joi, 28 februarie 2013

Papa pleacă, problemele rămân?


ватикан папа римский бенедикт XVI последняя аудиенция
Foto: EPA

La 8 seara ora Romei Sfântul Scaun va rămâne pustiu. Papa Benedict al XVI-lea va abdica. Experţii leagă acest fapt de criza serioasă din cadrul catolicismului modern, iar Papa Benedict al XVI-lea în perioada Pontificatului nu numai că nu a putut rezolva problemele care s-au acumulat multe decenii şi au fost trecute sub tăcere, ci chiar le-a agravat.

Conducerea pastorală a cardinalului Josef Ratzinger a fost însoţită de mari scandaluri internaţionale. Unul dintre ele a fost provocat de o declaraţie făcută în 2006 la adresa musulmanilor şi credinţei lor. Tocmai aceasta a determinat caracterul destul de agresiv al islamului contemporan în ţările UE, consideră specialistul în religie, Iuri Tabak.
„Papa a citat mesajul împăratului bizantin Manuel al II-lea, în care Profetul Mohammed era conturat într-un mod foarte neplăcut. Se afirma că el a adus sabia şi sângele. Întreaga lume musulmană s-a revoltat împotriva acestor acuzaţii, foarte mulţi oameni au fost nemulţumiţi”.
Un an mai târziu, în iulie 2007 evreii s-au alăturat celor nemulţumiţi de politica Vaticanului. Motivul- romano-catolicii au primit dreptul de a folosi în mod legitim vechea liturghie tridentină în limba latina, continuă Iuri Tabak.
„Este vorba de faptul că în Vinerea Mare în această liturghie se vorbea într-un mod umilitor despre evreii care l-au răstignit pe Isus. La vremea sa, Papa Ioan al XXIII-lea a scos aceste cuvinte din rugăciunea de vineri, iar Benedict al XVI-lea le-a pus înapoi, ceea ce bineînţeles că a provocat nemulţumirea comunităţilor evreieşti”.
Conflictul dintre Vatican şi Israel s-a agravat în 2009, când Benedict al XVI-lea a decis ca patru preoţi din Marea Britanie, care anterior au fost excomunicaţi din biserică, printre care şi Richard Williams care neagă Holocaustul, să revină în sânul bisericii. Ultimele scandaluri în care figurează numele pontifului care se retrage sunt legate de preoţi pedofili. Cu toate că Sfântul Scaun a condamnat de nenumărate ori acest fenomen şi a promis că va lupta împotriva lui, Benedict al XVI-lea a acţionat exact invers, menţionează Iuri Tabak.
„Cu circa cinci ani în urmă el a adresat o scrisoare în privinţa unui preot din California acuzat de violarea a doi băieţi. Atunci, Papa a cerut ca preotului să i se acorde solicitudine, ceea ce a provocat indignarea societăţii”.
La toate acestea s-au mai adăugat problemele interne din cadrul bisericii: o parte din preoţil a făcut lobby pentru anularea celibatului, permisiunea de a folosi contraceptive şi chiar legalizarea avorturilor, în unele cazuri s-au pronunţat pentru cununarea homosexualilor. Tendinţele liberale au fost mult mai puternice decât canoanele Sfintei Scripturi. Credincioşii din ţările Uniunii Europene au început să părăsească Biserica Catolică văzând că Vaticanul, în persoana lui Benedict al XVI-lea, nu numai că nu încearcă să corecteze învăţămintele, ci dimpotrivă, conservatismul dogmatic devine tot mai sever.
Ultimul lucru la care se aşteptau din partea lui Benedict al XVI-lea înainte de demisia lui este publicarea rezultatelor anchetei privind aşa numitul caz VatiLeaks, evenimentele legate de furtul documentelor secrete ale Sfântului Scaun de către majordomul pontifului. Însă aceste informaţii, ca şi multe alte probleme actuale din cadrul Bisericii Catolice, Benedict al XVI-lea a preferat să nu le facă publice, ci să le transmită succesorului său.
Sursa: romanian.ruvr.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu