joi, 28 iunie 2012

Întrebarea unui student, pentru care nu s-a găsit un răspuns. Dacă îl ştii, cercetătorii te premiază


Cercetătorii sunt dispuşi să plătească pe cel care va desluşi misterul: de ce apa fierbinte îngheaţă mai repede decât apa rece?

Societatea Regală de Chimie oferă suma de 1.000 de lire sterline pentru persoana care va găsi o explicaţie pentru acest fenomen, scrie Dailymail.co.uk.
Problema nu a putut fi rezolvată nici de Aristotel, Francis Bacon sau Rene Descartes.
Problema ştiinţifică este cunoscută ca efectul Mpemba. Studentul din Tanzania, Erasto Mpemba a lansat întrebarea mai multor profesori, însă nu a ştiut nimeni să-i răspundă.
Mpemba a studiat problema timp de cinci ani şi l-a întrebat pe profesorul Denis Osborne, de la Universitatea Dar es Salaam: dacă iei două recipiente cu un volum egal şi una are 35 de grade, iar cealaltă 100 de grade, cea mai fierbinte va îngheţa prima. De ce?
Profesorul nu a fost capabil să răspundă, iar problema a rămas cunoscută sub numele de efectul Mpemba.
Brian Emsley, reprezentant media de la Societatea Regală de Chimie, a scris în The Guardian că cel care  obţine premiul de 1000 de lire sterline trebuie să aibă o gândire creativă şi să fie convingător.
La acest fenomen contribuie mai multe efecte fizice, însă tot nu a fost descoperit acela care să arate cauza exactă.
Teoriile formulate pe baza evaporare, convecţie şi super-răcirea au fost puse în discuţie, însă întrebarea rămâne în continuare fără răspuns.

Cei care vor să dea un răspuns trebuie să o facă până pe 30 iulie 2012. Detalii aici.



Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu