luni, 11 martie 2013

Ceaiul de cicoare


Cunoscuta sub denumirea stiintifica de Cichorium intybus, cicoarea este utilizata inca din vechime pentru tratarea unor afectiuni diverse. Spre exemplu, ceaiul de cicoare era utilizat in problemele digestive, cele de ficat sau in cazul racelii. Frumoasa si zvelta planta isi are originea in Asia si Africa si a fost cultivata de romani, egipteni si greci.
Cei care doresc sa culeaga planta trebuie sa stie ca aceasta este mare iubitoare de soare, crescand asadar in locuri deschise. Infloreste pana aproape de caderea primei zapezi, fara a fi sensibila la frig. Cicoarea rasare spontan in fanete, pe marginea terenurilor virane, pe pajisti. Poate fi gasita atat in zonele de campie ale tarii cat si in zonele montane joase.
Ceaiul de cicoare – beneficii pentru sanatate
De la cicoare se poate folosi floarea dar si radacina. Dupa cultivare, acestea se usuca intr-un loc uscat si se pastreaza in pungi din hartie pentru a fi folosite ulterior, sub forma de ceai, cataplasma, decoct, tictura, dupa preferinte. Radacina se recolteaza in lunile octombrie-noiembrie, iar florile de cicoare pe parcursul verii.
Ceai de cicoareCicoarea aduce multe beneficii pentru sanatatea corpului, ajutand la scaderea colesterolului si a trigliceridelor, in special daca consumarea ei este asociata cu un regim alimentar adecvat (sarac in grasimi hidrogenate, carne grasa, prajeli).
Pe langa variatele afectiuni pe care ceaiul de cicoarele poate trata sau ameliora, acesta ajuta si la inlaturarea kilogramelor in plus. Este indicat sa se bea o cana de ceai de radacina de cicoare in timpul mesei. Este astfel taiata pofta de mancare si redusa cantitatea de alimente ingerate. Daca ceaiul din radacina de cicoare este consumat inainte de masa, efectul va fi inversat, stimulandu-se pofta de mancare. Pe de alta parte, ceaiul are un efect puternic depurativ si usor laxativ. Ca si adjuvant in curele de slabire, ceaiul de cicoare ofera avantaje pe termen lung, deoarece consumul de cicoare presupune reducerea greutatii corporale treptat, fara a realiza dezechilibre in ceea ce priveste buna functionare a organismului si fara a recurge la infometare.
Ceaiul de radacina de cicoare poate stimula secretia de insulina a pancreasului, reduce nivelul glicemiei din sange, fiind un puternic aliat in lupta impotriva diabetului. Ceaiul de cicoare poate ajuta la detoxifierea si refacerea ficatului.
Radacina de cicoare contine un complex de vitamine precum B1, B2, K, C, dar si aminoacizi si inulina (poliglucida omogena de origine vegetala), o substanta care reduce pofta de mancare si impiedica aparitia cancerului de colon. Cercetatorii au mai evidentiat si existenta magneziului, potasiuului, fiereului, fosforului si calciului, in radacinile de cicoare.
In ceea ce priveste uzul extern al ceaiului de cicoare, trebuie mentionat faptul ca reduce senzatia de durere si iritare in cazul taieturilor si arsurilor pielii. Dezinfectarea externa a taieturilor, cu ceai de cicoare, ajuta pe de alta parte la vindecarea mai usoara a ranii. Ceaiul de cicoare ajuta la calmarea pielii, dupa perioade prelungite de expunere la soare.
Reactii adverse la consumul acestei plante (sub forma de ceai, capsule sau tinctura) pot aparea doar in cazul persoanelor alergice, nefiind recomandat pentru femeile insarcinate
. Se pot de asemenea acuza arsuri gastrice sau balonare daca cicoarea este consumata in mod exagarat. Moderatia este indicata, in ciuda variatelor beneficii asupra sanatatii.
Sursa: www.pro-sanatate.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu