vineri, 14 decembrie 2012

Care este MIZA cooptării UDMR la guvernare


Liderii USL au ajuns la concluzia că UDMR este importantă în viitorul joc politic pentru modificarea Constituţia şi legii electorale, un alt beneficiu estimat fiind votul de la CCR asigurat de judecătorul Puskas, vital în cazul unui conflict cu Traian Băsescu, au declarat pentru NewsIn surse din PSD.

Care este MIZA cooptării UDMR la guvernare
Care este MIZA cooptării UDMR la guvernare

Pe scurt, iată beneficiile pe care unii lideri USL le iau în calcul ca rezultat al colaborării cu maghiarii.

- USL va modifica fără probleme Constituţia în punctele pe care şi le doreşte şi de asemenea va trece fără probleme şi legea electorală.

- În caz de conflict cu Traian Băsescu, fie că scenariile glisează între varianta optimistă a diverselor piedici puse de Băsescu viitorului Guvern (atac la CCR a unor legi, refuzul numiriii unor miniştri, în urma remanierilor, etc) şi scenariul pesimist al suspendării, votul pe care îl deţine indirect UDMR, prin judecătorul  Valentin Zoltan Puskas, va fi esenţial. Şi modificările Constituţiei vor trece automat prin controlul CCR, caz în care acel vot devine cu atât mai râvnit.

- UDMR este membră a PPE. Canalele UDMR de comunicare cu popularii ar putea fi o contrapondere obiectivă la noi atacuri din partea PDL asupra unor acuze că USL guvernează discreţionar şi atacă statul de drept.

De cealaltă parte, UDMR ar avea la rându-i o serie de avantaje în urma colaborării cu USL.

- ar obţine o serie de posturi de secretari de stat, probabil în domenii pe care ei le-au mai administrat în alte guverne: mediu, cultură, etc.

-ar propune prefecţii dezirabili în judeţele cu etnici maghiari.

- susţinerea Guvernului ar asigura un lobby mai uşor pentru proiecte importante administraţiilor lor.

- ar primi o serie de funcţii parlamentare şi vor putea obţine cu uşurinţă posturi în instituţii ale căror conduceri sunt numite de Parlament

Sursa:  REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu