joi, 21 februarie 2013

Meteoritul din Celiabinsk creează legende


метеоритный дождь челябинск
Foto: RIA Novosti

Fiecare zi ne aduce noi ipoteze ale atacului cosmic asupra oraşului rusesc Celiabinsk. Nu rămân mai prejos de cercetători nici ziariştii şi politicienii. Se vorbeşte despre un complot universal şi chiar despre testarea unei noi arme inteligente.

Însă experţii de la Vocea Rusieideclară că bolidul nu are nicio legătură nici cu politica, nici cu armamentul, însă poate face o reclamă bună regiunii.
Pe internetul rusesc, meteoritul din Celiabinsk a fost principalul obiect de glume. Reţeaua a fost plină de colaje şi caricaturi pe tema unor stele căzătoare în principalul centru industrial de apărare din ţară. Dacă ruşii au perceput pericolul din Cosmos cu umor, atunci presa mondială, dimpotrivă, încearcă să exagereze că ar fi vorba despre o catastrofă globală. Aşa, de exemplu, oamenii de ştiinţă americani au estimat explozia de deasupra Celiabinskului la 20 de bombe atomice. Deşi estimările sunt diferite, spune futurologul Serghei Moskaliov.
„Acum nici nu se poate găsi locul în care a căzut meteoritul. În afară de unda de şoc puternică nu s-a întâmplat nimic. În acest caz, totul s-a încheiat cu bine. Dar trebuie să ne gândim ce se va întâmpla dacă această undă de şoc va fi de zece ori mai puternică şi se va traduce într-o regiune aglomerată sau la o hidrocentrală, ale cărei şuvoaie pot lua mii de oameni”.
Ploaia de meteoriţi a avut loc nu doar în Rusia. S-au observat bolizi cosmici în Cuba şi California. Această situaţie a provocat multe zvonuri. Unii vorbesc despre o încercare de invazie, alţii despre un posibil contact extraterestru. Oamenii de ştiinţă vorbesc despre câteva fragmente ale aceluiaşi corp ceresc. Ele au căzut atât de departe unul de celălalt pentru că Pământul se roteşte. Însă merită să se studieze fiecare ipoteză, menţionează Serghei Smirnov, coordonator ştiinţific la Observatorul Pulkovo.
„Este o confirmare în plus a faptului că Pământul nu se mişcă într-un spaţiu gol, ci în regiunea Sistemului Solar, plină de corpuri cosmice. Nu se poate afirma exact că este vorba despre o cometă, un asteroid dau un aparat cosmic. Deocamdată se strâng informaţii. Trebuie dezbătute chiar şi ipotezele de natură fantastică”.
Oamenii de ştiinţă încă nu au reuşit să găsească meteoritul propriu-zis. Potrivit unei versiuni, el a căzut în Lacul Cebarkul, conform unei alte versiuni, în pădurile de la marginea oraşului. Totodată, oameni întreprinzători se străduiesc să vândă fragmente ale corpului ceresc la un preţ de câteva mii de dolari pe gram. Poliţia avertizează că în majoritatea cazurilor pe internet nu se propun bucăţi ale corpului extraterestru, ci pietre obişnuite. Ipotezele fantastice despre un complot universal şi o invazie extraterestră pot transforma Celiabinskul în cel mai tainic loc de pe planetă. Iar dacă agenţiile de turism locale vor propune excursii „pe urmele meteoritului”, atunci numărul turiştilor va creşte consistent.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu