duminică, 27 ianuarie 2013

MISTERUL SUFLETULUI NOSTRU, descifrat? Doi SAVANȚI au o explicație ȘTIINȚIFICĂ fascinantă


Sufletul – aceast mister, acest har care ne caracterizeaza si ne deosebeste de tot ceea ce exista! Noi, oamenii si de ce nu, animalele, avem ceea ce se numeste un suflet. Iata ca oamenii de stiinta incearca sa gaseasca "substanta" sufletului, sa-i dezvaluie misterul. Au ajuns la concluzia ca la baza sufletului ar putea sa fie fenomene cuantice. Un fel de materie cuantica, care este infratita cu Universul.

Sufletul, materia de "studiu" a poetilor, a psihologilor, cateodata si a sarlatanilor care ii manipuleaza pe cei "saraci cu duhul". Acest miracol care ne deosebeste de materia neinsufletita si care este greu de explicat. De cate ori nu am folosit expresia "ma doare sufletul" atunci cand suferim pentru cineva drag, pentru o situatie complicata sau pentru lumea intreaga?
Si totusi, ce este acest suflet? De curand doi oameni de stiinta s-au incumetat sa propuna o explicatie stiintifica fenomenului numit suflet.

Aceasta explicatie are de-a face cu una dintre cele mai fascinante teorii ale fizicii: mecanica cuantica, cea care descrie comportamentul particulelor elementare, al atomilor si al moleculelor si care este fundamentala in intelegerea lumii. Ba mai mult, mecanica cuantica sta la baza dispozitivelor electronice: orice microcip cu siliciu functioneaza perfect intrucat am inteles procesele cuantice care stau la baza.
Stuart Hameroff, profesor emerit la Departments of Anesthesiology and Psychology si directorul centrului pentru Consciousness Studies de la Universitatea din Arizona a propus o teorie a sufletului extrem de indrazneata. Aceasta se bazeaza pe o teorie a constiintei pe care Hameroff a propus-o impreuna cu renumitul fizician britanic, Sir Roger Penrose, autor a catorva carti extrem de interesante, care sustine ca esenta sufletului si a constiintei se situeaza in interiorul unor structuri numite microtubuli in celulele din creier.
Constiinta, conform celor doi, este rezultatul unor efecte de natura cuantica gravitationala asupra acestor microtubuli. Aceasta ipoteza este extrem de indrazneata, intrucat la ora actuala o adevarata teorie cuantica a gravitatiei nu exista, sau cel putin nu exista una care este acceptata de majoritatea oamenilor de stiinta.



Daca insa lucrurile ar sta cum cred Hameroff si Penrose, ar insemna ca sufletul ar fi rezultatul unor interactiuni ale intregului Univers – deci fabricate de Universul intreg, si ar fi putut exista de la inceputul universului – deci un suflet care sa nu aiba nevoie de un corp.
Fapt destul de interesant, Stuart Hameroff sustine ca cei care ajung sa traiasca o experienta pre-moarte au alterari ale starilor cuantice din microtubuli, fara insa ca informatia continuta in acestea sa fie pierduta.
Daca pacientul este readus la viata, starea cuantica a microtubulilor este recuperata si viata isi reia cursul, sufletul revenind in cel care a avut o astfel de experienta socanta.
Inutil de adaugat ca aceasta teorie este privita cu mult scepticism de majoritatea oamenilor de stiinta. Multi dintre acestia o critica cu mult sarg.
Hameroff incearca sa ii convinga sustinand ca mecanica cuantica sta la baza multor procese din biologie: olfactul sau fotosinteza. De remarcat faptul ca la ora actuala situatia nu este foarte clara, studiile efectelor cuantice in sistemele biologice fiind in plina desfasurare.

Desigur, in viitor vom avea multe alte informatii care vor confirma sau nu importanta mecanicii cuantice in biologie si, poate, vor lamuri parte din procesele care au loc in creier, legate sau nu de ceea ce numim suflet.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro.


Sursa: www.evz.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu