sâmbătă, 30 iunie 2012

Cercetătorii confirmă: Titan, luna lui Saturn, are un ocean subteran


Cercetătorii au descoperit cele mai bune dovezi pentru existenţa unui ocean lichid aflat sub suprafaţa lui Titan, luna lui Saturn.

Noile observaţii arată că Titan se deformează din cauza forţei de atracţie gravitaţională exercitate de Saturn, sugerând că există un ocean sub suprafaţa sa. Acest ocean a fost bănuit de mult, însă niciodată confirmat.

Titan este cea mai mare din cele 60 de luni care orbitează Saturn şi este mai mare decât planeta Mercur. Oamenii de ştiinţă bănuiau de mult că sub suprafaţa lui Titan ar putea fi un ocean, precum şi pe lunile lui Jupiter, Ganymede, Callisto şi Europa. Observaţiile anterioare arătau că toată suprafaţa lui Titan pare a aluneca precum brânza deasupra sosului de roşii de pe o pizza.

Acum, felul în care Titan se deformează din cauza forţei gravitaţionale a lui Saturn sugerează că luna are, într-adevăr, un mare ocean subteran din apă sau dintr-un amestec apă-amoniac.

"Apa lichidă oriunde în sistemul solar este unul din principalele scopuri ale explorării planetare pentru NASA. Această descoperire sugerează că mulţi sateliţi naturali din sistemul solar ascund cantităţi imense de apă lichidă", a declarat principalul autor al studiului Luciano Iess, geodezist planetar la Universitatea La Sapienza din Roma.

Pentru a afla mai multe despre interiorul lui Titan, cercetătorii s-au bazat pe sonda Cassini de la NASA, care orbitează Saturn încă din 2004. Ei s-au concentrat asupra puternicei forţe de atracţie gravitaţională pe care planeta Saturn o exercită asupra lui Titan - atât de mare, încât în trecut a smuls bucaţi imense de gheaţă, transformate apoi în inelele planetei. Titan suportă efecte gravitaţionale de 400 de ori mai puternice decât Pământul.

Dup ce cercetătorii au reuşit să afle puterea câmpului gravitaţional al lunii, au reuşit să afle cum este distribuită masa pe Titan şi cum se schimbă ea în funcţie de apropierea de Saturn. Felul în care Titan se deformează sugerează că luna are un interior destul de flexibil, având, probabil, un ocean imens sub scoarţa subţire, de circa 100km grosime.

"Ne aşteptam la un ocean subteran, dar erau doar speculaţii - acum, aceste măsurători au demonstrat că există un ocean subteran", explică Iess. Experţii nu ştiu, însă, cât de adânc este oceanul, ci doar că există un strat lichid.

Aceste mări ascunse ar putea găzdui ingredientele vieţii, o parte din ele fiind deja găsite în atmosfera şi pe surprafaţa lui Titan. "Măsurătorile noastre nu spun nimic despre existenţa vieţii pe Titan, însă există multe molecule organice acolo, şi dacă există apă, avem toate ingredientele pentru formarea vieţii", mai spune Iess.

Experţii vor continua să analizeze satelitul lui Saturn.

Sursa:  RTV.NET


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu