joi, 29 noiembrie 2012

Vampirii sârbi terorizează Europa?


сербия вампир сава саванович
© Foto: «NR2.Ru»

Vestul Serbiei este cuprins de panică. Vânzările de usturoi au explodat! Panica s-a iscat după ce o moară părăsită de la râul Rogachitsa, în apropiere de satul Zarojie din oraşul Bajina Basta s-a dărâmat în mod neaşteptat.

Se crede că în această moară sălăşluia vampirul Sava Savanovici. Iar acum, când adăpostul lui este distrus, oamenii cred că vampirul va începe să iasă la vânătoare.
Edilul local, Miodrag Vujetici a declarat că "Oamenii sunt îngrijoraţi. Toată lumea ştie legenda acestui vampir şi gândul că acum a rămas fără casă şi s-ar putea afla în căutare de victime, i-a îngrozit. Suntem toţi înspăimântaţi”.
El a mai adăugat că este uşor să râzi de aceste temeri dacă nu locuieşti în zonă, însă nimeni din zonă nu se îndoieşte de existenţa vampirilor. Primarul a spus că toţi locuitorii au fost sfătuiţi de Consiliul Local să-şi pună usturoi la uşi şi ferestre, deoarece vampirii nu suportă acest miros şi să se asigure că au cruci în fiecare cameră.
Existenţa vampirilor în vestul Serbiei poate fi considerată documentată: datorită pedantismului funcţionarilor austro-ungari, atrocităţile „vampirilor” au fost înregistrate în documente. Iată ce declară etnograful Vesna Marianovici, doctor în istorie.
„Vampirul din Zarojie (vestul Serbiei) este Sava Savanovici. Iar în satul Kisilefo (nord-estul ţării) a trăit la începutul secolului al XVIII-lea încă un vampir – Petar Blagoevici. Şi tocmai atunci în protocoalele autorităţilor austriece, care au desfăşurat câteva anchete demonstrative în cazuri suspecte de morţi, s-a menţionat pentru prima dată cuvântul „vampir”. Protocoalele au fost publicate şi astfel, prin surse austriece, acest cuvânt a trecut din limba sârbă în Occident”.
Apropo, primele menţiuni despre vampiri nu au fost găsite în Transilvania, aşa cum se consideră, ci pe teritoriul Serbiei şi Croaţiei contemporane. Între altele, data despre vampiri există în decretul ţarului sârb Stefan Dusan din 1342, conform căruia, preoţilor li se interzice participarea la îngroparea şi arderea trupurilor persoanelor suspectate de vampirism. Astfel, patria vampirilor ar trebui considerată Serbia. Din fericire, în tradiţia populară sârbă există multe moduri de protejare împotriva vampirilor. Iată ce declară Tatiana Stoianovici, care şi-a susţinut lucrarea de diplomă pe această temă: „Pentru protejarea de vampiri sunt foarte eficiente păducelul şi porumbarul. De asemenea, pot fi utile formulele magice. De obicei, acestea constau din înjurături. De exemplu, se spune că atunci, când întâlneşti un vampir (morarii ştiu bine acest lucru, deoarece vampirii din Siria locuiesc în principal în mori), trebuie să înjuri genunchiul lui stâng sau să-l trimiţi în munţi sau în ape, dorindu-u să întâlnească pe drum păducel. Împotriva vampirilor pot ajuta şi lucrurile sfinţite sau agheasma. Însă nimic nu vă poate scăpa de vampir dacă nu-l distrugeţi. Cum? În lupta împotriva vampirilor pot ajuta copiii lor. Poporul crede că vampirul poate să se întoarcă acasă şi să locuiască cu soţia lui, s-o ajute în treburile gospodăreşte, iar aceasta să-i nască un copil. Vampirii mai pot fi distruşi de oamenii născuţi în sâmbăta morţilor (în Serbia sâmbăta se consideră Ziua Morţilor). Mormântul vampirilor trebuie găsit şi străpuns vampirul cu păducel”. 

Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu