marți, 29 ianuarie 2013

14 combinatii de alimente care te mentin sanatoasa


Sanatatea ta este influentata in mare parte de ceea ce mananci si ce bei, iar combinatiile alimentare joaca un rol important pentru organism. Carnea de porc, de exemplu, nu este nesanatoasa atunci cand o consumi cu moderatie. Ea devine nesanatoasa in momentul in care o combini cu un alt aliment de acelasi tip, sa spunem o portie de cartofi prajiti.

In cazul combinatiilor sanatoase, beneficiile alimentelor se dubleaza si te ajuta sa iti protejezi organismul de eventuale afectiuni.

Iata 14 astfel de combinatii sanatoase de alimente.

1. Ardei gras rosu si fasole neagra

Combinatia de ardei gras rosu si fasole neagra te ajuta sa iti intaresti sistemul imunitar, datorita vitaminelor si mineralelor din cele doua alimente: fier si vitamina C.

2. Ceai verde si piper negru

Cateva boabe de piper negru adaugate in ceaiul verde te ajuta sa arzi mai multe calorii decat daca ai bea ceai simplu.

3. Salata verde si avocado

Pentru a-ti proteja pielea de efectele nocive ale ultravioletelor, ai nevoie de carotenoide. Acesti compusi se gasesc in salata verde, dar pentru o absorbtie mai buna in organism, ai nevoie si de grasimi mononesaturate. Aceste grasimi sanatoase se gasesc din plin in avocado.

4. Broccoli si rosii

Combinate, cele doua legume reduc riscul de cancer mai mult decat daca ar fi consumate separat, spun nutritionistii.

5. Ceai verde si lamaie

Ceaiul verde contine catehine, antioxidanti minunati pentru sanatate. Organismul uman nu poate absorbi decat 20% din totalul acestor antioxidanti. Lamaia, adaugata in ceaiul verde, ajuta organismul sa asimileze pana la 80% din catehine.

6. Oua si mango

Desi pare ciudata la prima vedere, combinatia de ou si mango te ajuta sa ai o piele frumoasa si tanara. Proteinele din oua cresc productia de colagen, iar vitamina C din mango te fereste de radicalii liberi.

7. Caise si migdale

Aceasta combinatie de alimente contribuie la scaderea colesterolului rau si mentine sanatatea inimii.

8. Iaurt si afine

Vrei un organism mai puternic? Atunci presara o mana de afine in iaurt. Muschii se refac mai repede datorita substantelor din cele doua alimente, iar tu vei avea o energie debordanta.

9. Fulgi de ovaz si capsuni

Iata o combinatie de alimente care te ajuta sa-ti protejezi inima de boli, datorita compusilor responsabili pentru scaderea colesterolului rau.

10. Ceapa si usturoi

Combinatia de ceapa si usturoi te ajuta sa ai un sistem imunitar imbatabil si reduce riscul de cancer.

11. Paine integrala si scortisoara

Pentru a fi energica intreaga zi, mananca la micul dejun doua felii de paine integrala unse cu miere si inmiresmate cu un praf de scortisoara.

12. Rosii si ulei de masline

Rosiile contin licopen, un fitonutrient care contribuie la reducerea riscului de cancer la san, de boli cardiace sau boli ale plamanilor. Datorita proprietatilor sale, uleiul de masline accelereaza procesul de absorbtie a licopenului in organism.

13. Tarate de grau si iaurt

Iaurtul contine probiotice estentiale pentru sanatatea tractului digestiv. Taratele de grau contin prebiotice, adica fibre alimentare care maresc efectele benefice ale probioticelor.

14. Kale si radicchio

Combinatia de kale si radicchio te ajuta sa ai oase mai puternice si sa asimilezi mai mult calciu in organism. Kale este o leguma bogata in calciu, dar organismul uman asimileaza doar o mica parte din acest mineral esential. Aici intervine radicchio. Aceasta legume contina inulina, o fibra alimentara solubila care mareste rata de absorbtie a calciului in organism.

Autor: Laura Galan

Sursa: sanatate.ele.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu