge paroxismul, atunci cand robotii bogatilor vor sti sa lupte impotriva saracilor razvratiti.

Economia va prospera

In ciuda saracirii a o parte din populatie, economia va prospera datorita tehnologiilor si a robotilor. Este logic sa apara noi puteri, care vor prelua forta economica a lumii, probabil localizate in Asia sau Africa, in timp ce actualele tari dezvoltate, situate in Europa si America de Nord, se vor trezi cu o stagnare, dupa ce le-au transferat celorlalti tehnologiile si experienta acumulata.

O noua democratie va cuceri lumea

Este mai usor sa prezici robotica viitorului, dezvolatrea mediului, evolutia sanatatii sau perspectivele economice, decat sa-ti imaginezi un scenariu despre democratia generatiilor ce vin. 

Pana de curand, modelul de democratie era sistemul american. Astazi, unii asteapta modele noi din China, India sau din alta parte. O psihoza ciudata induce ideea ca, in lume, se cere un nou model de democratie. 

Scenariile sunt abstracte, imaginatia are mai mult aspect de SF, dar n-ar fi exclus ca robotica sau tehnologia, schimband totul, sa aduca un suflu nebanuit, chiar si in democratie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu