vineri, 8 martie 2013

Chevron, lovitã la ea acasã


chevron
Decizie transantã a Camerei Statale a Reprezentantilor din New York (corespondentul Camerei Deputat ilor din Parlamentul României): se prelunges te moratoriul privind interzicerea fracturãrii hidraulice pânã în luna mai a anului 2015. Motivatia deputatilor americani este cât se poate de simplã si se referã doar la necesitatea efectuãrii unor studii mai profunde de impact asupra mediului. Reactiile GISC nu au întârziat sã aparã.

Informatia care îi priveste pe toti bârlãdenii care se opun fracturã rii hidraulice prin metode neconvent ionale pentru extragerea gazelor din sisturi a fost datã de editia americanã a agentiei de stiri Reuters. Americanii spun cã, încã din 2008, în zonele în care Chevron efectueazã cele mai importante operatiuni de extractie, respectiv Utica si Mercellus, a fost instituit un moratoriu privind interzicerea procedeului atât de blamat în Europa, si implicit în România. Acum douã zile, parlamentarii americani, a cãror reprezentativitate în „Camera Deputa- tilor“ este de 2 democrati la un republican, au votat prelungirea moratoriului în cauzã pânã în luna mai a anului 2015. Interesant este cã votul a arãtat astfel: 95 „pentru“ si 40 „împotrivã“. Ceea ce înseamnã cã si multi republicani au fost de acord cu initiativa colegilor democrati. Explicatia datã de initiatori a fost cã reprezentant ii electorilor americani nu vor sã stea impasibili si sã asiste cum se fac în grabã anumite studii de impact asupra mediului, care ar putea avea consecinte grave asupra sãnãtãtii si sigurantei comunitãt ilor din zonele de interes pentru Chevron. Decizia „reprezentant ilor“ urmeazã a fi trimisã si Senatului (unde tot initiatorii democrat i detin majoritatea), pentru ca ulterior sã fie promulgatã de cãtre guvernatorul New York-ului, si el un democrat convins.
«Lectie de democratie!»
Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) din Bârlad a react ionat imediat la decizia parlamentarilor americani, pe care a catalogat-o, prin vocea singurului expert în domeniu, dr. ing. geolog Gabriel Sava, drept „o lectie de democratie“. „În conditiile în care firma Chevron a fost «atacatã» la ea acasã de cãtre parlamentarii americani si mai ales în conditiile în care cetãtenii de acolo sunt direct vizati de operatiunile Chevron, trebuie sã apreciem acest act ca pe o lectie de democratie. Datã nouã, celor din România si tuturor celor care vãd pericolele la care este expus mediul si implicit viata oamenilor, dar nu fac nimic încã. Deci, este o decizie normalã care ar trebui sã ne facã sã gândim astfel: de ce sã asteptãm si noi, românii, sã vedem ce efecte ar putea avea fracturarea hidraulicã, când foarte bine am putea sã le copiem exemplul acum, când ei au deja 20 de ani de experientã în domeniu? Foarte important de mentionat este si cã trebuie sã fim foarte atenti la cine anume va face în România aceste studii de impact. Pentru cã nu putem vorbi de actiuni corecte, atât timp cât cei alesi au fie interese politice, fie economice sau financiare ca totul sã iasã bine…! Studiile trebuie sã fie credibile deci si fãcute de oameni care nu au mai lucrat în domeniul extractiei gazelor prin fracturare hidraulicã“, ne-a declarat Gabriel Sava.

Sursa: www.monitoruldevaslui.ro
semnalat pe mail de un prieten

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu