joi, 7 iunie 2012

Terapiile complementare, acceptate în lupta contra cancerului

Foto: ThinkstockFoto: Thinkstock
Peste 40% dintre pacienţii care au învins cancerul au utilizat şi terapii complementare în asociere cu tratamentele medicale clasice, arată un studiu al Societăţii Europene de Oncologie. Medicina integrativă – asocierea terapiilor alopate cu terapiile complementare – reprezintă o nouă abordare în lupta contra cancerului. Acest concept este acceptat şi de unii medici oncologi din ţara noastră. Unul dintre aceştia este conferenţiar doctor Lucian Miron, şeful secţiei de oncologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi. El este de părere că pacienţii diagnosticaţi cu cancer trebuie să beneficieze de aşa-numita medicină integrativă, adică de toate mijloacele terapeutice disponibile şi autorizate: terapii alopate şi terapii complementare. Conceptul medicinei integrative a fost dezbătut în cadrul Simpozionului "Evoluţia terapiilor complementare antitumorale", organizat la Bucureşti. 
După cum arată conferenţiar doctor Lucian Miron, cancerul reprezintă un termen-umbrelă pentru o patologie grea, complexă, care cuprinde 150-200 de boli diferite. Celula canceroasă capătă şase capacităţi în plus faţă de celula normală. "Ca să putem învinge cancerul trebuie să anihilăm toate cele şase proprietăţi ale celulei canceroase", susţine conf. dr Miron. Dintre cele şase caracteristici, cele care transformă cancerul într-o boală incurabilă sunt: proprietatea celulei canceroase de a metastaza, de a se deplasa în organism; celula canceroasă este nemuritoare, ea se poate înmulţi la nesfârşit; celula canceroasă îşi induce propria homeostazie, îşi creează o reţea de vase sangvine prin care se hrăneşte. "Orice terapie actuală care poate restaura una sau mai multe funcţii ale celulei sănătoase trebuie folosită în tratamentul complex al cancerului", spune conf. dr Lucian Miron. În opinia sa, medicina complementară, care a evoluat către medicina integrativă, reprezintă o soluţie care ajută pacienţii cu cancer să lupte mai eficient cu boala. 

Atitudinea medicilor oncologi faţă de terapiile complementare trebuie să se schimbe, pentru ca relaţia medic-pacient să se îmbunătăţească, arată conf. dr Lucian Miron. "Nu există zi în care să nu fiu întrebat de pacienţi despre medicina complementară", mărturiseşte medicul. Ceea ce nu se întâmplă în cazul majorităţii pacienţilor. Potrivit unui studiu, spune conf. dr Miron, 63%-72% dintre pacienţii cu cancer cu destăinuie medicului curant că utilizează şi terapii complementare. Asta pentru că mulţi dintre ei (61%) cred că medicul nu le-ar permite acest lucru sau că nu e important să ştie, iar în 60% dintre cazuri medicul nu întreabă niciodată pacienţii dacă folosesc terapii complementare. Aceste date demonstrează eşecul relaţiei medic-pacient, afirmă conf. dr Lucian Miron. El atrage atenţia că pacienţii au dreptul să cunoască şi mijloacele terapeutice complementare, mai ales că în prezent medicina complementară a evoluat, s-a modernizat, se bazează pe dovezi ştiinţifice, tratamentele complementare fiind testate în cadrul unor studii clinice riguroase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu