miercuri, 3 aprilie 2013

Cât de departe va merge „Kim al III-lea”?


Ким Чен Ын кндр пленум Центральный комитет Трудовой партии Кореи
Kim Jong-un. Foto: EPA

Autorităţile nord-coreene au refuzat să permită accesul specialiştilor sud-coreeni în zona economică liberă Kaesong, exploatată în comun de cele două ţări. Acolo îşi duc activitatea 123 de întreprinderi. În ele lucrează în jur de 800 de cetăţeni sud-coreeni şi peste 50 de mii de muncitori nord-coreeni.

Paradoxul situaţiei constă în faptul că Kaesong este una dintre cele mai importante surse de bani pentru Nord. Aşa că această măsură a Phenianului afectează cel mai mult Coreea de Nord.
Analiştii îşi pun întrebarea: cât de departe este dispus să meargă actualul lider nord-coreean, Kim Jong-un în confruntarea cu Sudul şi SUA? Bunicul lui, Kim Il-sung, şi tatăl lui, Kim Jong-il, au simţit întotdeauna graniţa care nu trebuie depăşită. Obţinând compromisuri prin declaraţii de război, ei au ştiut când trebuie să se oprească pentru a nu cauza daune mari economiei ţării. Potrivit experţilor, „Kim al III-lea” deocamdată nu dă dovadă de un simţ al măsurii.
Kaesong este singurul exemplu valabil de cooperare economică între Coreea de Nord şi Coreea de Sud. Complexul este rezultatul primului summit inter-coreean din anul 2000. Atunci la Phenian s-au întâlnit preşedintele sud-coreean, Kim Dae-jung, şi liderul nord-coreean de atunci, Kim Jong-il.
În replică la exerciţiile militare sud-coreene, Phenianul a anunţat oficial pe 28 martie că relaţiile cu Seulul „au trecut de acum în stare de război”. Kim Jong-un a dat ordin să se aplice lovituri nucleare asupra bazelor americane din Coreea de Sud, Hawaii, Insula Guam şi Japonia în cazul unor provocări. Iar pe 2 aprilie, Phenianul a anunţat decizia de a relua activitatea la toate reactoarele de la complexul nuclear din Yongbyon.
La Washington, pe 2 aprilie, secretarul de stat american, John Kerry, s-a întâlnit cu ministrul sud-coreean de Externe, Yun Byung-se. Washingtonul va încerca în continuare să obţină renunţarea Phenianului la programul nuclear în conformitate cu cerinţele şi rezoluţiile ONU, a declarat după încheierea întâlnirii John Kerry.
„Ceea ce face Kim Jong-un este provocator, periculos şi absurd. Iar SUA nu va accepta niciodată Coreea de Nord în calitate de putere nucleară. Vreau să subliniez încă o dată că SUA vor face tot posibilul pentru propria apărare şi apărarea aliaţilor noştri: Coreea de Sud şi Japonia”.
Între altele, ziarul sud-coreean Ton Ilbo a anunţat că trupele americane şi sud-coreene au creat deja o structură specială pentru a acţiona în Nord. Ea are drept scop luarea sub control a obiectivelor nucleare din Coreea de Nord în cazul unor circumstanţe extraordinare. În primul rând, structura respectivă se pregăteşte să ia sub control complexul din Yongbyon, situat la 80 de kilometri nord de Phenian, şi toate întreprinderile secrete de îmbogăţire a uraniului, care acţionează în Coreea de Nord. La jumătatea lunii martie deja s-au desfăşurat primele manevre.
Pe 2 aprilie, Pentagonul a trimis pe coastele sud-coreene al doilea distrugător, dotat cu un complex antiaerian Aegis. El este capabil să distrugă rachetele balistice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu